Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Zelena vrtna bajka na Sljemenu

Impresivna okućnica koja ima priču

U Zagrebu ispod Sljemena ima jedna kuća s impresivnom okućnicom koja priča zelenu vrtnu priču. Bili smo tamo i saznali kako je ona nastala i tko brine o njoj.

Kad obavi posao u vrtu, gospodin Milivoj se udobno smjesti u svoju fotelju i uživa u pogledu na dobar posao. Jer njegova je zadaća u ovom prekrasnom vrtu izrada topijara. Već 25 godina on radi skulpture od buksusa, pa u vrtu Milivoja Radanovića stanuju patka, puž, ali i zec.

Milivoj-Radanović-dom-na-kvadrat

Na kobri radi već 15 godina

‘I sve te biljke zahtijevaju dosta dosta truda jer puno oblikovanja, šišanja. Svakih 14 dana se moraju šišati’, govori Milivoj Radanović, vlasnik vrta.

Na novom stanovniku svog vrta – kobri, radi već petnaestak godina, ali priznaje, da bi ona poprimila svoj završni oblik, trebat će još najmanje šest.

vrt-dom-na-kvadrat

‘Nisam to nigdje vidio, to je jednostavno onako, iz glave mi je došla ideja, krenuo sam jednu biljku koja je gore iza mene, zove ju moja unučica ptica trkačica, to je bio grm koji sampočeo oblikovati, svi su se smijali u prvo vrijeme, ali nakon 10 – 15 godina su svi shvatili da to ima stvarno oblik ptice, i čak sam dobio puno pohvala na ime toga’, dodaje.

Zlata-radanović-dom-na-kvadrat

Supruga ima drugu zadaću

I dok se gospodin Milivoj brine o skulpturama, supruga Zlata ima drugu zadaću. ‘Ja se za razliku od supruga, mogu isto sa zelenim pohvaliti, on je sa zelenim biljkama koje šiša, a ja imamo povrtnjak, pa svaki dan znam što ću kuhati. Mene to veseli, isto. Uz to, imam i mirodije i taj vrt smo digli na jedan viši nivo tako da ga zovemo viseći vrt, viseći povrtnjak’, ponosno nam priča gospođa Radanović.

vrt-dom-na-kvadrat

Uz to, brine da u vrtu uvijek ima sezonskog cvijeća ‘Sezonski i vrt je posađen tako da stalno jedno cvijeće odlazi, drugo dolazi, a ovo sezonsko i kupujemo, a nešto i spremamo preko zime, da bi mogli u proljeće izvaditi, da baš stalno sve ne kupujemo’, dodaje.

vrt-dom-na-kvadrat

Uspijeva joj i mediteransko bilje

U uzgoju je toliko uspješna da joj u ovoj zelenoj vrtnoj priči ispod Sljemena uspijevaju i mediteranske biljke. ‘Mediteransko bilje je sad već postalo mislim i dio unutrašnjosti, prilagodilo se, jer su sve toplije zime, sve toplije je vrijeme i one uspijevaju kod nas fantastično. Ali nisu iz dalmatinskih dijelova, nego s Kvarnera ih donosim tako da je ta približna klima kao i ovdje pa se nekako valjda prilagode.

vrt-dom-na-kvadrat

Redovno održavanje ove ljepotice zahtijeva puno rada i truda. ‘Četiri pet sati dnevno svakako treba odvojiti, a koliko čovjek može izdržati, neki puta možete biti sedam, osam sati, prema raspoloženju i prema vremenskim uvjetima. Ako je kišno, mokro, onda ne možete, tri, četiri dana ste u zaostatku, onda opet morate malo potegnuti, pa je onda to možda i šest, sedam sati dnevno, a nekada je dovoljno i dva sata’, objašnjava.

Nema godišnjeg odmora

‘Nema godišnjeg odmora, mi odemo par dana u predsezoni, par dana u devetom, desetom mjesecu, ali najviše 4-5 dana jer kad se vratimo, to drukčije već izgleda. Vi morate skoro svaki dan oko njih raditi, morate ih zalijevati, morate šišati, oblikovati, morate, znači, to je jedan posao koji, to je ljubav, to je jedna ljubav koja recimo, čovjek ili ima ili nema’, kaže.

A sudeći prema izgledu ovog vrta, ljubavi prema njemu sigurno ne nedostaje.

Oglas

Bilje

Pevex savjetuje – idealno je vrijeme za sadnju ruža

Najljepši proljetni ukras svakako je proljetno cvijeće. Bilo da ga sadite na balkonu ili u vrtu, dobro planiranje omogućit će vam da intenzivne boje i mirisi budu prisutni sve do ljetnih mjeseci.

Cvjetnice intenzivnih boja

Prvi dani proljeća zovu nas da izađemo iz zimskog sivila i uputimo se u vrtni centar po cvjetnice intenzivnih boja. Pevexovi centri bujaju predivnim sadnicama različitih vrsta, a želite li isprobati nešto novo, pokušajte uzgojiti cvjetnice iz sjeme, čiji je izbor u Pevexu iznimno velik.

Idealno vrijeme za sadnju proljetnica je kasna jesen, najčešće u studenom kada sadimo narcise, tulipane ili zumbule. Sada su vrtni centri prepuni ranunkulusa, klinčića, ivančica ili tratinčica.  

Ako nemate puno vremena, odlučite se za biljke na balkonu

Uređenje balkona ovisi o vašoj osobnosti. Po vlastitom ukusu izaberite boje, ali vodite računa o njezi koja im je potrebna.

Sve biljke zapravo možemo saditi i na balkonu i u vrtu, međutim ako imate manje vremena obilaziti svoju okućnicu onda se više bazirajte na balkon i tamo u teglama primjerene veličine posadite određene lukovice, odnosno proljetnice koje želite na svom balkonu.

Balkon voli nježnije cvijeće, a vrt trajnije biljke

Na balkonu uvijek biramo nježnije cvijeće intenzivnijih boja koje traže više pažnje, a u vrtu ili na okućnici biramo trajnije biljke koje će iz sezone u sezonu više cvasti, odnosno rasti bujnije.

Iz Pevexa preporučuju da u ovo doba biramo cvjetnice intenzivnih boja kako bi što više oplemenili svoj životni prostor. Najbolje je odlučiti se za klinčiće, za ranunkuluse, tratinčice ili sedume.

Za sadnju cvijeća na balkonu, savjetuje se izabrati teglu od terakote, jer biljkama pruža idealne uvjete.

Odmah na početku same sadnje dobro je iskoristiti samu teglu, oprati ju, očistiti i dezinficirati od mogućih nametnika i bolesti koje dolaze sa transportom i na taj način osigurati biljci na samo dno tegle dobru drenažu uz pomoć ukrasnog kamenja ili glinenih kuglica.

Za sadnju cvijeća obavezne su dobre rukavice i odgovarajući alat

Za sadnju proljetnih biljaka odnosno biljaka općenito, birajte male ručne alate, što lakše i da vam što bolje leže u ruci, a što se tiče sadnje biljaka u vrtu ili na okućnici, uvijek birate one malo veće, odnosno klasične vrtne alate.

Priprema za sadnju uključuje i nabavu zemlje, odnosno supstrata, a nije svejedno koju ćete izabrati.

Kada govorimo o odabiru supstrata za sadnju proljetnih biljaka, najbolje je odabrati kvalitetan supstrat jer sve te biljke zbog svog intenzivnog rasta i intenzivne cvatnje traže puno hranjiva i prozračnost.

Kada posadimo biljke briga o njima je naredno vrijeme konstantna, moramo ih svakodnevno odnosno svakih nekoliko dana obilaziti, njegovati, zalijevati, obavezno prihranjivati, jer intenzivan cvat očekuje intenzivnu prihranu koju možemo napraviti tekućim gnojivima vrlo kvalitetnih supstanci.

Pravilna briga o cvijeću je najvažnija

Bez obzira sadimo li biljke na balkonu ili na okućnici, potrebno ih je njegovati odnosno prihranjivati svakih tjedan do dva tjedna, ovisno o biljci koju smo posadili. A što se tiče obilaska samih biljaka, dobro ih je pregledati zbog nametnika odnosno pojave bolesti i na vrijeme spriječiti raznim preparatima.

U zavisnosti kakve biljke izaberemo takve ćemo rezultate i očekivati. Počnemo li uzgajati biljke iz sjemena, trebat ćemo malo više strpljenja, a biljke iz lukovica ili gomolja, doći će malo nešto kasnije, dok već gotove primjerke cvatućih biljaka možemo odmah posaditi i imati momentalni učinak.

Želite li na tradicionalniji način oplemeniti svoju okućnicu, Marija preporuča da izaberete ruže. Osobito jer je rano proljeće idealno vrijeme za njihovu sadnju.

Nastavite čitati

Bilje

Biljke koje opraštaju zaborav 

Brojni su razlozi zbog koji bi trebali imati sobno bilje. Osim što neke biljke pročišćavaju zrak, dokazano je da zelenilo ublažava stres. Ako nemate vremena brinuti se o biljkama, sestre Bota naučiti će vas koje biljke zahtijevaju manje pažnje i idealne su za početnike.

Nemojte brzati s odabirom biljaka

Odlučite li se nabaviti sobnu biljku, prvo se trebate zapitati koji su uvjeti u koje ćete ju donijeti, kakav je vaš životni prostor, na koju stranu su orijentirani prozori i koliko imate svjetla u stanu.

“Drugo pitanje koje si moramo postaviti je zapravo pitanje o našem životnom stilu i našim životnim navikama, koliko uopće vremena želimo izdvojiti za njegu biljaka i onda ćemo prema tome, ako ne želimo odvojiti puno vremena, izabrati biljke koje se ne moraju često zalijevati i koje su ovako zahvalne”, objašnjava Bojana Bota.

Krenite s jednostavnijim biljkama

Za početak, najbolje je nabaviti biljke koje ne zahtijevaju puno svjetla i vode, pa mogu uspijevati u različitim uvjetima.

To je kao prvo Sanseverija, odnosno Dracena ili popularno nazvana svekrvin jezik. To je biljka koja ima dugačke zmijolike listove, može rasti u vrlo različitim uvjetima, može biti u malo mračnijem kutu, ali i u malo svjetlijem kutu i ne treba ju se zalijevati često, odnosno zalijevamo ju tek kad se zemlja potpuno prosuši.

Sljedeća biljka je Zamia kulkas, koja je jednako kao Sanseverija, može biti u mračnijem i u svjetlijem prostoru i također se zalijeva tek kad se potpuno prosuši.

Treća biljka je Aspidistra odnosno biljka koju zovu i čelična biljka, biljka od lijevanog čelika, za nju se govori da je u povijesti svašta preživjela, i zagađeni zrak za vrijeme industrijalizacije i mračne kutke dvoraca u srednjem vijeku, stoga je to definitivno biljka za mračnije urede u kojima nemate baš osobu koja će se brinuti o vašim biljkama, jer je vrlo izdržljiva.

Žuti listovi nisu razlog za paniku

Za koju god biljku da se odlučite, svakako saznajte koje uvjete ona voli.  Ako se pojave žuti listovi, nemojte paničariti.

“Razlog tomu je što su one kod proizvođača stajale u savršenim uvjetima i onda dođu kod nas u dom gdje nisu više toliko savršeni uvjeti. To je zapravo adaptacija biljke na nove uvjete i ne moramo odmah upadati u nekakvu paniku nego si samo osvijestiti da je to jednostavno tako, da će biljci trebat neko vrijeme da se prilagodi novonastalim uvjetima”, objašnjava Danijela Bota.

Koliko često trebamo zalijevati biljku?

Nije dobro odmah biljku ići presaditi jer je presađivanje biljci stres i bolje je pričekati mjesec ili dva mjeseca pa onda to napraviti kad se biljka već naviknula na novi prostor.

Koliko često biljku treba zalijevati ovisi o mjestu gdje smo ju stavili i količini svjetlosti koju dobiva.

“Što ju smjestite na svijetlije mjesto to će se supstrat brže posušiti, ako je ona na nekom malo mračnijem mjestu onda će naravno trebati i duže vremena da se supstrat posuši i duže vremena će biti između dva zalijevanja”, govori Bojana.

Zalijevanje manjim količinama obično je efikasnije od ulijevanja veće količine vode zato se preporuča metoda zalijevanja odozdo.

Ako ste spremni proučiti što koja biljka treba i posvetiti joj više vremena, spremni ste za neku napredniju biljku.

Primjerice, Alokasije traže konstantu vlažnost, vole puno svjetla, znaju biti osjetljive na truljenje korijena i toga moramo biti svjesni kako bismo biljkama pružili sve potrebno.

Sobne biljke su bezvremenski dodatak svakom interijeru i uvijek su bolji izbor od umjetnih.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice