Bez kategorije
Održavajte vlažnost i čistoću zraka ovim uređajima
Počela je sezona grijanja koja donosi i izazovne uvjete vezane uz pandemiju korornavirusa. Jedan od njih je i suh zrak, kako u domu, tako i u uredima. Ali postoji rješenje i za to.
Bilo da je riječ o modernim načinima grijanja ili pak klasičnom sjedenju uz vatru. Činjenica je da upravo ta zimska toplina isušuje zrak u prostoru u kojem se nalazimo. A kao i kod drugih stvari u životu, tako i kod vlažnosti, preporučuje se zlatna sredina, oko 50 posto.
Idealna vlažnost zraka u zatvorenim prostorima posebno je važna u doba pandemije koronavirusa kako bi se smanjila mogućnost širenja neželjenog gosta.
Upravo zato grijane prostore treba dodatno ovlaživati, objašnjavaju nam u Centru za mikroklimu. Načina ima mnogo, jedan od njih je korištenje takozvanih ovlaživača zraka.

Uz dodatak ovakvog sredstva za dezinfekciju zraka i površina njihovo djelovanje može biti pojačano: ovlažuju, dezinficiraju i čiste zrak prostorije pa se zato, osim u domovima, mogu koristiti i u, primjerice, uredima ili javnim zgradama.
Pročistači
A kad se već rješavamo virusa, zašto se ne bi riješili i čestica prašine ili neugodnih mirisa iz doma. Pročistači zraka uglavnom imaju u sebi hepa filtere, postoje različite vrste filtera, ovisno kakve čestice želimo filtirati.

No, danas postoje i uređaji koji su 2u1, ovlaživač i pročistač zraka. Kao i svi uređaji modernog doma, i ovaj se može povezati putem bluetooth veze ili wi-fija na pametni telefon.
Kakav god uređaj odabrali jedno je najvažnije – održavajte vlažnost zraka što bliže idealnih 50 posto jer tako otežavate posao omraženom virusu. A istovremeno u svojem domu ili radnom prostoru imate idealnu mikroklimu.
Bez kategorije
Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji
Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?
Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.
Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.
Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.
Bez kategorije
Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu
Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.
Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.
Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.
A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.
Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.
A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.
You must be logged in to post a comment Login