Gastro
Posjetili smo najslađi muzej u gradu
Otkrivamo nepoznate detalje o poznatoj slastici.
Rijetki je odbijaju, a većina bez nje ne može zamisliti dan. U blagdansko vrijeme neizostavan je sastojak kolača, no u svojim početcima čokolada nije bila tako slatka.
Povijest čokolade

Poznata je od davnina, 2000 godina prije Krista počela se koristiti na području današnje Središnje Amerike, dok su je Maje i Asteci koristili još i ranije.
S gorkom čokoladom u tekućem obliku upoznali su se došljaci nakon otkrića Amerike, a s dolaskom na europske dvorove ne samo da se zasladila, već se i dugi niz godina skrivala od običnog puka.
Ispijanje čokolade tako je bio ritual na dvoru u 17. i 18. stoljeću. Šalice su čak dobile poseban dizajn kako bi spriječile prevrtanje i prolijevanje čokolade, govori Marko Španjol, kustos u Muzeju čokolade.

Da bi se spriječilo namakanje stiliziranih brkova, zaglađenih voskom u omiljenom napitku, u viktorijansko doba šalica je dobila, na radost većine muškaraca toga doba, i zaštitu za brkove.

Koliko je čokolada bila ekskluzivna govori i podatak da se u vrijeme renesanse u Toscani recepte za nju povjeravalo samo liječnicima. Tek nakon smrti liječnika taj recept je otkriven, a radilo se o čokoladnom napitku s jasminom. Pripremao se čak 14 dana, a među ostalim, sadržavao je crni amber. Sastojak koji se inače koristi u industriji parfema.

Nakon industrijske revolucije kada čokolada poprima svoj danas karakterističan oblik kreće svjetska pomama za njom. Nevjerojatnim oblicima za kojima su ludi odrasli i djeca doprinio je i jedan film.
Tajna dobre čokolade
Tamna, mliječna, bijela i posljednja Rubi – tajna dobre čokolade je u kvalitetnim sastojcima i pravilnim omjerima. “Kvalitetne čokolade je vrlo jednostavno prepoznati. To su čokolade koje imaju visok udio kakao mase i to su čokolade koje nemaju toliko drugih dodataka, imaju svoju prirodnu masnoću, tj. kakao maslac u sebi”, naglasio je Španjol.

Svatko ima svoga favorita. Neki kažu da su osjećaj topljenja čokolade na jeziku i puls koji zbog svog psihoaktivnog učinka podigne, bolji od poljupca. Budući da pomaže u lučenju hormona sreće, i u vremenima kada je poljubaca manje, vjerujemo da je na vašem stolu bar jedna slastica koja sadrži ovu omiljenu namirnicu.
Gastro
Ovog Badnjaka poslužite paštetu od bakalara

Mnogima će se na blagdanskoj trpezi ovog Badnjaka naći bakalar, riba koja je postala simbolom božićnih blagdana. Može ga se pripremiti na razne načine, a mi smo vama odlučili podijeliti onaj najjednostavniji. Ovako pripremljena pašteta od bakalara mnogima će biti vrlo ukusan zalogaj za pauze u kićenju božićnog drvca.
Sastojci
- bakalar
- maslinovo ulje
- sol
- kiselo povrće (krastavci, kapari, artičoke, patlidžani…)
- limun
Priprema
Kuhani bakalar dobro mikserom usitniti da uistinu izgleda kao i druge riblje ili mesne paštete.
U ovu samljevenu masu dodati najprije maslinovo ulje i sol koliko je potrebni prema količini mljevenoga bakalara.
Promiješati i dodati kiselo povrće. Dobro je uvijek staviti malo papra ili feferona i majoneze.
Dodati limunovog soka.
Ujednačiti sve miksanjem i miješanjem.
Na tanjurićima za predjelo poslužiti lijepo dekoriranu paštetu od bakalar.
Gastro
Recept za najpoznatiji francuski kolač
Inače je u obliku zlatne poluge, ali vi ga možete napraviti u obliku muffina.

Kolač vrlo zanimljivog naziva ‘financiers’ nastao je davnih godina u Francuskoj, još u 17. stoljeću kada su ga izmislile časne sestre iz reda ‘Visitandinies’ i tako ga nazvale. Svoje današnje ime dobio je u 19. stoljeću kada ga je jedan francuski slastičar počeo praviti u obliku zlatnih poluga.
Ovaj jednostavan kolač od bjelanjaka i badema napraviti i u obliku muffina u kalupu za muffine. Evo recepta.

Sastojci:
- 100 g maslaca
- 30 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 150 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 100 g mljevenih oguljenih badema
- 3 bjelanjka
- 150 g malina (po želji)


Postupak:
- Zagrijati maslac da se otopi i nastaviti grijati dok ne postane zlatnosmeđi. Maknuti s vatre i izliti u hladnu posudu.
- Pomiješati brašno, prašak za pecivo, šećer u prahu, vanilin šećer, prstohvat soli i bademe. dodati tri bjelanjka i umiješati u glatku smjesu.
- Postupno dodati pripremljeni maslac uz neprestano miješanje.
- Tijesto ostaviti u hladnjaku sat vremena.
- Kalupe za kolač premazati maslacem i napuniti smjesnom (3/4 sadržaja, 1/2žlica).
- Po želji rasporediti maline.
- Peći 20 minuta u pećnici na 180 stupnjeva dok ne poprime zlatnorumenu boju.
- Nakon nekoliko minuta izvaditi iz kalupa da se ohlade.

