Povežimo se

Gastro

Žabe

Žabe su lijepo jelo za «opuštanje i guštanje». Zapravo, više se koriste kao predjelo, pa bile pohane ili s roštilja. Mogu se još lijepo staviti i kao dodatak za fiš – paprikaš. Puno pojačaju okus već postojećim ribama i začinima.

Ako niste upoznati sa žabljim nervima, onda kupujte očišćene žabe ili samo zadnje krakove, tzv. batake i nećete pogriješiti niti bilo što riskirati.

Odmrznite ih i posušite, dodajte sol, celer, peršin, malo vegetina praha i prelijte uljem, zapravo ostavite malo žabe u tom umaku.

Pripremite roštilj i stavite peći. Poslije dva okretanja u petnaestak minuta žabe će biti gotove. No, možete jednako pripremljene žabe, što je jednostavnije, staviti na malo ulja u tavi, a prethodno na vrelo ulje staviti dvadesetak sekundi nekoliko češnjaka. Možete čak i samo malo čačkalicom vezati sirovoga dimljenog pršuta, da se samo osjeti, te pržiti deset do petnaest minuta. Čim pršut promijeni boju i žaba će skoro biti pečena. Žabe će isto tako biti ukusne za gala objed kao predjelo, ali ja sam ih servirao s pomfritom i gosti su ostajali veoma zadovoljni, a radilo se o glavnom jelu.

 

Žabe Dom2

 

Pohane žabe su također lijepe. No, kako danas više pazimo na kalorije i dijetu, radije ih izbjegavamo. Budući da nam nisu svaki dan u tanjuru, ne treba ih izbjegavati, već probati i zapamtiti da se ovakve prilike ne izbjegavaju.

Odmrznutu ili svježe očišćenu žabu dobro posušiti, malo posoliti i pripremiti smjesu za pohanje s razmućenim jajima, bijelim brašnom i krušnim mrvicama.

 

Žabe Dom2

 

Gledajte na ulje da je uvijek vrelo. Ne stavljajte odjedanput puno komada u tavu jer će vam zahladiti ulje, usporiti kuhanje i pokvariti smjesu za pohanje, da će izgledati uistinu derutno, a nije vam potreba da se sramite prilikom serviranja.

Uz žabe s roštilja ili pohane ide vino.Žabe se mogu jesti i petkom kada je post, kao i riba.

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Cheesecake u čaši – novogodišnja slastica Darka Kontina

Sastojci

Za podlogu: 

  • 500 grama bisktivnih keksi

Za kremu:

  • 250 grama krem sira
  • 200 grama mascarpone sira
  • 100 grama milerama
  • Začini po želji (aroma vanilije, med…)

Za preljev:

  • Malo smeđeg šećera
  • 1 pakiranje smrznutog šumskog voća

Postupak

  1. Malo smeđeg šećera rastopiti u tavi pa dodati šumsko voće. Kuhati dok ne ostane čisti trag u tavi, kad povučete kuhačom. 
  2. U posudi pomiješati sve sireve, šećer i začine po želji pa izmiksati. 
  3. Za podlogu, u blenderu usitnite kekse.
  4. Serviranje: 
  5. U čašu stavite usitnjene kekse, zatim obilnu količinu kreme, a na vrh stavite preljev od šumskog voća. 
  6. Desert možete završiti s pozlaćenim šećerom. 
Nastavite čitati

Gastro

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

Pašticada je bogato mesno jelo s umakom od crnog vina, dok su njoki klasičan prilog koji se servira uz ovaj tradicionalni dalmatinski specijalitet.

Sastojci:

Za pašticadu:

  • 1 kg goveđeg mesa (često se koristi plećka)
  • 4-5 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 mrkve, sitno narezane
  • 2 crvena luka, sitno narezana
  • 2 dl crnog vina
  • 2 dl crvenog vina
  • 2 dl paradajz soka (ili pasirane rajčice)
  • 2 žlice osmice
  • 2 žlice šećera
  • 2 lovorova lista
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • Sol i papir po ukusu
  • Maslinovo ulje

Za njoke:

  • 500 g krumpira
  • 150 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli

Upute:

  1. Prvo pripremite pašticadu:
    • Meso narežite na manje komade i začinite solju, paprom, nasjeckanim češnjakom, mljevenim kimom i crvenom paprikom.
    • Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu i pržite meso dok ne postane smjesa sa svih strana. Izvadite meso iz lonca i stavite ga na stranu.
    • U istom loncu pržite sitno nasjeckani luk i mrkve dok ne omekšaju.
    • Vratite meso u lonac s povrćem, dodajte lovorov list, crno i crveno vino, ocat, šećer i paradajz sok. Pomiješajte sve sastojke i pustite da zavre.
    • Smanjite vatru na nisku temperaturu i pustite da se krčka 2-3 sata, povremeno miješajući. Dodajte vodu po potrebi ako se umak previše reducira.
    • Kada je meso mekano i umak je gustoće po vašem ukusu, pašticada je gotova. Uklonite lovorov list i pripremite se za njoke.
  2. Priprema njoka:
    • Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i skuhajte u slanoj vodi dok ne postanu mekani.
    • Ocijedite kuhane krumpire i propasirajte ih u glatku masu.
    • Dodajte jaje i malo soli, a zatim postupno dodajte brašno dok ne dobijete kompaktno tijesto.
    • Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u valjak, a zatim narežite na male komade.
    • Svaki komad lagano pritisnite vilicom kako biste dobili tradicionalni oblik njoka.
  3. Kuhajte njoke:
    • U velikom loncu prokuhajte slanu vodu.
    • Dodajte njoke u kipuću vodu i kuhajte ih dok se ne isplivaju na površinu (obično traje 2-3 minute).
    • Ocijedite njoke i prebacite ih u posudu s pašticadom.
  4. Posluživanje:
    • Poslužite pašticu s njokima, pospite svježim peršinom po vrhu i poslužite toplo.

Uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom hrvatskom jelu! Dobar tek!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice