Bez kategorije
Radijatori kao grijaći i dizajnerski objekti
Radijatori su jedan od osnovnih ogrjevnih tijela koje koristimo u interijerima.
Oni su danas dostupni u različitim bojama, materijalima i oblicima, no potrebno je prije svega obratiti pozornost na njihovu veličinu i poziciju u prostoru. Radijatori su nekad izgledali nezgrapno i bili samo sporedna stvar kod uređenja i opremanja interijera. Skrivali smo ih iza zavjesa i u kutovima sobe. Danas se radijatori, zahvaljujući novom, modernom dizajnu, savršeno uklapaju u svaki moderani stan kao i svi drugi elementi pokućstva.
Radijatori se proizvode u različitim dimenzijama, a minimalna širina im je već od 30cm. Mogućnošću odabira radijatora u različitim bojama i materijalima, savršeno ćete ih uklopiti u svaki interijer uključujući i kupaonicu. Osnovna podjela radijatora koji se danas ugrađuju u obiteljskim domaćinstvima jest na aluminijske, lijevanoželjezne i čelične.
Prije početka sezone grijanja, radijatore je potrebno ‘prozračiti’ posebnim ključem i tako ispustiti zrak koji ometa njihovo pravilno funkcioniranje. Današnji radijatori imaju odlične tehničke karakteristike, lako se održavaju i ispunjavaju visoke kriterije po pitanju zagrijavanja prostora. Osim u moderne interijere, radijatori različitih boja i dizajna izvrsno se mogu uklopiti u bilo koji stil uređenja i učiniti naš dom toplijim i estetski funkcionalnijim.
Bez kategorije
Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji
Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?
Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.
Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.
Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.
Bez kategorije
Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu
Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.
Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.
Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.
A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.
Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.
A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.
You must be logged in to post a comment Login