Gastro
Tripice – fileki (umak)
Tripice zajedno s jetrom mogu dati jedan lijepi umak i jedno lijepo jelo, da teško povjeruje onaj koji to nije probao.
Očišćene tripice se potope u veću količinu vode s octom, limunom i narančom. Nakon sat vremena lijepo se ocijede i stave prokuhati u vreloj vodi nekoliko minuta.
Režete tripice na što sitnije komade, a ako vam djeca ili klijentela ne vole vidjeti tripice, onda ih sameljite na stroju (za mljevenje mesa) na što sitnije sito i dodajte nasitno rezanoj jetri u posudu. Stavite samo malo soli i ostavite dok ne pripremite tavu.
Na dobru žlicu vreloga ulja stavite sitno rezani češnjak i kapulu i pirjajte dok ne promijene boju i dobro omekšaju. Nakon toga dodajte rajčicu i mirodije koje imate u kući, od celera do kadulje i lovora. Kada rajčica završi pjenjenje, dodajte jednu čašu vina, ili bijeloga ili crvenoga, i neka uskuha. Potom dodajte tripice i jetru da se pirja od dvadeset minuta do pola sata, najviše, na srednjoj vatri i vaše jelo je spremno za blagovanje.
Za to vrijeme ste pripremili tjesteninu, kuhani krumpir, pire ili rižu, svejedno, svi ovi prilozi idu dobro uz ovo dobro i lijepo, staro jelo.
Zašto furda?
U pojedinim našim krajevima tripice se zovu i furda, primjerice u duvanjskom kraju i u Šuici. Ovdje prave i pitu od furde, jednako i savijaču i steranu. Obrade tripice onako kako je gore rečeno i kada su ih prokuhali, režu ih na sitne komade i zajedno s krumpirom i malo kajmaka zaviju u lisnato tijesto ili prostiru po njemu i naprave pitu. Pita je dobra kao i svaki dobri, lijepi burek.
Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Korištenje ostataka potiče kreativnost u kuhinji i često rezultira raznovrsnijim jelima. Također, umjesto brzih i nezdravih opcija, blagdanski ostatci hrane brzo mogu postati uravnoteženi obroci s više svježih sastojaka.
Blagdanska sezona često ostavlja za sobom ostatke hrane – od piletine i puretine do raznih sireva s bogatih pladnjeva. Umjesto da ti ukusni sastojci završe u smeću, iskoristite ih za pripremu novih, kreativnih jela koja će vas oduševiti svojim okusima i jednostavnošću pripreme. Evo tri ideje kako transformirati ostatke u ukusne obroke koje će vaša obitelj i prijatelji obožavati:
1. Salata od rezanaca s ostatcima piletine
Ako vam je ostalo piletine, pretvorite je u laganu, ali hranjivu salatu koja će osvježiti vaš stol. Kombinirajte usitnjene ostatke piletine s kuhanim rezancima, dodajte hrskavo povrće poput mrkve, paprike i krastavaca te malo svježeg začinskog bilja, poput korijandera ili metvice. Pospite kikirikijem za dodatnu teksturu i bogatstvo okusa.
Sve to prelijte začinjenim azijskim preljevom, napravljenim od sojinog umaka, sezamovog ulja, soka limete i malo meda. Ova salata ne samo da će iskoristiti ostatke već će vam pružiti pravi gurmanski užitak.
Izvor: ALLRECIPES
2. Mac and cheese s ostacima sireva s pladnja
Ostaci sireva s blagdanskog pladnja mogu se pretvoriti u savršeno kremasti mac and cheese. Pomiješajte sireve koje imate, poput cheddara, camemberta, gorgonzole ili bilo kojeg tvrdog sira, kako biste dobili bogatu mješavinu okusa.
Pripremite tjesteninu po izboru, napravite bešamel umak, i u njega postupno umiješajte sireve dok se ne otope. Zatim sve pomiješajte s tjesteninom, stavite u posudu za pečenje, pospite još malo naribanog sira i pecite dok ne dobije zlatnu, mjehuričavu koricu. Ovo je idealno jelo za hladne dane koje donosi utjehu i toplinu.
Izvor: BBC GOOD FOOD
3. Bruschetta s puretinom, mozzarellom, sušenim rajčicama i bosiljkom
Preostala puretina može postati zvijezda mediteranskog predjela. Tanko narežite komadiće puretine i posložite ih na kriške tostiranog kruha. Dodajte kriške mozzarelle, nekoliko sušenih cherry rajčica te svježe listove bosiljka.
Po želji, sve nakapajte s malo maslinovog ulja i balzamičnog octa. Zapečeni kruh s topljenom mozzarellom i aromatičnim sastojcima čini ovu bruschettu izvrsnim izborom za brz i ukusan obrok ili predjelo koje će oduševiti vaše goste.
Izvor: DELICIOUS MAGAZINE
Zašto je važno koristiti ostatke?
Korištenjem ostataka hrane ne samo da doprinosimo smanjenju bacanja hrane i očuvanju okoliša, već i štedimo vrijeme i novac. Uz ove kreativne recepte, jednostavno je pretvoriti ono što već imate u ukusne obroke. Osim što smanjujete otpad, uživate u raznovrsnim jelima koja donose nove okuse i inspiraciju u vašu kuhinju.
Napravite najfinije vanilin kiflice, po receptu tete Jasne
Dajte mašti na volju i iskoristite blagdanske ostatke na najbolji mogući način – stvarajući ukusne trenutke s obitelji i prijateljima!
Gastro
Napravite najfinije vanilin kiflice, po receptu tete Jasne
Ovaj recept za vanilin kiflice postat će vaš omiljeni
Vanilin kiflice su neizostavni dio božićnih blagdana u Hrvatskoj. Njihova nježna aroma vanilije i maslačna tekstura simboliziraju toplinu doma i zajedništvo.
Iako postoji bezbroj recepata na internetu, mnogi od nas dobili su savršen recept koji se prenosi s generacije na generaciju. Ovo su najfinije vanilin kiflice, po receptu tete Jasne.
Mala povijest vanilin kiflica
Hrvatska je dugo bila dio Austro-Ugarske Monarhije, a vanilin kiflice (njem. Vanillekipferl) su klasičan primjer kolača iz tog doba. Ovaj recept potječe iz austrijske kuhinje, ali je brzo postao popularan diljem monarhije, uključujući Hrvatsku. Blizina i kulturna razmjena među zemljama srednje Europe omogućila je širenje ovog recepta.
Okus vanilin kiflica privlači sve generacije – nježno su slatke, orašaste i aromatične zahvaljujući vanilin šećeru, što ih čini savršenim desertom uz kavu, čaj ili kao dio božićnog stola.
Osim što su jednostavne za pripremu, ove kiflice mogu dugo trajati ako se pravilno skladište. To ih čini praktičnima za blagdane, kada se unaprijed pripremaju veće količine kolača.
Ovog Božića nezaobilazni su medenjaci
Napravite najfinije vanilin kiflice, po receptu tete Jasne
sastojci:
- 35 dkg glatkog brašna
- 12 dkg mljevenih oraha
- 10 dkg šećera u prahu
- 2 paketića vanil šećera
- 1 cijeli maslac
- 1 bjelanjak
priprema:
Od bijelanjka i pola mjere šećera u prahu umutite snijeg, druga će vam polovica trebati za posipanje pećenih vanilin kiflica. U snijeg postepeno dodajte maslac, vanil šećer, brašno i mljevene orahe.
Smjesu zamjesite rukom i ostavite u frižideru pola sata.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Od smjese napravite kuglice, koje ćete razvaljati u vanilin kiflice. Pripazite da su sve približno iste veličine. Pecite otprilike 10 minuta, a kada su gotove pospite šećerom u prahu i ostavite ih na papiru za pečenje kako bi se stvrdnule.
Poslužite ih s toplim ili hladnim mlijekom, što je jednostavan i ukusan način da ih djeca uživaju.
Vanilin kiflice često bude nostalgiju jer su povezane s djetinjstvom, obiteljskim okupljanjima i blagdanima. Mnogi ljudi ih povezuju s uspomenama na bake koje su ih s ljubavlju pripremale.
You must be logged in to post a comment Login