Povežimo se

Bez kategorije

Idealna kuhinjska napa za vaš dom

Svi mi volimo mirise ukusnih jela, ali ponekad nije dobro kad se ti mirisi prošire po cijelom domu. Zato je praktičan pomoćnik u kuhinji kuhinjska napa. Osim inspiracije, ovoga tjedna donosimo vam i stručne savjete kako je odabrati.

U današnje je vrijeme sve popularnije urediti otvorene prostore u domu, takozvani open space. Međutim tako se ugodni mirisi iz kuhinje vrlo brzo prošire po cijelom prostoru. Za njihovo uklanjanje zaslužna je kuhinjska napa.

Rješenje za kuhinje s otokom

otocna-napa-lesnina-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Ali kako ih postaviti usred doma? Odgovor na to pitanje u Lesnini nam je dala arhitektica Gordana Đerić: „Često ima potrebe za otočnim napama, kad štednjak stavljamo u sredinu prostora. Imamo dvije vrste tih napa – jedne su koje funkcioniraju na filter, što veće jačine to bolji i druge su koje idu do stropa. One mogu biti obložene i u drvetu ili u gipsanim pločama ili u elementu.“

Ako takve nape trebaju instalaciju, ona se može izvesti u spuštenom stropu. Posao je malo zahtjevniji i traži poznavanje građevine, ali ako ste u pravim rukama, nije neizvedivo.

Integrirana kuhinjska napa

napa-ugradjena-u-kuhinjsku-plocu-lesnina-domnaknadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Možda su se upravo iz tih razloga na tržištu pojavile nape integrirane u ploče za kuhanje. Njihova je prednost što daju bezgraničnu mogućnost i slobodu pri osmišljavanju rasporeda u kuhinji.

napa-s-filterom-lesnina-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

„Funkcionira na principu filtera, to je najjednostavnija varijanta. Međutim, pri normalnom planiranju kuhinje i instalacija, bez ikakvih problema može biti i na sistem odvodnje što je puno praktičnije, funkcionalnije i sigurnije“ kaže arhitektica Đerić.

Naime, riječ je o tome da potrebna jačina nape ovisi o volumenu prostora iz kojeg isisava zrak. Što je kuhinjski prostor veći, veća treba biti i snaga nape. A u slučaju otvorenih prostora, volumenu kuhinje se treba pribrojiti i volumen ostalih spojenih funkcionalnih cjelina poput dnevnog boravka i blagovaonice.

„Poželjno je ili neophodno da kuhinjska napa ima svoj vlastiti odvod zraka, kroz ventilacijsku cijev ili van. Idealno je da ima neku svoju samostalnu vertikalu, ni u kom slučaju nije poželjno niti se preporučuje odvod nape uključivati u dimnjak“, objašnjava arhitektica.

ugradjena-napa-lesnina-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Preporučljivo je da instalacija kuhinjske nape bude što kraća. Naime, veliki problem je kod standardnih rebrastih cijevi da stvaraju veliku buku, puno veću nego glatke cijev. Uz to, cijevi bi trebale biti sa što manje lomljenja i što manje pregiba da bi zvuk i protočnost bila što bolja.

A koja će napa biti najbolja za vaš interijer, možete provjeriti i u Lesnininom webshopu. Jer iako su poslovnice zbog koronavirusa zatvorene, namještaj, ali i detalji za dom dostupni su klikom miša. Treba znati da Lesnina brine za zdravlje kako svojih zaposlenika, tako i vas, pa sve naručeno dostavljaju beskontaktno.

Stručne savjete za odabir idealne kuhinjske nape za vaš dom donosimo vam u suradnji s Lesninom.

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Bez kategorije

Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji

Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

božićna-trpeza-domnakvadrat

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?

Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.

Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.

Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.

Nastavite čitati

Bez kategorije

Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu

Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

koliba-u-šumi-domnakvadrat

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.

Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.

Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.

A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.

Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.

A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice