Povežimo se

Lifestyle

Savjeti agronomkinje kako božićnu zvijezdu sačuvati i održavati do idućeg Božića  

Iako se božićna zvijezda smatra tradicionalnim ukrasom, u Hrvatskoj se počela koristiti tek sedamdesetih godina prošlog stoljeća

Preci božićne zvijezde dolaze iz Meksika gdje je cijele godine umjerena temperatura pa izrastaju u visoke grmove, a biljke koje imamo kod kuće su posebnim tretmanom smanjenje u lončanice. Slove za biljke koje je teško održavati, no, želite li se ipak okušati, agronomkinja Natalija Vidučić, objasniti će vam kako. 

Iako se božićna zvijezda smatra tradicionalnim ukrasom u vrijeme adventa, u Hrvatskoj se počela koristiti tek sedamdesetih godina prošlog stoljeća, nakon što su agronomi kemijskim tretmanom uspjeli smanjiti razmak između listova i uzgojiti lončanicu visine do 40 centimetara koja voli temperaturu između 16 i 18 stupnjeva celzijusa. 

Božićna zvijezda ne voli toplinu

“Trebali bi ju držati dalje od izvora topline kojih imamo u stanu zato što će se brže isušivati i bit će problem u njenom rastu. Ono što je bitno da ako je ipak blizu izvoru topline da će se morati češće zalijevati. Naravno, ne smijemo ući u mrak jer ona ipak treba svjetlost za te pricvjetne listove koji su crvene boje. Tako da ju ne smijemo vući u totalni mrak u stanu, da bi ju zaštitili od pretjeranog isušivanja. “, ističe sugovornica.

Božićnu zvijezdu treba zaliti kad se supstrat u kojem se nalazi osuši i svakako pripazite da na podlošku ne ostane vode.

Želite li je sačuvati za idući Božić, Natalija ima nekoliko savjeta

“Ono što je bitno znati da je stabljika zeljasta, šuplja je i vrlo je osjetljiva na višak vlage u supstratu i to je prvo i osnovno što moramo znati kod nje.

Ako ju očuvamo da je ostane zdrava i zelene boje listova, onda ćemo napraviti to da ćemo ju kada uđe u fazu mirovanja vrlo rijetko zalijevat. Naravno, kad se taj supstrat osuši da ćemo ju malo zaliti, ali ne ovakvim intenzitetom dok je ona u ovom periodu cvatnje. Nakon toga dolazi prvo orezivanje, ako je ona narasla možemo raditi tamo krajem ožujka, početkom travnja, jer njen rast ponovno počinje u svibnju.

Već u svibnju ju možemo početi malo intenzivnije zalijevati, možemo ju početi prihranjivati i ono što je idealno da ju stavimo van, da dobije zračnu vlagu, ono što njima najvažnije i da ju stavimo u dio gdje nije direktno izložena suncu. Nakon toga, možemo ju i presaditi, znači zamijeniti taj supstrat u kojem je bila, znači, sve to možemo tada napraviti.”

Iako voli sunce, ponekad ju od svjetla treba dobro sakriti

“Ona vam je biljka kratkog dana, moramo ju početi u rujnu zamračivati, ona deset do 12 sati mora biti u mraku. Recimo, od 7 navečer do 7 ujutro znači kartonsku kutiju stavite preko nje, ili nešto što je skroz zatamnjeno, čak i žarulje ili lampe isto tako smetaju.

Već u rujnu moramo počet radit da bi u studenom dobili te crvene braktee, pricvjetne listove. Jer zapravo, njen sam cvijet kod Euforbije nije ta njena ljepota, nego su ljepota ti pricvjetni listovi koji se nalaze oko cvijeta to su te crvene braktee. “, zaključila je.

Ako su novi listovi Božićne zvijezde žuti i opadaju, to znači da joj je korijen previše mokar, odnosno previše zalijevate. U nedostatku vode, listovi će se objesiti. Dajte joj dovoljno mraka i sunca, a ona će i iduće godine krasiti vaš dom

Lifestyle

Požar! Kako ga nehotice možemo uzrokovati i što ako se u njemu nađemo

Pročitajte koje svakodnevne navike mogu nehotice izazvati požar i ugroziti sve oko vas

Svake godine s dolaskom ljetnih vrućina i suhih dana, Hrvatsku pogode brojni požari. I dok neke od njih izazovu prirodni uzroci poput udara groma, većinu ipak uzrokuje čovjek – i to najčešće nehotice. Zbog toga je važno znati kako svojim ponašanjem možemo spriječiti požar, ali i kako reagirati ako se nađemo u požarnom području.

Ovo su najvažniji savjeti koje treba slijediti u slučaju požara u kući ili stanu

Kako možemo nehotice izazvati požar?

Mnogi od nas ni ne pomisle da bi obična svakodnevna radnja mogla izazvati požar. Ipak, upravo zbog tih sitnica, svake godine gori na stotine hektara šuma, maslinika i poljoprivrednih površina, a ugroženi su i ljudski životi i domovi.

Bacanje opušaka kroz prozor automobila

Jedna od najopasnijih navika je bacanje opuška cigarete kroz prozor automobila. Dok vozimo autocestom ili lokalnim cestama kroz šumska i travnata područja, zapaljeni opušak pada na suhu travu uz rub ceste i vrlo lako izazove požar koji se širi velikom brzinom, osobito ako puše vjetar.

Roštiljanje i kampiranje

Ako volite kampirati ili roštiljati u prirodi, nikada nemojte ostaviti vatru bez nadzora, pa čak ni žar. Nakon što završite, dobro ugasite ostatke vatre ili roštilja vodom i zemljom. Provjerite rukom iznad pepela je li potpuno hladan. I najmanja iskra koju vjetar odnese na suhu travu može zapaliti požar.

Staklo koje može izazvati požar

Možda zvuči nevjerojatno, ali staklena boca ili komad stakla ostavljen u prirodi mogu izazvati požar. Na suncu staklo djeluje poput povećala – koncentrira zrake svjetlosti i zagrijava suhu travu ili lišće do točke samozapaljenja. Zato, čak i ako niste vi bacili bocu, dok šećete prirodom pokupite staklene predmete koje vidite i odložite ih u za to predviđene spremnike.

Spaljivanje korova i rad s motorima

Mnogi još uvijek spaljuju travu i korov u vrtovima i maslinicima, često bez dozvole. Dovoljno je malo vjetra i plamen se više ne može kontrolirati. Također, rad s kosilicama, trimerima i drugim motorima s unutarnjim izgaranjem na suhom terenu može stvoriti iskre koje zapale travu.

Kako reagirati ako se nađete u požarnom području?

Ako primijetite dim ili plamen u blizini, ne oklijevajte:

  • Nazovite 193 (vatrogasci) ili 112 (centar za hitne situacije) i jasno opišite lokaciju i što vidite.
  • Ako ste u vozilu, zatvorite prozore, ugasite ventilaciju i napustite područje u smjeru suprotnom od vatre.
  • Ako ste pješice, udaljite se od požara niz vjetar i prema otvorenom prostoru bez vegetacije.
  • Nemojte se vraćati po stvari niti pokušavati gasiti veliki požar sami.

Zašto je važno razmišljati unaprijed?

Požari ne uništavaju samo prirodu i domove. Oni mijenjaju mikroklimu područja, uništavaju tlo, biljke i životinje, a posljedice se osjećaju godinama kroz eroziju, poplave i smanjene poljoprivredne prinose. Osim toga, mnogi ljudi ostanu bez svojih domova, maslinika ili vinograda, a neki izgube i život.

Požari ne ostavljaju posljedice samo tijekom trenutka kada bukte. Njihovi učinci na prirodu traju godinama, ponekad i desetljećima. Kada vatra zahvati šumske i travnate površine, uništava biljni pokrov koji sprječava eroziju tla. Bez korijenja koje drži tlo, kiše ispiru zemlju, što dovodi do klizišta i smanjuje plodnost zemljišta.

Mnoge biljke i drveće potpuno nestaju s opožarenih područja, a povratak šumske vegetacije često traje desetljećima. U nekim slučajevima, zbog promjene mikroklime, određene vrste se više nikada ne vrate, čime se mijenja cijeli ekosustav.

Požari imaju razoran učinak i na životinje. Mnoge manje životinje, poput guštera, zmija, ježeva i kukaca, stradavaju u samom požaru jer nemaju vremena pobjeći. Veće životinje, iako uspiju pobjeći od vatre, ostaju bez hrane i skloništa te su prisiljene napustiti područje ili ugibaju od gladi i stresa. Dugoročno, požari smanjuju bioraznolikost područja, narušavaju prirodnu ravnotežu i ostavljaju trajne posljedice na cijeli živi svijet tog staništa.

Požar se ne događa nekome drugome. Dovoljan je jedan neugašeni opušak ili komad stakla na suncu da se cijelo ljeto pretvori u katastrofu. Zato razmišljajte o svojim postupcima, upozorite druge ako ih vidite u rizičnom ponašanju i, ako primijetite požar, odmah nazovite nadležne službe. Vaša brza reakcija može spasiti nečiji život.

Nastavite čitati

Lifestyle

Propuh: Istina ili mit?

Zašto se Hrvati toliko boje propuha i ima li znanstvenog razloga za strah?

„Zatvori ta vrata, napravit ćeš propuh!“ – rečenica koju su gotovo svi čuli barem jednom u životu. U mnogim hrvatskim domovima, propuh je proglašen gotovo smrtonosnom pojavom: izaziva glavobolju, bolove u vratu, upale uha, a možda čak i prehladu. No je li taj strah opravdan ili je riječ o mitu koji se prenosi generacijama?

Odakle Hrvatima strah od propuha?

Strah od propuha ima duboke korijene u narodnoj predaji, posebice na Balkanu, gdje je zdravlje često povezano s „hladnoćom koja ulazi u tijelo“. U doba kada nije bilo centralnog grijanja ni klimatizacije, nagli dotok hladnog zraka kroz otvorene prozore i vrata smatran je prijetnjom zdravlju – i to ne bez razloga. Ljudi su često sjedili oznojeni nakon fizičkog rada, a nagli udar svježeg zraka mogao je uzrokovati ukočenost mišića, što se doživljavalo kao „napad propuha“.

S vremenom je taj oprez prerastao u kulturološki refleks – sličan vjerovanju da ćeš se razboljeti ako ideš van s mokrom kosom ili sjediš na hladnom kamenu.

Kako rashladiti prostor bez klima uređaja?

Što se stvarno može dogoditi ako stojimo na propuhu

Znanost kaže: propuh sam po sebi nije opasan – to je samo strujanje zraka. No, može doći do lokalne iritacije mišića ili živaca ako dugo stojimo na mjestu gdje zrak direktno udara u tijelo, posebice vrat, leđa ili glavu. U tim slučajevima može se javiti:

  • Ukočenost vrata
  • Blaga upala uha ili sinusa kod osjetljivijih osoba
  • Prolazna glavobolja zbog napetosti mišića ili dehidracije

Ipak, u većini slučajeva riječ je o privremenim i blagim tegobama, a ne o ozbiljnoj prijetnji zdravlju.

Koji je propuh “najopasniji”?

Ako baš moramo rangirati, „najopasniji“ propuh bio bi onaj dugotrajan, direktan i hladan – primjerice kada sjedite više sati ispred otvorenog prozora ili na pragu između dvije otvorene strane. U takvim situacijama može doći do prehlađivanja određenog dijela tijela, posebice ako ste znojni ili umorni.

Također, kod djece, starijih osoba ili ljudi s kroničnim problemima s mišićima i zglobovima, treba biti nešto oprezniji.

Zašto nam propuh zapravo paše?

Unatoč svim strahovima, mnogi priznaju da nema ništa ugodnije od laganog povjetarca u pregrijanom prostoru. Razlog? Vjetar fizički miče sloj toplog zraka s površine kože, čime dolazi do hladnijeg osjećaja i lakšeg disanja. Taj efekt je sličan onome koji osjećamo kad se znojimo – zrak koji prolazi po koži ubrzava isparavanje i hladi nas.

Zato se osjećamo osvježeno, posebno ljeti kada stojimo na propuhu: on doslovno “skida” toplinu s nas i vraća energiju.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice