Povežimo se

Gastro

Nepoznati okusi svijeta: Upoznajte egzotične začine

Uzbudljiva putovanja kroz različite kulture svijeta često se ogledaju u njihovim karakterističnim jelima. Kako biste proširili svoje gastronomsko iskustvo, predstavljamo vam neke egzotične začine koji se koriste u kuhinjama diljem svijeta.

Kardamom – Egzotika iz Indije

Kardamom, poznat i kao “kralj začina”, ima slatkastu aromu koja podsjeća na limun. Koristi se u indijskoj kuhinji za pripremu curryja, slastica i čaja. Također se često dodaje u kavu kako bi joj dao poseban okus i miris.

Sumak – Okus Bliskog istoka

Sumak je sušen i mljeveni crveni plod koji se koristi u bliskoistočnoj kuhinji. Ima osvježavajući citrusni okus i koristi se kao začin za salate, umake i mesna jela. Također je poznat po svojim ljekovitim svojstvima i bogatstvu antioksidansa.

Kimchi – Kiselkasti užitak Koreje

Kimchi je fermentirana hrana koja se tradicionalno koristi u korejskoj kuhinji. Ova mješavina fermentiranog kiselog kupusa s paprikom, češnjakom i drugim začinima donosi jedinstvenu kombinaciju okusa.

Kimchi se često konzumira kao prilog uz glavnu jelu i bogat je probioticima koji su dobri za probavu.

Za’atar – Začin srednjeg istoka

Za’atar je mješavina sušenih biljaka poput timijana, origana, sumaka i sezama. Koristi se u srednjoistočnoj kuhinji za posipanje po kruhu, umacima i salatama. Ima pikantan okus i bogat je antioksidansima.

Bambusove izdanke – Delikatesa iz Kine

Bambusovi izdanci su mladi pupoljci bambusa koji se koriste u kineskoj kuhinji. Imaju hrskavu teksturu i blagu, orašastu aromu. Bambusovi izdanci se često dodaju jelima poput wokova, rižota i umaka, pružajući im svježinu i dodatnu dimenziju okusa.

Stoga sljedeći put kada se nađete u trgovini ili na tržnici, istražite policu sa začinima i potražite nešto što još niste nikada probali. Isprobajte kardamom u svojim kolačima, dodajte sumak u salatu ili eksperimentirajte s kimčijem u svojim jelima. Dopustite da vas egzotični okusi ponesu na putovanje oko svijeta, unoseći raznolikost i užitak u vašoj kuhinji.

Ako volite azijsku kuhinju i neobična jela, saznajte što su to korejski stakleni rezanci.

Oglas

Gastro

Pripremite hladnu pitu od svježih jagoda – jednostavna priprema savršene poslastice

Jagode će zadržati svoj predivan okus, a u desertu ćete uživati!

Potrebno samo 30 minuta za pripremu ove pite od jagoda, pa ako ih imate viška ili ste shvatili da neće još dugo trajati one koje imate u frižideru, iskoristite ih za pripremu ovog savršenog deserta.

Kako se samo dio jagoda peče i koristi se samo malo gustina, ova pita će imati savršen okus po svježim jagodama. Ako ste spremni, evo što je sve potrebno za pripremu.

Limončelo – liker od limuna

Potrebni sastojci:

10 graham krekera
150-200 g šećera (odvojite 4 žlice šećera)
2-3 žlica neslanog maslaca
125 ml soka od brusnice
10-ak velikih jagoda (po želji više), koje je potrebno narezati na tanje kriške, ali ostavite nekoliko cijelih za ukras
1/2 žličice soli
1/2 žličice škroba
115 ml vrhnja za šlag

Upute za pripremu:

Pećnicu je potrebno zagrijati na 170-180 stupnjeva.
U blender stavite graham kekse, 2 žlice šećera dok se sve dobro ne poveže. Sad dodajte maslac i kratko pomiješajte.Smjesu iz blendera stavite u posudu za pečenje i dobro pritisnite i poravnajte. Pecite oko 14 minuta te izvadite van i pustite da se dobro ohladi.

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

U manjoj posudi pomiješajte ostatak šećera (dvije žlice koje ste odvojili ostavite za šlag), sok, narezane jagode, gustin i sol. Nježno vilicom usitnite jagode te pustite neka zakuha i tad smanjite vatru. Potrebno je stalno miješati dok sve ne postane jako gusto. Maknite s vatre i ostavite da se ohlade i tada dodajte svježe jagode.

Sve prebacite na ohlađenu koru od graham keksa te stavite u hladnjak na minimalno 4 sata
U drugoj posudi istucite vrhnje za šlag, dodajte 2 žlice šećera te ukrasite svoju hladnu pitu.

Ako želite, ukrasite jagodama.

Dobar tek!

Nastavite čitati

Gastro

Invisacook – nevidljiva ploča za kuhanje

Ena Kokanović Nagy ( slavonka.hr ) pripremala je Crep Suzette na svoj način, koristeći burbon viski. Smjesu je pripremila od 3 jaja i tome prilagodila ostale sastojke. Zatim je upalila svoju Invisacook. 

Invisacook nevidljiva je ploča za kuhanje skrivena ispod radne plohe. Može imati 2, 3, 4, ili 5 polja za kuhanje. 

Kako funkcionira Invisiacook

Invisacook – nevidljiva ploča funkcionira na način da je to zamislite klasična indukcijska ploča koja nema gore staklo. Ona se montira isključivo na porculansku radnu ploču i stvara neki pomak od onog konvencionalnog kuhanja stvarajući ravnu ploču na kojoj je moguće kuhati, objasnio je Marko Vrbanc iz Iverpana. 

Kuhinjska drobilica – tako mali, a tako moćan uređaj

Nevidljiva indukcija se ugrađuje isključivo ispod porculanske ploče. Porculan je jedini u mogućnosti izdržati te visoke temperature i zapravo temperaturne šokove prilikom kuhanja, zagrijavanja i hlađenja.

Kako bi magnet od Invisacooka uhvatio tavu, trebamo ju malo samo podesiti i pričekati da prestane treptati broj. 

Ispod tave se nalazi Invisamat silikonski podložak. Podložak služi prvenstveno da bi se zaštitila sama radna površina na kojoj kuhate, a isto tako i da bi se zaštitilo i posuđe te Invisacook indukcija. Ona služi kako ne biste pretjeranu temperaturu iz same posude u kojoj kuhate vraćali u Invisacook i u radnu površinu. To je kao nekakva barijera i ovisno o tome koju Invisacook odaberete, koliko kuhališta uzmete, toliko Invisamata ćete dobiti. Invisimat se obavezno koristi uz Invisacook. 

Crep Suzzete a la Ena

Kad je ispekla palačine, Ena je napravila umak za crep Suzette. 

Treba nam maslac, treba nam korica naranče, malo soka od naranče i burbon viski da to malo zapalimo, pojasnila je Ena Kokanović Nagy. 

Palačinke treba presaviti u trokut i dodati u umak, a kad se preprže sa svake strane, dodati burbon viski i zapaliti. 

I kada prestane gorjeti znači da je alkohol ishlapio, ostao nam je samo lijepi okus burbon viskija i dobar tek. 

Nakon što završim kuhanje sa Invisacook-om, jednostavno maknem Invisamat, pobrišem i ono što je najvažnije da se neću opeći nakon kuhanja, rekla je Ena. 

12 ideja za uređenje kuhinje

Prednosti korištenja nevidljive ploče

Prednosti korištenja ploče su sigurno njezina ta nevidljivost. Ona omogućuje da je prostor čist, lakše se čisti, površina radna više nema nekih kutova, uglova, nego je ravna površina koja se vrlo lagano očisti. Ona štedi prostor, pošto je nevidljiva ona daje mogućnost zapravo iskorištavanja pune radne plohe, nema više standardnog kuhala i imamo cjelokupnu radnu ploču za iskoristivost, dodao je Vrbanc. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice