Povežimo se

Interijeri

Koja je idealna veličina i oblik blagovaonskog stola

Bez obzira imate li veliku ili malu obitelj, blagovaonski stol centralno je mjesto za nedjeljni objed. Odabir stola nije nimalo jednostavan zadatak. Ne smije biti prevelik niti premalen, a poželjno je da bude dobrog oblika i odgovarajućeg stila. Stručnjaci znaju više o tome kako ga odabrati.

Centralno mjesto blagovaonice

Stol je definitivno središnji ukras blagovaonice. Materijal, završna obrada i oblik imaju utjecaj na kompletan dojam prostorije, a bez obzira uređujete li otvoreni tlocrt ili je blagovaonica zasebna prostorija, bitno je da stilski bude ujednačeno.

“Nekako uvijek nastojim upariti ploču stola sa radnom kuhinjskom pločom odnosno oblogom, tako da ako u nekoj kuhinji preferira više, prevladava više drvo, kao obloga, onda nastojim to provući i na blagovaonički stol. Ukoliko imamo oblogu kvarca onda volim isto taj materijal staviti i kao radnu ploču blagovaoničkog stola. Za one malo hrabrije, koji recimo imaju kaljeno staklo između gornjih i donjih kuhinjskih elemenata, također sugeriram i stol od kaljenog stakla”, objašnjava Margareta Matko.

Kako se odlučiti za odgovarajući materijal stola?

Prostori uređeni u rustikalnom stilu vole drvene stolove, dok moderni i minimalistički interijeri preferiraju keramičku ili mramornu radnu ploču stola, kvarc te kaljeno staklo koji je nešto zahtjevniji za održavanje.

“Obitelji s malom djecom koje preferiraju jednostavnije materijale za održavanje, materijale koji su otporni na mehanička oštećenja, na ogrebotine, na visoke temperature, svakako je za njih preporuka da odaberu neki izdržljiviji materijal u vidu keramike ili kvarca kao umjetnog kamena koji je izrazito otporan.”

Luksuzniji prostori idealni su za smještaj Richmond blagovaonskog stola. Izrađen od visoko kvalitetnih materijala poput keramike i mramora s različitim opcijama postolja, prostoru daje karakter i savršeno se uklapa u moderan dizajn interijera.

Jedan od luksuznih brendova u Loftovoj ponudi je talijanska Eforma

“Također njih volim stavljati u interijere gdje zaista taj stol dođe do izražaja, gdje nije u nekakvom kutu i zbijen, nego da ima zraka oko sebe, da diše i da je zaista centar samog blagovanja. Njihovi stolovi su visoko kvalitetni od umjetnog materijala kvarca, mramorne su ploče, zatim u ponudi imamo kaljeno Lacobel staklo, te se možemo poigrati s raznim bojama.”

Idealna veličina stola

Veličina stola trebala bi biti u usporedbi s prostorijom u kojoj se nalazi. Premalen stol izgledati će neprikladno, a prostor neugodan dok će preveliki stol sobu učiniti pretrpanom i teškom za kretanje.

“Nekakav optimalan prostor je kad vi izvučete stolac, ovisno o njegovoj veličini, je li on malo bublastiji, širi, veći ili uži, nekakav optimalni prostor od stola do zida je nekakvih 55 do 60 centimetara za neko komotnije sjedenje, ako imate više prostora. Što tiče samih stolova nekakav standard je 140, 160 za udobno sjedenje četiri do šest osoba. Naravno, stolovi 180 do 200 centimetara su za malo veće i komotnije sjedenje za osam do deset ljudi.”

Okrugli stolovi traže i dovoljno velik prostor, a taj oblik traži pažnju. Zato bi uz njega kuhinja trebala biti neutralnija, a noga stola zanimljiva, kao i stolci.

Manji prostori podnose manje stolove te stolce jednostavnijeg dezena i bez rukonaslona, a moderni su niži stolci ugodnog materijala.

Blagovaonicu uredite kao opuštajuće utočište daleko od poslovnih obveza za ugodno provedeno vrijeme s obitelji i prijateljima.

Oglas

Gastro

Invisacook – nevidljiva ploča za kuhanje

Ena Kokanović Nagy ( slavonka.hr ) pripremala je Crep Suzette na svoj način, koristeći burbon viski. Smjesu je pripremila od 3 jaja i tome prilagodila ostale sastojke. Zatim je upalila svoju Invisacook. 

Invisacook nevidljiva je ploča za kuhanje skrivena ispod radne plohe. Može imati 2, 3, 4, ili 5 polja za kuhanje. 

Kako funkcionira Invisiacook

Invisacook – nevidljiva ploča funkcionira na način da je to zamislite klasična indukcijska ploča koja nema gore staklo. Ona se montira isključivo na porculansku radnu ploču i stvara neki pomak od onog konvencionalnog kuhanja stvarajući ravnu ploču na kojoj je moguće kuhati, objasnio je Marko Vrbanc iz Iverpana. 

Kuhinjska drobilica – tako mali, a tako moćan uređaj

Nevidljiva indukcija se ugrađuje isključivo ispod porculanske ploče. Porculan je jedini u mogućnosti izdržati te visoke temperature i zapravo temperaturne šokove prilikom kuhanja, zagrijavanja i hlađenja.

Kako bi magnet od Invisacooka uhvatio tavu, trebamo ju malo samo podesiti i pričekati da prestane treptati broj. 

Ispod tave se nalazi Invisamat silikonski podložak. Podložak služi prvenstveno da bi se zaštitila sama radna površina na kojoj kuhate, a isto tako i da bi se zaštitilo i posuđe te Invisacook indukcija. Ona služi kako ne biste pretjeranu temperaturu iz same posude u kojoj kuhate vraćali u Invisacook i u radnu površinu. To je kao nekakva barijera i ovisno o tome koju Invisacook odaberete, koliko kuhališta uzmete, toliko Invisamata ćete dobiti. Invisimat se obavezno koristi uz Invisacook. 

Crep Suzzete a la Ena

Kad je ispekla palačine, Ena je napravila umak za crep Suzette. 

Treba nam maslac, treba nam korica naranče, malo soka od naranče i burbon viski da to malo zapalimo, pojasnila je Ena Kokanović Nagy. 

Palačinke treba presaviti u trokut i dodati u umak, a kad se preprže sa svake strane, dodati burbon viski i zapaliti. 

I kada prestane gorjeti znači da je alkohol ishlapio, ostao nam je samo lijepi okus burbon viskija i dobar tek. 

Nakon što završim kuhanje sa Invisacook-om, jednostavno maknem Invisamat, pobrišem i ono što je najvažnije da se neću opeći nakon kuhanja, rekla je Ena. 

12 ideja za uređenje kuhinje

Prednosti korištenja nevidljive ploče

Prednosti korištenja ploče su sigurno njezina ta nevidljivost. Ona omogućuje da je prostor čist, lakše se čisti, površina radna više nema nekih kutova, uglova, nego je ravna površina koja se vrlo lagano očisti. Ona štedi prostor, pošto je nevidljiva ona daje mogućnost zapravo iskorištavanja pune radne plohe, nema više standardnog kuhala i imamo cjelokupnu radnu ploču za iskoristivost, dodao je Vrbanc. 

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Želite dizajnirati bezvremensku kupaonicu i kuhinju? Slijedite ove savjete stručnjaka

Ako vam cilj nije pratiti trend nego dugo uživati u prostoru, evo kako to postići

U dizajnu interijera, kao i u modi, trendovi se mijenjaju iz dana u dan. Ipak, kupovina novog sudopera puno je skuplja od kupovine novih traperica, a uz svaka renovacija oduzima puno vremena i energije. Tko ustvari želi svakih par godina renovirati kuhinju ili kupaonicu?…
Možda su za te brze promjene krive društvene mreže na kojima se stalno nude novi proizvodi, novog dizajna koje će svatko od nas poželjeti u svom domu.

Dizajnerica i vlasnica studija Seiders, Emily Seiders navodi kako je jako teško danas izbjeći nametanje trendova, iako se često radi o stvarima koje smo već puno puta vidjeli. Trebamo li mijenjati radne ploče ili namještaj svakih par godina?

Vjerojatno ne, a slijepo praćenje trendova može voditi i do potpuno neoriginalno namještenog prostora. Seider ističe kako joj se čini da danas svaki dom nalikuje onom drugom, što je u konačnici dosadno.

Razlog više zašto vaše odluke pri uređenju moraju biti “održive” i prosto biste trebali urediti tako da zadovoljava vaš ukus i potrebe barem jedno desetljeće. Ali kako to postići? Evo što kažu stručnjaci.

Fokus na funkcionalnosti

Znate što je uvijek u modi? Pametno uređenje. To posebno vrijedi za kuhinje u kojima provodimo najviše vremena. Bivši direktor kreativnih poslova za Ralph Lauren, Alfredo Paredes ističe kako je kod uređenja kuhinje najvažnije da prostor bude jednostavan za korištenje. Njegov je savjet da prije uređenja dobro razmislite o tome što želite i da vizualizirate prostor i vašu obitelj u njemu.

Interijer koji odiše osobnošću njegovih vlasnika

Koliko kuhate, je li vam lakše funkcionirati u prostoru koji ima otok ili prostor slobodan za kretanje. Treba li vam veliki ili mali sudoper? Isto se odnosi i na kupaonice – trebate li jedan ili dva umivaonika? Volite li svijetle ili tamne površine? Sve su to faktori s kojima se proces uređenja započinje.

Odaberite prirodne materijale

Umjesto pločica koje se izrađuju strojevi, odaberite prirodne materijale koji će stvoriti bezvremenski izgled i teško da će ikad prestati biti moderni.

Drvo, mramor, terakota u kombinaciji s bakrom ili steatitom uvijek će biti moderne kombinacije, ističe dizajnerica Emily Barry te dodaje kako ništa ne može zamijeniti imperfekcije ručno izrađene keramike koja sigurno prostoru daje karakter. Ako dodate kožne stolice ili postavite drvene podove u kuhinji, ne morate se bojati trendova.

Spoj starog i novog

Ako želite potpuno modernu kupaonicu ili tradicionalnu kuhinju, imajte na umu da će jedan od tih stilova u nekom trenu izaći iz mode. Ali ako kombinirate tradicionalne elemente s modernima, vaš prostor će odolijevati vremenu i trendovima. Jedan antikni detalj u modernom prostoru će učiniti puno.

Kupite ono što volite

Najvažnije je da prostor uredite tako da bude ugodan vašem oku, a ne društvenim mrežama. Uložite u materijale koji su vama lijepi, a ako je crvena vaša omiljena boja, uklopite je u prostor i neka vas ne ometaju fotografije neutralno uređenog prostora koji hit tik-toku. Prostor u kojem boraviti prije svega mora biti ugodan vama, a ne prijateljima i susjedima.

Lijepe i kvalitetne: Kvarcne radne ploče u vašoj kuhinji

Iskoriste neutralnu paletu boja

Bez obzira koliko je pažnje uloženo u uređenje, vaš će se ukus promijeniti, zato je pametno koristiti neutralne nijanse. Primjer su pločice u kuhinji koje je teško mijenjati, pa ako vam dosadi dizajn, lako možete promijeniti vanjske elemente ili ukrase, a pločice neutralne boje će lako podnositi takve promjene.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice