Povežimo se
Lesnina xxxl

Gastro

Posjetili smo najslađi muzej u gradu

Otkrivamo nepoznate detalje o poznatoj slastici.

Avatar

Objavljeno

u

Rijetki je odbijaju, a većina bez nje ne može zamisliti dan. U blagdansko vrijeme neizostavan je sastojak kolača, no u svojim početcima čokolada nije bila tako slatka.

Povijest čokolade

čokoladna-fontana-muzej-čokolade-domnakvadrat

Poznata je od davnina, 2000 godina prije Krista počela se koristiti na području današnje Središnje Amerike, dok su je Maje i Asteci koristili još i ranije.

S gorkom čokoladom u tekućem obliku upoznali su se došljaci nakon otkrića Amerike, a s dolaskom na europske dvorove ne samo da se zasladila, već se i dugi niz godina skrivala od običnog puka.

Ispijanje čokolade tako je bio ritual na dvoru u 17. i 18. stoljeću. Šalice su čak dobile poseban dizajn kako bi spriječile prevrtanje i prolijevanje čokolade, govori Marko Španjol, kustos u Muzeju čokolade.

šalica-protiv-prevrtanja-muzej-čokolade-domnakvadrat

Da bi se spriječilo namakanje stiliziranih brkova, zaglađenih voskom u omiljenom napitku, u viktorijansko doba šalica je dobila, na radost većine muškaraca toga doba, i zaštitu za brkove.

šalica-za-brkove-muzej-čokolade-domnakvadrat

Koliko je čokolada bila ekskluzivna govori i podatak da se u vrijeme renesanse u Toscani recepte za nju povjeravalo samo liječnicima. Tek nakon smrti liječnika taj recept je otkriven, a radilo se o čokoladnom napitku s jasminom. Pripremao se čak 14 dana, a među ostalim, sadržavao je crni amber. Sastojak koji se inače koristi u industriji parfema.

kalupi-za-čokoladu-domnakvadrat

Nakon industrijske revolucije kada čokolada poprima svoj danas karakterističan oblik kreće svjetska pomama za njom. Nevjerojatnim oblicima za kojima su ludi odrasli i djeca doprinio je i jedan film.

Tajna dobre čokolade

Tamna, mliječna, bijela i posljednja Rubi – tajna dobre čokolade je u kvalitetnim sastojcima i pravilnim omjerima. “Kvalitetne čokolade je vrlo jednostavno prepoznati. To su čokolade koje imaju visok udio kakao mase i to su čokolade koje nemaju toliko drugih dodataka, imaju svoju prirodnu masnoću, tj. kakao maslac u sebi”, naglasio je Španjol.

razne-vrste-čokoladnih-kolača-domnakvadrat

Svatko ima svoga favorita. Neki kažu da su osjećaj topljenja čokolade na jeziku i puls koji zbog svog psihoaktivnog učinka podigne, bolji od poljupca. Budući da pomaže u lučenju hormona sreće, i u vremenima kada je poljubaca manje, vjerujemo da je na vašem stolu bar jedna slastica koja sadrži ovu omiljenu namirnicu.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

Gastro

Ovog Badnjaka poslužite paštetu od bakalara

Avatar

Objavljeno

u

Autor

pašteta-od-bakalara-domnakvadrar

Mnogima će se na blagdanskoj trpezi ovog Badnjaka naći bakalar, riba koja je postala simbolom božićnih blagdana. Može ga se pripremiti na razne načine, a mi smo vama odlučili podijeliti onaj najjednostavniji. Ovako pripremljena pašteta od bakalara mnogima će biti vrlo ukusan zalogaj za pauze u kićenju božićnog drvca.

Sastojci

  • bakalar
  • maslinovo ulje
  • sol
  • kiselo povrće (krastavci, kapari, artičoke, patlidžani…)
  • limun

Priprema

Kuhani bakalar dobro mikserom usitniti da uistinu izgleda kao i druge riblje ili mesne paštete.

U ovu samljevenu masu dodati najprije maslinovo ulje i sol koliko je potrebni prema količini mljevenoga bakalara.

Promiješati i dodati kiselo povrće. Dobro je uvijek staviti malo papra ili feferona i majoneze.

Dodati limunovog soka.

Ujednačiti sve miksanjem i miješanjem.

Na tanjurićima za predjelo poslužiti lijepo dekoriranu paštetu od bakalar.

Nastavite čitati

Gastro

Recept za najpoznatiji francuski kolač

Inače je u obliku zlatne poluge, ali vi ga možete napraviti u obliku muffina.

Avatar

Objavljeno

u

Autor

financiers-kolač-tanjur-domnakvadrat

Kolač vrlo zanimljivog naziva ‘financiers’ nastao je davnih godina u Francuskoj, još u 17. stoljeću kada su ga izmislile časne sestre iz reda ‘Visitandinies’ i tako ga nazvale. Svoje današnje ime dobio je u 19. stoljeću kada ga je jedan francuski slastičar počeo praviti u obliku zlatnih poluga.

Ovaj jednostavan kolač od bjelanjaka i badema napraviti i u obliku muffina u kalupu za muffine. Evo recepta.

sastojci-za-financiers-domnakvadrat

Sastojci:

  • 100 g maslaca
  • 30 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 100 g mljevenih oguljenih badema
  • 3 bjelanjka
  • 150 g malina (po želji)
smjesa-za-financiers-domnakvadrat
financiers-smjesa-kalup-domnakvadrat

Postupak:

  1. Zagrijati maslac da se otopi i nastaviti grijati dok ne postane zlatnosmeđi. Maknuti s vatre i izliti u hladnu posudu.
  2. Pomiješati brašno, prašak za pecivo, šećer u prahu, vanilin šećer, prstohvat soli i bademe. dodati tri bjelanjka i umiješati u glatku smjesu.
  3. Postupno dodati pripremljeni maslac uz neprestano miješanje.
  4. Tijesto ostaviti u hladnjaku sat vremena.
  5. Kalupe za kolač premazati maslacem i napuniti smjesnom (3/4 sadržaja, 1/2žlica).
  6. Po želji rasporediti maline.
  7. Peći 20 minuta u pećnici na 180 stupnjeva dok ne poprime zlatnorumenu boju.
  8. Nakon nekoliko minuta izvaditi iz kalupa da se ohlade.
financiers-pečeni-domnakvadrat
financiers-na-tanjuru-domnakvadrat
Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

hotel-ulaz-rovinj-domnakvadrat hotel-ulaz-rovinj-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 3 mjeseca

Grand Park Hotel Rovinj dobitnik prestižne nagrade

Radi se o jednoj od najprestižnijih nagrada u hotelskoj industriji

Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Hrvatska priča s međunarodnom nagradom

Brigadi BigSEE Interior Design Award za dizajn izložbe o 20 godina kreativne suradnje Adrisa i Bruketa&Žinić&Grey

dizajn-vrtova-uciliste-profokus-domnakvadrat dizajn-vrtova-uciliste-profokus-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Kako se kvalitetno obrazovati za dizajnera vrtova

Učilište Profokus osmislio je jedinstven oblik izvođenja nastave za dizajnere vrtova

dnevni-boravak-dizajn-profokus-domnakvadrat dnevni-boravak-dizajn-profokus-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 6 mjeseci

Zanimanje koje volim, želim i znam raditi – Učilište Profokus

Prema mnogim provedenim istraživanjima najveće zadovoljstvo pruža nam posao kojeg volimo i kojeg znamo raditi. Ponekad nas život jednostavno odvede...

soba-za-mlade-bijela-lesnina-xxxl-domnakvadrat soba-za-mlade-bijela-lesnina-xxxl-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Počelo je veliko sezonsko sniženje u Lesnini XXXL

Kako osvježiti svoj stambeni prostor, a da to ujedno bude i cjenovno prihvatljivo rješenje? Sezonsko sniženje idealna je prilika upravo...

tkani-tepih-lesnina-domnakvadrat tkani-tepih-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Festival brendova u Lesnini

U prodajnim centrima Lesnine XXXL počeo je Festival brendova koji donosi posebno sniženje cijena na poznate robne marke prepoznatljive kvalitete...

irena-racki-volim-zagreb-uriho-domnakvadrat irena-racki-volim-zagreb-uriho-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Kupnjom majice podržite projekt “Volim Zagreb”

Nastavlja se priča oko projekta “Volim Zagreb”. Podršku su mu uoči Dana grada Zagreba dali Frano Ridjan, Marko Škugor, Sara...

Dizajn i trendoviprije 9 mjeseci

Tipke za aktiviranje ispiranja u modernom ruhu

Trend usmjeren individualizaciji donosi raznovrsne dizajnerske opcije u kupaonici. Tipke za aktiviranje ispiranja u novom, modernom ruhu s uklađenim tonovima...

kutak-uredjen-komadnim-namjestajem-lesnina-domnakvadrat kutak-uredjen-komadnim-namjestajem-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 10 mjeseci

„Kreativni dom“ – Lesnina

Lesnina XXXL donosi u vaše domove dašak pozitivne energije, visoke estetike i zanimljiv sadržaj.

svjetlo-plavi-dvosjed-trosjed-fotelja-domnakvadrat-lesnina svjetlo-plavi-dvosjed-trosjed-fotelja-domnakvadrat-lesnina
Izbor uredniceprije 10 mjeseci

Kupujte iz sigurnosti svog doma

Lesninin webshop radi 24 sata dnevno