Povežimo se

Interijeri

Koji odabrati? Ovo je razlika između riblje kosti i chevron parketa

Riblja kost ili chevron uzorak? Iako vrlo slični, razlika postoji!

Riblja kost (Herringbone) ili chevron parket, poznatiji kao francuski vez, čini se nikada nisu prestali biti popularni i traženi, a svaki će prostor učiniti luksuznijim. Uzorci tog parketa privlače pažnju na dizajn interijera.

Iako su popularne vrste podnih obloga i često se nalaze u prostoru, često ljudi ne znaju prepoznati razliku, pa iako su im uzorci slični, ključna je razlika u tome kako se daske režu i postavljaju.

Uzorci parketa poznati već u starom Egiptu

Riblja kost i chevron uzorci imaju dugu povijest, pojavili su se prvi put prije 2 000 godina. Riblja kost je naziv dobila prema strukturi kostura ribe haringe, a mogla se vidjeti i na pločnicima Rimskog Carstva, u tekstilnoj robi te nakitu starog Egipta. Kao drveni pod se prvi -put se pronalazi u dvorcu Fontainebleau u Francuskoj a postavljen je 1539.,U lončarstvu drevne Grčke primjećuje se chevron uzorak, a prvi put se postavio kao pod u 16. stoljeću u Europi.

Riblja kost uzorak

Kako nastaju uzorci ovih parketa?

Iako su vrlo slični, postavljaju se na različite načine, pa je tako riblja kost napravljena od pravokutnih daski koje se režu u istu veličinu te se svaka od njih postavlja 90 stupnjeva od druge, što stvara “potrgani” cik-cak uzorak, koji se cijeni radi svoje asimetrije. Kako vizualno ostavlja dojam da se pomiče, odličan je za male prostore koji se radi ovog uzorka mogu učiniti većim.

Dekorativnim tehnikama do zanimljivih interijera

Chevron uzorak je napravljen tako da se svaki kraj jedne daske reže pod kutem. Kada se postave jedan do druge čine V uzorak. Izgledom podsjeća na niz strijela koje se protežu po podu. Ovakav pod će donijeti puno novih momenata u prostor, izgleda luksuzno i proširiti će vizualno prostor.

Kako razlikovati ove parkete?

Jednostavno je ako znamo kako se koji postavlja, pa se tako daske uvijek postavljaju pod kutem od 90 stupnjeva kada je u pitanju riblja kost, a kod chevron parketa se daske mogu postavljati pod raznim kutevima. Dok je riblja kost poznata po efektu “potrganog” uzroka, chevron parket je uvijek odvojen ravnom crtom koja se proteže kroz cijeli prostor.

Chevron uzorak

Što odabrati?

Parketi će svaki prostor učiniti posebnim, ali postoje dodatne mogućnosti kako uzroke kombinirati baš po svom ukusu.

Chevron parket možete postavljati tako da mijenjate uglove pod kojim ga slažete, ali možete birati i daske različitih uzoraka i boja kako bi vaš parket bio poseban.

Umjetnost na podovima – ručno tkani tepisi

Riblja kost se može također personalizirati; možete birati dužinu i širinu, a isto tako poigrati se različitim uzorcima.

Postavljanje parketa

Za postavljanje su zaduženi stručnjaci, a kako svaka daska mora biti odrezana prema uzorku, postavljanje ovih vrsti parketa može biti nešto skuplje.

Omiljen uzorak ovih parketa može se postići i korištenjem tvrdog drveta ali i uz pomoć već izrađenih drvenih podova koji nastaju u proizvodnji slaganjem više slojeva materijala koji se lijepe. Ovako nastaje čvrsta daska koja je pogodnija za korištenje u prostorima gdje vlada vlaga, poput podruma.

Oglas

Gastro

Invisacook – nevidljiva ploča za kuhanje

Ena Kokanović Nagy ( slavonka.hr ) pripremala je Crep Suzette na svoj način, koristeći burbon viski. Smjesu je pripremila od 3 jaja i tome prilagodila ostale sastojke. Zatim je upalila svoju Invisacook. 

Invisacook nevidljiva je ploča za kuhanje skrivena ispod radne plohe. Može imati 2, 3, 4, ili 5 polja za kuhanje. 

Kako funkcionira Invisiacook

Invisacook – nevidljiva ploča funkcionira na način da je to zamislite klasična indukcijska ploča koja nema gore staklo. Ona se montira isključivo na porculansku radnu ploču i stvara neki pomak od onog konvencionalnog kuhanja stvarajući ravnu ploču na kojoj je moguće kuhati, objasnio je Marko Vrbanc iz Iverpana. 

Kuhinjska drobilica – tako mali, a tako moćan uređaj

Nevidljiva indukcija se ugrađuje isključivo ispod porculanske ploče. Porculan je jedini u mogućnosti izdržati te visoke temperature i zapravo temperaturne šokove prilikom kuhanja, zagrijavanja i hlađenja.

Kako bi magnet od Invisacooka uhvatio tavu, trebamo ju malo samo podesiti i pričekati da prestane treptati broj. 

Ispod tave se nalazi Invisamat silikonski podložak. Podložak služi prvenstveno da bi se zaštitila sama radna površina na kojoj kuhate, a isto tako i da bi se zaštitilo i posuđe te Invisacook indukcija. Ona služi kako ne biste pretjeranu temperaturu iz same posude u kojoj kuhate vraćali u Invisacook i u radnu površinu. To je kao nekakva barijera i ovisno o tome koju Invisacook odaberete, koliko kuhališta uzmete, toliko Invisamata ćete dobiti. Invisimat se obavezno koristi uz Invisacook. 

Crep Suzzete a la Ena

Kad je ispekla palačine, Ena je napravila umak za crep Suzette. 

Treba nam maslac, treba nam korica naranče, malo soka od naranče i burbon viski da to malo zapalimo, pojasnila je Ena Kokanović Nagy. 

Palačinke treba presaviti u trokut i dodati u umak, a kad se preprže sa svake strane, dodati burbon viski i zapaliti. 

I kada prestane gorjeti znači da je alkohol ishlapio, ostao nam je samo lijepi okus burbon viskija i dobar tek. 

Nakon što završim kuhanje sa Invisacook-om, jednostavno maknem Invisamat, pobrišem i ono što je najvažnije da se neću opeći nakon kuhanja, rekla je Ena. 

12 ideja za uređenje kuhinje

Prednosti korištenja nevidljive ploče

Prednosti korištenja ploče su sigurno njezina ta nevidljivost. Ona omogućuje da je prostor čist, lakše se čisti, površina radna više nema nekih kutova, uglova, nego je ravna površina koja se vrlo lagano očisti. Ona štedi prostor, pošto je nevidljiva ona daje mogućnost zapravo iskorištavanja pune radne plohe, nema više standardnog kuhala i imamo cjelokupnu radnu ploču za iskoristivost, dodao je Vrbanc. 

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Želite dizajnirati bezvremensku kupaonicu i kuhinju? Slijedite ove savjete stručnjaka

Ako vam cilj nije pratiti trend nego dugo uživati u prostoru, evo kako to postići

U dizajnu interijera, kao i u modi, trendovi se mijenjaju iz dana u dan. Ipak, kupovina novog sudopera puno je skuplja od kupovine novih traperica, a uz svaka renovacija oduzima puno vremena i energije. Tko ustvari želi svakih par godina renovirati kuhinju ili kupaonicu?…
Možda su za te brze promjene krive društvene mreže na kojima se stalno nude novi proizvodi, novog dizajna koje će svatko od nas poželjeti u svom domu.

Dizajnerica i vlasnica studija Seiders, Emily Seiders navodi kako je jako teško danas izbjeći nametanje trendova, iako se često radi o stvarima koje smo već puno puta vidjeli. Trebamo li mijenjati radne ploče ili namještaj svakih par godina?

Vjerojatno ne, a slijepo praćenje trendova može voditi i do potpuno neoriginalno namještenog prostora. Seider ističe kako joj se čini da danas svaki dom nalikuje onom drugom, što je u konačnici dosadno.

Razlog više zašto vaše odluke pri uređenju moraju biti “održive” i prosto biste trebali urediti tako da zadovoljava vaš ukus i potrebe barem jedno desetljeće. Ali kako to postići? Evo što kažu stručnjaci.

Fokus na funkcionalnosti

Znate što je uvijek u modi? Pametno uređenje. To posebno vrijedi za kuhinje u kojima provodimo najviše vremena. Bivši direktor kreativnih poslova za Ralph Lauren, Alfredo Paredes ističe kako je kod uređenja kuhinje najvažnije da prostor bude jednostavan za korištenje. Njegov je savjet da prije uređenja dobro razmislite o tome što želite i da vizualizirate prostor i vašu obitelj u njemu.

Interijer koji odiše osobnošću njegovih vlasnika

Koliko kuhate, je li vam lakše funkcionirati u prostoru koji ima otok ili prostor slobodan za kretanje. Treba li vam veliki ili mali sudoper? Isto se odnosi i na kupaonice – trebate li jedan ili dva umivaonika? Volite li svijetle ili tamne površine? Sve su to faktori s kojima se proces uređenja započinje.

Odaberite prirodne materijale

Umjesto pločica koje se izrađuju strojevi, odaberite prirodne materijale koji će stvoriti bezvremenski izgled i teško da će ikad prestati biti moderni.

Drvo, mramor, terakota u kombinaciji s bakrom ili steatitom uvijek će biti moderne kombinacije, ističe dizajnerica Emily Barry te dodaje kako ništa ne može zamijeniti imperfekcije ručno izrađene keramike koja sigurno prostoru daje karakter. Ako dodate kožne stolice ili postavite drvene podove u kuhinji, ne morate se bojati trendova.

Spoj starog i novog

Ako želite potpuno modernu kupaonicu ili tradicionalnu kuhinju, imajte na umu da će jedan od tih stilova u nekom trenu izaći iz mode. Ali ako kombinirate tradicionalne elemente s modernima, vaš prostor će odolijevati vremenu i trendovima. Jedan antikni detalj u modernom prostoru će učiniti puno.

Kupite ono što volite

Najvažnije je da prostor uredite tako da bude ugodan vašem oku, a ne društvenim mrežama. Uložite u materijale koji su vama lijepi, a ako je crvena vaša omiljena boja, uklopite je u prostor i neka vas ne ometaju fotografije neutralno uređenog prostora koji hit tik-toku. Prostor u kojem boraviti prije svega mora biti ugodan vama, a ne prijateljima i susjedima.

Lijepe i kvalitetne: Kvarcne radne ploče u vašoj kuhinji

Iskoriste neutralnu paletu boja

Bez obzira koliko je pažnje uloženo u uređenje, vaš će se ukus promijeniti, zato je pametno koristiti neutralne nijanse. Primjer su pločice u kuhinji koje je teško mijenjati, pa ako vam dosadi dizajn, lako možete promijeniti vanjske elemente ili ukrase, a pločice neutralne boje će lako podnositi takve promjene.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice