Bez kategorije
Praktična rješenja za spremišta u domu
U današnjim domovima mnogi muku muče sa spremišnim prostorom, pogotovo ako žive u malim stanovima. Međutim, uz dobru ideju različiti dijelovi doma mogu postati spremišni prostor. Originalne ideje potražili smo u Lesnini u suradnji s arhitekticom Izabelom Galović Ninić.
Spremišni prostor potreban je u svakom dijelu doma. Čim ulazimo u dom, trebamo mjesto gdje nešto pohraniti, odložiti i upravo zato taj dio doma moramo organizirati da bude praktičan, funkcionalan, a istovremeno i lijep. Važno je ne prenatrpati predsoblje jer je to prostor koji stvara prvi dojam pri ulasku u dom.

Arhitektica Izabela Galović Ninić preporučuje ovakvo rješenje za mala predsoblja. Klupa u sebi ima ladice za pohranu stvari. Viseći ormar vizualno olakšava prostor, a u kombinaciji s ogledalom ga i „povećava“.

I kuhinja je dio doma gdje ćete trebati dovoljno spremišnog prostora, pogotovo zato što se u današnjim domovima sve manje uređuju smočnice. U kuhinji se jako dobro može iskoristiti prostor birate li dublje elemente. Tako se oni mogu koristiti s obje strane.

I u dnevnom boravku dobro dođe prostor za pohranu stvari, ali treba biti pažljiv jer tu trebate najviše slobodnog prostora. Zgodan trik mogu biti komode većih dimenzija izrađene u kombinaciji materijala tako da dizajnom razbiju svoj veliki volumen.

U spavaćoj će se sobi, naravno, naći garderobni ormar, ali to ne mora biti jedini spremnik. Arhitektica kao dobar primjer navodi krevet čije je podnožje iskorišteno kao spremišni prostor. Osim podnožja kreveta, praktičan spremišni prostor može biti i njegovo uzglavlje.
Ideje za praktična spremišta donosimo vam u suradnji s Lesninom.
Bez kategorije
Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji
Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?
Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.
Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.
Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.
Bez kategorije
Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu
Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.
Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.
Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.
A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.
Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.
A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.
You must be logged in to post a comment Login