Povežimo se

Arhitektura

Arhitekti koji su projektirali studentski paviljon koji sjedi i autobusni kolodvor koji lebdi

Projektirali su mnoge škole, vrtiće, studentske domove. Bilo je i drugih hvalevrijednih projekata Vedrana Pedišića i Ericka Velascoa Farrera, hrvatsko-meksičkog dvojca koji u zadnje vrijeme oduševljava hrvatsku javnost. Ovi arhitekti krajem prošle godine, prvi su puta dijelili pozornicu sa svjetski poznatim arhitektima i cijelom svijetu predstavili svoj rad na Danima Orisa.

Arhitekti Vedran Pedišić i Erick Velasco Farrera nedavno su završili projekt studentske kantine i paviljona u Zadru. „Riječ je o jednostavnom, osnovnom pristupu arhitekturi u kojem smo bazu ostavili slobodnu, u potpunosti ostakljenu i onda smo na njezinu vrhu osmislili studentske spavaonice. Odlučili smo se za bijeli kampus, bijelu arhitekturu, vrlo jednostavnu, koja se može povezati s lokacijom, sa Zadrom, odnosno Dalmacijom“, kazao nam je Farrera.

studentska kantina-i-paviljon-Zadar
Studentska kantina i paviljon u Zadru

Može se reći da su njihovi projekti konstrukcijski vrlo zahtjevni. Jer, kako i sami kažu, zadarski studentski paviljon sjedi, a novi autobusni kolodvor u Slavonskom Brodu lebdi.

Arhitekti-Vedran- Pedišić-i-Erick- -Velasco-Farrera
Arhitekti Vedran Pedišić i Erick Velasco Farrera

„Slavonski Brod je nešto sasvim drugo, tu kuća možda više sliči na avionsko krilo, to je kuća koja ima veliki raspon, to je kuća od 15 metara, možemo reći do prvog stupa koja ima pilote koji povezuju, na neki način taj konstruktivni sistem koji je zakopan, a razlog za to je zapravo upravo ta lokacija, lokacija koja je izrazito mala, koja je sužena, koja zapravo ne dopušta nikakve drugačije mogućnosti“, istaknuo je u razgovoru za Dom na kvadrat Vedran Pedišić.

Kako pokrenuti obnovu nakon potresa u Zagrebu?

U Zagrebu je od potresa stradalo mnogo škola, vrtića, zgrada pa smo ih pitali kako pokrenuti obnovu. “Kad bi se pojačao interes, kad bi kuća koja je u nizu, u bloku, visine dva kata, a pokraj nje su četverokatnice dobila mogućnost da dođe na četiri kata, dobila mogućnost da dobije, ukoliko na neki način, podržano, naravno, od strane struke, može zadržati tu vanjsku opnu, ali s druge strane da konstruktivni sistem, da ta dva, možemo reći, nadodana kata, za koje ima mogućnost, s obzirom na lokaciju, može napraviti dodatan sadržaj”, objasnio je arhitekt Pedišić.

obnova-nakon-potresa-dom-na-kvadrat
Zagreb nakon potresa

Jer dodatan sadržaj donosi investicije. A tada ne bi trebao biti problem okupiti različite struke i krenuti naprijed. Potresi, čak i oni puno jači od zagrebačkog, pogađaju i druge dijelove svijeta. Mexico City je, primjerice, 2017. pogodio potres magnitude 7.1. „Ono što je zanimljivo je da, godinu dana kasnije, najmanje polovica ljudi koja je izgubila svoje kuće ili zgrade, odnosno domove, dobili su novac i krenuli su graditi. Vlada je reagirala brzo i pročitao sam da je 17.000 škola obnovljeno“, istaknuo je meksički arhitekt Erick Velasco Farrera.

Ytong sustav korišten je pri gradnji studentskog doma koji sjedi

U nekima od njih, poput zadarskog studentskog doma i kantine korišten je YTONG sustav gradnje na vanjskim zidovima. Time se dobila lagana i postojana konstrukcija, jedinstvena i trajna fasada, te su postignuta visokoenergetska učinkovita svojstva.

ytong-sustav

Tvrtka Ytong, kao član internacionalnog koncerna Xella, nudi cjeloviti sustav gradnje koji se može primijeniti na različitim pozicijama u visokogradnji, od jednostavnih zahvata u interijeru do kompleksnih građevina. Osim vrhunskih građevinskih proizvoda, na raspolaganju je također i Ytong tehnički tim koji nudi podršku u svim fazama gradnje.

ytong-logo

www.ytong.hr

Dani Orisa

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Arhitektura

Kako arhitektura oblikuje našu svakodnevicu i utječe na kvalitetu života

Arhitektura je umjetnost i znanost oblikovanja prostora. To je više od samo fizičke izgradnje; arhitektura ima dubok utjecaj na našu svakodnevicu i kvalitetu života. U ovom članku istražit ćemo kako arhitektura oblikuje našu okolinu i utječe na našu dobrobit.

Funkcionalnost i praktičnost

Praktična arhitektura igra ključnu ulogu u našem svakodnevnom životu. Na primjer, kuće, škole i bolnice moraju biti dizajnirane kako bi omogućile učinkovitu upotrebu prostora.

Kvalitetna arhitektura osigurava da prostori budu funkcionalni i udobni za svoje korisnike. Dizajniranje kuće koja maksimalno iskorištava prirodnu svjetlost ili projektiranje bolnica s lako pristupačnim odjelima poboljšava našu svakodnevicu.

Estetika i okoliš

Arhitektura također igra ključnu ulogu u estetskom iskustvu. Lijepo oblikovane zgrade i prostori mogu potaknuti osjećaj zadovoljstva i sreće kod ljudi.

Osim toga, arhitektura može utjecati na okolinu. Zgrade s održivim dizajnom i integriranim zelenim površinama doprinose poboljšanju kvalitete zraka i smanjenju toplinskog otoka u urbanim sredinama.

Urbano planiranje i promet

Gradovi su složeni sustavi gdje arhitektura igra ključnu ulogu u organizaciji prostora i prometa. Dobar urbanistički plan može olakšati kretanje građana, potaknuti zajedničke aktivnosti i promicati interakciju.

Suprotno tome, loše planiranje može rezultirati zagušenjem prometa, izolacijom zajednica i nedostatkom pristupa zelenim površinama.

Pristupačnost i inkluzivnost

Kvalitetna arhitektura također mora biti pristupačna i inkluzivna. To znači da se moramo brinuti o potrebama svih građana, uključujući i osobe s invaliditetom.

Rampa za invalidska kolica ili dizalo u zgradi ne samo da su zakonski zahtjevi, već i doprinose inkluzivnoj kulturi i boljoj kvaliteti života za sve.

Emocionalni utjecaj

Arhitektura može imati dubok emocionalni utjecaj na ljude. Neki prostori mogu izazvati osjećaj mira i smirenosti, dok drugi mogu potaknuti kreativnost i vitalnost. Na primjer, parkovi, crkve i muzeji često su prostori koji potiču duboka emocionalna iskustva.

Zaključak

Arhitektura ima moć oblikovati našu svakodnevicu i utjecati na našu kvalitetu života na mnogo načina. Od praktičnog i funkcionalnog dizajna do estetskog iskustva i emocionalnih učinaka, arhitektura je prisutna u svim aspektima naših života.

Stoga je važno da arhitekti, urbanisti i dizajneri pažljivo razmišljaju o svojim odlukama kako stvoriti prostor koji unapređuje naš život i podržava dobrobit zajednice i okoliša.

O tome što predstavlja brižljiva arhitektura, saznajte ovdje.

Nastavite čitati

Arhitektura

Savršena simetrija: Kako geometrija utječe na harmoniju doma

Harmonija u domu neizostavno je povezana s različitim elementima kao što su boje, raspored namještaja, dekorativni predmeti i svjetlo. Međutim, jedan često zanemaren aspekt koji može značajno utjecati na osjećaj ravnoteže i skladnosti u vašem domu je geometrija.

Geometrijski obrasci, simetrija i proporcije imaju dubok utjecaj na našu percepciju prostora te mogu stvoriti osjećaj smirenosti i ravnoteže ili pak nemira. U ovom članku istražit ćemo kako geometrija utječe na harmoniju vašeg doma i kako je možete iskoristiti za stvaranje vizualno privlačnog i uravnoteženog okruženja.

Simetrija kao temelj ravnoteže

Simetrija je osnovni geometrijski koncept koji se često koristi u arhitekturi i dizajnu interijera kako bi se postigla vizualna ravnoteža. Postoji nekoliko vrsta simetrija, uključujući osnu simetriju, rotacijsku simetriju i refleksivnu simetriju.

Osna simetrija postiže se ponavljanjem istih elemenata s obje strane imaginarnog središnjeg dijela, stvarajući vremenski osjećaj uravnoteženosti. Rotacijska simetrija koristi se za stvaranje uzoraka koji se ponavljaju rotacijom oko središta, dok refleksivna simetrija uključuje ravne refleksije elemenata preko osi.

Primjena simetrije u dizajnu interijera može se manifestirati kroz raspored namještaja, asimetrične umjetničke kompozicije ili upotrebu simetričnih uzoraka na zidovima, podovima ili tkaninama. Postavljanje simetričnih elemenata kao što su parovi svjetiljki ili stolova na suprotnim stranama prostorije može stvoriti osjećaj stabilnosti i harmonije.

Proporcije za vizualnu ravnotežu

Pravilne proporcije ključne su za stvaranje uravnoteženog i estetski ugodnog prostora. Zlatni rez, matematički omjer koji se često koristi u umjetnosti i arhitekturi, pomaže postići proporcije koje su vizualno ugodne oku.

Primjena zlatnog reza može se vidjeti u odnosima između različitih elemenata poput visine i širine zidova, veličine prozora ili vrata te rasporeda namještaja.

Geometrijski obrasci za tekstualnu raznolikost

Korištenje geometrijskih oblika i uzoraka može dodati tekstualnu raznolikost i dinamiku prostora. Obrasci poput chevrona, ikosaedra ili heksagona mogu se implementirati kroz tapete, jastučiće, tepihe ili čak kuhinjske pločice kako bi se dodala dubina i interes prostora.

Važno je pravilno dozirati količinu geometrijskih uzoraka kako bi se izbjegao osjećaj pretrpanosti ili prevelike vizualne stimulacije.

Zaključak

Geometrija je snažan alat koji može značajno utjecati na osjećaj harmonije, skladnosti i ravnoteže u vašem domu. Pravilno korištenje simetrije, proporcije i geometrijskih oblika može transformirati prostor iz običnog u izvanredno.

Pri donošenju odluka o dizajnu, važno je uzeti u obzir kako različiti geometrijski elementi komuniciraju međusobno te kako će doprinijeti cjelokupnoj atmosferi prostora. Bez obzira jeste li ljubitelj minimalizma ili raskošnijih dekora, geometrija ima moć obogatiti vaš dom jedinstvenom harmonijom.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice