Povežimo se

Gastro

Koji je roštilj po vašoj mjeri?

Svaka hrana ima bolji okus ako je pripremljena na roštilju. Dolaskom ljepšeg vremena, sezona druženja uz roštilj je otvorena. Ako ste odlučili da je vrijeme za novi roštilj, donosimo savjete stručnjaka kako izabrati idealan roštilj za sebe.

Pevex nudi bogatu ponudu svih vrsta roštilja

Roštilj je središnji dio dvorišta, baš kao što je to štednjak u kuhinji. On je sinonim za ljeto i druženje na otvorenom. Rasprava o tome koji oblik goriva je najbolji za roštiljanje, potpuno je nepotrebna, jer odabir treba odgovarati vašim potrebama i navikama.

Kupujete li novi roštilj, Pevex nudi veliki izbor različitih vrsta, a prije kupnje razmislite koje osobine bi vaš roštilj trebao imati.

Pitanja koja si trebate postaviti kod odabira

“Prvo pitanje koje si moramo postaviti kod biranja roštilja je koju vrstu želimo, električni, plinski ili na ugljen, za koliko ljudi ćemo peći, gdje ćemo peći, na otvorenom ili zatvorenom, koje su naše financijske mogućnosti, imamo li prostor za skladištenje roštilja i koliko nam vremena treba za čišćenje roštilja”, objašnjava Ivan Rak iz Pevexa.

Živite li u zgradi, za vas je možda najbolji odabir električni roštilj. On je savršenih dimenzija za balkon ili terasu, temperatura se jednostavno podešava, rešetka je periva u perilici, a dolaze s posudom za skupljanje masnoće.

“Kod električnog roštilja imamo preklopni i otvoreni. Preklopni je za manje hrane, a otvoreni je za klasični roštilj. Tako da se može i na električnom roštilju isto pripremiti hrana kao i na ugljen”, objašnjava Ivan.

Roštilj prikladan za one koji ne žele otvorenu vatru je plinski roštilj

Ako nema mogućnosti za postavljanje kamenog roštilja, druga opcija je plinski roštilj. Plinski roštilj je jednostavan za upotrebu, s pritiskom jednog gumba se upali, može se održati temperatura ili ako treba promijeniti temperaturu, samo se regulira.

Osnovni plinski roštilj je dobar odabir za pečenje burgera, no želite li peći steak ili ribu, obratite pozornost na raspon temperature koju postiže odabrani model. Što je veći raspon to će roštilj biti bolji za pripremu raznovrsne hrane.

Prednost plinskog roštilja je jednostavna regulacija temperature, što je osobito važno za one koji vole takozvani slow food, odnosno sporu pripremu hrane. Zbog brzog dostizanja željene temperature, idealni su za pripremu brzog ručka. Ako ga namjeravate često koristiti za pripremu ručka, onda je plinski najbolji izbor.

Koju veličinu roštilja odabrati?

Dostupne su tri veličine roštilja, to su mali, srednji i veliki. Mali roštilji su većinom električni roštilji, oni su stolni, dok su srednji roštilji idealni za obiteljske roštilje, a kod velikih roštilja imamo veliku ploču za pečenje što omogućuje pripremanje hrane za više ljudi.

Nepisano je pravilo da je za pripremu objeda za šest osoba dovoljan plinski roštilj s dva plamenika. Veličinu roštilja izabirite ovisno o broju osoba za koju ćete peći.

U Pevexovoj ponudi roštilja naći ćete osnovne električne i plinske roštilje, kao i one naprednije s mogućnošću dimljenja na niskim temperaturama, pečenja na vrlo visokim temperaturama te indirektnog pečenja.

Gurmani obožavaju roštilj na ugljen

Za prave gurmane, jedini pravi roštilj je onaj na ugljen, jer će dim hrani dati poseban okus. Iskusni majstori roštilja slažu se da je na takvom roštilju najteže kontrolirati temperaturu i zahtjeva puno pažnje i koncentracije. 

Za razliku od ostale dvije vrste, koje su gotovo odmah spremne za korištenje, roštilj na ugljen treba početi pripremati najmanje trideset minuta prije pečenja, a i čišćenje je puno zahtjevnije.

Roštilji na ugljen oslanjaju se na protok zraka za regulaciju topline. Više zraka koji struji preko ugljena omogućava vatri da gori, a ograničavanje protoka održava ugljen upaljenim za sporo pečenje. Što je hrana bliže ugljenu, brže će se peći, ali je sklona zagorijevanju. Zato potražite roštilj čija se rešetka može podići.

Kod roštilja na ugljen ima više raznolikosti u obliku i materijalu izrade od plinskih ili električnih roštilja. Vrlo cijenjeni su oni od keramike. Ako za to imate mjesta, poseban užitak su pak vrtni roštilji, čije je ložište napravljeno od kvalitetnog šamota, čime je osigurano duže trajanje žara.

pevex.hr

Oglas

Gastro

Avokado će krasiti vaš vrt ali i pružiti brojne dobrobiti zdravlju

Avokado ima antibakterijska i zacjeljujuća svojstva,

Ova tropska delicija pronašla je mnogo mjesta u kulinarstvu, ali i u kozmetici zbog brojnih dobrobiti za ljudski organizam. Prilikom kupnje obratite pozornost na stanje ploda i je li dovoljno zreo za korištenje; to ćete najbolje prepoznati po dodiru – ako je blago mekan, spreman je za konzumiranje.

Avokado ima antibakterijska i zacjeljujuća svojstva, poboljšava zdravlje kože, kose i očiju, povećava koncentraciju, čuva srce, probavu, regulira šećer, pomaže kod artritisa te sprječava nastanak raka. Dobro je poznato da je avokado visoko kalorično voće sa 160 kalorija na 100 grama ploda zbog čega se u jednom obroku ne bi trebala pojesti čitava voćka, već samo jedna trećina.

Avokado je bogat zdravim nezasićenim mastima, oko 20 grama po voćki, te vitaminima A, B, C i D. Uz to sadrži kalij i kalcij te folnu kiselinu. Što se tiče razine kalija, više ga se nalazi u avokadu nego u primjerice, banani, koja je poznata po tome. Zbog svih ovih sastojaka, avokado je jako dobar za naše zdravlje, a ovo su samo neke od njegovih dobrobiti.

Pospješuje zdravlje kože i kose

Mononezasićene masne kiseline u avokadu pomažu kod suhe kože jer joj pomažu održati vlažnost te smanjuju crvenilo i nadraženost potičući bržu obnovu. Ulje avokada zato je dobro za osjetljivu kožu i onu sklonu teškim stanjima. Zanimljivost je da ovo ulje uspijeva prodrijeti duboko u unutarnje slojeve kože gdje stimulira stvaranje kolagena i tako smanjuje bore i održava kožu mladom.

Napravite sami ljekoviti čaj i kupku od lavande

Maska za kosu od avokada dobra je za kožu i tjeme jer se brzo upija, održava elastičnost i stvara zdraviji izgled kože i kose. U kombinaciji s medom, jajetom ili maslinovim uljem, popravit će suhu kosu i vratiti joj sjaj.

Pospješuje probavu i potiče mršavljenje

Broj kalorija u avokadu (160 na 100 gr) možda ne zvuči kao nešto što bi moglo pomoći pri mršavljenju, no, zdrave masnoće u ovoj voćki stvaraju brzu sitost. Osim toga, sadrži i aminokiselinu L-karnitin koja se koristi za bolje sagorijevanje masnoća. Vitamin B potiče rad probave, a vlakna potiču izbacivanje toksina iz organizma. Osim toga, ima mogućnost balansirati pH u tijelu što pomaže kod želučanih tegoba.

Sprječava nastanak nekih tumora

Avokado ima antiupalna, antioksidativna i antikancerogena svojstva te sadrži glutation koji se u našem organizmu bori protiv slobodnih radikala, što znači da štiti od raka. Tako može pomoći prevenirati pojavu raka usne šupljine, kože i prostate kod muškaraca, a raka dojke kod žena. Smatra se da pomaže i kod smanjenja nuspojava kemoterapije.

Poboljšava koncentraciju i rad srca

Zbog visoke razine omega-3 kiseline i vitamina E, avokado održava mozak zdravim jer poboljšava cirkulaciju u prednji dio. Upravo taj dio zadužen je za razmišljanje, donošenje odluka i planiranje.

Ovo je najbolje začinsko bilje za uzgoj u domu

Vitamin E pomaže kod preveniranja oksidacije kolesterola što uz masne kiseline, fitosterole i kalij pomaže radu srca te sprječava nastanak srčanih bolesti. Uz to, smanjuje stres te razinu homocisteina koji povećava rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.

Ublažava simptome artritisa

Kao dobar izvor omega-3 masnih kiselina i antioksidanata, ublažava kroničnu upalu u tijelu. Tako može smanjiti i simptome artritisa i osteoartritisa.

Izvor: Ekovrtlar

Nastavite čitati

Gastro

Voće i povrće iz vrta koje morate oprati prije kuhanja ili jela

Perete li gljive i začine koje ste ubrali prije obroka?

Ovo voće i povrće iz vrta često ne peremo prije jela, a postoje jaki razlozi zašto bismo trebali. Preskačemo tako pranje povrća i voća kako bismo što prije napravili ručak ili mislimo kako će u doticaju s vodom namirnica promijeniti teksturu… Pitanje je i zašto oprati voće ako ćemo oguliti koru? Zašto moramo oprati kivi i gljive, otkrivamo u nastavku teksta.

Spomenimo samo da je važno prije pranja namirnica dobro oprati ruke, ukloniti sva udubljena i trule dijelove iz voća i povrća te ih nježno oprati vodom. Ako se radi o namirnici čija kora je tvrda, onda koristite četku namijenjenu isključivo za čišćenje voća i povrća.

Začini iz vrta

Svježe ubrani začini, poput bosiljka i peršina, koje ste uzgajali na prozoru sigurno su lijep prizor koji uz to savršeno miriše i dodaje okuse jelima, ali samo zato što stoje u vašoj kuhinji,ne znači da su čisti.

Kućna prašina ili posjet insekata mogu ostaviti trag na biljci pa je ipak potrebno dobro ih oprati pod mlazom hladne vode. Nakon toga ih jednostavno otresite ili obrišite papirnatim ručnikom.

Dinje

I dinje rastu iznad zemlje, a debela kora ih štiti od mikroorganizama i prljavštine. Ako dinju ne operete prije konzumacije, lako će se sva prljavština i bakterije s kore prenijeti u meso dinje i to putem noža kada ju režete.

Kako oprati dinju? Jednostavno je prije rezanja ju isperite hladnom vodom, a možete i prati četkom.

Smanjuje stres i troši kalorije – vrtlarenje je odlično za vaše zdravlje

Gljive

Puno nas vjeruje u mit da se gljive ne bi trebale prati jer će upiti tekućinu. Ali to nije istina jer se one sastoje uglavnom od vode, pa će upiti jako male količine. Kako mogu biti prljave od zemlje iz koje rastu, nježno uklonite svu prljavštinu s njih i stavite u posudu s vodom. Nježno ih trljajte rukama i prebacite na čistu krpu da se osuše.

Zelena salata

Kada se zeleno lisnato povrće kuha, vrela voda će uništiti sve mikroorganizme koji se u listovima skrivaju. Ako kako zelenu salatu termički ne obrađujemo, ipak ju je potrebno oprati prije jela. Ako salatu stavljate u sendvič ili ćete napraviti prilog, odvojite listove i svaki isperite pod mlazom hladne vode te ostavite da se ocijedi.

Najbolja kombinacija biljaka u sadnji za brži rast i zdraviji vrt

Kivi

Možda niste znali, ali sve se češće savjetuje da kora ove voćke ne guli nego jede, jer sadrži jako puno vlakana i vitamina C. Ako odlučite ostaviti koru, potrebno ju je očistiti ispod hladne vode te obrisati papirom kako biste uklonili sve nečistoće i moguće bakterije koje se na njoj nalaze.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice