Povežimo se

Gradnja

Kako izgraditi eko kuću

Izgradnja eko kuće može biti izazovna, ali je izvediva s pravim planiranjem i stručnom pomoći.
Evo nekoliko savjeta za izgradnju eko kuće:

Planiranje izgradnje

Prije nego što krenete u izgradnju eko kuće, važno je imati na umu da ovo nije jednostavan projekt i da će zahtijevati mnogo pažnje i planiranja. Osim toga, izgradnja eko kuće može biti skuplja od izgradnje obične kuće, ali dugoročno gledano, uštedjet ćete na troškovima energije i održavanja.

Važno je educirati se o različitim aspektima održivog života i životne sredine. To uključuje razumijevanje principa obnovljive energije, korištenja recikliranog materijala i primjene principa smanjenja, ponovne upotrebe i recikliranja.

Izaberite koji ćete izvor energije koristiti

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je da eko kuće mogu biti različitih vrsta, uključujući pasivne i aktivne eko kuće. Pasivne eko kuće oslanjaju se na prirodne resurse za grijanje, hlađenje i ventilaciju, dok aktivne eko kuće koriste obnovljive izvore energije kao što su solarna ili vjetroelektrana.

U konačnici, izgradnja eko kuće može biti izazovna, ali i vrlo zadovoljavajuća. Kada je kuća dovršena, možete uživati u ugodnom i zdravom okruženju, smanjenju troškova energije i smanjenju vašeg utjecaja na okoliš.

  1. Pronađite odgovarajuće mjesto za gradnju

Ako gradite novu kuću, važno je pronaći odgovarajuće mjesto za gradnju. Idealno bi bilo pronaći mjesto koje će iskoristiti prirodne resurse, kao što su sunčeva svjetlost i vjetar, te će biti dobro izolirano.

  1. Razmislite o izvorima energije

Eko kuće koriste obnovljive izvore energije, poput sunčeve energije, vjetra ili hidroenergije. Razmislite o mogućnostima korištenja tih izvora energije u svojoj kući. Solarna energija može biti odličan izbor za eko kuće.

  1. Koristite visokokvalitetne materijale

Koristite visokokvalitetne materijale za izgradnju eko kuće. To će osigurati da kuća bude dobro izolirana i dugotrajna.

  1. Planirajte ventilacijski sustav

Ventilacijski sustav je važan dio eko kuće. On osigurava da je unutarnji zrak čist i svjež. Planirajte ventilacijski sustav unaprijed kako biste bili sigurni da odgovara vašim potrebama.

  1. Razmislite o vodama za kišu

Sakupljanje vode za kišu može biti sjajan način za smanjenje vaše potrošnje vode. Razmislite o ugradnji spremnika za sakupljanje vode za kišu u vašu eko kuću.

Eko kuće su sjajan primjer kako se održivost može primijeniti u našim domovima. One nude brojne prednosti, uključujući smanjenje troškova energije, bolju kvalitetu zraka, smanjenje utjecaja na okoliš, dugoročnu uštedu novca i povećanje vrijednosti nekretnine. Ako planirate graditi novu kuću, razmislite o eko kući kao svojoj opciji.

Oglas

Gradnja

Želite uštedjeti na energentima? Ovo su stvari na koje morate obratiti pažnju

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše 20 posto ukupne električne energije potrebne za jedno kućanstvo, a najveći potrošači su hladnjaci i perilice rublja.

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše najviše električne energije u jednom kućanstvu, a smanjiti ih možemo, a i uštedjeti, malim promjenama u svakodnevnim navikama. 

U vrijeme kad se suočavamo s izazovima održivosti, često tražimo način kako smanjiti potrošnju energenata, što pomaže u očuvanju okoliša i omogućuje znatne uštede u kućanstvu.

Energetska obnova

Razmišljate li o energetskoj obnovi, sad je idealno vrijeme za prikupljanje potrebne dokumentacije za dobivanje bespovratnih sredstava od države, jer natječaj će biti raspisan već idući mjesec. Ovakva je investicija dugoročno isplativa i donosi značajne financijske uštede. 

No, želite li smanjiti režije, to možete učiniti minimalnim promjenama životnih navika. 

Potrošnja kućanskih uređaja

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše 20 posto ukupne električne energije potrebne za jedno kućanstvo, a najveći potrošači su hladnjaci i perilice rublja. Zato prilikom kupnje, pripazite na energetski razred. 

Viši energetski razredi su skuplji, ali učinkovitiji i troše čak 50 posto manje energije od onih starije proizvodnje. 

Kako do uštede?

Perilicu rublja punite do dopuštene količine, ne manje i koristite ekonomične programe. 

Odlučite li glačati samo jednom tjedno, umjesto svaki dan manje količine rublja, smanjit ćete potrošnju električne energije. A kad ste završili, svakako isključite glačalo iz struje. 

Hladnjak držite dalje od izvora topline, održavajte čistoću unutrašnjosti, a na potrošnju električne energije utjecat će i prevelika količina namirnica. 

Isključivanjem uređaja koji nisu u upotrebi, poput punjača za mobitel, televizora ili računala možete spriječiti potrošnju u takozvanom stanju pripravnosti. 

Temperatura u domu

Racionalnije upravljanje temperaturom u dom može značajno utjecati na potrošnju energenata. Programibilni termostati olakšavaju prilagodbu temperature, a sustavi za pametno upravljanje kućom koji će automatski zatvarati prozore kad se uključi grijanje, omogućiti će još veće uštede. 

Svjesne promjene u ponašanju uz praktične savjete doprinose globalnom naporu za očuvanje energije, ali i vlastitim financijama. 

Nastavite čitati

Gradnja

Svi koraci renovacije 

Renovacija stana je izazovan proces koji zahtjeva pažljivo planiranje ciljeva i budžeta. Ako obuhvaća i konstruktivne radove, onda iziskuje i  usklađivanje glavnog projekta. 

S čim krenuti kod renovacije doma

Kada sam proučila situaciju postojeću, ako vidim da zakonski ostajemo u gabaritima, onda dalje nastavljamo sa izradom planova, u slučaju da više nije samo renovacija ili adaptacija, nego da se radi o rekonstrukciji, onda uključujem i svoje kolege, projektante drugih struka, zato što moramo ići na potvrde glavnih projekata, objasnila je Anđela Mijić, mag. ing. aedif.

Idejno rješenje uključuje dizajn interijera i strukturne promjene poput proširenja prostora koje pak ovise o stanju građevine. 

U starim, ovakvim objektima, ne može se postupati kao u novogradnji. Zato što ovi zidovi, iako su tanji, oni imaju svoju funkciju, oni su takozvani ukrutni zidovi. Tako da se ne smiju uklanjati tek tako, potrebno je na proračunati otvor, naravno, koji će se napraviti u njemu i adekvatno ga ojačati, najčešće nosivom gredom po statičkom proračunu, rekla je Mijić.  

Prije početka radova, obavijestite susjede o potencijalnoj buci i neugodnostima, osobito u starijim zgradama. 

I uz temeljito planiranje nailazimo na probleme

Ovo su osjetljive konstrukcije i treba drugačije pristupati njima nego armirano betonskim konstrukcijama pa se znalo na primjer dogoditi da u donjem stanu pri jačim vibracijama, pošto je ovo gore trstika i na njoj samo boja, da otpadne strop, odnosno ta trstika s bojom, ispričala je Mijić za Dom na kvadrat. 

Dobro planiranje pak ne može utjecati na nepredviđene situacije koje se događaju na terenu. 

Ne možete predvidjeti dosta toga, zato se i znaju radovi i odužiti. Tako da se na primjer, pretpostavi se da imamo, jednu situaciju u podu, nekakve slojeve, pa kada se krene sa demontažom, shvatite da zapravo nije dovoljno čvrsta možda međukatna konstrukcija, pa treba ići na ojačanje, treba izolaciju i to će odužiti radove i dodati novi trošak, rekla je Mijić. 

Zato je posao planiranja i vođenja renovacija najbolje prepustiti stručnjacima koji će okupiti sve potrebne izvođače radova i nadzirati tijek izvođenja. 

Tako je i u ovom slučaju, gdje će se renovacija izvoditi u dvije faze. Prvi kat pa potkrovlje koji će na kraju biti povezani u jedan prostor. 

Renovacija stana na zagrebačkoj Trešnjevci

Veličina ovog stana je 65 kvadrata i imamo na tavanu još 67 i odlučio sam se za stan jer mi se Trešnjevka sviđa, a renovacija je počela u travnju 2023. i nadam se da će do ljeta ove godine biti gotova, rekao je investitor Josip Horvat. 

Investitoru nije odgovaralo zatečeno stanje pa su srušeni pregradni zidovi, zatim će se raditi konstrukcija za knauf, postavljati nove instalacije i nakon toga počinju završni radovi; obloge poda, zidova i zatim opremanje, rekla je Mijić. 

Najzahtjevniji dio renovacije je to sve planiranje i da kao manje-više stranac  shvatim kakav je sistem ovdje, pogotovo papirologija jer što nisam znao, ono što stoji u gruntovnici ne vrijedi onako kako na primjer vrijedi u Njemačkoj ili u Americi. I tu imamo još nekakve probleme, pa ne možemo nastaviti sa gradnjom i to me već gnjavi, da tako kažem, godinu dana, rekao je Horvat. 

Cilj renovacije obično je poboljšanje funkcionalnosti prostora. Zato prvo razmislite o promjenama koje želite vidjeti u svakoj prostoriji, a savjet stručnjaka pomoći će vam da dobijete baš onakav prostor kakav trebate.  

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice