Povežimo se

cookware

Oglas

Gradnja

Kako do elegantnog izgleda PVC stolarije

Projektiranje građevina danas mora biti vođeno nZEB smjernicama koje su propisali Europski parlament i Vijeće Europske unije. 

Zahtjevi koji se stavljaju pred nas kao projektante i arhitekte da zgrade budu energetski što učinkovitije, a tome naravno doprinosi ovojnica zgrade, to jest svi elementi moraju biti u skladu sa današnjim propisima i zakonskom regulativom koja ih definira, objasnio je Vedran Vulelija, dipl. ing. arh. 

Laminirani PVC profili

Nekad se kroz vanjsku stolariju događao najveći gubitak toplinske energije, zbog čega su postavljeni novi standardi koji osiguravaju veću energetsku učinkovitost. Istovremeno se traži i visoka razina estetike jer stolarija izravno utječe na arhitektonsko oblikovanje građevine. Laminirani PVC profili ističu se kao dugoročno rješenje koje zadovoljava oba kriterija. 

Laminirani PVC profili to su profili prevučeni sa specijalnim zaštitnim folijama u različitim bojama i dezenima. Folije za laminaciju su folije koje su prvenstveno kemijski otporne, otporne su na djelovanje UV zraka, lako se čiste, lako se održavaju i dodatno daju dodatna svojstva otpornosti na temperaturu.  Po zahtjevu kupaca, profili, odnosno površine profila mogu biti laminirane u različitim bojama i dizajnima laminacijskih folija, rekao je Miro Meštrović, voditelj operacija u Deceunincku. 

Deuceuninckova tvornica za laminaciju u Donjoj Bistri kapacitirana je za proizvodnju 7 milijuna prodajnih metara, što ju čini najvećim pogonom za laminaciju u ovom dijelu Europe. Trenutno proizvode oko 5,5 milijuna metara laminiranih profila, a sam proces definiran je strogo kontroliranim uvjetima s dva osnovna parametra – temperaturom i vlagom. 

Proces laminacije započinje sa profilima koji moraju biti temperaturno prilagođeni, odnosno minimalna temperatura mora biti 18 stupnjeva, nakon čega se u procesu laminacije stavlja primera koji priprema površinu za samo nanošenje ljepila i spajanje folije odnosno nanošenje folije, spajanje folije sa profilom, pojasnio je Meštrović. 

Ova tehnologija omogućuje stvaranje estetski privlačnog izgleda koji se može prilagoditi dizajnu ili stilu bilo koje zgrade. 

Dizajn profila

Dizajn tih PVC profila je izgledom bliži aluminijskom profilu, to znači da nema previše zaobljenih rubova nego su većinom pravilne linije, oštri rubovi i mogu ustvari, nama je estetski prihvatljivija takav izgled. Za stanove Remetinec izabrali smo Deceuninckove profile prvenstveno zbog dizajna jer su najsličniji aluminijskim profilima uz ista ili bolja čak termička svojstva koja se traže, rekao je Vulelija. 

Elegantni crni laminirani PVC profili postaviti će se na zgradu koju karakteriziraju velike staklene površine uz visoku energetsku učinkovitost. 

Stanovi Remetinec je jedan projekt višestambene zgrade sa 30 stanova koja se gradi, ustvari započela je gradnja trenutno na području Remetinca i imamo stanove od 50 do 100 kvadrata, dodao je Vulelija. 

Laminirani PVC profili otporni su na vlagu, koroziju, truljenje i druga oštećenja koja su vrlo česta kod vanjske stolarije, a njihova termalna svojstva osiguravaju minimalni gubitak toplinske energije kroz prozore i vrata. Upravo zbog odlične kombinacije estetike, funkcionalnosti, energetske učinkovitosti i trajnosti, laminirani profili popularan su izbor za vanjsku stolariju. 

Nastavite čitati

Uradi sam

Bosiljak, kadulja, ružmarin… Evo kako jednostavno sušiti začinsko bilje

Ako biljke brzo rastu i ne stignete sve koristiti, jednostavno ih osušite

Biljke koristimo tisućama godina kao ukras ali i kako dodatke jelima, radi njihove boje i arome. Dok ćemo tijekom proljeća i ljeta koristiti najčešće svježe začine, ponekad oni tako brzo rastu da ih je nemoguće sve iskoristiti. Lako im možete produljiti život ako ih na vrijeme osušite, pohranite, i koristite za pripremu jela kada više nemate svježe pri ruci.

Sušeni začini su često puno intenzivnije arome i mirisa te puno dulje traju, a najčešće koristimo bosiljak, kadulju, ružmarin… Donosimo najjednostavniji način sušenja začinskog bilja.

Kako sušiti začinsko bilje?

Proces je izuzetno jednostavan i svatko ga može koristiti a potreban vam je samo – zrak.

Uzmite papirnatu vrećicu i napravite rupe.
Uzmite nekoliko biljki i zavežite u malo svežanj.
Stavite ih u papirnatu vrećicu i zavežite ju gumicom.
Objesite ju na mjesto gdje cirkulira zrak.
Ostavite tako par tjedana da se suše i vaši začini su spremni za upotrebu.

Šest jednostavnih trikova kojima ćete produljiti vijek rezanom cvijeću

Kako prepoznati da je bilje suho? Kada je spremno za upotrebu, ono će se početi mrviti. Koliko će vremena biti potrebno za to, ovisi i o temperaturi zraka, vlažnosti ali i začinima koje sušite. Na vama je da prilagodite vrijeme koliko će sušenje trajati.

Kako pohraniti sušeno bilje?

Ovo je važan korak kod sušenja začinskog bilja jer će pravilna pohrana utjecati na njihov okus ali i trajanje. Idealno bi bili pohraniti ih u zatvorene posude na tamno, hladno i suho mjesto. Ako stoje izložene na svjetlu, gube aromu jako brzo.

Koristite staklene posude, jer su najbolje za očuvanje – štite od vlage i insekata.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice