Gastro
Kalja
Kalja je lijepo starinsko jelo. Svaki dan se koristi sve manje jer imamo manje sastojaka za dobru kalju, a izbjegavanju toga jela pridonose i savjeti liječnika o krvnom tlaku i štetnosti suhoga dimljenoga mesa.
Kalja se većinom sprema zimi ili kada je vrijeme prohladno.
Priprema se sastoji u tome da se u oveći lonac na dno stavi manja količina ovčjega sušenoga loja ili dimljene slanine, samo kao podmazivači. Po tome se stavlja kiseli kupus rezan na ploške, od šest do osam komada iz glavice kupusa. Po tome dolazi sloj svinjskih dimljenih rebara, pa se ponovno pokriju kiselim kupusom, pa sljedeći sloj je od ovčjih (bravijih) sušenih rebara ili plećki. Sve se ponovno pokrije ploškama kupusa i stavi kuhati na dobroj vatri i dugo vremena. Kupusu uvijek treba preko dva sata da ključa i da poprimi onaj željeni miris i svinjetine i bravetine.
Uz ovakvu kalju ne treba nikakav prilog, jer i tako je kalorična i masna. Tu ima dosta i karbohidrata i masnoće. Ne treba ovo izbjegavati, ali ne treba često ni pribjegavati ovome jelu.
Uvijek kada pripremate suho meso stavite ga uvečer u mlaku vodu da prenoći. Voda će odstraniti onaj višak dima i soli s mesa. Međutim, ako budete radi toga meso otkuhavali, meso gubi na kakvoći, a više iz njega izađe štetnih sastojaka za jednu noć u vodi, nego u otkuhavanju u vreloj vodi za par minuta.
Kalji ne treba propisivati nikakvo piće, ona ga sama nađe bilo radi društva bilo radi dobra ukusa i okusa u kojem ste uživali. Onda živjeli! Nemojte dugo da vas ne bi ukućani nosili do spavaće sobe…
Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Gastro
Tko još može zamisliti fašnik bez krafne?
U fašničko vrijeme jedna slastica posebno mami i svi imalo vješti u kuhinji su se okušali u njezinoj pripremi.
Veliki i maleni – ljudi diljem svijeta jednostavno obožavaju krafne. Sada su slatke, a u 18. stoljeću otkada datira prvi spomen na njih bile su slane. Jedna legenda kaže da je prva krafna nastala slučajno kao rezultat ljubavnog zanosa mlade kuharice pri pogledu na stasitog konjušara. Pogačica se našla u loncu vrućeg ulja umjesto mesa, a do tada nepoznat okus prženog tijesta bio je božanstven. Danas se tajna dobrih krafni krije u dodacima.
Izrada i pečenje krafni
Pastry chef Miam Salman kaže da u tijesto kada ga zamijesimo treeba staviti malo ruma, limunove, može i narančine korice. Odnosno, bilo kakve arome koje će poboljšati okus tijesta.
Za savršen oblik, teksturu i mekoću krafni chefica Mia preporučuje da zaboravimo na valjak i kalupe za izrezivanje. Tijesto treba izrezati na otprilike jednake dijelove i oblikovati kuglice. Te kuglice se moraju dići, te se potom peku na vrućem ulju zagriujanom na 135 stupnjeva Celzijusa.
Upravo je temperatura ulja vrlo bitna za ravnomjerno prženje. Trebat će im 8 do 10 minuta, a neće zagorjeti i dobit će prekrasan prsten. I onda su spremne za punjenje.
Punjenje krafni
“Možemo uvijek raditi s onim klasičnim punjenjem, marmelade. A možemo raditi i svoje kreme. Najbolje je napraviti baznu slastičarsku kremu, jaja, mlijeko, brašno i šećer i u tu kremu onda dodajemo dodatke”, rekla je Salman.
Kada je o dodacima riječ, dobrodošli su u punjenju, jer će izazvati pravu rapsodiju okusa.
Kada pastu spojite sa slastičarskom kremom, nožem ubodite krafnu na vrhu da se punjenje ravnomjerno rasporedi.
Ljubitelji klasike krafne će puniti s marmeladom, a za poseban doživljaj, stavite okuse koje volite ili se njima poigrajte. Kad odaberete recept za izradu tijesta, striktno ga se držite, jer u slastičarstvu nema mjesta improvizaciji.
Bilo da ih radite u američkom stilu s rupom u sredini ili u obliku nama dobro poznate pogačice, jedno je sigurno. Uz dobre savjete, malo truda i preciznosti i vi u vrijeme poklada možete uživati u ovom slasnom zalogaju!
Gastro
Keksići za sve prigode slastičarke Ivane Čuljak
Svi se mi volimo povremeno počastiti. Zato oni, koji ne vole iznenađenja, uvijek imaju neku slasticu pri ruci. Kako biste i vi bili spremni za sve prigode imamo ideju. Svoj recept za omiljene keksiće s nama je podijelila slastičarka
Ivana Čuljak.
Chocolate chip cookies
Jednostavan, bez puno sastojaka i brzo gotov. Tako slastičarka Ivana Čuljak opisuje svoje omiljene kolačiće naziva chocolade chip. Za njihovu izradu treba vam maslac, šećer, jaja, brašno s praškom za pecivo i soli, čokolada i naribana korica nešpricane naranče.
Koraci izrade keksića
Prvo izmiksajte masalac sa šećerom te dodajte dva jaja i jedan žumanjak i izmiksajte. Dodajte zatim koricu naranče i brašno kako biste dobili kompaktnu smjesu.
Gotovu smjesu postavite uzduž PVC folije i zamotajte u valjak te stavite u zamrzivač.
Nakon nekoliko sati, izvadite ih van i narežite na kolutiće debljine 1 centimetar. Kolutiće položite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite 10 minuta na 180 stupnjeva.
Ivana savjetuje da keksiće ne prepečete. Najbolji su kaže kada su iznutra sočni.
Keskiće ‘chocolate chip’ ona zove i malom crnom haljinom jer prolaze za sve prigode.
You must be logged in to post a comment Login