Povežimo se

Gastro

Morska riba

Ovo je preširok pojam da bi se dao u ovako malo prostora opisati, ali je isto tako i nepotrebno, barem nama kontinentalcima, jer nemamo prilike kupiti toliko vrsta riba kada bismo ih sve i poznavali.

Zato se ovdje ograničavamo na samo nama dobro poznate vrste kao što su: orada ili podlanica, arbun, zubatac, pagar, ovčica, pic, fratar, sarag, špar, kantar, škrpun, škrpina, kovač, pauk, trlja ili trilja, brancin, cipal, kavala, lastavica, skuša, lokarda, šarun, inćun, srdela, palamida ili mali tunj, lumbrak, pirka, modrak, kanjac, knez, manula, salpa, bugva, lužina, ušata, iglica, gof, pas, mačka, lampuga, oslić, ugor, grdobina, glavoč, list, iverak, šampjer, sabljarka…

Tu su i morski plodovi mekušaca i školjkara: lignja, totan, hobotnica, mušun – muzgavaci sipa; škampi, hlap, jastog, kozice, gnacigula, grmalj, tigrasta kozica; dagnja, šljemovi, kamenica, kunjka bodljikava srčanka, jakovljeva kapica, kućica, čaška, prnjavice ili vongole, češljače…

 

Morska riba Dom2

 

Srdela i girica su samo za gradela (žar) i roštilj ili marinadu – svojevrsnu salatu od girica ili srdela koje ste ispržili na žaru i gradelama, samo za to ili vam je preostalo. Stavite ih u posudu sa češnjakom, kapulom, ruzmarinom, octom i uljem i ostavite da odstoje nekoliko sati.

Sve druge preostale navedene su i za roštilj i za kuhanje. Roštilj je uobičajen. Sve se očiste i posuše, a veće se narežu, zapravo, zarežu i stave u umak da malo odstoje, pa se onda stavljaju na žar ili gradela i veoma brzo (desetak minuta) pripreme. Tko voli više jesti, uzima skušu, brancin i lubin, a tko uživa u jelu, uzima šampjera, list ili škarpinu, koje su velike po izgledu, a praktično jedna trećina je za jelo.

Sve ove morske ribe daju jednu veoma lijepu, dapače, izvanrednu juhu i čorbu. Postupak je jednak kao i kod pastrve. Skuhajte ribu i izvadite da je odijelite od kostiju. U kipuću juhu dodajte što želite, od krumpira na kockice, graška, blitve, kelja, cvjetače do svih začina. Ovdje začini moraju biti malo jači jer se morska riba i jače mirisom osjeća.

 

Morska riba Dom2

 

Kada ste ribu odvojili od kostiju, još jednom pregledajte i sitnite na manje komade. Vratite u juhu ili čorbu, već što želite, i ostavite neka se kuha još petnaestak minuta. Vaše jelo je gotovo.
Ako ste mislili samo juhu, onda će biti jednostavnije i vodnije, a ako ste mislili čorbu, onda će jelo biti gušće.

Vino nećete zaboraviti, jer će ga sama riba tražiti. Zašto? Samo zato što se u narodu oduvijek kaže da riba tri puta pliva, a to je: u vodi (slanoj i slatkoj), u ulju i u vinu… pa ti sada izdaji narodnu tradiciju i običaje, a oduvijek se reklo, također u narodu, da je bolje da propadne selo nego običaj. Dakle, oduvijek smo bili tvrdoglavi, ali pozitivno!

Brancin i (ili) orada u pečeni u soli – jednostavno i brzo
Očistimo brancina ili oradu. Posušimo ih i ne čistimo ljuske. Položimo u tepsiju i prekrijemo krupnom solju ribu. Kada smo prekrili ribu, poprskamo vodom sol da se ujedini i stavimo u pećnicu na 180 stupnjeva C. Duljina pečenja ovisi o veličini ribe. Obično se kaže da ide po kg 35 minuta.

Izvadimo iz pećnice, odstranimo sol i zaželimo – dobar tek! A crnjak? Tu je!

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Pripremite hladnu pitu od svježih jagoda – jednostavna priprema savršene poslastice

Jagode će zadržati svoj predivan okus, a u desertu ćete uživati!

Potrebno samo 30 minuta za pripremu ove pite od jagoda, pa ako ih imate viška ili ste shvatili da neće još dugo trajati one koje imate u frižideru, iskoristite ih za pripremu ovog savršenog deserta.

Kako se samo dio jagoda peče i koristi se samo malo gustina, ova pita će imati savršen okus po svježim jagodama. Ako ste spremni, evo što je sve potrebno za pripremu.

Limončelo – liker od limuna

Potrebni sastojci:

10 graham krekera
150-200 g šećera (odvojite 4 žlice šećera)
2-3 žlica neslanog maslaca
125 ml soka od brusnice
10-ak velikih jagoda (po želji više), koje je potrebno narezati na tanje kriške, ali ostavite nekoliko cijelih za ukras
1/2 žličice soli
1/2 žličice škroba
115 ml vrhnja za šlag

Upute za pripremu:

Pećnicu je potrebno zagrijati na 170-180 stupnjeva.
U blender stavite graham kekse, 2 žlice šećera dok se sve dobro ne poveže. Sad dodajte maslac i kratko pomiješajte.Smjesu iz blendera stavite u posudu za pečenje i dobro pritisnite i poravnajte. Pecite oko 14 minuta te izvadite van i pustite da se dobro ohladi.

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

U manjoj posudi pomiješajte ostatak šećera (dvije žlice koje ste odvojili ostavite za šlag), sok, narezane jagode, gustin i sol. Nježno vilicom usitnite jagode te pustite neka zakuha i tad smanjite vatru. Potrebno je stalno miješati dok sve ne postane jako gusto. Maknite s vatre i ostavite da se ohlade i tada dodajte svježe jagode.

Sve prebacite na ohlađenu koru od graham keksa te stavite u hladnjak na minimalno 4 sata
U drugoj posudi istucite vrhnje za šlag, dodajte 2 žlice šećera te ukrasite svoju hladnu pitu.

Ako želite, ukrasite jagodama.

Dobar tek!

Nastavite čitati

Gastro

Invisacook – nevidljiva ploča za kuhanje

Ena Kokanović Nagy ( slavonka.hr ) pripremala je Crep Suzette na svoj način, koristeći burbon viski. Smjesu je pripremila od 3 jaja i tome prilagodila ostale sastojke. Zatim je upalila svoju Invisacook. 

Invisacook nevidljiva je ploča za kuhanje skrivena ispod radne plohe. Može imati 2, 3, 4, ili 5 polja za kuhanje. 

Kako funkcionira Invisiacook

Invisacook – nevidljiva ploča funkcionira na način da je to zamislite klasična indukcijska ploča koja nema gore staklo. Ona se montira isključivo na porculansku radnu ploču i stvara neki pomak od onog konvencionalnog kuhanja stvarajući ravnu ploču na kojoj je moguće kuhati, objasnio je Marko Vrbanc iz Iverpana. 

Kuhinjska drobilica – tako mali, a tako moćan uređaj

Nevidljiva indukcija se ugrađuje isključivo ispod porculanske ploče. Porculan je jedini u mogućnosti izdržati te visoke temperature i zapravo temperaturne šokove prilikom kuhanja, zagrijavanja i hlađenja.

Kako bi magnet od Invisacooka uhvatio tavu, trebamo ju malo samo podesiti i pričekati da prestane treptati broj. 

Ispod tave se nalazi Invisamat silikonski podložak. Podložak služi prvenstveno da bi se zaštitila sama radna površina na kojoj kuhate, a isto tako i da bi se zaštitilo i posuđe te Invisacook indukcija. Ona služi kako ne biste pretjeranu temperaturu iz same posude u kojoj kuhate vraćali u Invisacook i u radnu površinu. To je kao nekakva barijera i ovisno o tome koju Invisacook odaberete, koliko kuhališta uzmete, toliko Invisamata ćete dobiti. Invisimat se obavezno koristi uz Invisacook. 

Crep Suzzete a la Ena

Kad je ispekla palačine, Ena je napravila umak za crep Suzette. 

Treba nam maslac, treba nam korica naranče, malo soka od naranče i burbon viski da to malo zapalimo, pojasnila je Ena Kokanović Nagy. 

Palačinke treba presaviti u trokut i dodati u umak, a kad se preprže sa svake strane, dodati burbon viski i zapaliti. 

I kada prestane gorjeti znači da je alkohol ishlapio, ostao nam je samo lijepi okus burbon viskija i dobar tek. 

Nakon što završim kuhanje sa Invisacook-om, jednostavno maknem Invisamat, pobrišem i ono što je najvažnije da se neću opeći nakon kuhanja, rekla je Ena. 

12 ideja za uređenje kuhinje

Prednosti korištenja nevidljive ploče

Prednosti korištenja ploče su sigurno njezina ta nevidljivost. Ona omogućuje da je prostor čist, lakše se čisti, površina radna više nema nekih kutova, uglova, nego je ravna površina koja se vrlo lagano očisti. Ona štedi prostor, pošto je nevidljiva ona daje mogućnost zapravo iskorištavanja pune radne plohe, nema više standardnog kuhala i imamo cjelokupnu radnu ploču za iskoristivost, dodao je Vrbanc. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice