Povežimo se
Škola za nZEB

Gastro

Revolucionarne ugradbene pećnice za ukusne obroke

Njemački proizvođač premium kućanskih aparata Miele predstavio je novu liniju ugradbenih uređaja. Bili smo na predstavljanju i donosimo vam sve te inovativne novitete.

Objavljeno

u

Stavite file ribe u kocku leda i nakon toga vrijeme je za pečenje. Program kaže da se riba peče 7 minuta. Sasvim dovoljno vremena da sav taj led otopi, zar ne? Međutim, ova pećnica razgovara s vašim namirnicama i nakon sedam minuta savršeno je u njoj pripremljen riblji file, a kocka leda je ostala netaknuta.

miele-dialog-pecnica-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Ovo je Mieleova najnovija pećnica nazvana Dialog. U njoj možete pripremiti ribu u ledu, bez da se led otopi ili teleći file u pčelinjem vosku, opet bez topljenja voska.

miele-dialog-riba-u-ledu-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

„Kod Dialog pećnice toplina djeluje u cijelom volumenu tako što razgovara s hranom. Ona emitira elektromagnetne valove, i sama prepoznaje koliko je hrana apsorbirala magnetnih valova i tako zna kada je unutrašnjost neke namirnice gotova, baš onako kako vi želite“, kaže Ana Turkalj iz Miele-a.

Zahvaljujući gourmet asistentu ne trebate ni previše znati o kuhanju – naime, pećnica vam sama daje upute kako nešto pripremiti. Dialog je tek jedan od proizvoda koje je Miele predstavio u najvećem predstavljanju novih proizvoda u povijesti tvrtke. Svih 10 tvornica diljem svijeta upogonjeno je da proizvede 3000 pojedinačnih modela uređaja u 353 grupe. Osim inovacija, jako se pazilo na dizajn. 

miele-pecnica-pure-line-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

U Pure Line liniji do izražaja dolazi traka od plemenitog čelika koja se nalazi na vrhu vrata i inače služi kao ručka. Dostupna je i ostakljena varijanta iz linije Vitroline.

miele-pecnica-art-line-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Ljubiteljima minimalističkih kuhinje bez vidljivih ručkica dostupna je dizajnerska linija Art line. To su uređaji bez ručke koji dolaze u dvije boje, grafitno sivoj i obsidian crnoj boji. I bez ručke jednostavno se rukuje njima – vrata se elegantno otvaraju na pritisak prsta. Osim dizajna, u vodećem proizvođaču premium kućanskih aparata misle i na inovacije.

miele-pecnica-motion-react-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Jedna od njih je Motion react inovacija – kada se približite uređaju, on reagira i upali svjetla.

miele-pecnica-food-view-inovacija-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Druga je inovacija Food view. Riječ je o kameri koja se nalazi u gornjem dijelu pećnice, visoke definicije i ona radi slike vaših namirnica iz unutrašnjosti, te ih putem mobile control aplikacije šalje na vaš pametni telefon ili tablet, kako bi u svakom trenutku mogli vidjeti pripremljenost vaših namirnica.

miele-pecnica-taste-control-inovacija-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Taste control je funkcija koja sprječava namirnice od isušivanja. Kada je odabrani program završio, tada se otvaraju vrata pećnice i temperatura pećnice se u sljedećih par minuta snižava čak za sto stupnjeva kako bi se spriječilo daljnja obrada namirnica.

Priču o revolucionarnim pećnicama donosimo vam u suradnji s Miele-om.

Urednica na portalu, volim uređivati dom, a još više Dom na kvadrat. Javite mi se na: valentina@dom2.hr

Gastro

Tortellini-savršeno talijansko jelo iz ruku Irca s hrvatskom adresom

Tortellini punjeni pikantnim kobasicama sa češnjakom, smeđim maslacem i tikvicama za savršenu gurmansku avanturu. Centar za engleski jezik Inicijativa i Gourmet vam donose recept.

Objavljeno

u

Autor

tortellini-inicijativa-domnakvadrat

Učenje kroz praksu nikada nije bilo lakše. Ovoga puta je praksa iznjedrila RECEPT za ukusne tortelline za čiju izradu će vam biti potrebni:

Za tijesto:

430g brašno tip 00/tip400

4 velika jaja

Za punjenje:

200 g mekog sira (ricotta)

50g peccorino sira ili nekog drugog tvrdog naribanog ovčjeg sira

100g fontala ili nekog drugog polutvrdog kravljeg sira

150g mesa iz kobasica (za ovaj recept su korištene pikantne kobasice)

1 češanj češnjaka

1 jaje

1 grančica ružmarina

sol, papar

Za smeđi maslac:

80g maslaca

80g povrća po želji (ja sam koristio tikvice)

1 češanj češnjaka

Tortellini-izrada tijesta

Napravite rupu u sredini brašna, u nju dodajte jaja i razradite ih vilicom. Zatim rukama formirajte lopticu od tijesta te mijesite otprilike 5 min. Stavite tijesto za tortelline u plastičnu vrećicu i pustite da odmara sat vremena u frižideru.

Priprema nadjeva za tortelline

Dok se tijesto za tortelline odmara, nasjeckajte češnjak i ružmarin. Izvadite meso iz kobasice i pomiješajte ga s ostalim sastojcima. Sol i papar dodajte po želji.

Kako oblikovati tortelline

Izvadite tijesto iz frižidera i razdjelite ga na tri dijela. Svaki dio zarolajte u kuglu, a potom razvaljajte da dobijete duguljasti oblik. Razvaljano tijesto provucite kroz stroj za tjesteninu, dok tijesto ne bude 1 do 3mm debelo. Kalupom istisnite krugove i svaki krug pospite grizom.

Stavite otprilike 1 žličicu nadjeva u centar svakog kruga, vodom smočite krajeve te preklopite da dobijete polukrug, istiskujući zrak van. Spojite dva kraja polukruga te ih pritisnite i tako oblikovane pospite grizom.

Stavite tortelline u 500 mililitara kipućeg pilećeg temeljca kojeg ste prethodno napravili. Pripremite smeđi maslac. Narežite češnjak te ga popržite s maslacem dok ne posmeđe. Dodajte tikvice i maknite posudu s vatre. Nakon toga, dodajte maslinovo ulje, sol i papar. Za to vrijeme (7-9min) tortellini će biti kuhani. Izvadite tortelline iz temeljca, na njih stavite maslac i tikvice te ih servirajte s malo svježe mljevenog papra.

Dobar tek uz ovaj i ostale zanimljive RECEPTE žele vam

Centar za engleski jezik Inicijativa i Gourmet Experience!

Nastavite čitati

Gastro

Roštilj za svačiji ukus i džep

Mali ili veliki? Na drveni ugljen, plinski ili električni? Pomični ili statični? Sve su to pitanja koja muče kupce roštilja. Mi smo tu da vam pomognemo odabrati. U suradnji s Lesninom XXXL predstavljamo vam roštilje koji će se uklopiti u svaki eksterijer i učiniti vašu gurmansku avanturu nezaboravnom!

Objavljeno

u

Autor

roštilj-domnakvadrat

Brojne zabave, obiteljska i prijateljska druženja te nedjeljni ručkovi nezamislivi su bez njega. U narodu roštilj zovu i vjesnikom proljeća, jer osim buđenja prirode, u proljeće kreće i njegova sezona.

Opojni mirisi pečenog mesa, ribe ili povrća s roštilja probudit će nepce baš svakog gurmana. No, da bi hrana bila ukusna potreban vam je dobar roštilj. Mnoge muči koji odabrati. Plinski ili električni. Lesnina ima rješenje- oba u jednom.

Multipraktični plinski roštilj je najbrži

Ovaj roštilj ima bočni plamenik što je genijalno rješenje za kuhanje u dvoje. Jer dok se na roštilju peku glavne delicije, sa strane možete kuhati juhu ili pripremati neki prilog. Upravo su dodaci ti koji čine ovaj roštilj multifunkcionalnim. Ljubitelji drvenog ugljena doći će na svoje, jer uz dodavanje umetka za drveni ugljen, roštilj mijenja način pečenja. A umetanjem kamena za pečenje, na ovom roštilju možete ispeći i pizzu.

Mnogi ljubitelji roštilja zamjeraju mu nedostatak dimne, drvene note koju hrana dobije pečenjem na drvenom ugljenu. Tom problemu doskočit će dimilice koje su punjene komadićima drva i daju posebnu aromu pečenju.

Jajasti roštilj na drveni ugljen za male terase

Pomičan i malen, roštilj na drveni ugljen u obliku jajeta odgovarat će svima. Njegova rešetka za pečenje je također pomična pa je, nakon što vatra splasne, možete spustiti razinu niže.

Keramičko čudo za savršenu sočnost pečenja

Kod ovakvog roštilja kružni oblik keramičke posude i nisko strujanje zraka zaslužni su za ravnomjerno kuhanje, ali i očuvanje sočnosti pečenja. Njemu, za razliku od klasičnog roštilja na drveni ugljen, treba duže vremena da se zagrije, no keramika duže ostaje topla pa je potrošnja ugljena manja.

Električni roštilj za balkone

Za male balkone najsigurnije rješenje bit će električni roštilj, jer paljene vatre na pročelju zgrade nije najmudrija odluka. Ovaj električni roštilj ima dodatke: punu ploču za pečenje manjih komadića i mrežicu za obostrano pečenje ribe. Na njemu se može ispeći i peka.

No, prije bilo kakvog pečenja na balkonima ili terasama zgrada pobrinite se da susjede obavijestite o svojoj namjeri kako bi oni mogli na vrijeme ukloniti rublje s vanjskih sušila. Da nema epidemije koronavirusa možda bi ih mogli udobrovoljiti pozivom da se pridruže. Ali, i u ovim okolnostima, roštiljanje i dalje ostaje glavni društveni događaj u proljeće-samo u malo intimnijem, obiteljskom krugu.

Uporaba Lesnina XXXL logo color
Nastavite čitati

Gastro

Tri kombinacije za sadnju na vašem balkonu – u “jestivom” vrtu

U suradnji s Vrtnim centrom Šestine donosimo vam tri kombinacije povrtnica i začinskog bilja idealnih za sadnju na vašem balkonu, u “jestivom” vrtu.

Objavljeno

u

Autor

mali-vrt-na-terasi-dom2

Povrće i začini za najukusniju salatu vam nikada nisu bili bliži. Od njih vas može dijeliti svega nekoliko metara, jer ih možete uspješno uzgojiti i na svom balkonu, u malom “jestivom” balkonskom vrtu.

Po savjete za uzgoj povrtnica i začinskog bilja na balkonskom vrtu smo otišli u Vrtni centar Šestine, agronomki Saneli Predojević, koja za uzgoj na balkonu preporučuje sađenje višegodišnjih i jednogodišnjih biljaka, cvijeća, začinskog bilja i povrtnica.

Pripreme za sadnju

Okusi cherry rajčice i bosiljka savreno će se sljubiti u jelima, a ove dvije biljke čine i idealnu kombinaciju za sadnju u vrtu. No, prije sadnje treba pripremiti:

  • posudu s rupicama, najbolje plastičnu
  • drenažni šljunak
  • univerzalni supstrat
  • prirodno gnojivo

Cherry rajčica i bosiljak- savršena kombinacija u vrtu i na tanjuru

Nakon što na dno posude s rupicama stavite drenažni šljunak, u posudu stavite i zemlju. Budući da su sadnice cherry rajčice malene, trebalo bi 2/3 posude napuniti zemljom. Nakon zemlje, stavlja se prirodno gnojivo, kompost, kojeg su preradije crvene gliste te se ono pomiješa se sa zemljom.

štapovi-za-cherry-jestivi-balkonski-vrt-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Sadnice cherry rajčice se postavljaju na međusobnoj udaljenosti od 20 centimetara, a tolika bi trebala biti i dubina posude u koju ih sadite. Trebale bi biti zelene boje sa stabljikama debelim oko 1 centimetar. S njima, u istoj posudi, sadi se bosiljak. Za ovakvu posudu odaberite dvije sadnice bosiljka. Dodajte supstrat i biljke zalijte. I cherry rajčica i bosiljak zahtijevaju dosta vode, a budući da su sadnice malene treba ih tjedno i prihranjivati. Kada malo porastu pokraj rajčica se postavljaju štapovi te se one privežu za uspravan rast. Na ljeto očekujte prve plodove cherry rajčica u vrtu.

Jestivi vrt sa salatom i krastavcom

posuda-za-krastavce-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Za sadnju krastavca treba prilagoditi posudu. U Vrtnom centru Šestine su postavili drvene štapove koje su učvrstili izolir trakom i dodali plastičnu mrežicu. Priprema podloge je ista kao i za sadnju rajčice i bosiljka. Krastavci se sade pokraj svakog štapa, a na suprotnoj strani se mogu posaditi različite vrste salata. Nakon mjesec dana krastavce treba povezati za štapove, a njihove prve plodove na svom balkonu, u jestivom vrtu, možete očekivati već krajem sedmog ili početkom osmog mjeseca.

Važno je da sve ove vrste povrtnica i začinskog bilja zalijevate kad je zemlja suha. A to ćete najlakše provjeriti umetanjem prsta u zemlju. Ako prst izađe mokar, ne treba zalijevati, no ako teško prolazi kroz zemlju i bude suh – vaše biljke je potrebno zaliti.

Začinsko bilje u malome vrtu

Začinsko bilje se sadi na istoj podlozi kao rajčica, krastavac i salata. Dakle, nakon što ste posudu napunili šljunkom, supstratom i organskim gnojivom, potrebno je izvaditi začinsko bilje i korijen razgrnuti, jer je on za razliku od korijena povrtnica, puno kompaktniji. Za ovu prigodu u Vrtnom centru Šestine posadili su ružmarin, kadulju i mentu od kojih možete napraviti čajeve, koktele te oplemeniti okus svojih jela. Kada malo narastu kadulju, metvicu i ružmarin će trebat presaditi u veću posudu.

Nadamo se da su savjeti bili korisni i da ćete na ljeto uživati u svojim plodovima. Mi vam zajedno s Vrtnim centrom Šestine želimo dobar tek!

vrtni centar sestine
Nastavite čitati
Lesnina - kreirajmo dom zajedno

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice

Dizajn i trendoviprije 2 mjeseca

Tipke za aktiviranje ispiranja u modernom ruhu

Trend usmjeren individualizaciji donosi raznovrsne dizajnerske opcije u kupaonici. Tipke za aktiviranje ispiranja u novom, modernom ruhu s uklađenim tonovima...

kutak-uredjen-komadnim-namjestajem-lesnina-domnakvadrat kutak-uredjen-komadnim-namjestajem-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 2 mjeseca

„Kreativni dom“ – Lesnina

Lesnina XXXL donosi u vaše domove dašak pozitivne energije, visoke estetike i zanimljiv sadržaj.

svjetlo-plavi-dvosjed-trosjed-fotelja-domnakvadrat-lesnina svjetlo-plavi-dvosjed-trosjed-fotelja-domnakvadrat-lesnina
Izbor uredniceprije 2 mjeseca

Kupujte iz sigurnosti svog doma

Lesninin webshop radi 24 sata dnevno

Izbor uredniceprije 2 mjeseca

Čistoća u svakom kutku

Četiri savjeta za čistu kupaonicu

Izbor uredniceprije 4 mjeseca

Kvaliteta stanovanja i čaroban svijet kućnog tekstila

Velike pogodnosti u Lesnini XXXL

nZEB-gradnja-domnakvadrat nZEB-gradnja-domnakvadrat
Arhitekturaprije 4 mjeseca

Projektiranje zgrada prema nZEB standardima

Stručni skup nZEB u praksi

Dizajn i trendoviprije 7 mjeseci

Otvorio se divan showroom u centru Zagreba koji odlično spaja prirodu u dizajn

Centar Zagreba postao je bogatiji za još jedan predivan showroom. Na adresi Boškovićeva 18 smjestio se prvi showroom domaćeg brenda...

Gradnjaprije 7 mjeseci

Veliki povratak vune

S modnih pista na ulice grada i u domove, vuneni predmeti vraćaju se u velikom stilu!

Gradnjaprije 7 mjeseci

Hygge: naizgled obično, a tako ugodno

Priroda je stroga i neumoljiva, ali u ljudskoj je prirodi da je pokuša ukrotiti. Danci su za svoje bolje raspoloženje...

Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Integrirana kupaonska rješenja

Geberit, vodeći proizvođač sanitarnih proizvoda, predstavio proširenje svog asortimana s integriranim kupaonskim rješenjima

POPULARNO