Povežimo se

Bez kategorije

Tri ideje za moderno serviranje hrane

Dobra hrana postaje još bolja uz kvalitetno serviranje – donosimo tri moderne ideje

Gastronomija posljednjih godinama postaje sve popularnija, a fino jesti gotovo da je stvar statusa i životnog stila. Dobra hrana nema smisla bez dobrog serviranja, stoga donosimo prijedloge i savjete serviranja hrane.

gastronomija-moderno-serviranje-sir-voće-drvena-daska-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

Unošenje prirode u dom već je neko vrijeme u modi. A ima li smislenijeg mjesta za to od kuhinje?Zašto za serviranje kulinarskih delicija nebiste odabrali drvo? Na drvu možemo servirati apsolutno sve – od narezaka, sireva, glavnih jela, mesa, do fast food-a.

Posebno je popularno drvo masline, a daske i posude izrađene od njega porepoznatljive su po  zanimljivim šarama. Treba istaknuti kako se drvo izvrsno kombinira s porculanskim posudicama u kojima možete servirati umake ili grickalice.

porculan-gastronomija-moderno-serviranje-sir-voće-drvena-daska-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

Dodatna prednost drva je lakoća održavanja. Ukoliko ste servirali meso, drvo lagano prebrišite alkoholnim octom kako bi se dezinficiralo. Također, drvo je preporučljivo svako toliko premazati jestivim uljem kako bi se održala finoća i glatkoća, te kako se ono ne bi osušilo. Ne preporučuje se pranje u perilicama jer se drvo tako isušuje!

porculan-gastronomija-moderno-serviranje-sir-voće-drvena-daska-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

Gastroljupci će se složiti – fini sir i maslinovo ulje, pa možda i koja čašica vina idealan su način za ugodno večernje druženje.

Sir se najčešće servira na staklenim ili porculanskim daskama. To su daske na kojima se može odmah i rezati i servirati, što je vrlo praktično. Uz njih je praktično imati i set porculanskih posuda za serviranje umaka, maslina ili kapara. A za one koji se pitaju zašto sireve ne servirati na drvu, odgovor je jednostavan – staklo ili porculan se lakše čiste.

porculan-gastronomija-moderno-serviranje-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

A nakon trendova, vrijeme je za klasiku. Svaki gurman koji drži do sebe ima svečani servis za serviranje. Duboki, plitki i desertni tanjur su klasika, a lijepo ih je složiti na podtanjuru.

Uz to je zgodno imati zdjelicu posebno za salatu za svakoga gosta, mali desertni tanjurić za kolačić uz to, a za serviranje jela praktičan je jušnik, i iako se danas rijetko koristi, daje veliku dozu elegancije i svečanosti samom stolu. I dok će mnogi birati klasičan bijeli servis, nećete pogriješiti ako odaberete onaj s uzorkom.

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Bez kategorije

Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji

Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

božićna-trpeza-domnakvadrat

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?

Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.

Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.

Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.

Nastavite čitati

Bez kategorije

Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu

Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

koliba-u-šumi-domnakvadrat

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.

Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.

Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.

A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.

Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.

A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice