Povežimo se

Ljubičasta elegancija ljetnica na balkonima i terasama

Već nekoliko godina za redom kreatori sezonskih modnih smjernica diktiraju sadnju u ljubičastim tonovima, što simbolizira sjaj i dostojanstvo i djeluje smirujuće.

brahkoma-ljubicasta-elegancija-plantella-domnakvadrat
Foto: Plantella

Sezonske ljetnice na balkonima i u lončanicama

Za ukrasne se namjene uzgaja samo nekoliko vrsta ljubičastih cvjetova. Nekoliko se nijansi može naći među omiljenim pelargonijama, uspravnim, kao i visećim. Ljubitelji visećih biljaka mogu saditi bakopu, brahikomu, milijunske zvončiće, portulak, verbenu i viseću petuniju. Među otporne predstavnice koje rastu prema gore spadaju angelonija, japanska mirta i patagonijska verbena. Mogle bi vas očarati i velike sezonske predstavnice – grmasti bosiljak, kleoma, krumpirov grm, tibouchina i abutilon, koje najhladnije godišnje doba prežive na hladnom i svjetlom mjestu i jačaju iz godine u godinu. U polusjenovite zakutke ćemo posaditi fuksije, lobelije, viseće novogvinejske vodenike te obične vodenike.

ljubicasti-balkon-u-cvatu-plantella-domnakvadrat

Foto: Plantella

Grmovnice, lukovice i trajnice u vrtu

Iza veličanstvenih magnolija i jorgovana, procvjetaju budleje i hibiskusi. Među penjačicama ljubičaste tonove nalazimo kod ukrasnih pavitina sa mnoštvom baršunasto ljubičastih cvjetova.

ukrasni-lukovi-plantella-domnakvadrat

Foto: Plantella

I lukovice cvatu u ljubičastoj boji. Na gredicama se otvaraju proljetni šafrani, mrežaste perunike i tulipani te ukrasni lukovi. Ne smijemo zaboraviti ni mirisne ciklame.

Krajem zime otvore se orijentalni kukurijeci, a proljeće nam u ljubičastim tonovima navješćuju jastučaste aubrecije, zatim uživamo u karanfilima, geranijama. Ljeto nam donosi raskoš ljubičastih božura, dnevnih ljiljana, vučika, tradeskancija, kokotića i ehinacea.

 

plantella-Balkonia-cvet-domnakvadrat

Foto: Plantella

Njega i zaštita ljetnica

Kada kupujete biljke, nabavite  najbolji supstrat i hranjiva kojima ćete vašim ljepoticama održavati najbolju kondiciju najmanje 6 mjeseci u tim njihovim malim domovima. Odlična podloga za mlade biljke balkona je petkomponentna zemlja sa novom formulom Plantella Balkonia koja sadrži sve potrebne elemente za početak razvoja biljaka, najbolje šote i zeleni kompost za dobro zadržavanje vode i poboljšanje strukture te sadrži dovoljno hranjiva i aktivatora cvatnje za barem mjesec dana. Korito prije sadnje do vrha napunite Plantella Balkoniom zemljom. Pazite na dubinu sađenja budući da preduboko posađenim biljkama, naročito uspravnim pelargonijama, donji listovi počnu brzo gnjiliti.

sadnja-ljetnica-za-balkon-plantella-cvet-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

Kada se mlade biljčice već sasvim naviknu na novi dom i iscrpe početna gnojiva iz petkomponentne zemlje Plantella Balkonie, počnete ih prignojavati jedinstvenim gnojivom s organskom komponentom Plantella Cvetom. Jednom tjedno vodi za zalijevanje dodajte tekuće gnojivo za cvjetajuće biljke Plantella Cvet obogaćeno vitaminima i morskim algama i na taj način ubrzate razvoj cvjetnih nastavaka te tako osigurate bujniji učinak. Pokusima je dokazano, da Plantella Cvet stvara i više od 30% više korijena i više lisnih grana a s tim i više cvijetova. A i cvtatnja traje duže čak do kasne jeseni. To sve omogućuje ova dodana organska komponenta u gnojivu sa vitaminima i algama. I to ima samo gnojivo Plantella CVET.

ljubicasta-pavitina-plantella-domnakvadrat

Foto: Plantella

Biljke redovito jednom tjedno prskamo prirodnim zaštitnim sredstvom na bazi njivske preslice bio plantella natur-f kojim ih štitimo od raznih bolesti i plijesni. Protiv ušiju i drugih štetnika prskamo prirodnim sprayem na osnovi timijana i kleka bio plantella thymi.

Savjet stručnjaka:  01 621 39 66 ili 092 194 16 94

bacc.ing.agr. Milica Sekulić, Unichem Agro d.o.o.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Vrt / Eksterijer

Roštilj prilagođen vašem stilu života – pronađite ga u Lesnini

Počinje nova sezona druženja na otvorenom, naravno, uz roštilj. Birate li novi, prvo odlučite koja je vrsta goriva najprikladnija za vaš stil života.

Imamo roštilje na drveni ugljen i roštilje na plin koji ujedno mogu biti i kao na drveni ugljen. Lesnina ima veliki asortiman Nepoleon plinskih roštilja, od klasične Rog linije do freestyle ili Fontom koji su najnovije i najopremljenije vrste roštilja s infracrvenim zrakama i dodatnim plinskim plamenicima.

Plinski roštilj

Svaki Napoleonov plinski roštilj je kao kuhinja na otvorenom jer sa strane možete kuhati bilo koju drugu namirnicu dok pečete roštilj, a s druge strane roštilj se može koristiti kao peka za kruh, peka za pizzu ili bilo koju drugu namirnicu, rekla je Ika Jurić, prodajna savjetnica iz Lesnine.

foto: Lesnina

Ako je spontanost vaš stil, tada roštilj koji se sporo zagrijava neće biti vaš prvi izbor. Plinski roštilji su vrlo brzo spremni za upotrebu, a na raspolaganju imaju i brojne dodatne opcije poput infracrvenih zraka.

Savršen balans interijera i eksterijera

S njima se postiže jača temperatura. Kad bi pripremali steak ili bilo koje meso na ražnju, to je dodatna temperatura koja usmjerava na namirnicu i postiže visoku temperaturu do 980 stupnjeva. I u vrlo kratkom vremenskom roku, to se postiže u  3 sekunde, pojasnila je Jurić.

Plinski roštilj može imati dva do osam plamenika, a za obiteljska druženja optimalan je onaj s četiri plamenika. Svaki roštilj ima poklopac koji zadržava okus i održava konstantu temperaturu, a na njemu se nalazi i termometar.

Termometar na roštiljima nije sto posto točan kao na pećnicama. Zato što uvijek postoji mala doza gubitka topline i malo odstupanje od točne vrijednosti, rekla je Jurić.

Keramički roštilj

Keramički roštilji smatraju se sofisticiranijom verzijom roštilja na drveni ugljen i vrlo su popularnih zadnjih desetak godina. Oni se oslanjaju na protok zraka za regulaciju topline. Više zraka koji struji preko ugljena omogućava vatri da gori, a ograničavanje protoka održava ugljen upaljenim za sporo pečenje. Što je hrana bliže ugljenu, brže će se peći, ali je sklona zagorijevanju. Zato potražite roštilj čija se rešetka može podići, a obratite pažnju i vrstu rešetke.

Imamo roštilje koji imaju rešetke od inoksa, koje su vrlo praktične i jednostavno se održavaju, međutim one se i brzo hlade, dok se rešetke od lijevanog željeza dobro i brzo zagriju i dosta dugo drže tu temperaturu, dodala je Jurić.

Kad ste odabrali vrstu goriva, veličinu roštilja birajte prema prostoru kojim raspolažete.

Najvažnije su vaše zapravo potrebe koje vi imate, trebate li roštilj za terasu, za balkon u stambenoj zgradi, ili za veliko dvorište. Najčešće se biraju sa tri ili četiri plamenika s kuhalom jer su najpraktičniji i najzastupljeniji za obiteljske potrebe, izjavila je Jurić za Dom na kvadrat.

Za savršeno iskustvo pripreme hrane na roštilju, u Lesnini potražite dodatni pribor kao i sredstva za čišćenje. 

Dodaci za roštilj

Nastavite čitati

Uradi sam

Ovo je najbolji i najjednostavniji način čišćenja roštilja

Sigurnost hrane bi uvijek trebala biti prioritet

Vrijeme je idealno za roštiljanje, ali prije nego stavite prvu hranu na njega, potrebno ga je dobro očistiti.

Iako će vrućina vatre vjerojatno ubiti većinu bakterija, ako želite biti sigurni da je vaš roštilj potpuno siguran za korištenje, važno je ipak malo više vremena uložiti u čišćenje. Tako ćete izbjeći i moguće trovanje hranom. Američka vladina Agencija za hranu zna kako se pravilno čisti roštilj – evo što biste trebali napraviti.

Čišćenje i pranje roštilja

Zanimljivo da stručnjaci smatraju kako je ručno pranje roštilja najbolji način čišćenja, što je dobra vijest za sve koji u tom poslu oduvijek uživaju. Kako biste to napravili kako treba, potrebno je ostrugati najtvrdokorniju prljavštinu jakom četkom, najbolje dok je rešetka još vruća, postoje one napravljene posebno za roštilje.

Roštilj prilagođen vašem stilu života – pronađite ga u Lesnini

Sad možete koristiti otopine za pranje i toplu vodu kako biste uklonili ostatke prljavštine, a ako tako niste uspjeli sve očistiti kako treba, možda biste trebali nabaviti sredstava za pranje roštilja.

Isperite i sve dobro obrisati suhom krpom kako biste spriječili hrđanje. Jednom kad je sve suho, na krpu nakapajte malo ulja i premažite rešetke kako biste ih dodatno zaštitili.

Zapalite vatru

Ako mislite da vrućina može uništiti većinu bakterija koja se nalazi na rešetkama roštilja, dobra je vijest da ste u pravu. Ako je rešetka prevelika za pomicanje i pranje, zapalite vatru i tako uništite prljavštinu.

Jednostavno i zabavno – napravite sami hranilicu za ptice

Ako imate plinski roštilj, upalite jaki plamen i pustite tako 15 minuta. Ako koristite ugljen, najbolji način za čišćenje je da pričekate prvo korištenje, a prije nego na njega stavite meso i povrće, dobro očistite sve izgorene ostatke s rešetke. Tvrdokornih masnoća se možete riješiti i pomoću glavice luka kojom ćete ih protrljati, a on će ih razgraditi.

Radni stol

Ako govorimo o higijeni i sigurnosti hrane, čišćenje roštilja je samo dio posla.

“Studije pokazuju da su radni stolovi koji stoje uz roštilj omiljeno mjesto bakterija, pa čak i ako izgledaju čisto, vi ih ipak operite antibakterijskim sredstvom prije pripreme hrane, ali i nakon – posebno ako ste na njemu držali sirovo meso”; navodi dr. Lisa Ackerley

Pribor

Koji god način odabrali za čišćenje roštilja, važno je da imate sav potreban pribor. Nabavite žičanu četku koja će vam dugo služiti, iako su posljednjih godina na lošem glasu jer postoji rizik od pucanja žice koja bi mogla završiti i u hrani pa budite oprezni. Umjesto nje se možete poslužiti i kuglicom koju ćete napraviti od folije i tako se riješiti prljavština s rešetke roštilja.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice