Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Zelena vrtna bajka na Sljemenu

Impresivna okućnica koja ima priču

U Zagrebu ispod Sljemena ima jedna kuća s impresivnom okućnicom koja priča zelenu vrtnu priču. Bili smo tamo i saznali kako je ona nastala i tko brine o njoj.

Kad obavi posao u vrtu, gospodin Milivoj se udobno smjesti u svoju fotelju i uživa u pogledu na dobar posao. Jer njegova je zadaća u ovom prekrasnom vrtu izrada topijara. Već 25 godina on radi skulpture od buksusa, pa u vrtu Milivoja Radanovića stanuju patka, puž, ali i zec.

Milivoj-Radanović-dom-na-kvadrat

Na kobri radi već 15 godina

‘I sve te biljke zahtijevaju dosta dosta truda jer puno oblikovanja, šišanja. Svakih 14 dana se moraju šišati’, govori Milivoj Radanović, vlasnik vrta.

Na novom stanovniku svog vrta – kobri, radi već petnaestak godina, ali priznaje, da bi ona poprimila svoj završni oblik, trebat će još najmanje šest.

vrt-dom-na-kvadrat

‘Nisam to nigdje vidio, to je jednostavno onako, iz glave mi je došla ideja, krenuo sam jednu biljku koja je gore iza mene, zove ju moja unučica ptica trkačica, to je bio grm koji sampočeo oblikovati, svi su se smijali u prvo vrijeme, ali nakon 10 – 15 godina su svi shvatili da to ima stvarno oblik ptice, i čak sam dobio puno pohvala na ime toga’, dodaje.

Zlata-radanović-dom-na-kvadrat

Supruga ima drugu zadaću

I dok se gospodin Milivoj brine o skulpturama, supruga Zlata ima drugu zadaću. ‘Ja se za razliku od supruga, mogu isto sa zelenim pohvaliti, on je sa zelenim biljkama koje šiša, a ja imamo povrtnjak, pa svaki dan znam što ću kuhati. Mene to veseli, isto. Uz to, imam i mirodije i taj vrt smo digli na jedan viši nivo tako da ga zovemo viseći vrt, viseći povrtnjak’, ponosno nam priča gospođa Radanović.

vrt-dom-na-kvadrat

Uz to, brine da u vrtu uvijek ima sezonskog cvijeća ‘Sezonski i vrt je posađen tako da stalno jedno cvijeće odlazi, drugo dolazi, a ovo sezonsko i kupujemo, a nešto i spremamo preko zime, da bi mogli u proljeće izvaditi, da baš stalno sve ne kupujemo’, dodaje.

vrt-dom-na-kvadrat

Uspijeva joj i mediteransko bilje

U uzgoju je toliko uspješna da joj u ovoj zelenoj vrtnoj priči ispod Sljemena uspijevaju i mediteranske biljke. ‘Mediteransko bilje je sad već postalo mislim i dio unutrašnjosti, prilagodilo se, jer su sve toplije zime, sve toplije je vrijeme i one uspijevaju kod nas fantastično. Ali nisu iz dalmatinskih dijelova, nego s Kvarnera ih donosim tako da je ta približna klima kao i ovdje pa se nekako valjda prilagode.

vrt-dom-na-kvadrat

Redovno održavanje ove ljepotice zahtijeva puno rada i truda. ‘Četiri pet sati dnevno svakako treba odvojiti, a koliko čovjek može izdržati, neki puta možete biti sedam, osam sati, prema raspoloženju i prema vremenskim uvjetima. Ako je kišno, mokro, onda ne možete, tri, četiri dana ste u zaostatku, onda opet morate malo potegnuti, pa je onda to možda i šest, sedam sati dnevno, a nekada je dovoljno i dva sata’, objašnjava.

Nema godišnjeg odmora

‘Nema godišnjeg odmora, mi odemo par dana u predsezoni, par dana u devetom, desetom mjesecu, ali najviše 4-5 dana jer kad se vratimo, to drukčije već izgleda. Vi morate skoro svaki dan oko njih raditi, morate ih zalijevati, morate šišati, oblikovati, morate, znači, to je jedan posao koji, to je ljubav, to je jedna ljubav koja recimo, čovjek ili ima ili nema’, kaže.

A sudeći prema izgledu ovog vrta, ljubavi prema njemu sigurno ne nedostaje.

Bilje

Najljepše zimzelene biljke u vrtu

Zima je godišnje doba kada u vrtu ima vrlo malo šarenila. Kako svi volimo uživati u bojama, bilo u interijeru tako i u eksterijeru, krenuli smo u potragu za šarenim zimzelenim biljkama. Donosimo nekoliko prijedloga i savjeta o atraktivnim sadnicama koje svoj šarm daju svakom godišnjem dobu.

Zimzeleno bilje krasit će vaše vrtove i terase cijelu godinu

Poanta zimzelenog bilja je da nam traje cijelu godinu, kroz sva četiri godišnja doba. Međutim, postoje biljke koje su zimzelene, ali cvatu u jesen i zimu, što im daje poseban šarm jer neke mijenjaju boju, druge imaju cvijet, dok treće bobice.

To su ustvari biljke koje su otporne na kišu, mrazeve i na smrzavanje, a što se tiče snijega, snijeg im dođe kao izolator, u prijevodu, nikada nemojte tresti snijeg s bilja jer se time može dogoditi pucanje granja ili lišća te će biljke izgledati neugledno. Snijeg stoga treba uvijek ostati na biljkama.

Biljke treba posebno pripremiti za nadolazeće hladne dane

Sve biljke koje imamo u vrtu trebamo pripremiti za zimsko vrijeme. Bitno je pratiti njihovo prirodno stanište. Npr., azeleja prirodno raste u šumi te je stoga potrebno stvoriti takve uvjete kako bi mogla rasti i cvasti u punom sjaju.

Kada je riječ o bršljenju, njega možemo pustiti da pada uz neki zid. Ilex primjerice može narasti i do dva metra te je kao takav idealan za vrtove i velike prostore. Ima crvene bobice što pridonosi njegovom efektnom izgledu.

Puno bilja možemo uzgajati na balkonima u žardinjerama, u niskim ili visokim, ali istovremeno obavezno moramo osigurati određene uvjete kako bi biljke opstale. Ako biljka npr. voli sjenu ona onda mora biti u sjeni i ne možemo ju staviti na sunce jer to njoj jednostavno ne odgovara te vjerojatno neće preživjeti. Zato uvijek biramo biljke koje su međusobno kompaktibilne. Dobar primjer je biljka hojhera koja zahtijeva iste uvjete kao i azileja, vrlo su slične te će jedna s drugom savršeno odgovarati.

Pravilna sadnja biljaka

Da bi uspjele, bitno je pravilno ih posaditi. Biljke se sade na način da se cijela biljka zajedno s korijenom vadi iz teglice.

Nakon dodavanja zemlje, dodaje se kiseli supstrat jer šumsko bilje voli kiselije tlo. Nakon tih nekoliko koraka dobili smo lijepi aranžman za stolić na terasi. Ono što je također važno jest da biljke ostanu vani. Ne mogu biti unutra je im toplina dnevnog boravka ne odgovara. Također, potrebno ih je i odmah zaliti, pogotovo cvatuće bilje, no, kada to činimo, trebamo izbjegavati zalijevanje po samom cvijetu budući da je naša voda puna kamenca.

Preporuka je dakle da se ne zalijeva po lišću i po cvijetu, nego se jednostavno napravi maleni razmak u tegli te se lagano zalije. I to je sva mudrost nakon koje ćete uživati u plodovima ovog predivnog bilja!

vrtni centar Šestine

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Cvjetna oaza na balkonu

Otkako je gospođa Jasenka Marija Kaštelan na Facebook grupi objavila fotografije svojega balkona ispunjenog raznim biljkama, oduševljenja ne staju. Ljudi zastajkuju kada prolaze tim dijelom zagrebačkog naselja, dive se, mnogi fotografiraju, nerijetko traže i savjete. Odlučili smo to učiniti i mi te posjetiti gospođu Jasenku i njenu malenu džunglu na drugom katu.

Najljepši balkon u kvartu

Ako prolazite ulicom Antuna Šoljana bilo automobilom ili pješke, i skrenete pogled, vidjet ćete divnu oazu. Šarenilo cvijeća, puzavce, kaktuse koji se spuštaju s visine. Vidjet ćete vjerojatno i gospođu Jasenku kako neumorno brine za svoje zelene ljubimice.

Ljubav prema cvijeću započela je još u djetinjstvu, a sada kada je u mirovini napokon joj se može posvetiti kako spada. Prostor od svega pet i pol metara kvadratnih ispunila je sa više od stotinu biljaka. Svake godine pridoda još koju, a svako doba godine nosi drugačiji  vizual i mirise.

Plodovi su to svakodnevne i višesatne brige

Ljeti cvijeće zalijeva dva do tri puta koristeći više od 30 litara vode. Napominje kako je temperatura vode iznimno bitna i da voda nikako ne smije biti hladna. Kada dođe hladnije vrijeme, potrebne su i dodatne pripreme.

Kvalitetna zemlja, kvalitetna sadnica, kvalitetna dohrana – recept su za zeleni raj, a tajni sastojak je ljubav, puno ljubavi! Čula je da biljke osjećaju, pa nerijetko s njima i popriča, onda kada ju nitko ne čuje.

Osim ljubavi, tajni sastojak su i dobrosusjedski odnosi

Njene biljke protežu se i na kat ispod, no na njenu veliku sreću ima dobre susjede koji se ne bune. Iako im je rekla da slobodno mogu porezati sve što im smeta, oni to još uvijek nisu učinili zbog čega je posebno sretna.

Ipak, netko već pomalo gubi živce, a to je njen suprug. Kroz smijeh govori da je dobro što nemaju veći balkon jer bi banktrotirala, a muž bi ju bacio preko balkona.

Svi mogu imati bar jednu teglu nečega na svome balkonu

Jasenka kaže da ne razumije mlade ljude koji stalno pričaju o ekologiji i čistom zraku, a na svojim prozorima i balkonima nemaju niti jednu teglu bilo kakve biljke. To ju jako rastužuje. “Nema tog položaja stana, balkona, prozora gdje neće nešto uspijeti..”

Biljke su njen apaurin

Osim balkona, Jadranka je ispunila i svaki slobodak kutak u stanu sa još 50-ak biljaka.

Jerihonska ruža, božićni kaktus, orhideje, samo su neke od biljaka koje krase njezin dom. “Mislim da svatko treba imati biljku. Prvo zbog toga što pričinjavaju zadovoljstvo, a k tome pročišćavaju zrak i ne dosađujete se, meni su biljke apaurin”, zaključuje.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice