Interijeri
Znate li kako ekonomičnije koristiti štednjak i pećnicu?
Donosimo nekoliko savjeta kako ih racionalnije upotrebljavati.

U ovo doba krize koju je prouzrokovala pandemija koronavirusa, ali i potres, svaka kuna je bitna. Mnogo bismo mogli uštedjeti pri korištenju elektroničkih aparata i malih kućanskih uređaja. Donosimo nekoliko savjeta o racionalnijoj uporabi štednjaka i pećnice.
Štednjak

Uvijek stavljajte poklopac na posudu u kojoj se kuha – na taj način možete uštedjeti i do 20% energije za kuhanje, a u kuhinji će se smanjiti kondenzacija pare.
Koristite grijače kolo optimalne veličine u odnosu na posudu.
Veće gubitke energije prouzročit će i priprema male količine hrane u velikoj posudi.
Provjerite ima li dno posude kakvih neravnina. Ako je dno glatko i ravno, hrana će se brže skuhati jer lonac bolje prianja na grijaču ploču.
Nakon što voda prokuha, smanjite snagu grijače ploče. Veća snaga samo će ubrzati isparavanje vode, no ne i proces termičke obrade hrane.
Ako razmatrate kupnju novog štednjaka, razmislite o modelu koji ima mogućnost kuhanja i na plin. Vrijeme kuhanja na plinskom štednjaku je brže, a regulacija temperature jednostavnija. Plin je također ekološki prihvatljiviji energent od električne energije.
Pripazite da na plinskom štednjaku plamen ne kruži oko posude. Osim što to može biti potencijalno opasno, uz to i dodatno rasipa energiju.
Staklokeramičke grijače ploče precizno usmjeravaju toplinsku energiju na dno posude što ih čini učinkovitijima od klasičnih grijaćih ploča.
Pećnica

Pećnice s ventilatorom pokazale su se kao posebno učinkovite prilikom pečenja. Mogu uštedjeti 10-15% energije.
Pećnicu isključite 10 minuta prije no što je jelo gotovo. Pećnica će još neko vrijeme zadržati potrebnu temperaturu, a hrana će se nastaviti peći. Isto vrijedi za grijače ploče, no njih ugasite nekoliko minuta prije.
Vrata pećnice držite otvorena što je kraće moguće. Pri svakom otvaranju gubi se 20% topline.
Redovito čistite pećnicu. Naslage masnoće i druge nečistoće smanjuju njenu učinkovitost, a time se troši i više energije.
Interijeri
Starine iz davnina u domu za onaj dobar osjećaj
Njima možete obogatiti svoj dom i učiniti ga toplijim.

Na svom tavanu ili u bakinoj drvenoj kući mnogi od nas naišli su na neki stari, zaboravljeni predmet, koji nas je podsjetio na naše pretke i njihov životni stil.
Starine iz davnina suvremeni dom ili tek jedan njegov kutak mogu pretvoriti u mali etnografski muzej. A onoga tko ih je izložio, predstaviti kao toplu osobu, koja poštuje povijest i tradiciju svojih predaka.
Interijer tako možete obogatiti starim lampašima, slikama s patinom vremena, kožnim opancima, vunenim torbama i tepisima. Sve to pridonijet će stvaranju posebnog ugođaja. Stari mlinac za kavu, mužar i posudice za začine, estetski će obogatiti vašu suvremenu kuhinju.
Cvijeće u hodniku ili u dnevnom boravku zasadite u stare glinene posude, a na staru rustikalnu policu posložite pribor za kavu, pribor za jelo ili tanjure iz kredenca vaše bake. Komoda u dnevnom boravku pravo je mjesto za staru peglu na ugljen, petrolejski fenjer ili barokni svijećnjak.
Starinski luster vašem će dnevnom boravku ili blagovaonici dati poseban šarm. Kao i drvena klupa ili stolić u hodniku, koji će poslužiti prilikom obuvanja cipela. U kutu sobe smjestite stari tkalački stan, kolovrat i preslicu ili možda klavir, što će vašem domu dati dozu glamura.

Uz ovakve starine iz davnina, vaš će dom evocirati neka stara, ali ne i zaboravljena vremena i pozvati na opuštanje u ugodnom ambijentu koji zrači toplinom.
Interijeri
Oplemenite drvene podove bojom
U slučaju da se odlučite za bojenje poda po principu uradi sam, u nastavku vam donosimo nekoliko korisnih savjeta.

Svojom strukturom, bojom i prirodnom ljepotom, drvene podne obloge podižu estetiku svakog prostora u kojem se nađu. No, ukoliko ste se zaželjeli šarenila slijedi nekoliko savjeta kako ih obojiti, i pritom u cijeli dom unijeti dobrodošlu promjenu.
Odabir boje
Prvo je potrebno odabrati pravu boju za pojedini prostor. Preporučljivo je izabrati neku neutralnu nijansu koja neće suviše odskakati od kolorističke sheme ostatka prostorije.
Primjerice, u prozračnu kuhinju s bijelim ormarićima lijepo će se uklopiti pod u svijetloj nijansi plave ili mint zelene, no ako prostorija pršti bojama preporučljivo je izabrati neku neutralnu boju.
Također, obojite pod tek poneke prostorije, nikako cijeli interijer.
Odabir uzorka po želji
Ako želite biti posebno originalni, a prostor vam dopušta eksperimentiranje, pod možete obojiti u nekom uzorku. Za to će vam trebati vještina i mirna ruka, a mnoge željene uzorke možete oslikati uz pomoć šablona koje je moguće kupiti u nekom od specijaliziranih dućana.
Uradi sam savjeti
U slučaju da se odlučite za bojenje poda po principu uradi sam, u nastavku vam donosimo nekoliko korisnih savjeta.
Brušenje i čišćenje poda

Površinu poda koju namjeravamo obojiti prvo valja ošmirglati brusnim papirom preporučene granulacije 150.
Kako bi se uklonile nastale strugotine, pod je potrebno oprati deterdžentom u prahu nakon čega ga očistimo i ostavimo da se u potpunosti osuši.
Nanošenje zaštitne boje

Zatim se nanosi zaštitna boja koja mora odgovarati tipu osnovne boje koju namjeravamo nanijeti. Zaštitna boja trebala bi se osušiti preko noći, nakon čega ćemo pod lagano očetkati brusnim papirom granulacije 220.
Bojenje

Pod se zatim tkanenom krpom obriše Stoddard otapalom, nakon čega slijedi apliciranje prvog sloja boje koju je potrebno nanijeti u tankom sloju. Tome će najbolje poslužiti kist od prirodne dlake, koji fino klizi po drvenoj površini.
Boju je potrebno ostaviti 24 sata da se osuši, nakon čega se nanose još dva tanka premaza (svaki je također potrebno ostaviti 24 sata kako bi se osušio.)