Gastro
Fazan
Fazan se može pripremati kako kaže «Roko» na milijun malih načina. Počnite sa juhom, s najjednostavnijim.
Za ovo treba stariji fazan jer po tradiciji «vecchia gallina fa buon brodo» stara kokoš daje dobru juhu. Stariji nisu baš preporučivi za pečenje ili pirjanje, ali ovdje dobro dođu.
Morat ćete ga poslije kako ste ga očistili i sredili izrezati na osrednje komade i malo ga popirjati na vrelom maslacu, zatim dodati sve začine koje mislite staviti i nadodati poslije toga vode koliko vam treba juhe. Odabrati ćete tjesteninu ili pripremiti jaja za juhu i pošto izvadite kuhano meso, procijedite juhu, nadodajte onu kuhanu mrkvu – izrezanu sa jajima ili tjesteninom, već što ste odabrali. Neka se to dokuha, a vi već imate juhu i kuhanoga fazana, pa sada razmišljajte i o salati kao i prilogu.
Možete fazana jednostavno puniti, vidjeli ste gore, kao pile ili ga puniti jabukama, kestenom, teletinom zajedno sa gljivama i pancetom, samim gljivama, ili ga peći ispod peke kao teletinu ili pak na rižoto kao i piletinu, a ne zaboravite da se od fazana dade napraviti najfamozniji umak. Zato bih još jednom rekao i ponovio, ako ste dobili fazana ne odlučujte se prebrzo što s njime. Bit će vam žao ako ga upropastite.
Uz ovakvo bogatstvo neće biti teško ni probrati kakvo pitkije vino ili ako se nekome posreći domaće pivo. I fazani žedne!
Kada vam dođe fazan u kuhinju, budite zadovoljni. Ostavite ga, lijepo pospremite i čekajte svečanu prigodu. Nemojte ga za bilo što pokvariti, bit će vam žao. Od njega možete napraviti par dobrih svečarskih jela. Jednako je dobar punjeni i pečeni, bilo u foliji bilo kao ostala perad.
Dobar je i ako ga samo kuhate na juhu kao i svaku drugu perad.
Ništa manje nije dobar ako od njega pravite lovački umak na divljač, ali jednako možete dobiti lijepu juhu od njega i opet ga ispeći na ulju ili na maslacu s lučnicom.
Vaše je odlučiti se i započeti.
Ako ćete na jedan od tri načina pripremanja jarebice, pogledajte tamo, a ako ćete ga puniti, onda pripremite iznutrice – jetricu i želudac. Oprane u octu i sitno rezane pomiješajte s krušnim mrvicama, celerom, peršinom, malo soli, vegete, mrkve i jednim jajetom, te vina i koricu limuna. Ne zaboravite dodati malo pršuta ili pancete u ovaj sastav kao i gljiva koje vam se nađu pri ruci u kuhinji. To sve lijepo zamijesite, malo popirjajte i stavite unutra u fazana. Zašijte kuhinjskim koncem a može i samo čačkalicama.
Izvana namažite fazana uljem, solju i vegetom. Pospite ga celerom i peršinom. Ne zaboravite pleh namazati uljem, bez obzira hoćete li ga peći u foliji ili onako kao i druga mesa.
Ako ga pečete u foliji, dobro foliju zatvorite, jer to je kao kad se peče ispod peke. Samo zadnjih petnaestak minuta otvorite dobro foliju ili je raskinite da meso dobije lijepu žućkastu boju pečenja.
Najljepši prilog je pečeni krumpir na kockice, malo posuh, ne mastan, ali da se osjeti ruzmarin. Vino se ne može zaboraviti.
Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Gastro
Recept za ukusnu pašticadu s njokima
Pašticada je bogato mesno jelo s umakom od crnog vina, dok su njoki klasičan prilog koji se servira uz ovaj tradicionalni dalmatinski specijalitet.
Sastojci:
Za pašticadu:
- 1 kg goveđeg mesa (često se koristi plećka)
- 4-5 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 mrkve, sitno narezane
- 2 crvena luka, sitno narezana
- 2 dl crnog vina
- 2 dl crvenog vina
- 2 dl paradajz soka (ili pasirane rajčice)
- 2 žlice osmice
- 2 žlice šećera
- 2 lovorova lista
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- Sol i papir po ukusu
- Maslinovo ulje
Za njoke:
- 500 g krumpira
- 150 g glatkog brašna
- 1 jaje
- Prstohvat soli
Upute:
- Prvo pripremite pašticadu:
- Meso narežite na manje komade i začinite solju, paprom, nasjeckanim češnjakom, mljevenim kimom i crvenom paprikom.
- Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu i pržite meso dok ne postane smjesa sa svih strana. Izvadite meso iz lonca i stavite ga na stranu.
- U istom loncu pržite sitno nasjeckani luk i mrkve dok ne omekšaju.
- Vratite meso u lonac s povrćem, dodajte lovorov list, crno i crveno vino, ocat, šećer i paradajz sok. Pomiješajte sve sastojke i pustite da zavre.
- Smanjite vatru na nisku temperaturu i pustite da se krčka 2-3 sata, povremeno miješajući. Dodajte vodu po potrebi ako se umak previše reducira.
- Kada je meso mekano i umak je gustoće po vašem ukusu, pašticada je gotova. Uklonite lovorov list i pripremite se za njoke.
- Priprema njoka:
- Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i skuhajte u slanoj vodi dok ne postanu mekani.
- Ocijedite kuhane krumpire i propasirajte ih u glatku masu.
- Dodajte jaje i malo soli, a zatim postupno dodajte brašno dok ne dobijete kompaktno tijesto.
- Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u valjak, a zatim narežite na male komade.
- Svaki komad lagano pritisnite vilicom kako biste dobili tradicionalni oblik njoka.
- Kuhajte njoke:
- U velikom loncu prokuhajte slanu vodu.
- Dodajte njoke u kipuću vodu i kuhajte ih dok se ne isplivaju na površinu (obično traje 2-3 minute).
- Ocijedite njoke i prebacite ih u posudu s pašticadom.
- Posluživanje:
- Poslužite pašticu s njokima, pospite svježim peršinom po vrhu i poslužite toplo.
Uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom hrvatskom jelu! Dobar tek!
Gastro
Zdrava prehrana za zaposlene: brzi i uravnoteženi obroci za aktivne ljude
U današnjem užurbanom svijetu, balansiranje između profesionalnih obaveza i aktivnog načina života može biti izazovno, ali zdrava prehrana ostaje ključna za održavanje energije i dobrog zdravlja.
U ovom članku istražujemo praktične i ukusne načine kako zaposlenici mogu pripremiti brze, uravnotežene obroke koji će podržati njihovu vitalnost i produktivnost.
Planiranje je ključ
Najvažniji korak ka uspješnoj zdravoj prehrani za zaposlene je planiranje. Unaprijed odredite svoj obrok za naredni dan ili nedjelju kako biste izbjegli impulzivno biranje nezdravih opcija.
Doručak – energija za početak dana
Jednostavne i brze opcije poput:
- Zobena kaša sa svježim voćem i orašastim plodovima.
- Grčki jogurt sa chia sjemenkama i bobičastim voćem.
- Sendvič sa integralnim kruhom, avokadom i jajima.
Pripremite unaprijed
Vikendom pripremite veće količine hrane i podijelite je u porcije za sljedeće dane. Tako ćete uvijek imati zdrave opcije pri ruci, umjesto da posegnete za brzom hranom.
Ukusni ručkovi
Za ručak, fokusirajte se na:
- Salate sa raznovrsnim povrćem, belančevinama (piletina, riba, tofu) i zdravim masnoćama (maslinovo ulje, avokado).
- Integralnu tjesteninu sa povrćem i proteinskim izvorima.
- Kvinoja ili riža sa povrćem i mahunarkama.
Užine za održavanje energije
Spriječite pad energije tijekom popodneva uz zdrave užine kao što su:
- Voće poput jabuke sa kikiriki maslacem.
- Humus sa mrkvama ili integralnim krekerima.
- Čaša mlijeka badema sa nekoliko badema ili oraha.
Večera – lagana i hranljiva
Za večeru birajte lakše i hranljivije opcije kako biste olakšali varenje prije spavanja:
- Piletina sa pečenim povrćem.
- Riba sa blitvom i integralnom rižom.
- Salata od kvinoje sa tunjevinom i povrćem.
Hidratacija je važna
Ne zaboravite na hidrataciju. Voda je ključna za održavanje energije i koncentracije tijekom radnog dana.
Zdrave grickalice
Ako osjećate potrebu za grickanjem, birajte zdrave opcije poput:
- Svježeg voća kao što su jagode, grožđe ili kriške lubenice.
- Orašastih plodova.
- Prirodnih voćnih ili orašastih energetskih pločica.
Planirajte cheat day
Povremeno dozvolite sebi da uživate u omiljenim obrocima kako biste izbjegli osjećaj odricanja.
Pametno biranje i priprema zdrave hrane za zaposlene može biti jednostavna i korisna praksa. Ovi brzi i ukusni obroci ne samo da će vam pomoći da održite energiju i vitalnost, već će vam omogućiti da postignete najbolje u svom profesionalnom i osobnom životu.
You must be logged in to post a comment Login