Vrt
RUŽA Kraljica koja se ne miče s trona
Predivna, ali zahtjevna biljka
Izbor biljaka za sadnju najveći je u proljeće. Među morem predivnih boja i oblika, puno ljudi za svoje vrtove, cvjetne gredice i balkone bira ružu, kraljicu cvijeća.
‘Njen cvijet je nenadmašan. Znači taj veliki broj latica koji se tako postepeno otvaraju do prvog cvata izgleda fenomenalno’, kaže Dubravka Mišolongin, dipl. ing. agronomije.
Napadaju je nametnici
Bujan izgled ruže postiže se stalnom brigom i kraljevskim tretmanom. ‘Osim što je treba kvalitetno posaditi u jedno vrlo kvalitetno i hranjivo tlo i pružit joj šansu idealnih uvjeta sadnje, ona je kompleksna iz razloga što je napadaju različiti nametnici, razne vrste ušiju lisnih, neke bolesti, tako da su ljudi kod sadnje ruža obično razočarani kad u osmom mjesecu imaju gole grane bez lišća’, dodaje.
Sadimo ih u jesen ili proljeće. U jesen one čiji je korijen baliran u piljevini, a u proljeće kontejnirane sadnice.
‘Uvijek je dobro koristiti kontejniranu biljku, ne samo kod ruža, nego i inače u hortikulturi, zato što je ta biljka sada već stvorila kroz neko vrijeme osim krupnog, i ono sitno korijenje. Tako kontejnirana kad se stavi u rupu, koja je iskopana po pravilima 50 puta 50, uz prikladan supstrat, ona kreće odmah sa razvojem nadzemnog dijela’, pojašnjava Dubravka.
Jesen: Najpoželjnije vrijeme sadnje
Dok ova golog korijena, najprije se mora ukorijeniti, a onda krenut s nadzemnim dijelom. Zato je nju poželjnije saditi u jesen.
Proljetnu sadnju treba obaviti do sredine četvrtog mjeseca, jer tada već kreće njihova puna vegetacija. Na njenom samom početku, kod izboja crvenkastih listova, treba krenuti s prvim tretiranjem.
‘Pritom se ne misli na tretiranje lisnih ušiju i nametnika. Oni se tretiraju u trenutku kad se pojave jer se može stvoriti rezistencija na neko od zaštitnih sredstava. Već se tretira s fungicidima čime će se spriječiti pojave gljivica i bolesti na samim ružama i onda će se kroz cijeli period vegetacije i cvatnje održati svježi, zdrav, izgled’, kaže.
Tretiranje svaka dva tjedna
Kako bi ruža ostala zdrava, kod pune vegetacije, tretiranje zaštitnim sredstvima preporuča se gotovo svaka dva tjedna. Kroz cijeli period cvatnje, osim njege i zaštite, potrebna je i redovita prihrana.
‘Ako nemamo mogućnost koristiti stajsko gnojivo, onda bi bilo svakako dobro koristiti neko peletirano gnjojivo. Korisno je i prihranjivat putem lista, znači folijarno s nekom otopinom, kako bi je zaštitili. Neka iskustva su pokazala da nije loše koristiti aminokiseline. Aminokiseline kod biljaka znači stvaraju otpornost’, tvrdi.
Kraljica cvijeća tijekom proljeća i ljeta može imati nekoliko perioda cvatnje, a njen cvijet najraskošniji je u svijetu.
‘Danas vidimo po gradskim nekakvim urbanim gredicama da se vrlo često nakon tog bujnog cvata opet orezuju, prihranjuju i onda dobijemo možda još jedan ili dva cvata do jeseni’, dodaje Dubravka.
Oduševljava i velik izbor ruža koje su u ponudi Vrtnog centra Šestine. Od stablašica, floribundi do padajućih sorti.
Voli osunčana mjesta
‘Nekako su ljudi najviše skloni čajevkama i floribundama. Čajevke su znači ona uobičajena karakteristična vrsta ruže klasičnog cvata. Kod nje je uvijek poželjno na vrijeme raditi rezidbu, kako ne bi očvrsnula i postala masivna i ružna za pogled. A dok se recimo floribunde koje vrlo često cvatu, nekad u sezoni i do tri puta, trebaju redovito orezivati na vrlo niske izboje’, upozorava.
Ruža voli osunčana mjesta . ‘Njoj je sunce u svakom slučaju velika podrška za cvat. U nekakvoj hladovini, kao i sve biljke koje traže sunce, uvijek se nekako prema svjetlu, pa onda samim tim i gubi na izgledu, nije toliko atraktivna, ne razvije lijepu lisnu masu, a onda na koncu i cvijet’, zaključuje.
Ruža je predivna, ali i vrlo zahtjevna biljka. Daje svoj maksimum, samo ako joj na tom putu pomognemo.
Bilje
Prirodna zaštita od komaraca i nametnika: Ove biljke zaista djeluju

Kako temperature rastu, s njima bujaju vrtovi i balkoni puni cvijeća, povrća i začinskog bilja. No, ljeto sa sobom donosi i dosadne kukce – od komaraca do muha i mrava. Umjesto da posegnete za kemijskim sredstvima, stručnjakinja za hortikulturu Milica Sekulić otkriva kako se prirodno možete zaštititi – uz pomoć biljaka koje su i estetski privlačne i funkcionalne.
Prirodna zaštita od komaraca i nametnika dugoročno je uvijek bolja nego posezanje za raznim štetnim kemikalijama.
Skrivaju se i u vašem vrtu: Evo što nikada ne smijete napraviti ako vas ugrize krpelj
Prirodna zaštita od komaraca i nametnika: mirisne biljke koje čuvaju vaš vrt
„Postoje repelentne biljke,“ potvrđuje Milica Sekulić, bacc. ing. agr. „Dovoljno je pogledati sastav brojnih insekticida – mnogi su bazirani na uljima upravo tih biljaka.“ Komarci, muhe, mravi i drugi ljetni napasnici osjetljivi su na jake arome i eterična ulja koja ove biljke sadrže.
Ako želite izbjegnuti kemikalije i stvoriti zdraviji okoliš za svoju obitelj, prirodna zaštita od komaraca i štetnika putem biljaka je jednostavno i učinkovito rješenje.
Kako se riješiti puževa u vrtu: 5 prirodnih i učinkovitih metoda

Koje biljke posaditi?
Na balkone, prozorske daske ili rubove vrtova idealno je zasaditi:
- Limunsku travu – sadrži citronelu, prirodni repelent, a istovremeno listove možete koristiti za pripremu limunade i aromatizirane vode. Što više biljaka imate, to će djelovanje biti učinkovitije.
- Bosiljak – odlično uspijeva u tegli, odbija komarce, a koristit će vam i u kuhinji.
- Kadulju, timijan i lavandu – mirisne, dekorativne i učinkovite protiv insekata. Njihova eterična ulja odbijaju komarce i muhe, osobito kad protrljate listove.
- Ružmarin – zimzelen i otporan, tjera mrave i komarce, ali privlači pčele i ose pa ga pažljivo pozicionirajte.
Biljke kao saveznici u povrtnjaku
U organskom vrtu neizostavne su:
- Kadifice (tagetes) – čiste tlo od nematoda i drugih podzemnih štetnika.
- Neven – djeluje repelentno i ukrasno.
- Bosiljak, timijan, kadulja – štite povrće, a istovremeno ga oplemenjuju aromom i mirisom.
Kombiniranjem funkcionalnih i dekorativnih vrsta postiže se dvostruki učinak – estetski privlačan prostor i prirodna zaštita od komaraca i štetnika tijekom cijelog ljeta.

Bez pesticida i bez brige
Sadnjom pravilno odabranih biljaka stvorit ćete oku ugodan, mirisan i funkcionalan prostor. Osim što doprinose bioraznolikosti i privlače korisne insekte poput pčela, ove biljke smanjuju potrebu za kemijskim sredstvima i čine vaš vanjski prostor ugodnijim za boravak – osobito u toplim ljetnim večerima.
Bilje
Limunska trava – egzotična biljka koja oplemenjuje vrt i kuhinju

Osim što u vaš vrt unosi dašak egzotike, limunska trava (Cymbopogon citratus) pravi je saveznik u kuhinji, prirodnoj medicini i borbi protiv komaraca. Ova aromatična biljka, poznata i pod imenom citronela, sve češće pronalazi mjesto i u domaćim vrtovima – zbog jednostavnog uzgoja i brojnih dobrobiti koje pruža.
Ružmarin je puno više od začina – jača srce, bistri um i uljepšava svaki vrt
Kako izgleda i odakle dolazi?
Limunska trava potječe iz tropskih krajeva jugoistočne Azije, a karakteriziraju je dugi, uski i oštri listovi koji ispuštaju prepoznatljiv citrusni miris. Iako u prirodnom staništu može dosegnuti visinu i do metar i pol, kod nas se najčešće uzgaja kao jednogodišnja biljka ili u lončanicama koje se unose unutra tijekom zime.
Uzgoj i njega limunske trave
Limunska trava voli toplinu i sunce, pa je idealno mjesto za sadnju osunčani kutak vrta ili terasa. Važno je osigurati:
- Pjeskovito, propusno tlo s dobrim drenažnim slojem
- Redovito zalijevanje, osobito tijekom sušnih razdoblja
- Zaštitu od mraza – u kontinentalnim krajevima preporučuje se uzgoj u posudama
Biljka brzo raste i može se lako razmnožiti dijeljenjem busena ili sadnjom reznica.
Ljekovita svojstva i upotreba
Limunska trava poznata je po svojim protuupalnim, antibakterijskim i umirujućim svojstvima. U narodnoj medicini koristi se za:
- Umirivanje probavnih smetnji
- Ublažavanje glavobolje i nesanice
- Snižavanje temperature i jačanje imuniteta
Čaj od svježih ili osušenih listova limunske trave omiljen je napitak zbog ugodnog okusa i osvježavajućeg mirisa.
Nezaobilazna u azijskoj kuhinji
U kulinarstvu se koriste donji, zadebljani dijelovi stabljike koji se najčešće režu, gnječe ili kuhaju u varivima i juhama. Nezaobilazan je sastojak tajlandske, vijetnamske i indonezijske kuhinje, osobito u jelima poput Tom Yum juhe, curryja i marinada za meso i ribu.

Prirodni repelent
Zahvaljujući visokom udjelu citronelola i geraniola, limunska trava prirodno odbija komarce i druge insekte. Možete je posaditi u blizini mjesta za sjedenje na otvorenom ili koristiti eterično ulje u svjetiljkama i sprejevima.
Citronela: Biljka koju vrijedi imati u kuhinji i u vrtu
Limunska trava oplemenjuje prostor, mirisom i izgledom stvara egzotičnu atmosferu, a njezina primjena u kuhinji i kućnoj ljekarni čini je izuzetno korisnom biljkom. Bilo da ste ljubitelj orijentalne kuhinje, prirodnih pripravaka ili tražite dekorativnu biljku za vrt, limunska trava je savršen izbor za vašu zelenu oazu.