Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Zastori i sjenila za terase

Užitak boravka na terasi ili balkonu može biti narušen različitim vanjskim utjecajima. Donosimo vam nekoliko prijedloga kako da sitnim intervencijama takav prostor pretvorite u intimnu oazu.

Prostrani balkon i terasa uz kuću prostori su koji omogućavaju izravnu povezanost stambenog prostora s prirodnim okruženjem. Terasa je omiljeno mjesto za ispijanje jutarnje kavice te za okupljanje članova obitelji i druženje s prijateljima uz roštilj.

No, ugođaj i trenutke uživanja na otvorenom može pokvariti prejako sunce, vjetar, kao i radoznali pogledi. Kako bi se od njih zaštitili, a pri tom sačuvali komunikaciju s okruženjem, otvorene plohe možete diskretno zakloniti zelenilom ili nekim drugim sjenilom za terase.

To može biti i krovna markiza ili tenda s patentom za navlačenje, koja će nadsvoditi cijelu terasu ili tek prekriti otvorenu stranicu balkona. Na strop balkona ili noseću konstrukciju krova terase mogu se montirati vodilice i uz rub postaviti klasične paket ili panel zavjese, koje će se podići, odnosno razmaknuti kada nisu potrebne.

Terasa Dom2

Zimska trasnsformacija

Zatvaranje terase i njeno pretvaranje u zimski vrt, omogućit će transparentni zip-trak zastori od PVC folije, otporne na vjetar i kišu. Zastor je čvrsto povezan s bočnom konstrukcijom koja ga drži napetim, a njegovo je uklanjanje i navlačenje predviđeno pomoću klizača.

Klasični paravan će pružiti dobru zaštitu od sunca, a praktičan je i zbog mogućnosti premještanja na stranu s koje sunce dolazi. Ipak, vjetar bi takav samostojeći paravan lako mogao srušiti, pa će u tom slučaju biti potrebno upotrijebiti neku čvršću konstrukciju. Kako dobro sjenilo poslužit će i bujna, visoka ograda od atraktivnog egzotičnog drveta.

Modularna sezonska rješenja

Postavljanje zaštite, u obliku paravana i njeno uklanjanje po potrebi, omogućit će bočna tenda, koju je dovoljno izvući iz rolo spremnika i zakvačiti za stup. Najbolje je ipak zadržati prirodnost prostora, stoga su poželjna trakasta sjenila, odnosno rolo zavjese od trske kao jeftinija varijanta zaštite bočnih stjenki balkona i terase. Istu funkciju imaju i neprozirne tekstilne rolo zavjese, koje se mogu spustiti tek djelomično ili do poda, vertikalno ili pod kutom, čime omogućavaju lakši pogled s terase.

Nadsterešnica Dom2

Elegantna zaštita od vjetra, sunca i pogleda

Suvremenu i estetski vrlo atraktivnu zaštitu od laganog povjetarca, sunca i pogleda predstavljaju zastori za terase od laganih i prozračnih dekor tkanina. Namaknuti na otvorenu površinu polu-prozirni zastori štite od sunca i prostoru daju dovoljno intime, odvajajući ga od ostatka svijeta. Postavljanjem laganih zavjesa izdvojena vrtna terasa može se pretvoriti u pravu privatnu oazu, ili poprimiti mediteranski ugođaj.

Lagani zastor dobit će na težini ukoliko se zaveže u čvor ili se kopčom drži skupljenim na sredini. Tako će se spriječiti njegovo nekontrolirano letenje, već će samo lagano treperiti na povjetarcu. Osim što će terasu diskretno zaštititi, zastor će ju i estetski obogatiti.

Sjenilo Dom2

Najvažniji element u postizanju udobnosti i naglašavanju osobnosti pri uređenju terase je izbor materijala. Pritom treba paziti na boje i teksture koje će odrediti dinamiku prostora i boravka u njemu. Svijetle i zemljane boje smirit će doživljaj, dok će energičnije boje pospješiti dinamičnost prostora.

Stil eksterijera dobro je uskladiti s dekorom interijera, jer će na taj način terasa ili balkon postati sastavnim dijelom vašega doma.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Vrt / Eksterijer

Kako izgraditi povišenu vrtnu gredicu i koje su njene prednosti?

Podignute vrtne gredice su gredice koje su podignute od tla i na taj način omogućuju bolji, lakši pristup i rad sa manje sagibanja. Gredice mogu biti izrađene od raznih materijala kao što su drvo, kamen, beton, cigla i podižu se na različite  visine od 30 do 120 cm.

Prednosti podignutih gredica

Pružaju dobru drenažu, a zemlja u povišenoj gredici je rahlija, s manje korova , s boljim vodo-zračnim režimom. One se u proljeće brže zagrijavaju pa se razne kulture mogu sijati ranije.

Zahtijevaju manje održavanja, a i korist za kralježnicu je višestruka. One služe kao prepreka od štetnih nametnika i puževa i štite biljke od hladnoće te se i jednostavnije prekrivaju kako bi se zaštitile od hladnoće i prilikom uporabe zaštitnih sreddstava na drugim kulturama. Ako imate ljubimce, one će ih držati što dalje od vaših biljaka.

Ako vas muče alergije, ovim biljkama nije mjesto u vašem dvorištu

Kako izraditi povišenu gredicu

Gredice se mogu izraditi u okućnici , na terasi, u postojećem vrtu. Odaberemo mjesto gdje ćemo podignuti gredicu. Prema raspoloživom prostoru napravimo skicu gredice i odaberemo najprikladniji materijal za izgradnju. Najbolje je  da nam širina gredice ne prelazi 150 cm zbog toga kako bi mogli lako pristupiti svim biljkama na gredici. Prostor iskolčimo i izgradimo gredicu prema planu.

Veličinu određujemo prema našim mogućnostima i potrebama. Ako odaberemo drvo kao građu daske nikako ne smiju biti zaštićene klasičnim premazima, posebno ako želimo uzgajati povrće na organski način. Kao premaz može se koristiti laneno ulje.

Kako i čime napuniti gredice

Vrtne gredice treba ispuniti visoko kvalitetnom zemljom za visoke vrtne gredice koju treba obogatiti s mnogo organske tvariTakvo gnojivo sadrži stabilnu količinu hranjiva i organske tvari te kontroliranu količinu makro i mikroelemenata, a i nema primjesa korova i bolesti. Najbitnije je, da se hranjiva tvar oslobađa postepeno. Sadrži i puno fulvinskih i huminskih kiselina, koje omogućavaju biljkama lakšu dostupnost hranjiva i pospješuju stvaranje humusa.

Ove biljke treba orezati u travnju kako bi se potaknuo njihov rast

Gredice na kojima smo već uzgajali povrće i začinsko bilje pripremimo za novu sezonu tako da pomoću vrtnih alata odstranimo najprije korove i ostatke biljaka iz prethodne godine, a zatim prekopamo i usitnimo i veće grude zemlje. Pripremljenu  gredicu po površini posipamo organskim gnojivom i s pomoću grablji lagano unesemo u tlo. 

Svaka biljka ima drugačiju potrebu za hranjivom

U povišene  gredice sadnja se obavlja gušće nego inače jer računamo i s bočnim stranama. Moguće je saditi i sijati sve kulture ovisno o našim potrebama. Kombinacije povrća, voća, cvijeća i začinskog bilja u visokim gredicama dodatno će ukrasiti vašu okućnicu, terasu, vrt.

Tijekom ljetnih vrućih dana moramo malo više pripaziti na vlagu u gredicama jer se brže zagrijavaju i isušuje se zemlja.

U posude, lončiće ili na otvoreno sijemo začinske biljke koje će nam najviše trebati. Već kroz nekoliko tjedana imat ćemo vlastite zalihe peršinavlascabosiljka

Izvor: plantella

Nastavite čitati

Bilje

Kako napraviti prirodno gnojivo – kvalitetan vrtni kompost najbolja je hrana za biljke

Znate li što je kompost i kako se on pravilno upotrebljava?

Proces u kojem priroda biljni otpad pretvara u tamnosmeđu i mrvičastu organsku tvar koju nazivamo humus je kompostiranje. Sve što morate znati o ovom važnom procesu, otkriva Terezija Radoš, ing. vinarstva iz vrtnog centra Šestine.

Proces funkcionira na način da ćete slagati miješani kompost a bakterije će razgrađujući biljni materijal ugrijati materijal na otprilike 50 stupnjeva. Temperatura će se s vremenom smanjiti a proces će nastaviti mikrobi te će na kraju doći do stvaranja humusa.

Kompost se može koristiti kada smjesa postane čvrsta, tamnosmeđe boje, mrvičaste strukture i bez mirisa. Možda zvuči komplicirano ali ako znamo kako se radi sam proces je jednostavan a rezultat je dobivena idealna mješavina za sadnju koja će poboljšati sposobnost zadržavanja vlage tla i time ćete dodati hranjiva za biljke.

Dobro pripremljeni vrtni kompost najbolji je izvor organske tvari, on se razgrađuje polagano te samim time stalno oslobađa hranjiva za biljke. Još jedna pogodnost je što kompostiranje omogućuje da recikliramo otpad za dobrobit vrta a na kraju i nas samih.

Proizvodnja komposta

Kod kompostiranja važno je stvoriti visoku temperaturu jer se tako razgrađuje raznovrsni biljni i kuhinjski otpad. Također je važno miješati vlažni i suhi otpad, ako nema vlažnog materijala potrebno je dodavati vode jer će smjesa koja je prozračena i vlažna prije imat proces truljenja koji je neophodan. Ali pazite da je vlažno a ne mokro! Primijetite li bijelu plijesan znajte da je smjesa presuha.

Ovih će 10 biljaka uspijevati na balkonu – neke vole sjenu, a neke sunce

Ako vaš kompost ima neugodan miris ili je premokar slobodno dodajte piljevinu ili usitnjeni papir, te je premećete.

Kompost se aktivira dodavanjem malih količina zemlje između slojeva, također dodaje se i vapno kako bi se ublažila kiselost. S vremena na vrijeme je potrebno pritisnuti smjesu kako bi istisnuli nakupljeni zrak.

Ne kompostiramo sve!

U kompost nikako ne stavljamo korove i biljke sa sjemenom, koje mogu proklijati. Također ne stavljamo ni pretvrde biljne materijale. Štetnike privlače mesni i riblji ostaci pa je poželjno i njih izbjegavati, dok kruh, tjestenina i riža razvijaju plijesan koja napada bakterije odgovorne za truljenje.

Uporaba komposta

Kompost možete koristiti u rano i kasno proljeće. U rano proljeće možete ukopati ga u tlo, otprilike pet kilograma po četvornom metru, dok u kasno proljeće ga možete rasporediti tlom kao malč u sloju od otprilike pet centimetra.

Želite biljke posaditi u pijesku? To je odlična ideja, a stručnjaci otkrivaju zašto

Tako ćete pridonijeti suzbijanju korova i očuvanju vlažnosti tla, zaštiti ćete korijen od smrzavanja te dodati više organskih tvari.

Pripazite na djelomično razgrađen kompost jer on može spržiti korijen i stabljiku većine biljaka , ali možete biti sigurni kod kultura poput rajčica, krastavaca, tikvica krumpira…
Kompost rasporedite po tlu oko biljke ali nikako ne uz samu stabljiku.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice