Povežimo se

Gradnja

Cemento Materico : Nova generacija građevinskog materijala

Cemento Materico nova je generacija građevinskog materijala napravljen od zanimljive kombinacije zrelog vapna; pažljivo odabranog pijeska, mramornih dodataka te specifičnih ojačanja bez prisutnosti formaldehida. Ovaj inovativni premaz, omogućava imitaciju različitih tekstura cementnih površina i donosi revolucionarne promjene unutar industrije dizajna i interijera.

Zbog svoje autentične strukture, Cemento Materico popularan je izbor za uređenje interijera. 

“Cemento materico je inačica od jednog povijesnog starog materijala, a to je Travertino Romano, koja je poslije evolucijom je prešla u Cemento materico. Koristi se u raznim namjenama, a sami proizvod je kompozicija vapna, finog pijeska i mramorne prašine. Kada su ti omjeri posloženi kako treba, onda u tom slučaju on je izuzetno jako otporan na udarac. Tako da se koristi za razne namjene. Ali ono što je bitno u svemu, on je prirodni materijal.”, rekao je Ivo Hrvatić, vlasnik tvrtke za uređenje interijera.

Raznolike teksture i široki spektar boja

Cemento Materico prepoznaje se po strukturi, a nanosi se na površinu kao fina žbuka. Ovisno o tehnici nanošenja, moguće je dobiti raznolike teksture u širokom spektru boja. Kod nekih dekoracija ona i bude glatka pa se stavljaju zaštitni premazi koji osiguravaju da ipak bude otporan. S obzirom da je prirodni materijal, on je i jednim dijelom i upojan. Postoje neke tehnike po kojima on ima jednu izuzetnu čvrstoću, a prepoznat ćete ga jer izgleda poput cementa.

Cemento Materico je izuzetno fleksibilnom materijalu pogodnom za razne načine primjene i tehnike, a prije konačne odluke zatražite testni uzorak premaza na manjem području. Može se dobiti u jednoj poprilično bogatoj paleti bež, sivim i plavkastim tonovima.

“Sam efekt se dobiva raznim alatima; četkama, gleterima, strugalicama i dobrim dijelom nekada to ovisi o mašti majstora. Imamo situaciju da klijentima za neke njihove važnije projekte, ali i arhitektima pripremamo uzorke na nekom panou ploče, npr.  60×40. Klijent izrazi svoju želju na što bi trebalo sličiti onda mi to pokušavamo prilagoditi s raznim alatima. Tako da je jako prilagodljiv materijal i može se, jako koristan”, ispričao je Hrvatić za Dom na kvadrat.

Samostalan je i svestran materijal koji dolazi do izražaja bez potrebe za kombinacijom s drugim materijalima, ali se sjajno nadopunjuje s različitim nijansama i bojama.

On je specifičan jer daje jedan pokret na zidu i jednostavno se uskladi s bojama koje mu daju i ističu njegov taj konačni efekt. Postoji čitav niz kvalitetnih boja koje su bez tih štetnih konzervansa formaldehid. Mislim da se Cemento Materico u kombinaciji s bojama najbolje se ističe na tom.

Svestran i čvrst

Dizajneri i arhitekti sve više prepoznaju prednosti Cemento Materico materijala jer otvara bezbroj načina za kreativno uređenje prostora, a njegova svestranost i čvrstoća razlog su sve češćeg odabira u suvremenom dizajnu interijera. I nema sumnje da postavlja novi standard u graditeljstvu i dekoraciji.

Oglas

Gradnja

Koji se zidovi smiju rušiti kod renovacije? Evo kako prepoznati nosivi zid

Važno za savjet upitati stručnjake!

Kada se stan renovira, ponekad je potrebno i pomicati zidovi kako bismo stvorili dodatan prostor. Ipak nisu svi zidovi podatni za rušenje. Morate prije svega saznati koji je zid nosiv. Ako se radi upravo o nosivom zidu kojeg želite dirati, mora se provjeriti struktura zgrade kako bi se osiguralo da sam utjecaj na nosivi zid neće utjecati na cijeli objekt.

Inače, postoji veliki rizik od strukturalnih problema koji čak mogu dovesti i do rušenja zgrade. To nije, naravno, često ali se može dogoditi. Posebno, kada govorimo o starim zgradama, često su tu male sobe kojima ništa ne možemo što napraviti.

Prvo kontaktirajte profesionalca koji ima znanje o statici kuće i može procijeniti što možete a što ne napraviti.

Obično su nosive (glavne) konstrukcije vanjski zidovi i oni koji se nalaze između stanova ili blokova i štite od hladnoće i zvukova. Ostali nosivi zidovi se mogu identificirati prema blizini vanjskih zidova ili poveznicom sa strukturalnim komponentama kao što su grede.

Kako identificirati nosivi zid?

Ako zgrada ima nekoliko katova, možemo krenuti od podruma pa do vrha kako bismo  otkrili kapacitet nosivosti zidova. U takvim je zgradama uobičajeno da su zidovi tanji što je viši kat, a važno je i da su nosivi zidovi na istoj lokaciji u svakom stanu kako bi se težina prenosila s vrha na dno.

Svi koraci renovacije 

Širina zida

debljina zida nam može otkriti radi li se o nosivom ili ne, ali ona može ovisiti o materijalima od kojih je napravljen. Najčešće se u zgradama koristi beton ili ojačani beton, cigle ili cigle od pješčanog vapna. Od čega god da su napravljeni, sigurno su deblji od zidova koji ih okružuju. Često se radi o širini od 17.5 centimetara i po tome možemo prepoznati da je u pitanju nosivi zid.

Kako u zgradi ili kući od cigle otkriti nosivi zid?

Nosivi zidovi od cigle obično stoje samostalno i njihova debljina je oko 25 centimetara. Nisu toliko dobra izolacija ali štite od buke i vatre.

Grede i čelični nosači

Strukture koje će pomoći zidu da nosi težinu služe i kao struktura za izgradnju objekta. Čelični nosači i grede imaju horizontalnu orijentaciju i  strukturnu funkciju. Drvene grede često viđamo i predivno izgledaju kada su izložene pogledu. U modernim građevinama, često se ne skrivaju niti čelični nosači, ali mogu služiti i samo kao dio dizajna.

Zašto je višeslojni parket dobar odabir? Ovo su osobine i prednosti dvoslojnih i troslojnih parketa

Što kada se struktura pomakne?

Često se događa da će se nosači u starim ili loše konstruiranim zgradama pomaknuti, što će utjecati na horizontalnu strukturu zgrade. Ako su u pitanju i loši temelji, može se pomicanje očekivati češće.

Općenito govoreći, takvi su objekti i dalje sigurni, ali to se ne bi trebalo događati s novim zgradama. Za kraj je važno reći da je potrebno u radove uključiti profesionalce, od samog početka pa do kraja izvedbe radova.

Nastavite čitati

Gradnja

Ako želite lijepu fasadu, izbjegavajte ove boje

Neke boje jednostavno nije pametno odabrati…

Koji god razlog stajao iza vaše odluke da mijenjate boju fasade, neke boje jednostavno mogu učiniti da ona izgleda jeftino, a ne lijepo. Boja fasade je sigurno nešto o čemu puno razmišljate ali neka pravila treba slijediti. Ružičasta fasada ili zelena možda izgledaju dobro na Bahamima, ali to ne znači da će izgledati dobro u vašem gradu.

Stručnjaci za uređenje ističu koje boje nikada ne biste trebali odabrati za fasadu.

Ružičasta

Poznata dizajnerica Halle Porter, navodi kako većina nijansi ružičaste, poput lososa ili breskve, nisu dobar odabir za boju fasade. Postoje naravno iznimka za ova pravila pa ako živite u nekom pitoresknom mjestu gdje se boje slave, samo se prepustite.

Menta zelena

Iako je ovo jedna od najdražih nijansi zelene ljudima diljem svijeta, dizajnerica navodi kako jednostavno ne izgleda lijepo kao ukras kuće –  daje retro štih ali ne na profinjen način. Ako volite zelenu boju, onda radije odaberite neku koja ima maslinaste podtonove.

Dobar primjer energetske obnove višestambenih zgrada

Narančasta

Ovo je sigurno boja koja se jako teško kombinira s ostalima, Porter navodi kako će posebno loše izgledati uz neutralne boje, kao što je boja drveta, cigle ili metala, koje obično viđaju u eksterijeru doma.

Svijetlo plava

Svijetlo ili pastelno plava je stvarno zastarjela boja kada su u pitanju fasade, a uz nju će eksterijer izgledati posebno jeftino. Ako ste u blizini mora ona će odlično izgledati na vratima ili okvirima prozora, ali nije ju jednostavno uklopiti.

Otporne, postojane, lako se održavaju… Evo dobrih razloga zašto odabrati keramičke pločice

Hladno siva

Porter navodi kako nijanse sive često okućnicu mogu ućiniti “sterilnom”, a često podsjećaju i na ratne brodove… Ako vam je siva boja želja, onda se poigrajte s podtonovima tako da joj date malo dubine i sofisticiranosti.

Bež

Nijanse vanilije su dosadne, navodi dizajnerica, te dodaje kako u njoj nema ničega osvježavajućeg i posebnog i trebali biste tu boju izbjegavati.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice