Povežimo se

Gastro

Odrezak teleći u umaku od gljiva

Teleći odrezak se najprije popirja na malo vreloga ulja na tavi. Dok se on pirja za to vrijeme se pirja češnjak u drugoj posudi i na polupirjanoga se dodaje malo kapule dok ona jednako ne postane žućkasta. Na ovo se nadodaje malo vina i zatim se stave gljive.

Kada poslije kojih desetak minuta osjetite gljive da mirišu svojim izvornim mirisom ljepote, onda dodajte malo sosa rajčice i još kasnije vrhnje. Kada se ovo sve ujedinilo sada dodajete sol po potrebi, te papar ili feferon, naravno oavisi koliko stavljate po želji vaših sustolnika.

Uobičajem staviti nekoliko kapara – jednu žlicu prije vina ili rajčice da se samo osjeti njihova gorčina i blagi okus mora.

Sada stavljate onaj odrezak iz druge posude u kojoj jepirjan. To meže biti također i faširana – mljevena šnicla na jednak način ili čak fratarski odrezak.

Neka odrezak ostane pet šest minuta u ovom lijepom umaku. Za to preostalo vrijeme pripremite tučeni krumpir ili jednostavno kuhani krumpi, a jednako može se služiti i jednako mjesto zauzeti i griz bijeli ili kukuruzni ili čak sama pura kao za sve lovačke umake ili specijalitete. Ovo nije daleko ni od morskoga ni od lovačkoga, pa zato dodajte jedno lijepo crno vino.

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Cheesecake u čaši – novogodišnja slastica Darka Kontina

Sastojci

Za podlogu: 

  • 500 grama bisktivnih keksi

Za kremu:

  • 250 grama krem sira
  • 200 grama mascarpone sira
  • 100 grama milerama
  • Začini po želji (aroma vanilije, med…)

Za preljev:

  • Malo smeđeg šećera
  • 1 pakiranje smrznutog šumskog voća

Postupak

  1. Malo smeđeg šećera rastopiti u tavi pa dodati šumsko voće. Kuhati dok ne ostane čisti trag u tavi, kad povučete kuhačom. 
  2. U posudi pomiješati sve sireve, šećer i začine po želji pa izmiksati. 
  3. Za podlogu, u blenderu usitnite kekse.
  4. Serviranje: 
  5. U čašu stavite usitnjene kekse, zatim obilnu količinu kreme, a na vrh stavite preljev od šumskog voća. 
  6. Desert možete završiti s pozlaćenim šećerom. 
Nastavite čitati

Gastro

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

Pašticada je bogato mesno jelo s umakom od crnog vina, dok su njoki klasičan prilog koji se servira uz ovaj tradicionalni dalmatinski specijalitet.

Sastojci:

Za pašticadu:

  • 1 kg goveđeg mesa (često se koristi plećka)
  • 4-5 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 mrkve, sitno narezane
  • 2 crvena luka, sitno narezana
  • 2 dl crnog vina
  • 2 dl crvenog vina
  • 2 dl paradajz soka (ili pasirane rajčice)
  • 2 žlice osmice
  • 2 žlice šećera
  • 2 lovorova lista
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • Sol i papir po ukusu
  • Maslinovo ulje

Za njoke:

  • 500 g krumpira
  • 150 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli

Upute:

  1. Prvo pripremite pašticadu:
    • Meso narežite na manje komade i začinite solju, paprom, nasjeckanim češnjakom, mljevenim kimom i crvenom paprikom.
    • Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu i pržite meso dok ne postane smjesa sa svih strana. Izvadite meso iz lonca i stavite ga na stranu.
    • U istom loncu pržite sitno nasjeckani luk i mrkve dok ne omekšaju.
    • Vratite meso u lonac s povrćem, dodajte lovorov list, crno i crveno vino, ocat, šećer i paradajz sok. Pomiješajte sve sastojke i pustite da zavre.
    • Smanjite vatru na nisku temperaturu i pustite da se krčka 2-3 sata, povremeno miješajući. Dodajte vodu po potrebi ako se umak previše reducira.
    • Kada je meso mekano i umak je gustoće po vašem ukusu, pašticada je gotova. Uklonite lovorov list i pripremite se za njoke.
  2. Priprema njoka:
    • Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i skuhajte u slanoj vodi dok ne postanu mekani.
    • Ocijedite kuhane krumpire i propasirajte ih u glatku masu.
    • Dodajte jaje i malo soli, a zatim postupno dodajte brašno dok ne dobijete kompaktno tijesto.
    • Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u valjak, a zatim narežite na male komade.
    • Svaki komad lagano pritisnite vilicom kako biste dobili tradicionalni oblik njoka.
  3. Kuhajte njoke:
    • U velikom loncu prokuhajte slanu vodu.
    • Dodajte njoke u kipuću vodu i kuhajte ih dok se ne isplivaju na površinu (obično traje 2-3 minute).
    • Ocijedite njoke i prebacite ih u posudu s pašticadom.
  4. Posluživanje:
    • Poslužite pašticu s njokima, pospite svježim peršinom po vrhu i poslužite toplo.

Uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom hrvatskom jelu! Dobar tek!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice