Povežimo se

Gastro

Divljač (vepar i srndać na lovački način)

Razmrznuto, ako nemate svježega, meso se izreže na kockice i stavi u posudu najmanje desetak sati, s klinčićima, limunom i narančom rezanim na kolutiće, zrelim (modrim), bobicama smreke, umočeno sve u crno vino.

 

Bijeli luk se nareže i prvi stavlja u dobru čašu vreloga ulja u posudi. Čim češnjak počne žutjeti, a to se događa i prije minute, stavlja se sitno rezana kapula, najmanje dobar tanjur za juhu; a odmah se dodaje i mrkva. Neprestano se povrće miješa da ne zagara, ali i da se pirja. Kada se počne ujedinjavati, nakon dvadesetak minuta dodaje se nešto bijeloga vina a oni bogatiji Martell ili Courvasier, pa malo iza toga umak od rajčice ili oguljena isjeckana rajčica.

Povrće je pripremljeno. Sada se pomno uzima meso bez aroma i začina i stavlja se u lonac. Mesu treba oko sat vremena da se kuha, na ne baš prejakoj vatri. Po volji se dodaje sol, papar ili bolje slavonski feferon jer je korisniji i zdraviji, zatim ružmarin ili vrisak. Zadnjih pola sata se dodaju celer, peršin, bosiljak i lovor. Na sve ovo se dodaje dobra vinska čaša onoga vina u kojem je meso odstajalo. Sve mijenja i aromu i ukus. Dolazi se tako ispunjenju pravoga lovačkog recepta.

Ako odmah nisi zadovoljan okusom, bojom ili gustoćom gulaša, dodaj jetrenu paštetu ili kiselo vrhnje ili pak još umak od rajčice, dobro dođe i žlica senfa.

Nije naodmet staviti kockicu dvije vegetinih goveđih ili kokošjih kockica.

Za prilog mogu ići tjestenina, kuhani krumpir, pire krumpir, riža, a uz divlju svinjetinu i srndaća ide najbolje i najlogičnije, ili ako hoćeš, najisprobanije pura, pa bila domaća ili instant. Puru ćeš najbolje pripremiti držeći se uputa na konfekciji. Ne zaboravi sol i malo margarina ili ulja staviti u vodu. Tako se lakše pura spravi – umiješa, a i puno je mekša.

Piće ti možeš i zaboraviti, ali neće drugi. To je crnjak – prema boji jela. Dobro vino prati ovoliki trud. Ne boj se da ćeš u restoranima naći nešto ovako. I tvoje koje misliš da je mnogo gore, ja te uvjeravam da je deset puta bolje nego ono koje skupo plaćaš. Nazdravi svome trudu i uspjehu.

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

 

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Tko još može zamisliti fašnik bez krafne?

U fašničko vrijeme jedna slastica posebno mami i svi imalo vješti u kuhinji su se okušali u njezinoj pripremi.

krafne-fašnik-pladanj-domnakvadrat

Veliki i maleni – ljudi diljem svijeta jednostavno obožavaju krafne. Sada su slatke, a u 18. stoljeću otkada datira prvi spomen na njih bile su slane. Jedna legenda kaže da je prva krafna nastala slučajno kao rezultat ljubavnog zanosa mlade kuharice pri pogledu na stasitog konjušara. Pogačica se našla u loncu vrućeg ulja umjesto mesa, a do tada nepoznat okus prženog tijesta bio je božanstven. Danas se tajna dobrih krafni krije u dodacima.

Izrada i pečenje krafni

pečenje-krafni-fašnik-domnakvadrat

Pastry chef Miam Salman kaže da u tijesto kada ga zamijesimo treeba staviti malo ruma, limunove, može i narančine korice. Odnosno, bilo kakve arome koje će poboljšati okus tijesta.

Za savršen oblik, teksturu i mekoću krafni chefica Mia preporučuje da zaboravimo na valjak i kalupe za izrezivanje. Tijesto treba izrezati na otprilike jednake dijelove i oblikovati kuglice. Te kuglice se moraju dići, te se potom peku na vrućem ulju zagriujanom na 135 stupnjeva Celzijusa.

Upravo je temperatura ulja vrlo bitna za ravnomjerno prženje. Trebat će im 8 do 10 minuta, a neće zagorjeti i dobit će prekrasan prsten. I onda su spremne za punjenje.

Punjenje krafni

krafna-marmelada-fašnik-domnakvadrat

“Možemo uvijek raditi s onim klasičnim punjenjem, marmelade. A možemo raditi i svoje kreme. Najbolje je napraviti baznu slastičarsku kremu, jaja, mlijeko, brašno i šećer i u tu kremu onda dodajemo dodatke”, rekla je Salman.

Kada je o dodacima riječ, dobrodošli su u punjenju, jer će izazvati pravu rapsodiju okusa.

Kada pastu spojite sa slastičarskom kremom, nožem ubodite krafnu na vrhu da se punjenje ravnomjerno rasporedi.

Ljubitelji klasike krafne će puniti s marmeladom, a za poseban doživljaj, stavite okuse koje volite ili se njima poigrajte. Kad odaberete recept za izradu tijesta, striktno ga se držite, jer u slastičarstvu nema mjesta improvizaciji.  

slastice-fašnik-domnakvadrat

Bilo da ih radite u američkom stilu s rupom u sredini ili u obliku nama dobro poznate pogačice, jedno je sigurno. Uz dobre savjete, malo truda i preciznosti i vi u vrijeme poklada možete uživati u ovom slasnom zalogaju!

 

Nastavite čitati

Gastro

Keksići za sve prigode slastičarke Ivane Čuljak

Svi se mi volimo povremeno počastiti. Zato oni, koji ne vole iznenađenja, uvijek imaju neku slasticu pri ruci. Kako biste i vi bili spremni za sve prigode imamo ideju. Svoj recept za omiljene keksiće s nama je podijelila slastičarka
Ivana Čuljak.

chocolate-chip-ivana-čuljak-dom-na-kvadrat

Chocolate chip cookies

Jednostavan, bez puno sastojaka i brzo gotov. Tako slastičarka Ivana Čuljak opisuje svoje omiljene kolačiće naziva chocolade chip. Za njihovu izradu treba vam maslac, šećer, jaja, brašno s praškom za pecivo i soli, čokolada i naribana korica nešpricane naranče.

chocolate-chip-recept-dom-na-kvadrat-ivana-čuljak
Recept za chocolate chip cookies

Koraci izrade keksića

Prvo izmiksajte masalac sa šećerom te dodajte dva jaja i jedan žumanjak i izmiksajte. Dodajte zatim koricu naranče i brašno kako biste dobili kompaktnu smjesu.

Gotovu smjesu postavite uzduž PVC folije i zamotajte u valjak te stavite u zamrzivač.

kolačići-ivane-čuljak


Nakon nekoliko sati, izvadite ih van i narežite na kolutiće debljine 1 centimetar. Kolutiće položite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite 10 minuta na 180 stupnjeva.

hocolate-chip-dom-zamrznuti

Ivana savjetuje da keksiće ne prepečete. Najbolji su kaže kada su iznutra sočni.

hocolate-chip-dom-zamrznuti
Chocolate chip cookies Ivane Čuljak

Keskiće ‘chocolate chip’ ona zove i malom crnom haljinom jer prolaze za sve prigode.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn
Izbor uredniceprije 3 mjeseca

Za bezbrižne i sigurne trenutke s vašim najmilijima

Inspiracija i ideje za uređenje originalnog dječjeg kutka nalazi se u svim Lesnina XXXL trgovinama i na webshopu!

nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Kako do prve vlastite nekretnine subvencioniranim kreditom?

Kupnju svog prvog doma mnogima su olakšali subvencionirani krediti APN-a, namijenjeni mladima. Osim pronalaska odgovarajuće nekretnine, treba odabrati i dobru...

robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 6 mjeseci

Vodič za odabir prave kosilice

U lijepom se vrtu najljepše živi i opušta – pronađite uređaj kojim ćete svoj vrt pretvoriti u oazu mira koju...

Stambene-zgrade-u-Zagrebu Stambene-zgrade-u-Zagrebu
Izbor uredniceprije 6 mjeseci

Isplati li se kupovati nekretnine uz državne subvencije?

Na proljeće kreće novi krug prijava za APN-ove kredite.

stablo stablo
Izbor uredniceprije 6 mjeseci

Otpad koji stvaramo guši naš planet. Što učiniti?

Otpad koji stvaramo guši naš planet, a u stanje ekološkog duga svake godine ulazimo sve ranije. Kada bismo samo koristili...

DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA. DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA.
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Daikin ima rješenje za kućno mjerenje kvalitete zraka, pročišćavanje i ovlaživanje

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorima. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

korejska-hrana-dom-na-kvadrat korejska-hrana-dom-na-kvadrat
Gastroprije 7 mjeseci

Tajne korejske kuhinje

U posljednje je vrijeme korejska pop kultura u modi pa zašto ne biste iskušali i korejsku kuhinju?

Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Zašto je bitna kvaliteta zraka u zatvorenim prostorijama?

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorijma. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

marijana-perinic-dom-na-kvadrat marijana-perinic-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Muke po majstorima s komičarkom Marijanom Perinić

Stres, majstori i nepredviđeni troškovi. Sigurno i vas ove riječi asociraju na renovaciju stana. Kao i u brojnim drugim životnim...