Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Kombinacije trajnica za šareniji vrt

Ukrasite svoje okućnice prekrasnim trajnicama koje nisu zahtjevne za održavanje ljeti. Stručne savjete donosi Vrtni centar Šestine.

Boravak u prirodi barem će malo umanjiti posljedice stresnog načina života. A još ako to vrijeme provedete aktivno radeći nešto korisno zasigurno ćete se bolje osjećati.

kombinacije-trajnice-za-vrt-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

Sadnja cvijeća na mnoge ima meditativni učinak. Zato smo u Vrtnom centru Šestine potražili ideju koje cvijeće kombinirati ovog ljeta.

Manuela Pavina, mag. ing. agronomije savjetuje da kombinirate ivančicu i osteospermum, a s njima će se dobro ukomponirati pokrivači tla poput jastučca i saksifrage.

kombinacije-trajnica-za-vrt-manuela-pavina-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

Treba naglasiti da pokrivači tla brzo rastu zbog čega će uskoro popuniti ovu površinu. Manuela Pavina naglašava da su trajnice izuzetno zahvalne ljeti jer ne iziskuju toliko njege i svakodnevno zalijevanje poput ljetnica.

Stručne savjete za sadnju i njegu vrta omogućio vam je Vrtni centar Šestine.

 

Više inspirativnih cvjetnih kombinacija potražite na našem YouTube kanalu!

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Vrt / Eksterijer

Sedam iznenađujućih stvari za koje niste znali da se mogu kompostirati

Važno je znati što smijete a što ne kompostirati

Ako pripremate sami kompost za svoj vrt, onda radite najbolju stvar – smanjujete količine otpada i stvarate zdravo tlo. Ali ako želite početi, morate dobro znati što se kompostira a što ne. Dodate li krive sastojke, kompost može privlačiti insekte. Iako su neke stvari poznate kao dobra opcija za kompostiranje, postoje i neke neočekivane koje nikada ne smijete koristiti u tu svrhu.

Iznenađujuće stvari od kojih možete raditi kompost

1. Čep od vina

Čepovi koji se rade od prirodnih materijala doprinose strukturi i prozračnosti komposta, a kako je ipak potrebno malo više vremena da se razgrade, najbolje ih je usitniti prije upotrebe. Ne koristite sintetičke čepove.

2. Filter za kavu i kava

Vrtlari već sigurno znaju da se zrna kave mogu kompostirati, ali nekima će biti iznenađenje da mogu koristiti i filtere za kavu.

5 navika koje negativno utječu na zdravlje i izgled vaših biljaka

3. Kosa i životinjska dlaka

Drugi put kad očistiti četku za kosu, nemojte kosu bacati jer je možete dodati u kantu za kompost. Isto se odnosi i na životinjsku dlaku, pa ako imate ljubimca od danas ga četkajte s još većim entuzijazmom.

4. Iskorištene maramice

Maramice ili kuhinjski papir mogu poslužiti ako se na njima ne nalaze kemikalije ili masnoće. One će se lako i brzo razgraditi.

5. Stari začini i biljke

Ne bacajte stare začine i sobne biljke jer ih možete dodati kompostu. Lako su razgradivi a dodaju zemlji nutrijente.

6. Prirodni materijali

Pamuk ili vuna će dodati dušik kompostu što je odlično za njegovu strukturu, samo pazite da su u pitanju 100 posto prirodni materijali.

Kako izgraditi povišenu vrtnu gredicu i koje su njene prednosti?

7. Kvasac

Ako vam ostalo kvasca kada ste pekli kolač, možete ga posuti po kompostu, a on će ubrzati razgradnju i pružiti mikroorganizme koji će pomoći da se sve organske tvari brže razgrade.

Nastavite čitati

Planiranje i uređenje

Vrtlarski poslovi koje biste trebali obaviti sada

Nije još kasno za pripremu vrta za nove biljke

Proljeće je probudilo i prirodu i vrijeme je, ako ih već niste obavili, za radove u vrtu. Krajnje je vrijeme za pripremu tla i brigu o vašim biljkama, a ovo vrijeme nudi brojne mogućnosti da pretvorite svoj vrt u rascvjetani raj.

Donosimo vam par najvažnijih vrtlarskih zadataka koji će biti u središtu pozornosti u travnju.
Jedan od prvih zadataka je uklanjanje korova. Uklonite ga ako moguće zajedno sa korijenom, jer čete jedino tako uspjeti spriječiti njegov ponovni rast. Nakon toga je tlo potrebno prozračiti i prorahliti, kako bi se pojednostavila i omogućila apsorpcija hranjivih tvari.

Idealno je vrijeme za sadnju raznog cvijeća, povrća te začinskog i ljekovitog bilja. Mnoge godišnje i višegodišnje biljke se sada mogu saditi kako bi osigurali cvjetni užitak tijekom ostatka proljeća i tijekom ljeta.

Kako odabrati motornu kosilicu

Pobrinite se za rano cvjetajuće biljke

U travnju su biljke poput tulipana i narcisa već u punom cvatu i prezentiraju se u raznim veselim bojama. Čim uvenu, ocvale cvjetne glavice treba pažljivo odrezati kako biste stalno uživali u njihovoj ljepoti.

Travnjak se isto tako lagano budi iz sna nakon kiše i hladnijih dana. Vrijeme je za prvu košnju i prozračivanje. Prilikom košnje se travnjak ne smije pre kratko kositi. Prozračivanje pak uklanja mahovinu i pomaže tlu da „dođe do zraka“.

Početkom proljeća se vraćaju i štetočine. Važno je poduzeti sve mjere za sprečavanje nastanka lisnih uši, puževa i drugih neželjenih gostiju. Koristite prirodna sredstva koja pomažu u prirodnoj borbi protiv štetočina bez zagađivanja okoliša.

Ovo su osnovni alati za vrtlarenje – provjerite što vam je potrebno za sadnju i održavanje

Iako nije više očekivan, mraz nas uvijek može iznenaditi. Budite spremni na mogućnost mraza i zaštitite osjetljive biljke.

Isplanirajte izgled svog vrta. Razmotrite sve mogućnosti koje vam nudi i razmislite o izgledu i funkcionalnosti. Uživajte u procesu uređenja svog vrta i pretvorite ga u rascvjetani raj.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice