Povežimo se

Gastro

Ćevapi

Ćevap je tursko narodno jelo i danas se zove jednako kod njih kao što smo i mi sačuvali i ime i tradiciju kako ćevapa tako i “ćevapdžija”.

 

Koliko god mjesta ste prošli i toliko ćevapa probali uvijek ste naišli na različite ukuse i veličine, a također i sastojke. Tako će to biti i ubuduće. Ćevapi uistinu traže majstora i pravo meso. I ovdje postoje velike razlike. Sami izbor mesa je sporan. Neki samo preporučuju juneći vrat i ništa više, međutim toliki miješaju juneće i janjeće meso, odnosno miješaju junetinu i svinjetinu. Ja sam probao i priklanjam se onima koji prave ćevape od junećega i svinjskoga mesa. Tu smo jednu zimu probali u nekoliko navrata i bili su najbolji.

Ne bojte se probati jer će se trud itekako isplatiti, a vi okuražiti da ste naučili spravljati još jedno jelo koje združuje obitelj, rodbinu i prijatelje i ne za velike novce.

Odredite količinu mesa koja vam treba. Sameljite meso kao za mljeveni odrezak. Posolite po običaju i dodajte svježe mljevenoga crnoga papra. Dodajte pomalo soka češnjaka i kapule (satrveni češnjak i kapula odstoje malo u vodi) i malo ulja. Ovdje dobro dođe koji dkg krušnih mrvica. Sve to lijepo izmiješajte i ujedinite rukama i ostavite da odleži u hladnjaku do sutra.

Možete ih oblikovati veće i manje ako to radite rukama, a ako to radite sa lijevkom za ćevape onda vam je debljina zadana, a vi odredite po svom nahođenju duljinu.

Danas imamo obilje začina za ćevape, ali ako vam je meso pravo onda se ne bojte raditi i bez začina, ono će samo sebe začiniti uz neizbježnu sol i papar. Možete također u meso dok miruje i zrije kojih par sati u začinima staviti celera i peršina, ali sve je to uzaludno ako vam meso nije prave kakvoće.

Čevapi Dom2

Ne okrećite ćevape dok se jedna strana ne ukruti, tako će vam ostati cijeli i lijepo će izgledati. Vrijeme pečenja je desetak minuta. Može se na koncu pri posluživanju dodati koja kap ulja na ćevape.

Uz dobar ćevap ide svako piće; od jogurta do najtežih vina, ali uz loš ćevap ne ide ni voda, kamoli jogurt.

Ako želite napraviti šiš ćevap, onda dodajte u meso i ostale sastojke više papra ili još bolje feferona. Uvaljajte dulje komade, barem dvostruko od uobičajenoga, provucite iglu i drvce od ražnjića i koju kap ulja i pecite kao i ostale ćevape.

Ovako možete napraviti i pljeskavicu, s možda malo dodatka soka češnjaka. Rastanjite na što je moguće manju debljinu jer će se kasnije skupiti, a i još veoma brzo ispeći.

Kada ste svladali ovu stranicu i još ražnjiće i steak, onda možete slobodno na Baščaršiju, Dubravu ili Jelačić plac, a ne samo u obiteljsku kuhinju. U slast! «Glad istjeruje i vuka iz šume», a vi ga istjerajte svojim umijećima.

Nikada dosta iskustva. Nedavno sam spravljao meso na roštilju i naišao je jedan stari talijanski ujak. Rado se primakao i odmah me upozorio da su ćevapi već spremni za tanjur, jer je gledao kako ih ja okrećem.

Rekao mi je da već odskaču-poskakuju kada se prevrću i da je to znak da u njima nema prevelike tekućine i da su već dovoljno pečeni. Otvorio sam par komada i uistinu se uvjerio da je tako.

Dakle, kada ćevapi počnu poskakivati na gradelama, skidajte ih već su pečeni.

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Tko još može zamisliti fašnik bez krafne?

U fašničko vrijeme jedna slastica posebno mami i svi imalo vješti u kuhinji su se okušali u njezinoj pripremi.

krafne-fašnik-pladanj-domnakvadrat

Veliki i maleni – ljudi diljem svijeta jednostavno obožavaju krafne. Sada su slatke, a u 18. stoljeću otkada datira prvi spomen na njih bile su slane. Jedna legenda kaže da je prva krafna nastala slučajno kao rezultat ljubavnog zanosa mlade kuharice pri pogledu na stasitog konjušara. Pogačica se našla u loncu vrućeg ulja umjesto mesa, a do tada nepoznat okus prženog tijesta bio je božanstven. Danas se tajna dobrih krafni krije u dodacima.

Izrada i pečenje krafni

pečenje-krafni-fašnik-domnakvadrat

Pastry chef Miam Salman kaže da u tijesto kada ga zamijesimo treeba staviti malo ruma, limunove, može i narančine korice. Odnosno, bilo kakve arome koje će poboljšati okus tijesta.

Za savršen oblik, teksturu i mekoću krafni chefica Mia preporučuje da zaboravimo na valjak i kalupe za izrezivanje. Tijesto treba izrezati na otprilike jednake dijelove i oblikovati kuglice. Te kuglice se moraju dići, te se potom peku na vrućem ulju zagriujanom na 135 stupnjeva Celzijusa.

Upravo je temperatura ulja vrlo bitna za ravnomjerno prženje. Trebat će im 8 do 10 minuta, a neće zagorjeti i dobit će prekrasan prsten. I onda su spremne za punjenje.

Punjenje krafni

krafna-marmelada-fašnik-domnakvadrat

“Možemo uvijek raditi s onim klasičnim punjenjem, marmelade. A možemo raditi i svoje kreme. Najbolje je napraviti baznu slastičarsku kremu, jaja, mlijeko, brašno i šećer i u tu kremu onda dodajemo dodatke”, rekla je Salman.

Kada je o dodacima riječ, dobrodošli su u punjenju, jer će izazvati pravu rapsodiju okusa.

Kada pastu spojite sa slastičarskom kremom, nožem ubodite krafnu na vrhu da se punjenje ravnomjerno rasporedi.

Ljubitelji klasike krafne će puniti s marmeladom, a za poseban doživljaj, stavite okuse koje volite ili se njima poigrajte. Kad odaberete recept za izradu tijesta, striktno ga se držite, jer u slastičarstvu nema mjesta improvizaciji.  

slastice-fašnik-domnakvadrat

Bilo da ih radite u američkom stilu s rupom u sredini ili u obliku nama dobro poznate pogačice, jedno je sigurno. Uz dobre savjete, malo truda i preciznosti i vi u vrijeme poklada možete uživati u ovom slasnom zalogaju!

 

Nastavite čitati

Gastro

Keksići za sve prigode slastičarke Ivane Čuljak

Svi se mi volimo povremeno počastiti. Zato oni, koji ne vole iznenađenja, uvijek imaju neku slasticu pri ruci. Kako biste i vi bili spremni za sve prigode imamo ideju. Svoj recept za omiljene keksiće s nama je podijelila slastičarka
Ivana Čuljak.

chocolate-chip-ivana-čuljak-dom-na-kvadrat

Chocolate chip cookies

Jednostavan, bez puno sastojaka i brzo gotov. Tako slastičarka Ivana Čuljak opisuje svoje omiljene kolačiće naziva chocolade chip. Za njihovu izradu treba vam maslac, šećer, jaja, brašno s praškom za pecivo i soli, čokolada i naribana korica nešpricane naranče.

chocolate-chip-recept-dom-na-kvadrat-ivana-čuljak
Recept za chocolate chip cookies

Koraci izrade keksića

Prvo izmiksajte masalac sa šećerom te dodajte dva jaja i jedan žumanjak i izmiksajte. Dodajte zatim koricu naranče i brašno kako biste dobili kompaktnu smjesu.

Gotovu smjesu postavite uzduž PVC folije i zamotajte u valjak te stavite u zamrzivač.

kolačići-ivane-čuljak


Nakon nekoliko sati, izvadite ih van i narežite na kolutiće debljine 1 centimetar. Kolutiće položite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite 10 minuta na 180 stupnjeva.

hocolate-chip-dom-zamrznuti

Ivana savjetuje da keksiće ne prepečete. Najbolji su kaže kada su iznutra sočni.

hocolate-chip-dom-zamrznuti
Chocolate chip cookies Ivane Čuljak

Keskiće ‘chocolate chip’ ona zove i malom crnom haljinom jer prolaze za sve prigode.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn
Izbor uredniceprije 3 mjeseca

Za bezbrižne i sigurne trenutke s vašim najmilijima

Inspiracija i ideje za uređenje originalnog dječjeg kutka nalazi se u svim Lesnina XXXL trgovinama i na webshopu!

nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Kako do prve vlastite nekretnine subvencioniranim kreditom?

Kupnju svog prvog doma mnogima su olakšali subvencionirani krediti APN-a, namijenjeni mladima. Osim pronalaska odgovarajuće nekretnine, treba odabrati i dobru...

robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 6 mjeseci

Vodič za odabir prave kosilice

U lijepom se vrtu najljepše živi i opušta – pronađite uređaj kojim ćete svoj vrt pretvoriti u oazu mira koju...

Stambene-zgrade-u-Zagrebu Stambene-zgrade-u-Zagrebu
Izbor uredniceprije 6 mjeseci

Isplati li se kupovati nekretnine uz državne subvencije?

Na proljeće kreće novi krug prijava za APN-ove kredite.

stablo stablo
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Otpad koji stvaramo guši naš planet. Što učiniti?

Otpad koji stvaramo guši naš planet, a u stanje ekološkog duga svake godine ulazimo sve ranije. Kada bismo samo koristili...

DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA. DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA.
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Daikin ima rješenje za kućno mjerenje kvalitete zraka, pročišćavanje i ovlaživanje

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorima. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

korejska-hrana-dom-na-kvadrat korejska-hrana-dom-na-kvadrat
Gastroprije 8 mjeseci

Tajne korejske kuhinje

U posljednje je vrijeme korejska pop kultura u modi pa zašto ne biste iskušali i korejsku kuhinju?

Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Zašto je bitna kvaliteta zraka u zatvorenim prostorijama?

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorijma. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

marijana-perinic-dom-na-kvadrat marijana-perinic-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 9 mjeseci

Muke po majstorima s komičarkom Marijanom Perinić

Stres, majstori i nepredviđeni troškovi. Sigurno i vas ove riječi asociraju na renovaciju stana. Kao i u brojnim drugim životnim...