Povežimo se

Gastro

Kuka Vitalba – šparoga

Vitalba na latinskom znači-zora života. Upravo to je šparoga. Prvi proljetni plod koji možemo naći u prirodi.

Počinje prije svih, do negdje 100 metara nadmorske visine, da bi trajala jedan mjesec dana, a postupno je nalazimo kako proljeće stiže u više krajeve (ona ga najavljuje), sve tamo do 700 metara nadmorske visine. Iznad te visine, koliko je meni poznato, više je ne nalazimo.

Obično se koristi kao salata. Netko skida sjeme i cvat, te ostavlja samo golo stablo s naznakama budućih listova. To nije potrebno jer je šparoga mlada i sve se jede. Najprije je važno dobro oprati u tekućoj vodi šparoge, jer su u dodiru s gmazovima i proljetnim jakim kišama koje jačinom kapi odbijajući se o zemlju prskaju stabljike zemljom i drugom nečistoćom. Ako ćete ih na salatu, samo ih lijepo izrežite na oko jedan cm, dodajte mladu kapulu, koja također sada stiže, i soli, ulja i octa po volji. Dobro se podnosi sa svim glavnim jelima od mesa.

Šparoge Dom2

Šparoga je prirodna i čista jer je ne uzgaja čovjek, pa je i ne kvari ničim. (Naravno, ovdje je riječ o divljoj šparogi, a ne onoj uzgajanoj – domaćoj koju možete uvijek naći na tržnicama ili piljarama. Ona nije predmet našega interesa.)

Tradicionalno u hercegovačkim krajevima šparoga je bila i glavno jelo, pripravljena na luč(e)nicu, sama ili s bazdeljom. Najprije bi se očistile i izrezale kao za salatu. Zatim se stave u malo vode i kuhaju više od pola sata u kipućoj vodi, da voda uvrije i skoro da se ne treba cijediti, jer cijeđenjem ode sve ono što valja kao i u svakom drugom zelenju i povrću što se kuha. Zatim se u tavi uprži maslo i dok se malo ohladi, pripremi se češnjak stučen sa solju i stavi u malo ohlađeno uprženo maslo (maslo se lagano vuče po tavi, to je znak da se malo ohladilo i da neće pokvariti luk i sol i kasnije jogurt), to se sve dobro izmiješa i nadoda po volji kiseloga mlijeka ili jogurta ili vrhnja, a jedno i drugo pomiješano ide dobro.

Šparoge Dom2

S ovim umakom prelijte šparoge i kušajte. Kuhane šparoge su gorke i zato se pravi ovaj umak. Neki ih jednako skuhaju, ohlade i naprave salatu kao od, recimo, mladih mahuna. U kuhinji se ne može pogriješiti. Griješi samo onaj koji je u kuhinji a kuhinju ne voli. Zar nije tako i na drugim mjestima?!

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

 

Gastro

Kako napraviti domaći ajvar koji je preukusan

Zimnica je mnogima nezamisliva bez ajvara koji se priprema u brojnim varijantama.

Ajvar je autohtono jelo nadaleko poznate balkanske kuhinje gdje se već stoljećima tradicionalno priprema. Izvrsno odgovara uz roštilj, a posebno uz čevapčiće ili neka fina mesna jela. Ajvar je zapravo domaći umak za kojeg su vam potrebni patlidžan, paprike, rajčica, sol i malo ulja. Ako ste ljubitelji ajvara pravo je vrijeme da pripremite vlastitu zimnicu.

Sastojci:

  • 5 kg očišćene paprike (crvena roga)
  • 2.5 kg oguljenih patlidžana
  • 3 l vode
  • 1 l alkoholnog octa
  • šaka soli
  • 10-15 zrna papra
  • glavica češnjaka
  • 7,5 dl suncokretovog ulja
  • ljute papričice (po želji)

Priprema

  1. Prokuhati 1 minutu očišćene paprike, presječene na pola i oguljene patlidžane (isječene uzdužno na 4-6 traka) u otopini koja se sastoji od 3 l vode, 1 l alkoholnog octa, šake soli i 10-15 zrna crnog papra.
  2. Zajedno s jednom očišćenom glavicom česnjaka papriku i patlidžane izvaditi, ostaviti da se ocijede i ohlade i samljeti kroz mlin za meso.
  3. U velikom loncu zagrijte 5 litara vode s octom i velikom žlicom soli. Kad voda uzavre stavite kuhati paprike 5 – 10 minuta dok ne omekšaju.
  4. Pustiti da se ajvar krčka na laganoj vatri dok voda ne ishlapi uz konstantno miješanje (3-4 h).
  5. Pred kraj dodajte sol ovisno o slanoći koju preferirate i ljute sjeckane papričice po želji.
  6. Vrući ajvar sipajte u prethodno zagrijane (na 100 stupnjeva) teglice i ostavite ih u pećnici da se potpuno ohlade, barem 6-7 sati.
  7. U svaku teglicu naspite malo ulja i dobro je zatvorite poklopcem. Ajvare spremite na hladno i tamno mjesto, a otvorene teglice obavezno držite u hladnjaku.

Nastavite čitati

Gastro

Džem, pekmez ili marmelada? Tri odlična recepta za vašu zimnicu

Mnogi svrstavaju džem, pekmez i marmeladu pod isti proizvod jer su okusom, a i izgledom, poprilično slični. Razlikuju se u udjelu voća, načinu pripreme te postotku šećera.

pekmez

Tijekom sezone uživamo u raznim okusima svježeg voća, no postoji li nešto bolje nego pretvoriti ih u ukusan džem, pekmez ili marmeladu.

Džemovi, marmelade i pekmezi najčešće se konzumiraju tijekom kišnih jesenskih i hladnih zimskih dana, a doručak bez marmelade na kruhu se čini kao nezamisliv. Sve to možete kupiti u bilo kojem supermarketu, često i prilično jeftino ako naletite na povoljne akcije. Međutim, izrada vlastitih namaza je takav užitak da ih oni koji ih pripremaju svake godine nikad neće zamijeniti kupovnim.

Sigurno ste se uvijek pitali koja je razlika između pekmeza, marmelade i džema. Saznajte koja je razlika između ovih ukusnih, premda različitih zimnica!

Recept za džem

Sastojci za džem:

  • 2 kg šljiva
  • 400 do 500 g šećera

Priprema džema:

  1. Šljive najprije operite. Pomoću noža svaku prepoloviti i izvadi košticu te ju narezati na što manje komadiće.
  2. Šljive pomiješajte sa šećerom i prebacite ih u duboku posudu za pečenje u pećnici. 
  3. Posudu sa šljivama staviti na najnižu razinu pećnice te ju poklopiti poklopcem ili aluminijskom folijom. Peći 30 minuta na 170 stupnjeva Celzijevih. 
  4. Nakon pola sata potrebno je ukloni poklopac i šljive promiješati kuhačom i vratiti u pećnicu. Šljive u loncu bez poklopca peći još tri i pol sata na 150 stupnjeva Celzijevih, a vrata pećnice ostaviti malo otvorena kako bi višak vlage mogao ispariti.
  5. Kada su se šljive potpuno raspale, džem je gotov. Potrebno je prebaciti ga u vruće staklenke te ih odmah zatvori poklopcem. Džem treba skladišti na tamnom i hladnom mjestu, a jednom kada ga otvorite držite ga u hladnjaku i potrošiti kroz nekoliko tjedana.

Recept za marmeladu

Sastojci za marmeladu:

  • Dolcela želin
  • Jagode ili voće po izboru
  • Šećer- količina piše na želinu

Priprema:

  1. Potrebno je sterilizirati staklenke.
  2. Zatim oprati voće i po želji ga usitniti u blenderu.
  3. Voće je potrebno stavititi u lonac.
  4. U manjoj posudici pomiješajte želin i 2 žlice šećera, zatim to odmah dodajte u voće, promiješajte i stavite na vatru da kuha.
  5. Sada kada je lonac na vatri dodajte i šećer te stalno miješajte.
  6. Ukoliko želite možete uklanjati pjenu koja će se pojavljivati na vrhu, ali i ne morate.
  7. Nakon što voće zakuha, kuhajte još dodatne 3 minute.
  8. Vruću marmeladu lijevajte u vruće, sterilizirane staklenke.

Recept za pekmez

Sastojci za pekzmez:

  • 5 kg šljiva
  • 1 kg šećera
  • 2 komada limuna
  • 2 dcl ruma
  • 3 vanilin šećera

Priprema:

  1. Šljive prvo operite pod mlazom tekuće vode zatim ocijedite, raspolovite i izvadite koštice.
  2. U posudu u kojoj ćete kuhati pekmez stavite red šljiva, red šećera i tako dok sve ne potrošite.
  3. Ostavite preko noći na hladnom.
  4. Kuhajte na srednje jakoj vatri.
  5. Kada je smjesa već dosta gusta, dodajte oguljen limun i nasjeckan na tanke ploške.
  6. Pred sam kraj kuhanja dodajte rum. Kuhano je kada sa kuhače pekmez pada u komadima.
  7. Sipajte u sterilizirane i zagrijane teglice i ostavite u mlakoj pećnici sa malo otvorenim vratima da se ohladi i da se uhvati zaštitna korica.
  8. Ohlađeni pekmez pospite sa žlicom šećera, zatvorite celofanom namočenim u rum i stavite poklopac.
Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

Izbor uredniceprije 5 dana

Televizori nove generacije za najbolji nogometni doživljaj

Počelo je svjetsko prvenstvo u nogometu! I dok su neki sretnici otišli u Katar podržati naše Vatrene, mnogi će ih...

Izbor uredniceprije 5 dana

Kuhinjska drobilica – tako mali, a tako moćan uređaj

U vrijeme kada je zbrinjavanje otpada postala goruća tema svakog kućanstva, mnogi se pitaju kako doskočiti problemu sortiranja biootpada zbog...

Izbor uredniceprije 2 tjedna

Keramika kao mentalna terapija

Ravitera je svojim pristupom jedinstvena u regiji jer svojim prisustvom objedinjuje sve – proizvodnju, prodaju, savjetovanje i edukaciju na području...

Izbor uredniceprije 2 tjedna

Paket tekućeg računa Nove hrvatske banke će vam pomoći u izvanrednim situacijama

Kada uređujete ili preuređujete nekretninu gotovo je pravilo da će vam se dogoditi neka nepredviđena situacija, a to znači i...

Izbor uredniceprije 3 tjedna

Sve prednosti bezgotovinskog kartičnog plaćanja

Bezgotovinsko kartično plaćanje jednostavnije je i brže, a često nudi i brojne druge pogodnosti. Ukoliko niste pobornik takvog načina plaćanja...

Gradnjaprije 3 tjedna

Adaptirati je lako, saznajte kako

Uređenje, preuređenje, adaptacija nekretnine – sve su to izrazi na čiji se spomen mnogi hvataju za glavu. Probijanje planiranih troškova,...

Izbor uredniceprije 1 mjesec

Kako do vlastite nekretnine

Cijene nekretnina u Hrvatskoj već duže vrijeme za mnoge su prilično visoke, pa ni ne pomišljaju na rješavanje stambenog pitanja....

Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Za bezbrižne i sigurne trenutke s vašim najmilijima

Inspiracija i ideje za uređenje originalnog dječjeg kutka nalazi se u svim Lesnina XXXL trgovinama i na webshopu!

nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 9 mjeseci

Kako do prve vlastite nekretnine subvencioniranim kreditom?

Kupnju svog prvog doma mnogima su olakšali subvencionirani krediti APN-a, namijenjeni mladima. Osim pronalaska odgovarajuće nekretnine, treba odabrati i dobru...

Stambene-zgrade-u-Zagrebu Stambene-zgrade-u-Zagrebu
Izbor uredniceprije 9 mjeseci

Isplati li se kupovati nekretnine uz državne subvencije?

Na proljeće kreće novi krug prijava za APN-ove kredite.