Bez kategorije
Baršunasta čarolija
Unesite trendovski materijal u razne dijelove doma.
Pri samom spomenu baršuna prva je pomisao dekori, no u današnje vrijeme nije čudno naići na sjedeće garniture od baršuna. Moderne linije ovog primjerka odišu elegancijom upravo zbog korištenja tog materijala.
Iako je donedavno baršun bio oličenje kiča, danas je preuzeo potpunu dominaciju nad svim ostalim materijalima i postao pravi hit u uređenju interijera, a odlikuje ga glamurozan sjaj, nevjerojatna mekoća na dodir, te elegantan i vrlo šik izgled.
Baršun je materijal koji se lako prilagođava različitim stilovima.

Foto: DOMnaKVADRAT
Baršun potječe iz 14. stoljeća iz indijske pokrajine Kašmir i od početka je bio izrađivan isključivo od svile. Zbog toga je uvijek bio vezan uz glamurozan i skupocjen stil života. A upravo iz tog razloga je bio nošen isključivo od strane plemića ili bogatih trgovaca.
Svojedobno je bio toliko popularan da je engleski kralj Richard II. tražio da bude pokopan u njemu. Danas je baršun ipak izrađen od prihvatljivijih materijala koji je primarno viskoza, poliesterska vlakna ili kombinacija viskoze i svile.

Foto: DOMnaKVADRAT
Nakon dnevnih boravaka baršun se širi i na druge dijelove doma.
I blagovaonice zaslužuju svoj baršunasti glamur, a kako je to materijal kojem pristaju apsolutno sve boje, njihov odabir će ovisiti isključivo o atmosferi koju želite postići u prostoriji. Pri tome treba voditi računa da je baršun vrlo naglašen i dinamičan materijal koji se idealno kombinira sa decentnim namještajem mat boja.

Foto: DOMnaKVADRAT
Za toplu i ugodnu atmosferu odaberite crni, plavi ili smeđi baršun. Ukoliko više želite vintage izgled, tada se koncentrirajte na ljubičaste, zelene, led plave ili nježno ružičaste tonove, a ukoliko ste skloni tradicionalnom izgledu tada odaberite narančastu boju, neonsku zelenu i indigo plavu. Najnoviji hit su baršunaste barske stolice koje mjestu za opuštanje daju dozu ekskluziviteta.

Foto: DOMnaKVADRAT
Kada ste kupili svoj namještaj od baršuna, prvo slijedeće o čemu morate voditi računa je kako taj namještaj očuvati. Pogotovo ukoliko je vaš namještaj u bogatim i izražajnim bojama, kao što su to nijanse plave ili žućkaste koje su sklone blijeđenju. Prvi korak bi bio da svoj baršunasti namještaj sklonite od direktnog sunčevog svjetla, a ukoliko to prostorija ne dopušta, zgodan trik je da se poslužite sa bogatim i gustim zavjesama.
Baršun se lako održava usisavanjem. Ukoliko ga malo zamrljate, od pomoći će biti upijajuća krpa, ali tako ćete mrlju ukloniti reagirate li odmah. Za one malo neopreznije dobro je znati da sapun i voda ili sredstvo za čišćenje presvlaka u kombinaciji s mekom četkom uklanjaju sasušene mrlje. Ali s takvim čišćenjem treba biti oprezan i prije njega obavezno isprobati sredstvo za čišćenje na malom komadiću tkanine.
Bez kategorije
Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji
Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?
Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.
Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.
Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.
Bez kategorije
Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu
Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.
Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.
Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.
A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.
Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.
A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.
You must be logged in to post a comment Login