Bez kategorije
Ljeto na terasi
Tople ljetne dane najugodnije je provesti na moru ili u nešto hladnijem gorju, no uživati možete i u hladovini i ugodnoj atmosferi vlastitog vrta ili terase.

Na cjelokupni dojam okućnice, balkona ili terase utjecati će vrsta namještaja, kao i izbor materijala i boja kojima ćemo taj prostor urediti. Namještaj za vanjske prostore najčešće se izrađuje od tehnoratana, PVC-a i aluminija, dok se od drveta koristi tikovina koja obiluje prirodnim uljem što ju čini otpornijom od drugih vrsta. Namještaj za otvorene površine od ostalih vrsta drva potrebno je dobro zaštititi s nekoliko slojeva laka, odnosno lanenim i tikovim uljem na kraju sezone, ako je u pitanju egzotično drvo.
Pošto će vrtna garnitura ili ležaljka veći dio dana biti izložena neumornim sunčevim zrakama, uputno je izbjegavati običnu plastiku. U vrtove uređene u rustikalnom stilu posebno će se lijepo uklopiti stilski oblikovani vrtni stolci i stol od kovanog željeza, ukrašeni staklenom ili drvenom plohom.
Od boja prevladavaju zemljane boje, kao i zelena, ljubičasta i plava čiji će smirujući tonovi vizualno ohladiti prostor. Neizostavni dio gotovo svake vrtne garniture su meki jastuci, koje ipak treba skloniti prije odlaska na spavanje kako ne bi povukli vlagu.
Ambijent je još preostalo ukrasiti ljetnicama i drugim dekorativnim biljem koje nemojte zaboraviti zalijevati. Tijekom osobito vrućih dana, bilje će biti potrebno zaliti i do dva puta dnevno i to do 9 sati ujutro i predvečer. Biljke povremeno okopajte kako biste omogućili dopiranje dostatne količine vlage u zemlju i time spriječili stvaranje pokorice.
U atmosferi svoje terase ili balkona, na početku dana uživat ćete uz jutarnje novine i kavu, a navečer se opustiti u druženju s prijateljima i obitelji.
Bez kategorije
Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji
Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?
Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.
Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.
Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.
Bez kategorije
Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu
Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.
Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.
Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.
A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.
Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.
A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.
You must be logged in to post a comment Login