Povežimo se
Škola za nZEB

Gastro

Roštilj – Panceta

Panceta je šarena slanina. U talijanskoj pokrajini Toskani sa glavnim gradom Firencom svježa panceta se puno koristi na roštilju. Oni imaju jedan svoj posebni recept koji ne bi smio biti daleko od nas, niti nam biti stran. Veoma je jednostavan i zato ga predlažem, a sam sam ga i isprobao.

Avatar

Objavljeno

u

 

Naime, uzme se oveći komad pancete svojih dvadeset do dvadeset i pet centimetara. Odstrani se koža i donji masni dio uz nju tako da ostane samo onaj posniji-crveniji dio. Ne odstranjujemo rebra.

Lijepo se rastegne na kuhinjski stol ili dasku pa se polako utrljava crni vinski ocat ili ako vam je pri ruci mirisni balzamski bosiljkov ocat. Kada smo utrljali, odnosno, dobro namazali octom stavljamo na užareni roštilj sve u jednom komadu.

Poslije kojih pet minuta okrenemo pancetu i posolimo je po volji jer je sada ste strane otekla ona beskorisna voda. To ćemo jednako uraditi i sa drugom stranom poslije drugih pet minuta.

Poslije ostavimo još desetak minuta ili manje, ako panceta nije suviše debela i nosimo stolu. Preko dvadeset minuta ne bi se trebalo držati na roštilju.

Sada ovako lijepo pečeno i mirisno meso režemo uzduž rebara i serviramo na zajednički pladanj uz mladi luk, kapulu ili različite kisele salate koje se uzimaju rukom. Kažem «koje se uzimaju rukom» jer se ovako i ovo pripremljeno svinjsko meso redovito jede rukama, zato se traži i prikladna salata. Jednako je i s pićem! Bukara ili boca, svejedno!

Ovo je sve vikend hrana koja dobro s dobrom kapljicom ide i u obiteljskom domu i prostoru.

 

rostilj panceta Dom2

 

«Otkriće jednoga novoga jela po ukusu okupljenih je važnije nego otkriće jedne nove zvijezde».(Brillat – Savarin)

«Kada se oženiš sretan si jedan dan, a kada zakolješ u jesen svinju sretan si cijelu zimu» (firentinska). Nije baš tako, ali se hoće naglasiti važnost svinjskoga mesa u obiteljskoj prehrani.

 

Masnoća svinjskoga mesa

Svako svinjsko meso, osim onoga za roštilj, radi njegove prevelike masnoće i samim tim štetnosti za naš organizam, bi trebalo prije konačne pripreme malo popirjati na tavi, da iz njega izađe prekomjerna masnoća. Primjerice ako ćemo pripremati umak za tjesteninu onda izrežemo meso na onolike komade ili komadiće kolike ćemo stavljati u umak. Te komade stavimo na vruću tavu i pirjamo samo nekoliko minuta i odmah se uvjerimo koliku bismo mi masnoću, i to nevidljivu, poslužili i blagovali.

Ovako jednako možemo raditi i sa mesom koje pripremamo za gulaš. Ovdje onda ima jedna druga prednost, a to je: kada se ovako uradi s mesom i kada se oslobodimo suvišne masnoće, onda u naš jelovnik može ići i bilo koji dio mesa, a ne samo vrat, plećka ili but. Uz ovakav postupak dobro dođu i svi drugi dijelovi mesa kao rebra, okrajci karea i sl. Paziti da se meso previše ne prepeče pa onda ne bude dobro za drugo jelo.

Imajte na umu da jedan kokošji batak pod kožom ima mnogo više masnoće nego svinjska kremenadla ili kare. Stoga nikada ne omalovažavati meso, već znati sa svakim mesom postupati onako kako odgovara da se ne ostvari ona narodna da nije Neretvanska voda kriva što još ima toliko nečistoće, prljavštine kod čovjeka. Uzmi, dakle, vodu, a to znači pogledaj propis i to ne samo ovdje…

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

 

Gastro

I pića za ljetna osvježenja svoje čaše imaju

Bez obzira na to koje piće birate, pravilan odabir čaše posebno će istaknuti njegov okus. Međutim, ako niste poznavatelj, lako se naći u dilemi.

Avatar

Objavljeno

u

Autor

čaša-margarita-domnakvadrat

Volite li više vino ili pivo? Ili je pak vaš odabir neki fini koktel? Nije važno za što ste se odlučili sve dok je posluženo u odgovarajućoj čaši. Jer ona neodgovarajuća može zatomiti okus pića, prebrzo ga zagrijati i jednostavno umanjiti doživljaj. Osim odabira čaše, važno je voditi računa i o temperaturi na kojoj se pojedino piće poslužuje.

čaše-pića-domnakvadrat

S obzirom na vrstu pića dijele se i čaše pa tako imamo vinske, pivske i one za koktele. No, bez obzira na to o kojoj je čaši riječ, nekoliko osnovnih pravila vrijedi za sve njih. Za početak, moraju biti kvalitetno izrađene, najbolje od stakla.

Ljepotice na stalku

čaša-vino-domnakvadrat

Kao što ni svako vino ne ide uz svako jelo, tako ni svako vino ne ide u svaku čašu. Vina uvijek poslužujte u čašama namijenjenima isključivo vinima, dakle na stalku i nešto većeg obujma. Takve čaše sprječavaju gubitak temperature i arome. Kad je riječ o bijelim i rosé vinima, poslužite ih u čašama oblika tulipana. Za mlada crna vina ili crna vina koja su posredno starila koristite čaše istog tipa, ali malo veće. Zaobljeniju, izduženiju i čašu s lagano zaobljenim rubom koristite za reska bijela vina.

čaša-za-burgundac-domnakvadrat
Foto: Čaša za Burgundac, Lesnina

Trbušaste, veće čaše sa suženjem prema vrhu koristite za crna vina jer takva čaša bolje ističe njihovu aromu. Za desertna vina najbolje će biti manje čaše koje su sužene pri vrhu. S obzirom na to da ova vina imaju veći postotak alkohola i slađa su, manje čaše idealne su za njih. Za pjenušava vina koristite visoke i uske, tzv. flauta čaše koje će sačuvati mjehuriće i istaknuti okus pjenušaca i šampanjaca.

čaša-za-crno-vino-domnakvadrat
Foto: Čaša za crno vino, Lesnina

Držite se osnovnih pravila o temperaturi posluživanja vina. Bijela vina poslužuju se hladnija od crnih. Tako se pjenušci i šampanjci poslužuju na temperaturi između 6 i 8 °C, a na istoj temperaturi se poslužuju i laganija, slađa i suha bijela vina te roséi. Polusuha bijela i mlada, lagana i svježa crna vina poslužuju se na 10 do 12 °C, za obična crna vina idealna je temperatura između 14 i 15 °C. Vrhunska bijela vina poslužuju se na temperaturi između 12 i 14 °C, a vrhunska crna između 16 i 18 °C.+

Za pravi doživljaj piva

čaše-pivo-domnakvadrat

I piva imaju svoja pravila. Možda najklasičnija među čašama svakako je krigla. Napravljena je od čvršćeg stakla jer tako bolje čuva temperaturu piva, a istu funkciju ima i drška. U njoj se najčešće poslužuju pilsneri, lageri, stoutovi, porteri i određeni aleovi. Uz kriglu, pinta je također jedan od klasika kad su čaše u pitanju. Dolaze u veličinama od 473 i 590 ml, a pogodne su za gotovo sve vrste piva.

Visoka čaša ili flute idealna je za pšenična piva, ali i sva ona za koje je bitna čvrsta pjena. Stvorena je za Weizenbock, Dunkelweizen, Hefeweizen, Kristalweizen i Gose vrste piva. Snifter ili konjak čaša namijenjena je za piva jačih aroma, a njezin poseban oblik s kratkom nožicom i zaobljenim tijelom potiče na držanje tako da se pivo lagano zagrijava i time dodatno ističe svoju aromu. U njoj se poslužuju belgijska ALE piva, imperial IPA piva, eisbock piva i slično. Po funkciji, slična ovoj je i tulip čaša u kojoj arome jačih piva posebno dolaze do izražaja. Odlična je za voćna i gotovo sva belgijska ALE piva.

dvodijelni-set-čaša-za-pivu-domnakvadrat
Foto: Čaša za pivo, Lesnina
čaša-za-pivo-domnakvadrat
Foto: Čaša za pivo, Lesnina
2-dijelni-set-čaša-za-pivu-domnakvadrat
Foto: Čaša za pivo, Lesnina

Pehar čaša savršena je za pravljenje mjehurića, a osobito će ju voljeti oni koji uživaju u dugom ispijanju piva. U njoj se najčešće poslužuju njemačka bock piva, belgijska ALE piva, dubbel i druga. Pilsner čaša koristi se za svijetla lager i pilsner piva. Zbog izduljenog oblika dulje čuva gaziranost piva i pjenu.

Slatki kokteli

čaša-koktel-domnakvadrat

Ljubitelji koktela i žestokih pića također znaju da i za njih postoje posebne čaše. Rock čaša (poznata i kao Old Fashioned ili lowball) namijenjena je koktelima i žestokim pićima s ledom ili bez njega. Brandy najčešće pijemo iz istoimene čaše, a sam oblik s malim otvorom zadržava arome unutar čaše. Koktel ili martini čaša plića je, V oblika i na visokoj nožici koja sprječava da se piće zagrije.

čaša-za-long-drink-domnakvadrat
Foto: Čaša za long drink, Lesnina

Viša verzija lowball čaše naziva se highball i koristi se za pića koja sadrže više leda ili više bezalkoholnih sastojaka. Iz nje se ispijaju kokteli poput mohita, Bloody Mary, piña colade, Long Island Ice Tea i slično. Slična joj je collins čaša koja je nešto uža i viša. Žestoka alkoholna pića najčešće pijemo iz shot čaše.

Od ostalih čaša za koktele, tu su cordial (za pića koja se poslužuju nakon jela), irish coffee čaša, Nick & Nora i brojne druge.

čaša-za-rakiju-domnakvadrat
Foto: Lesnina
čaša-za-konjak-domnakvadrat
Foto: Lesnina
čaša-za-vodu-domnakvadrat
Foto: Lesnina
čaša-piće-domnakvadrat
Foto: Lesnina
čaše-za-vodu-stalak-domnakvadrat
Foto: Lesnina
čaša-za-sladoled-domnakvadrat
Foto: Lesnina

Nastavite čitati

Gastro

Njoki s mladom rikulom, bosiljkom i indijskim oraščićima

Savršeni domaći njoki po receptu Irca koji priprema vrhunske gastro specijalitete u Hrvatskoj. Probajte!

Avatar

Objavljeno

u

Autor

njoki-rikula-bosiljak-indijski-orascic-domnakvadrat

Da učenje može biti zabavno dokazuje Inicijativa centar za engleski. Osmislili su Cook & Chat radionice koje su jedinstven spoj sata engleskog i vrhunskog kulinarskog iskustva na kojima čavrljate na engleskom i usvajate novi recept od Stephena Breslina – irca sa stalnom adresom u Hrvatskoj. Ovoga puta na meniju su njoki s mladom rikulom, bosiljkom i indijskim oraščićima.

Za pripremu ovog ukusnog jela bit će vam potrebno:

Za njoke

njoki-kuhani-domnakvadrat

1 kg krumpira

voda

2 žličice soli

250 g oštrog brašna

Za umak

indijski-orascic-parmezan-domnakvadrat

1 šaka mlade rikule (možete koristiti i normalnu rikulu ako ne možete naći mladu)

80 g tostiranih i smrvljenih indijskih oraščića (neke ostavite cijele za dekoraciju)

2 žličice trganog bosiljka

100 ml pilećeg temeljca

60 ml bijelog vina

30 g pecorino/ parmezan

5/6 cherry rajčica

Njoki

Operite krumpire i stavite ih pariti oko 30-40 minuta dok ne omekšaju. Zgnječite krumpire (da dobijete smjesu kao pire) i stavite smjesu na radnu površinu.

Dodajte sol i posipajte pola brašna oko ruba vrućeg krumpira. Polako dodavajte brašno u smjesu krumpira, umješavajući izvana prema unutra dok se smjesa ne poveže, lagano dodavajte ostatak brašna dok ne dobijete glatku smjesu (možda nećete trebati svo brašno).

njoki-priprema-tijesta-domnakvadrat

Izrežite tijesto u nekoliko manjih komada i izrolajte ih u cilindar, otprilike 1,2 cm dijametra. Zatim svaki cilindar izrežite u njoke, otprilike 2 cm dužine. Stavite njoke na pobrašnjenu površinu do korištenja, a možete ih i smrznuti ako ih ne planirate odmah koristiti.

Umak

rikula-indijski-orascic-bosilja-domnakvadrat

Uberite i operite bosiljak i mladu rikolu i stavite sa strane. Tostirajte indijske oraščiće i smrvite ih (neke ostavite cijele za dekoraciju). Reducirajte pileći temeljac i bijelo vino u tavi i dodajte kuhane njoke. Kuhajte dok se tekućina ne reducira i malo zgusne. Ubacite smrvljene indijske oraščiće, bosiljak, rikolu, rajčice, i sir, te začinite soli i paprom po želji.

Dekorirajte gotovo jelo indijskim oraščićima, bosiljkom i svježe mljevenim paprom.

njoki-recept-domnakvadrat

Dobar tek uz ovaj i ostale zanimljive recepte žele vam Centar za engleski jezik Inicijativa i Gourmet Experience!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice

soba-za-mlade-bijela-lesnina-xxxl-domnakvadrat soba-za-mlade-bijela-lesnina-xxxl-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 2 tjedna

Počelo je veliko sezonsko sniženje u Lesnini XXXL

Kako osvježiti svoj stambeni prostor, a da to ujedno bude i cjenovno prihvatljivo rješenje? Sezonsko sniženje idealna je prilika upravo...

tkani-tepih-lesnina-domnakvadrat tkani-tepih-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 1 mjesec

Festival brendova u Lesnini

U prodajnim centrima Lesnine XXXL počeo je Festival brendova koji donosi posebno sniženje cijena na poznate robne marke prepoznatljive kvalitete...

irena-racki-volim-zagreb-uriho-domnakvadrat irena-racki-volim-zagreb-uriho-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 1 mjesec

Kupnjom majice podržite projekt “Volim Zagreb”

Nastavlja se priča oko projekta “Volim Zagreb”. Podršku su mu uoči Dana grada Zagreba dali Frano Ridjan, Marko Škugor, Sara...

Dizajn i trendoviprije 3 mjeseca

Tipke za aktiviranje ispiranja u modernom ruhu

Trend usmjeren individualizaciji donosi raznovrsne dizajnerske opcije u kupaonici. Tipke za aktiviranje ispiranja u novom, modernom ruhu s uklađenim tonovima...

kutak-uredjen-komadnim-namjestajem-lesnina-domnakvadrat kutak-uredjen-komadnim-namjestajem-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 3 mjeseca

„Kreativni dom“ – Lesnina

Lesnina XXXL donosi u vaše domove dašak pozitivne energije, visoke estetike i zanimljiv sadržaj.

svjetlo-plavi-dvosjed-trosjed-fotelja-domnakvadrat-lesnina svjetlo-plavi-dvosjed-trosjed-fotelja-domnakvadrat-lesnina
Izbor uredniceprije 4 mjeseca

Kupujte iz sigurnosti svog doma

Lesninin webshop radi 24 sata dnevno

Izbor uredniceprije 4 mjeseca

Čistoća u svakom kutku

Četiri savjeta za čistu kupaonicu

Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Kvaliteta stanovanja i čaroban svijet kućnog tekstila

Velike pogodnosti u Lesnini XXXL

nZEB-gradnja-domnakvadrat nZEB-gradnja-domnakvadrat
Arhitekturaprije 5 mjeseci

Projektiranje zgrada prema nZEB standardima

Stručni skup nZEB u praksi

Dizajn i trendoviprije 8 mjeseci

Otvorio se divan showroom u centru Zagreba koji odlično spaja prirodu u dizajn

Centar Zagreba postao je bogatiji za još jedan predivan showroom. Na adresi Boškovićeva 18 smjestio se prvi showroom domaćeg brenda...