Bez kategorije
Kako odabrati pravu napu?
Ultimativni vodič za odabir prave nape!
Kada govorimo o funkcionalnosti kuhinje, ono što nikako ne smije zanemariti je izbor nape. Priprema za odabir nape kreće od projektiranja kuhinje, a njena će pozicija diktirati raspored ostalih elemenata u tom prostoru.
Najbolje je da napa ima vlastitu vanjsku instalaciju, ukoliko je to izvedivo. Ni u kom slučaju njen odvod ne smije iću u dimnjak. Cijevi odvoda trebale bi biti što kraće, a standardne rebraste valjalo bi izbjegavati jer stvaraju veliku buku.

Osim napa s klasičnim odvodom postoje i one s filterima, oni su reciklirajući pa sam zrak koji ulazi u napu se pročišćava i vraća u prostor, te su idealne za male prostore.
Kada govorimo o jačini nape, treba znati da ona ovisi o volumenu kuhinje. Što je prostor veći napa treba biti jača, posebno ako govorimo o prostorima otvorenog koncepta.
Kada se prsotor projektira od početka, nije teško pronaći rješenje za smještanje nape. Ipak, govorimo li o primjerice, starim stanovima, priča se komplicira. Savjetujemo da u tom slučaju konzultirate stručnjaka kako bi pronašli najbolje rješenje.
U današnje vrijeme sve su popularnije nape integrirane u pločama. One se mogu izvesti u verziji s odvodom ili na filtere, no druga je puno češća. Filtere je potrebno mijenjati jednom do dvaput godišnje.
Kakvu god napu odabrali, prije njenog korištenja pročitajte uputstva, kako nebiste njome rukovali na krivi način i prouzročili nepotrebne probleme. Izbora ima mnogo, na vama je samo da pronađete pravi proizvod za svoju kuhinju!
Najbolju napu pomaže vam izabrati Lesnina XXXL!
Bez kategorije
Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji
Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?
Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.
Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.
Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.
Bez kategorije
Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu
Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.
Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.
Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.
A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.
Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.
A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.
You must be logged in to post a comment Login