Povežimo se

Događanja

BAU 2023 – stručni sajam za arhitekturu, građevinske materijale i sustave

Ove godine sa naglaskom na održivost i klimatsku neutralnost

Nakon više od četiri godine, BAU – vodeći svjetski sajam arhitekture, materijala i sustava – započet će za samo nekoliko dana na prostoru Messe München. Od 17. do 22. travnja više od 2200 izlagača iz 49 zemalja predstavit će inovacije i trendove iz građevinske industrije na prostoru od 200.000 četvornih metara. Uz brojna rješenja i proizvode, BAU posjetiteljima nudi i opsežan popratni program s forumima, posebnim izložbama, konferencijama i dodjelama nagrada.

Vodeći svjetski sajam BAU će pokazati raznolikost građevinske industrije ne samo u izložbenom prostoru s raznim obrtima, već iu popratnom programu. Različite skupine posjetitelja, poput arhitekata, planera, developera i trgovaca, imat će priliku prilagoditi dodatnu ponudu svojim individualnim potrebama.

Kongres: Izgradnja 2023. — što sada treba učiniti

Prva dva dana sajma u Međunarodnom kongresnom centru (ICM) održat će kongres njemačkog Saveznog ministarstva za stanovanje, urbani razvoj i izgradnju. Događaj će biti otvoren 17. travnja u 11:00 sati uvodnim govorom savezne ministrice graditeljstva Klare Geywitz na temu „Pametna, klimatski prihvatljiva, pristupačna – gradnja u desetljeću transformacije“. Među ostalim, konferencija će uključivati ključne teme kao što su “Gradnja svjesna klime i koja štedi resurse” i “Uska grla resursa – uzroci, posljedice, rješenja”.

Forum C2: Mjesto okupljanja vrhunskih međunarodnih arhitekata

Mnogo je odgovora na pitanje kako će izgledati izgradnja sutrašnjice. Na forumu u dvorani C2 posjetitelji će dobiti opsežan pregled različitih rješenja koja bi ponudila arhitektura okrenuta budućnosti. Istaknuti međunarodni dizajneri ponudit će uvid u aktualne projekte na BAU u Münchenu.

Između ostalih, Elisabeth Endres govorit će o „Gradnji sutrašnjice“ (ponedjeljak, 17. travnja), Kim Le Roux predstavit će „Gradnju koja se može reciklirati u praksi“ (utorak, 18. travnja), Anna Heringer će demonstrirati rizike koji proizlaze iz „Uspcaling the Earth” (petak, 21. travnja) i Erez Ella ponudit će uvid u “Budući gradovi: Podaci i dizajn” (petak, 21. travnja).

Ukupno će se u Forumu C2 održati više od 40 prezentacija i rasprava.

Četiri posebne emisije o ključnim temama BAU-a

Uz teoriju, jednako važnu ulogu na BAU-u ima i praksa. Popratne specijalne emisije već dugi niz godina ilustriraju prikladne primjere primjene. Njemačko vijeće za održivu gradnju (DGNB) organizira svoju prisutnost oko mota „Gradnja 2030—održiva, klimatski pozitivna i kružna” (Hala C2, štand 518).

U neposrednoj blizini, Fraunhofer Institut BAU fokusiran je na „Izgradnju budućnosti—digitalno, održivo, pristupačno” (Hala C2, štand 528), a također će pokriti BAU-ove trend teme „Digitalna transformacija”, „Resursi i recikliranje” i “Budućnost življenja”. Deutsche Gesellschaft für Gerontotechnik (GGT) također će biti u hali C2 na štandu 101, bacajući svjetlo na “DNK gradnje – digitalno, održivo, autentično” korištenjem novog svojstva modela GGT. S obzirom na rekordne temperature, jake kiše, oluje i suše, ift Rosenheim će se baviti “gradnjom koja je sigurna za klimu s održivim građevinskim proizvodima otpornim na klimu” (Hala C4, štand 502).

Innovation Hub B0 s početnim prostorom

Innovation Hub u dvorani B0 ponudit će pogled na građevinsku industriju sutrašnjice. U izložbenom prostoru, koji je napravljen korištenjem održivih materijala, sveučilišta kao što su Tehničko sveučilište u Münchenu, Tehničko sveučilište u Berlinu, Sveučilište primijenjenih znanosti Rosenheim, Tehnološki institut Karlsruhe i Sveučilište primijenjenih znanosti sjeverozapadne Švicarske predstavit će svoje aktualni istraživački projekti. Glavni govori i krugovi rasprava o vrhunskim inovacijama također će se održati u Komunikacijskom području. Glavne teme uključuju “Gradnju za gradove budućnosti” (utorak, 18. travnja), “Restrukturiranje potpomognuto robotima za ponovnu upotrebu” (srijeda, 19. travnja) i “Urbani rudarski dizajn” (20. travnja).

U Start-up prostoru 40 mladih tvrtki predstavit će svoja rješenja i proizvode za izgradnju budućnosti. Ovdje će se 20. travnja održati Start-Up Innovation Challenge između kompanija koje sudjeluju.

Nagrada Baltasar Neumann slavi premijeru u Münchenu

Po prvi put će Udruga njemačkih majstora graditeljstva, arhitekata i inženjera dodijeliti nagradu Baltasar Neumann na BAU u Münchenu. Dobitnik će biti proglašen 19. travnja u Forumu C2. Ostala natjecanja su “Nagrada za inovacije u arhitekturi i građevinskoj industriji” (17. travnja) i “Izgrađeno na IT-u – građevinski poslovi s budućnošću” (18. travnja). Prateći program za BAU 2023 zaokružuju konferencije kao što su „Građevinarstvo 2023—što sada treba učiniti” (17./18. travnja) i „Digitalna gradnja, planiranje i rad” (18. travnja) te kamp za obuku njemačkih građevinska reprezentacija (svaki dan u Atriju Zapad).

Oglas

Događanja

U Beču uskoro arhitektonski simpozij uz nagradu Brick Award

Unapređenje arhitekture kroz skalabilne inovacije

Klimatske promjene, ograničeni prirodni resursi i regulatorni okviri za ekološku kulturu gradnje koja uključuje energetsku učinkovitost, održivost i očuvanje, samo su neki od uvjeta koji zahtijevaju različite arhitektonske pristupe. Građevinski sektor trenutno je odgovoran za više od trećine globalnih emisija stakleničkih plinova stoga je svijetu, gdje se svaki tjedan razvijaju nove površine veličine Pariza, radikalna promjena neophodna.

U sklopu ovogodišnje dodjele Brick Award 24, dan nakon dodjele nagrada, 7. lipnja 2024. godine održat će se i Međunarodni simpozij koji će okupiti više od 200 profesionalaca u predavaonici Muzeja primijenjene umjetnosti (MAK) u Beču.

Na simpoziju će biti održan panel pod moderiranjem Veronice Hejdelind iz Švedske na temu „Unapređenje arhitekture kroz skalabilne inovacije“, a panelisti su Jennifer Beningfield iz Ujedinjenog Kraljevstva, Boonserm Premthada s Tajlanda, Gabriela Carrillo iz Meksika i Jens Linnet iz Danske. Novi održivi materijali, ponovna uporaba, valorizacija graditeljske baštine i lokalnog znanja, očuvanje prirodnih i kulturnih ekosustava, ljudskih ili neljudskih, još je jedna vizija svijeta koja se istražuje o gradnji.

Na predstojećem simpoziju Wienerberger Brick Award, naglasak će biti stavljen na upotrebu postojećih materijala kroz rekonstrukciju, obnovu i prenamjenu. U okviru simpozija raspravljat će se o nužnosti prelaska na regenerativnu upotrebu materijala, uključujući etički proizvedene materijale s niskim udjelom ugljika. Ova promjena paradigme zahtijeva inovativna skalabilna rješenja u cijelom području arhitekture.

Kako bi nadahnuli i motivirali arhitekte da istraže nove mogućnosti u pristupu gradnji glinenim materijalima, austrijska tvrtka Wienerberger AG od 2004. godine organizira dodjelu međunarodne nagrade kojom se daje priznanje vrhunskom arhitektonskom projektu od opeke. Wienerberger Brick Award dodjeljuje se projektima koji ostavljaju snažan i trajan dojam u arhitekturi te je ujedno priznanje posebno uspješnim primjerima moderne arhitekture od opeke. Krajnji cilj nagrade Brick Award je potaknuti izgradnju sve održivijih i energetski učinkovitijih objekata koji će zadovoljiti potrebe suvremenog stanovanja i stvoriti temelje za budućnost gradnje.

Više o međunarodnoj nagradi kojom se daje priznanje vrhunskom arhitektonskom projektu od opeke možete pročitati na Internet stranici wienerberger.hr

Nastavite čitati

Događanja

Gospodarski Centar u Osijeku nominiran za prestižnu nagradu Baumit LifeChallenge 2024 za najljepšu fasadu u Europi

Veliko međunarodno priznanje – Hrvatska u finalu Baumit Life Challenge 2024.

Veliko međunarodno priznanje Hrvatska u finalu Baumit Life Challenge 2024.

Gospodarski Centar u Osijeku hrvatski je finalist međunarodnog arhitektonskog natjecanja Baumit LifeChallenge 2024 za najljepšu fasadu u Europi u kategoriji “Zapanjujuća struktura”. 

Osječki Gospodarski Centar plasirao se u finale u žustroj konkurenciji između čak 300 nevjerojatnih projekata prijavljenih iz cijele Europe, a u kategoriji ,,Zapanjujuća struktura“ natječe se za pobjedu s preko 1.000 m2 beton kreativne tehnike izrađene s Baumit CreativTop Silk završnom žbukom.

Nominacija ovog projekta na Baumit LifeChallenge 2024 dodatno potvrđuje izvanrednost arhitektonskog dizajna i angažmana svih sudionika. 

Gospodarski Centar u Osijeku predstavlja jedan od najvažnijih projekata u regiji, a glavni akteri ovog ambicioznog poduhvata – arhitekt Mislav Salitrežić iz arhitektonskog ureda Sirrah Projekt i predstavnica investitora Nataša Tramišak iz Osječko-Baranjske županije – nedavno su otkrili pozadinu i viziju koja stoji iza ovog monumentalnog projekta.

Mislav Salitrežić, čiji je dizajn postavio temelje ovog izvanrednog arhitektonskog pothvata, izrazio je svoje promišljanje o izazovima s kojima su se suočili tijekom realizacije projekta. 

“Naš cilj bio je stvoriti prostor koji ne samo da zadovoljava funkcionalne potrebe, već postavlja standarde u održivosti, estetici i fleksibilnosti. U potrazi za idealnim načinom poboljšanja završnog izgleda Baumit se istaknuo kao optimalan izbor zbog izvanrednog omjera cijene i kvalitete, uz neprocjenjivu tehničku podršku koja je uključivala korisne savjete i pravilan pristup tretiranju površina.” istaknuo je Salitrežić.

S druge strane, Nataša Tramišak je podijelila perspektivu investitora, naglašavajući važnost suradnje, predanosti i inovacije u ostvarenju vizije Gospodarskog Centra. 

” Prioritet je bio stvaranje energetski učinkovite zgrade s modernom tehnologijom i materijalima koji čine objekt atraktivnim vizualno, ugodnim oku te što je više moguće povezanim s prirodom, uključujući elemente poput drva i zelenih zidova. Ovaj projekt predstavlja srce poslovnih aktivnosti u Slavoniji i Baranji. Suradnja s partnerima poput Baumita igrala je ključnu ulogu u postizanju visokih standarda kvalitete.” dodala je Tramišak.

Gospodarski Centar u Osijeku ne samo da obećava biti centralno mjesto poslovnih aktivnosti u regiji, već i primjer izvrsnosti u arhitektonskom svijetu.

Ovogodišnja svečana dodjela nagrada Baumit Life Challenge 2024. održat će se krajem svibnja u Ljubljani. Više informacija dostupno je i na web stranici.

O projektu:

Baumit Life Challenge je natjecanje posvećeno arhitektonskoj izvrsnosti i inovativnom dizajnu kojim se odaje priznanje najizuzetnijim fasadama diljem Europe. Cijela priča je pokrenuta 2012. godine kada je Baumit predstavio “Life” – revolucionarnu liniju boja za fasade, najveću takve vrste u Europi. S preko oko 500 sudionika iz svih Baumit zemalja diljem Europe, događaj okuplja najbolje Baumit arhitekate, investitore i partnere. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice