Povežimo se

Gradnja

Birate ogradu za vanjska stubišta? Ovo su detalji na koje trebate paziti

Kod odabira ograde za vanjska stubišta razmislite i o potrebama ukućana

Jeste li znali da je pad drugi najčešći uzrok smrti na svijetu? Upravo je to potvrdila studija iz 2022. objavljena u magazinu Journal of Clinical Medicine, uz dodatak da se broj padova niz stepenice dosta povećao u zadnjih par desetljeća.

Ograda na stepenicama će sigurno smanjiti rizik od pada, pa je iznimno važno odabrati odgovarajuću. Znate li na što trebate obratiti pažnju prilikom kupovine ograde? Evo nekoliko važnih savjeta.

Koje faktore uzeti u obzir prilikom odabira ograde za vanjsko stepenište?

Ograde na stubištima služe na više načina, doprinose izgledu kuće i okućnice, ali i pomažu svima koji se uz stepenice penju ili spuštaju. Važno je dobro razmisliti pri odabiru ovog dodatka jer ćete ga često i dugo koristiti, iako će ponekad i brza odluka dati dobre rezultate. Ovo su stvari koje biste trebali uzeti u obzir:

Ograde za unutarnja stubišta

Estetika: Ograde moraju zadovoljiti funkcionalnost ali i estetske zahtjeve. Uz malo truda biste trebali moći odabrati ogradu za vanjsko stubište koje se slaže s estetikom kuće, arhitekturom i paletom boja.

Izdržljivost: Svaki predmet koji mora dugo trajati u vanjskim uvjetima mora moći izdržati sve prijetnje vremena i čestog korištenja. Razmislite o klimi u vašem kraju i prema tome odaberite materijal.

Potrebe za održavanjem: Neke ograde neće zahtijevati puno brige, dok druge mogu biti nešto zahtjevnije. Raspitajte se koji materijali zahtijevaju često čišćenje i bojanje, te prema svojim željama odaberite ogradu.

Cijena: Razlika u cijeni može biti velika, ali prilikom kupovine imajte na umu da ulažete u nešto što će dugo trajati i služiti vam kao zaštita.

Materijali za vanjske ograde

Danas postoji puno opcija kada su u pitanju materijali, važno je odabrati onaj koji odgovara vašem ukusu, budžetu i koji je funkcionalan. Koji je materijal najbolji? Evo nekoliko popularnih odabira:

Aluminij: Cijena mu je pristupačna, ali to nisu jedine prednosti ovog materijala. Za početak, nudi dobro hvatište za nekoga tko se mora za ogradu držati kada se penje ili silazi, a uz to je trajan materijal. Neće korodirati ili hrđati, dobro podnosi kišu, vjetar i sunce. Održavanje ne zahtijeva, potrebno je ponekad samo prebrisati ga. Kako je aluminij lagan, lako se njime upravlja i lako se postavlja. Dolazi u raznim bojama a i stilovima.

Staklene ograde i stubišta – spoj dizajna i luksuza

Drvo: Čini se da je i danas mnogima ovo najdraži materijal za ograde, postoji puno opcija i sigurno je malo skuplji odabir, ako želite kvalitetno drvo. Drvo zahtjeva održavanje jer je osjetljivo na vodu, najezdu insekata, pucanje… Potrebno je redovito održavati, ali izgled drvene ograde vas neće razočarati.

Kovano željezo: Ova vrsta obrade željeza pridonosi izdržljivosti i nudi retro šarm. Nažalost, materijal je podložan hrđi, a neće pružiti dobro hvatište jer su drške ovakve ograde dosta tanke, pa mnogi smatraju da prije svega zadovoljava estetske svrhe.

Vanjska ograda se ne postavlja samo radi izgleda, ako slučajno preskočite stepenicu dok se spuštate, one će vam pomoći da se vratite u ravnotežu i spriječite mogući pad. Zato je potrebno dobro razmisliti o potrebama ukućana prije odabira materijala.

Stela haus – montažne kuće iz susjedne Slovenije

Oglas

Gradnja

Stanovanje – osnovna ljudska potreba i stambena politika RH

Praćenjem stanja u stanogradnji utvrđena je potreba za izradom Nacionalnog plana stambene politike do 2030. godine. 

Mi govorimo u ovom trenutku o konceptu stambene politike, to nije dokument koji je od strane Vlade prihvaćen. To su prijedlozi koji proizlaze iz naših iskustva, iz naših analiza. Modeli kako se može aktivirati te stotine tisuća praznih stanova u jednoj državi, nismo mi jedini koji imamo taj problem, su financijsko porezni. Vlada mora odlučit u kom smjeru će ići. Dakle, mi nudimo rješenja, ali konačni smjer mora odlučit vlada, rekao je Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ciljevi stambene politike

Stambena politika imati će za cilj stambeno zbrinjavanje mladih obitelji te neposredno  utjecati na smanjenje iseljavanja, aktiviranjem praznih stambenih jedinica kojih je između 400 i 600 tisuća te kroz četiri osnovne poluge.

Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

To je financijska poluga, porezna poluga, zemljišna i ekološko energetska. U ovom segmentu aktiviranja praznih stambenih jedinica, jesu li to obiteljske kuće ili su stanovi, imamo dvije poluge s kojima možemo varirati, koja će biti jače upotrjebljena, koja slabije. Hoće li to biti poticaj vlasniku stana da stavi svoj stan u priuštivi najam ili će biti porezna represija ili će biti i jedno i drugo kombinirano, to sad ovisi na odluci Vlade, dodao je Uhlir.

Ove mjere ciljaju na mlade obitelji do 40. godina starosti kojima bi se osigurao jednostavniji put do nekretnine po pristupačnijim cijenama.

Priuštivo stanovanje će omogućiti građanima koji u ovome trenutku na tržištu ne mogu kupit riješit stan ili stambeno pitanje, da li izgradit obiteljsku kuću, kupit stan ili ući u najam, potpuno je svejedno od ta tri modela, imamo dosta građana koji ne mogu riješit stambeno pitanje. Upravo zato se radi stambena politika, da kroz djelovanje ove četiri poluge koje država ima na raspolaganju omogući djelu građana priuštivo stanovanje. Kako? Povećanje ponude, odnosno aktiviranjem ovih praznih stanova ili omogućavanju neprofitnim stambenim zadrugama da više djeluju da se građani mogu samoorganizirati prema svojim potrebama ili treća situacija ili treća opcija je klasična gradnja za prodaju i kupnju stanova, izjavio je Uhlir za Dom na kvadrat.

Moderne montažne kuće su hit

Naglasak na montažnu i modularnu gradnju

Državni tajnik Uhlir istaknuo je kako će se poticati održiva gradnja što uključuje montažnu i modularnu gradnju.

Montažna gradnja kao jedno unaprjeđenje klasične gradnje je ima svoje poglavlje kroz tehničko tehnološki razvoj općenito gradnje u Hrvatskoj, kada moramo poraditi na tome da unaprijedimo razinu naše gradnje sa ekološkog stanovišta i sa stanovišta kružnog gospodarenja, građevinskim materijalima, prostorom i to podrazumijeva isto tako i modularno montažnu gradnju koja ima te karakteristike da se industrijski proizvode građevinski elementi, a čim je uključena industrija to znači veća razina zaštite okoliša, bolja uporaba materijala i to je zapravo smjer koji želimo više potaknut, istaknuo je.

Modularna gradnja pokazala vrhunsku arhitekturu

Stanovanje je osnovna ljudska potreba, a stanogradnja utječe na gospodarstvo države, zato će se stambenom politikom pokušati intervenirati na više razina.

Nastavite čitati

Gradnja

Pet načina za veliku uštedu vode u kućanstvu – iznenađujuće jednostavno

Pametna potrošnja vode važna je stavka za uštedu, ali i očuvanje okoliša

Voda je jedan od najvažnijih prirodnih resursa na planeti i svi dobro znamo da bez nje nema života za ljude, životinje i biljke. Kako je u pitanju limitirani resurs, važno je i da ga koristimo pametno i uštedimo kad god i koliko god možemo.

Na sreću, ušteda vode u kućanstvu je jednostavan zadatak, potrebno je samo uključiti u svakodnevicu jednostavne mjere uštede koje će kroz vrijeme učiniti veliku razliku. Evo kako to jednostavno učiniti.

1. Popravite pipu iz koje kapa voda

Ne samo da kapanje vode iz pipe ili cijevi može učiniti veliku štetu u vašem kućanstvu, u pitanju je i bespotrebno trošenje resursa. Važno je pronaći mjesto gdje voda kapa i popraviti ga. Ako je u pitanju slavina, to vjerojatno možete i sami te imate sav potreban alat, ali ako su u pitanju cijevi, pozovite majstora koji će kvar sigurno popraviti i vi ćete biti mirni još dugo vremena.

Zašto iz klima uređaja curi voda? Ovo su najčešći razlozi

2. Uključite perilicu rublja i posuđa samo kad su pune

Kada je vrijeme za pranje posuđa i rublja, nikada perilice nemojte paliti ako nisu potpuno pune jer ćete tako samo bespotrebno trošiti vodu i električnu energiju. Prema nekim podacima prosječna obitelj u Americi u godini dana perilice upali oko 300 puta, što znači veliku potrošnju vode.

Iako danas skoro svako kućanstvo ima perilicu za posuđe, neki i dalje vole posuđe prati ručno pa je savjet stručnjaka da u tom slučaju zatvorite odvod i napunite sudoper vodom ako želite biti štedljivi.

3. Pametno zalijevanje vrta

Održavanje vrta i travnjaka često zahtijeva puno vode, ali ako odaberete biljke koje se odlićno snalaze u podneblju u kojem živite i kojima nije potrebno toliko vode i koje koriste nutrijente iz zemlje, možete puno uštedjeti. Na vama je samo da se informirate koje su to biljke najbolje za vaš vrt i koje će trebati najmanje dodatne vode za rast.

Vrhunske niskoenergetske montažne kuće tvrtke Domprojekt

4. Kratko ispod tuša

Možda vam je ujutro omiljena stvar stati ispod toplog mlaza vode i tamo provesti 15 minuta, ali niste niti svjesni koliko ste vode potrošili – uzalud. Uz to, svaki put kada se tuširate, trošite i puno energije za zagrijavanje vode.

Ako skratite vrijeme tuširanja možete učiniti puno za vaš kućni budžet, ali valja napomenuti da postoje i “pametne” glave za tuš koje će pomoći pri uštedi vode i energije.

5. Gasite vodu kada perete zube

Ako ostavljate vodu da curi iz pipe kada perete zube, niste sami, to je često navika ljudi koji pritom uopće ne razmišljaju o tome koliko vode troše uzalud.

Zanimljiv podatak; ako svi članovi vaše obitelji nauče zatvarati pipu dok se peru zubi, to donosi uštedu od 30 litara vode u godini dana. Dakle jednostavno je, kada perete zube nemojte pustiti vodu da teće ako želite manje račune za potrošnju vode i energije.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice