Gastro
Sabljarka (Pelecus cultratus)
Sabljarka je velika riba. Mogu se naći primjerci od 15 kilograma pa do 50 kilograma. To znači da je nećete spremati nikada u jednom komadu ucijelo, već u komadima.
Tada će biti najjednostavnije uzeti filete kao i najobičniji mesni odreci. Lijepo ćete ih posušiti i odložiti dok pripremite ostalo.
Na vrelo ulje ćete staviti kapulu sjeckanu na kockice, mrkvu i rajčicu. Kada se to propirja nadodajte limunova i narančinoga soka, neka se ujedini sa postojećom masom, pa potom izmiješajte u jednoj posudi sa kukuruznim brašnom u koje ste dodali soli, papra i ulja. Taj sastav izmiješajte i stavite po filetima sabljarke. To lijepo uvijte i jednom čačkalicom pribodite da ostane uvijeno. Tako ćete napraviti nekoliko komada po želji, te ih ponovno uvaljati u onoj pripremljenoj smjesi, malo otresti i staviti u pećnicu da se peče.
Pečenje traje dvadesetak minuta na običnoj temperaturi pečenja kruha. Prilog ide po običaju, osim ako ste ljubitelj nečega posebnoga kao artičoke, jer i sabljarka je rijetkost na našim stolovima.
Ovako se mogu pripremati i druge vrste riba koje se mogu rezati na veće odreske, pa čak i veće pastrve kada im se odstrane koščice. Sabljarka je bogata kalcijem, jodom i mineralima.
Sabljarka je i skakač i plivač, konkurencija joj može biti i naša jadranska tuna, ili ona mala zvana palamida. Dajte joj mogućnost da pliva u dobroj kapljici domaćega vina.
Možete veoma lako napraviti i drugačije recepte sa ovom lijepom i kvalitetnom ribom. Primjerice može se spremati i ovako! Popirjamo češnjak dok zažuti na par žlica vreloga ulja. Ovdje ćemo sada staviti odreske sabljarke i zažutiti ih sa obje strane i odstraniti. Dodajemo sitno rezanu kapulu i pirjamo dok ne postane žućkasta također. Malo celera i peršina je neizostavno sa kaparima, kao i sos rajčice. Kada je ovo prilično ujedinjeno dodajemo jednu čašu juhe ili vode i ostavimo pirjati nekoliko minuta. Nakon toga ponovno vraćamo riblje odreske u ovaj umak i prelijemo ih sa dvije žlice octa. Ostaviti ćemo ovo na jakoj vatri nekoliko minuta da se samo umak poveže. Tako vruće se i poslužuje.
Ili!
Komade sabljarke ispržimo na tavi kao i svaku drugu ribu, odnostno filete ribe. U drugoj posudi pripremimo uobičajeni umak, kao i maločaš gore, ali bez octa. Kada je umak gotov stavimo sabljarku u umak još pet-šest minuta i kuhamo na laganoj vatri da sabljarka upije što više onoga pripremljenoga umaka. Na samom kraju dodajemo malo sitno sjeckanoga peršina i poslužujemo se ili poslužujemo goste.
Rijetko nam dolazi u goste zato joj dajmo dobru dobrodošlicu i zdravicu. Ako vi zaboravite, neće zaboraviti riba pitati svoje piće. Živjeli!
Inače sabljarka ima oko 300 ccl na jednu porciju. Bogata je fosforom i vitaminima B1 i B2. Kada je već riječ o ovoj ribi onda treba imati na umu da je veoma ukusna i dimljena sabljarka. Nije rijetkost zimi naći ovaj recept u kuhinjama otočkih samostana.
«Kuhinja jednoga naroda je jedino i točno svjedočanstvo njegove civilizacije». Mi se ne trebamo stidjeti. Imamo svoju ponosnu kuhinju i svoje nadaleko poznate specijalitet. Čuvajmo ih, koristimo ih i usavršavajmo ih.
Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Gastro
Voće i povrće iz vrta koje morate oprati prije kuhanja ili jela
Perete li gljive i začine koje ste ubrali prije obroka?
Ovo voće i povrće iz vrta često ne peremo prije jela, a postoje jaki razlozi zašto bismo trebali. Preskačemo tako pranje povrća i voća kako bismo što prije napravili ručak ili mislimo kako će u doticaju s vodom namirnica promijeniti teksturu… Pitanje je i zašto oprati voće ako ćemo oguliti koru? Zašto moramo oprati kivi i gljive, otkrivamo u nastavku teksta.
Spomenimo samo da je važno prije pranja namirnica dobro oprati ruke, ukloniti sva udubljena i trule dijelove iz voća i povrća te ih nježno oprati vodom. Ako se radi o namirnici čija kora je tvrda, onda koristite četku namijenjenu isključivo za čišćenje voća i povrća.
Začini iz vrta
Svježe ubrani začini, poput bosiljka i peršina, koje ste uzgajali na prozoru sigurno su lijep prizor koji uz to savršeno miriše i dodaje okuse jelima, ali samo zato što stoje u vašoj kuhinji,ne znači da su čisti.
Kućna prašina ili posjet insekata mogu ostaviti trag na biljci pa je ipak potrebno dobro ih oprati pod mlazom hladne vode. Nakon toga ih jednostavno otresite ili obrišite papirnatim ručnikom.
Dinje
I dinje rastu iznad zemlje, a debela kora ih štiti od mikroorganizama i prljavštine. Ako dinju ne operete prije konzumacije, lako će se sva prljavština i bakterije s kore prenijeti u meso dinje i to putem noža kada ju režete.
Kako oprati dinju? Jednostavno je prije rezanja ju isperite hladnom vodom, a možete i prati četkom.
Smanjuje stres i troši kalorije – vrtlarenje je odlično za vaše zdravlje
Gljive
Puno nas vjeruje u mit da se gljive ne bi trebale prati jer će upiti tekućinu. Ali to nije istina jer se one sastoje uglavnom od vode, pa će upiti jako male količine. Kako mogu biti prljave od zemlje iz koje rastu, nježno uklonite svu prljavštinu s njih i stavite u posudu s vodom. Nježno ih trljajte rukama i prebacite na čistu krpu da se osuše.
Zelena salata
Kada se zeleno lisnato povrće kuha, vrela voda će uništiti sve mikroorganizme koji se u listovima skrivaju. Ako kako zelenu salatu termički ne obrađujemo, ipak ju je potrebno oprati prije jela. Ako salatu stavljate u sendvič ili ćete napraviti prilog, odvojite listove i svaki isperite pod mlazom hladne vode te ostavite da se ocijedi.
Najbolja kombinacija biljaka u sadnji za brži rast i zdraviji vrt
Kivi
Možda niste znali, ali sve se češće savjetuje da kora ove voćke ne guli nego jede, jer sadrži jako puno vlakana i vitamina C. Ako odlučite ostaviti koru, potrebno ju je očistiti ispod hladne vode te obrisati papirom kako biste uklonili sve nečistoće i moguće bakterije koje se na njoj nalaze.
Gastro
Drugačiji recept – ukusna šunka u kruhu na engleski način
Uskrsna tradicija na drugačiji način.
Kuhana šunka u kruhu uskrsna je tradicija. To je uobičajeno jelo svakog uskrsnog stola. Recept je s nama podijelio Stephen Breslin iz Inicijative – centra za engleski jezik.
Kuhana šunka pečena u kruhu
Sastojci (4 osobe)
1 komad kuhane i ohlađene šunke - otprilike 800g
600g mekog brašna
7g suhog kvasca
2 male žličice soli
1 mala žličica šećera
400ml toplog mlijeka
150ml ulja
1 jaje (za premazivanje)
Recept za ukusnu pašticadu s njokima
Postupak pripreme:
1. Pomiješajte kvasac s malo toplog mlijeka i ostavite sa strane da se podigne
2. U velikoj posudi za miješanje pomiješajte brašno, sol i šećer.
3. Utočite ostatak mlijeka, ulje i kvasac i umiješajte da je tijesto fino i glatko (10 min)
4. Zasučite rukave i pripremite se za malo kardia! Stavite tijesto na ravnu površinu i umijesite rukama još 5-7 min
5. Oblikujte tijesto u kuglu, vratite nazad u posudu i pokrijte krpom na sat vremena!
Neobična pita od sira i mladog luka
6. Izvadite šunku iz frižidera i dobro ju osušite! Zatim obavezno premažite jajetom kako bi se tijesto bolje primilo. Pustite da se osuši!
7. Od tijesta oblikujte krug. Tijesto bi trebalo biti debelo oko 1 cm (to je važno kod pečenja kako bi se ravnomjerno ispeklo!
8. Presavijte tijesto kao omotnicu, odrežite viškove (možete napraviti neke oblike odozgo) i lagano pritisnite da se primi!
9. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (bez ventilatora)
10. Položite šunku na protvanj, premažite jajetom is pustite da se peče otprilike 40 minuta
11. Kada je gotovo, maknite iz pećnice i pustite da se ohladi
Želite li uz recept za šunku u kruhu poboljšati i svoj engleski, link vas vodi na video recept.
Bonus – Kuhana šunka u Coca Coli
Sastojci:
2kg šunke
1 grincajg (cijeli paket)
2 litre cole
5 cm svježeg đumbira
1 štapić cimeta
Priprema:
Stavite šunku u veliki lonac. Dodajte povrće i začine te prelijte s Colom. Zatim lagano zakuhajte. Kada zakuha, smanjite grijanje i kuhajte još otprilike 2 i pol sata dok šunka ne bude potpuno mekana (da možete lagano proći nožem).
Isprobajte nešto drugačije – dekupaž i batik tehnikama ukrasite uskrsna jaja
Neka se potpuno ohladi i osuši ako ćete ću pripremati u kruhu (prvi recept).
Ako ju želite pripremiti bez kruha, koraci su isti sve dok šunka nije kuhana i tekućina reducirana (treba izgledati kao med, lijepo i lagano). Premažite šunku sa senfom i prelijte ostatkom tekućine od kuhanja.
Položite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite dok ne bude hrskava izvana, otprilike 30 minuta. Ovako ćete dobiti neponovljivu kombinaciju – slatka izvana, a slana iznutra!
You must be logged in to post a comment Login