Bez kategorije
Proljetno renoviranje kuhinje
Proljeće je zasigurno najbolji period u godini za preuređenje stana i to upravo zbog pozitivne energije koja se stvara svuda oko nas te vas čini raspoloženim i kreativnim. Možete krenuti od proljetnog makeovera kuhinje.

Dobra volja i mnoštvo ideja, koje ćete s lakoćom provesti u djelo, odraz su proljetne euforije koju svakako treba iskoristiti. Jedna od prostorija u koju s lakoćom možete unijeti proljetni duh jest kuhinja. Ukoliko smatrate da za to nemate novca, ne brinite, jer postoji mnogo načina za promjene bez velike potrošnje.
Kako biste podarili novi izgled kuhinji možete jednostavno ukloniti vrata s vaših elemenata, išmirglati ih ili napraviti nadogradnju. Osim toga, možete ih i oslikajti posluživši se istom šablonom na vratima i prozorima. No, vodite računa o tomu da je boja koju koristite sigurna za kuhinjsku upotrebu. Potrebne su vam boje za interijere koje nisu toksične i mogu se koristiti u istoj prostoriji u kojoj se priprema hrana.
U svoju kuhinju možete unijeti i bilje. Za kuhinju su najpogodnije male biljke, a začinsko bilje u loncima i plitkim posudama neće pretjerano narasti. No, ne morate se ograničiti samo na biljke koje služe za hranu. Kuhinjski pribor, bakreni lonci porculanske zdjele, stari čajnici izvrsno će poslužiti kao ukrasni lonci za cvjetnice ili bršljane. Za unošenje proljeća u vašu kuhinju, nije vam potrebna velika količina novca. Uz pametne ideje i malo mašte uz jeftino preuređenje vaš kuhinjski prostor može zablistati u punom proljetnom izdanju.
Bez kategorije
Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji
Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?
Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.
Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.
Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.
Bez kategorije
Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu
Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.
Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.
Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.
A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.
Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.
A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.
You must be logged in to post a comment Login