Povežimo se

Bilje

Ovo je najbolje začinsko bilje za uzgoj u domu

Napravite malo mjesta u blizini najsunčanijeg prozora kako bi najbolje začinsko bilje raslo u kući i dodajte svježe ubrani okus svojoj kuhinji!

Bile to pizze, umaci, kokteli ili čajevi domaće začinsko bilje osvježiti će svaki vaš kuhinjski uradak.

Bosiljak

Jedno od najboljih začinskih biljaka koje možete imati pri ruci – dodajte ga caprese salatama i pizzama ili ga upotrijebite za pripremu sjajnog pesta. Uzgajajte bosiljak iz sjemena ili starter biljke iz vrtnog centra.

Posadite ga u dobro drenirano tlo na svijetlom, toplom mjestu i stisnite sve cvijeće. Za berbu odrežite nekoliko stabljika točno iznad mjesta na kojem se spajaju dva lista.

bosiljak-biljka-domnakvadrat

Menta

Metvica je prirodan izbor za uzgoj u kontejnerima jer može podivljati kad se posadi na otvorenom. Dajte svojoj sobnoj metvici bogato tlo i često zalijevanje. Postoji dosta vrsta mente—i mnogo više načina za njihovu upotrebu: zelena metvica je izvrsna u slanim receptima i mojitoima, dok su čokoladna metvica i menta od jabuke izvrsne u desertima.

Zalijevate li biljke pravilno?

Paprena metvica je osvježavajuća u slatkišima i sladoledu—i od nje se pravi divan čaj!

Ružmarin

Ružmarin je čvrsta biljka nalik grmu koja vrlo dobro raste u zatvorenom prostoru. Najbolje uspijeva u istim uvjetima uzgoja kao i bosiljak, tako da ih čak možete posaditi zajedno. Odrežite nekoliko stabljika u bilo kojem trenutku kako biste receptima dodali bogat okus bora.

Ružmarin se također lako suši, tako da više nikada nećete morati kupovati unaprijed zapakirane stvari.

ružmarin-biljka-domnakvadrat

Vlasac

Nemojte preplaćivati u trgovini za maleno pakiranje narezanog vlasca – on je jedno od najboljih biljaka za uzgoj u zatvorenom prostoru! Posijte sjeme izravno u posudu postavljenu na najsunčanijem mjestu u vašoj kući.

Držite posudu sa kamenčićima i vodom ispod posude kako biste biljci dali dodatnu vlažnost.

Peršin

Budući da peršin raste u zatvorenom prostoru—u lagano navlaženom tlu blizu sunčanog prozora—i dostupan je u bilo kojem trenutku, naći ćete se dodajući ga svim vrstama jela: napravite maslac od peršina koji ćete dodati mesu s roštilja, usitnite i umiješajte lišće u kuhanu rižu ili pripremite seriju ljutog chimichurri umaka!

Origano

Origano je iznenađujuće laka i otporna biljka za uzgoj, a svježi listovi imaju prekrasan miris. Može se saditi zajedno s kaduljom jer vole iste uvjete rasta. Zatim upotrijebite svježe listove origana u receptima za piletinu s češnjakom ili u seriji domaćeg umaka za špagete ili pizzu.

Kadulja

Lijep dodatak unutarnjem biljnom vrtu te se od nje radi vrlo zdrav čaj. Kadulji je potrebno puno sunčeve svjetlosti (6 do 8 sati dnevno), ali ako imate to sunčano mjesto, ovo je biljka koja se nevjerojatno lako uzgaja.

Sobno bilje koje podnosi nedostatak svjetla

kadulja-biljka-domnakvadrat

Timijan

Osim što je lijepa sobna biljka, svježa majčina dušica puno je mirisnija i snažnija od osušene. Dajte mu sunčano mjesto i dobro drenirano tlo koje možete pustiti da se osuši između zalijevanja.

Možete uzgajati uobičajenu vrstu majčine dušice ili majčine dušice za svijetli, citrusni okus koji je prijatan uz pečenu piletinu.

Limunska trava

Možda vam ovo nije prva pomisao na sobno bilje, ali ako imate malo prostora i veliku posudu, mirisna limunska trava je odličan izbor. Možete ga čak i uzgojiti koristeći stabljike kupljene u trgovini! Držite ga dobro dreniranim i na sunčanom mjestu. Kad vam zatreba, odrežite stabljiku blizu tla.

To je jedna od najboljih proljetnih biljaka za kuhanje, a može se koristiti u jelima od piletine i marinadama.

Oglas

Bilje

5 cvjetnih trajnica koje se sade u svibnju – u njihovoj ljepoti ćete dugo uživati

Ako želite ukrasiti vrt trajnicama, svibanj je mjesec za radove u vrtu

Trajnice su odličan odabir jer se lako održavaju i nude vam šarenilo boja u vrtu nekoliko godina, a ne samo jednu sezonu. Neke od njih je moguće saditi direktno u zemlju, a neke zahtijevaju pripremu. Za vas smo odabrali nekoliko zanimljivih opcija, sigurni smo da će vas oduševiti.

1. Rudbeckia hirta – crnooka pupavica

Ona pripada rodu zeljastih trajnica i  grmolikog je oblika te može narasti do 3 metra u  visinu. Cvjetovi su slični suncokretu, a cvate cijelo ljeto. Trebalo bi ju prethodno zasaditi u zatvorenom prostoru nekoliko tjedana prije sadnje u tlo, važno je da je prošla opasnost od mraza. Opcija je i da se sadi direktno u zemlju kada je tlo već jako toplo. Možete naravno i kupiti mladu biljku i bez straha ju premjestiti u zemlju.

Sedam najčešćih nametnika u vrtu – riješite ih se prirodnim putem

Neka raste na osunčanom mjestu, ne zaboravite im davati dovoljno vode i očistiti biljku od suhog lišća kako bi cvala cijelo ljeto.

2. Pakujac (Aquilegia)

Ovo je predivan cvijet koji dolazi u raznim bojama privlači ptice u vaš vrt, a najbolje se osjeća na osunčanom mjestu. Mogu se saditi direktno u zemlju, nisu zahtjevne – potrebno ih je zalijevati i odstranjivati suho lišće i cvjetove.

3. Kokotić (Delphinium)

Kokotić je cvijet iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae) i porijeklom je iz  visokog gorja u Africi. Njihova predivna boja je najljepši ukras vrtu, a u cvatu ćete uživati cijelo ljeto.

Ove je trave lako uzgajati i održavati – odabrate najbolju za vašu okućnicu

Mogu se kupiti kao sadnice ili ih možete samo iz sjemena uzgojiti u kući te presaditi u zemlju kada je dovoljno topal. Odlično izgledaju u povišenim gredicama. Dobro je znati da sjeme posađeno direktno u zemlju u svibnju neće dati cvijet do proljeća iduće godine.

4. Vučika (Lupinus)

Ova nezahtjevna i otporna trajnica oduševljava svojim velikim cvjetovima koji podsjećaju na svijeću. Cvjetaju nekoliko mjeseci a odličan su dodatak povišenim gredicama. Ako želite u svoj vrt privući ptice i pčele, ovo je idealan cvijet za vas. Kako nisu tako osjetljive na temperaturu, idealno je vrijeme za njihovu sadnju.

5. Sporiš (Verbena bonariensis)  

Može se saditi u povišenoj gredici, tegli ili zemlji onda kada smo sigurni da mraza više neće biti.

Begonije u vrtu ili tegli – evo kako o njima brinuti i potaknuti njihov rast

Bilo da ste prvo sjeme pripremili za sadnju u malim posudama u zatvorenom prostoru početkom proljeća ili ste kupili sadnicu ona će vaš vrt ukrasiti ljubičastim, bijelim ili ružičastim cvijetom.

Nastavite čitati

Bilje

Begonije u vrtu ili tegli – evo kako o njima brinuti i potaknuti njihov rast

Begonije ne zahtijevaju puno brige, ali neka pravila se moraju slijediti

Ove ljetnice će dugo krasiti vaš vrt, a čak ih možete posaditi i u kući jer jako vole toplinu. Raste kao povijeni grm pa se stoga često sadi u viseće košare ili visoke tegle niz koje se onda spuštaju vitke grane s uskim listovima i mnoštvom cvjetova, odlično će izgledati i u povišenim gredicama. Vole kiselije tlo i sjenu, a zanimljivo je da korijen ove biljke može biti otrovan za neke životinje.

Pravilna njega begonija

Postoje određena pravila koja biste trebali slijediti ako želite da begonija svojim cvatom cijelo ljeto krasi vaš vrt.

1. Begonija ne voli direktno sunce pa ju je najbolje zasaditi u sjeni.

2. Potrebno je redovno zalijevanje zemlje.

3. Dobro uspijeva na organskom tlu koje je propusno.

Svjetlost

Ako ih sadite vani, onda im omogućite rast u sjeni, ali malo sunčevih zraka im neće škoditi. AKo ih sadite u kući, najbolje će napredovati na indirektnom suncu. Previše svjetlosti može oštetiti osjetljive peteljke biljke, a i boje cvijeta neće biti tako jarke.

Zemlja

Begonije vole porozno i bogato tlo koje je kiselo. Zemlja na bazi treseta, puna organskih tvari je najbolji odabir za begoniju. Dobra drenaža tla je neophodna.

Sedam iznenađujućih stvari za koje niste znali da se mogu kompostirati

Zalijevanje

Begonije je potrebno zalijevati jednom tjedno, a to učinite kada je površina zemlje (oko 1 cm) suha. Važno ih je umjereno zalijevati jer u suprotnom možete oštetiti korijen.

Temperatura i vlaga

Begonije će u unutarnjim prostorima rasti najbolje ako je temperatura uvijek oko 15 stupnjeva. Trajnocvjetna begonija u vrtu bi trebala dobro podnositi hladnije temperature tijekom noći, ali će mirovati kada dani i noći postanu hladniji.

Kako je u pitanju tropska biljka, ona voli vlagu, ali pazite da bude ispod 50 posto. Ako raste u kući u kojoj je zrak suh, do nje stavite posudu s vodom ili koristite ovlaživač zraka.

Ovih će 10 biljaka uspijevati na balkonu – neke vole sjenu, a neke sunce

Gnojivo

Potrebe za gnojivom se mogu razlikovati, pa će tako begonije rizomatoznih korijena koje se sade u zatvorenim prostorima biti zadovoljne s otopinom od vode i gnojiva koja se dodaje vlažnom tlu u proljeće. Tako će se i potaknuti cvat biljke.

Gomoljaste begonije vole malo više dodataka pa dodajte organsko gnojivo otprilike dva puta mjesečno tijekom ljeta.

Sadnja u tegle i presađivanje begonija

Begonije jako dobro rastu u teglama i u vrtu, a posuda od terakote s dobrom drenažom je odličan odabir. Kako ova biljka raste i širi se, pametno je presaditi ju u veće posude kako bi imala prostora.

Mirisi cvjetajućih grmova

Postupak je jednostavan: nježno izvadite korijenje i stavite u novu posudu te dodajte malo vode.

Česte bolesti begonije

Općenito govoreći, begonija nema puno neprijatelja u vidu nametnika, može doći do truljenja korijena ako se pretjerano zalijeva. Nametnici koji mogu prijetiti begoniji su često kukci, puževi i paukove grinje.

Kako brinuti i pelargonijama saznajte ovdje

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice