Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Zastori i sjenila za terase

Užitak boravka na terasi ili balkonu može biti narušen različitim vanjskim utjecajima. Donosimo vam nekoliko prijedloga kako da sitnim intervencijama takav prostor pretvorite u intimnu oazu.

Prostrani balkon i terasa uz kuću prostori su koji omogućavaju izravnu povezanost stambenog prostora s prirodnim okruženjem. Terasa je omiljeno mjesto za ispijanje jutarnje kavice te za okupljanje članova obitelji i druženje s prijateljima uz roštilj.

No, ugođaj i trenutke uživanja na otvorenom može pokvariti prejako sunce, vjetar, kao i radoznali pogledi. Kako bi se od njih zaštitili, a pri tom sačuvali komunikaciju s okruženjem, otvorene plohe možete diskretno zakloniti zelenilom ili nekim drugim sjenilom za terase.

To može biti i krovna markiza ili tenda s patentom za navlačenje, koja će nadsvoditi cijelu terasu ili tek prekriti otvorenu stranicu balkona. Na strop balkona ili noseću konstrukciju krova terase mogu se montirati vodilice i uz rub postaviti klasične paket ili panel zavjese, koje će se podići, odnosno razmaknuti kada nisu potrebne.

Terasa Dom2

Zimska trasnsformacija

Zatvaranje terase i njeno pretvaranje u zimski vrt, omogućit će transparentni zip-trak zastori od PVC folije, otporne na vjetar i kišu. Zastor je čvrsto povezan s bočnom konstrukcijom koja ga drži napetim, a njegovo je uklanjanje i navlačenje predviđeno pomoću klizača.

Klasični paravan će pružiti dobru zaštitu od sunca, a praktičan je i zbog mogućnosti premještanja na stranu s koje sunce dolazi. Ipak, vjetar bi takav samostojeći paravan lako mogao srušiti, pa će u tom slučaju biti potrebno upotrijebiti neku čvršću konstrukciju. Kako dobro sjenilo poslužit će i bujna, visoka ograda od atraktivnog egzotičnog drveta.

Modularna sezonska rješenja

Postavljanje zaštite, u obliku paravana i njeno uklanjanje po potrebi, omogućit će bočna tenda, koju je dovoljno izvući iz rolo spremnika i zakvačiti za stup. Najbolje je ipak zadržati prirodnost prostora, stoga su poželjna trakasta sjenila, odnosno rolo zavjese od trske kao jeftinija varijanta zaštite bočnih stjenki balkona i terase. Istu funkciju imaju i neprozirne tekstilne rolo zavjese, koje se mogu spustiti tek djelomično ili do poda, vertikalno ili pod kutom, čime omogućavaju lakši pogled s terase.

Nadsterešnica Dom2

Elegantna zaštita od vjetra, sunca i pogleda

Suvremenu i estetski vrlo atraktivnu zaštitu od laganog povjetarca, sunca i pogleda predstavljaju zastori za terase od laganih i prozračnih dekor tkanina. Namaknuti na otvorenu površinu polu-prozirni zastori štite od sunca i prostoru daju dovoljno intime, odvajajući ga od ostatka svijeta. Postavljanjem laganih zavjesa izdvojena vrtna terasa može se pretvoriti u pravu privatnu oazu, ili poprimiti mediteranski ugođaj.

Lagani zastor dobit će na težini ukoliko se zaveže u čvor ili se kopčom drži skupljenim na sredini. Tako će se spriječiti njegovo nekontrolirano letenje, već će samo lagano treperiti na povjetarcu. Osim što će terasu diskretno zaštititi, zastor će ju i estetski obogatiti.

Sjenilo Dom2

Najvažniji element u postizanju udobnosti i naglašavanju osobnosti pri uređenju terase je izbor materijala. Pritom treba paziti na boje i teksture koje će odrediti dinamiku prostora i boravka u njemu. Svijetle i zemljane boje smirit će doživljaj, dok će energičnije boje pospješiti dinamičnost prostora.

Stil eksterijera dobro je uskladiti s dekorom interijera, jer će na taj način terasa ili balkon postati sastavnim dijelom vašega doma.

Bilje

Mali dio prirode u staklenoj posudi na vašoj polici

Biljni terarij postao je najpoželjniji ukras svakog interijera. Taj mali ekosustav ne zahtjeva puno, ali da bi uspio, traži svoje savršene uvjete.

Priroda kao neiscrpni izvor inspiracije

Prije nešto više od tri godine Jakov Brekalo odlučio je napraviti svoj prvi terarij. Iako ima bogato znanje o biljkama, informacije o terariju potražio je na internetu.

Biljni terarij ili minijaturni vrt koji raste unutar staklene posude postao je njegov hobi, a inspiraciju dobiva iz prirode.

Priča je krenula tako da je jedan dan šetao po trgovačkom centru i vidio terarij koji iako predivan, za njegov budžet ipak preskup. Stoga je došao na ideju da sam složi jedan. Dan danas ima taj terarij kod kuće, a od onda su prošle već tri i pol godine.

Inspiracija mu dolazi od želje da prirodu, odnosno taj vanjski svijet predoči u nešto što može imati u zatvorenom, primjerice na polici u boravku.

Bitno je dobro se informirati

Pri odabiru biljaka za terarij treba uskladiti veličinu biljke te njenu potrebu za prostorom i svjetlosti.

Riječ je u pravilu o biljkama koje vole vlagu i vlažna područja. To su manje biljčice koje ne rastu preglomazne, stoga treba paziti što se stavlja u terarij. U današnje vrijeme ljudi u terarije stavljaju biljke koje izgledaju lijepo, međutim nisu primjerene za terarije, te se onda događa da brzo propadnu u takvom malom okruženju.

Jakov savjetuje da se prvenstveno treba dobro informirati prije nego se krene u realizaciju ideje.

Imitacija prirode

Da bi se stvorili idealni uvjeti za život biljaka unutar staklene posude, treba imitirati uvjete iz prirode. Potrebno je složiti mikro održivi sustav kako bi se stvorio ciklus rasta i umiranja, dakle, ono što je samo po sebi prirodno.

Proces izrade započinje slaganjem slojeva, a sve ono što je doneseno iz prirode, poput mahovine, treba dobro oprati kako se ne bi unijele bakterije.

Pješčani dio služi za drenažu i skupljanje viška vode dolje na dnu. Može se staviti i aktivni ugljen koji skuplja sve ono loše na sebe. Neki stavljaju i mahovinu u zemlju i to bi uglavnom bilo to. Nakon toga slijede ukrasni dijelovi, kao što su ukrasni kamenčići i tome slično.

Biljni terarij, kao savršeni mali ekosustav sam stvara svoju vlagu te ga nije potrebno često zalijevati.

Jednostavno održavanje terarija

Ako je mjesto savršeno, zalijevat će biti dovoljno možda jedanput do dvaput godišnje. Ako primijetite da je zemlja suha, da mijenja boju, onda je potrebno zaliti.

Tu zatvorenu posudu ne bi trebalo otvarati, osim kada biljke same pokažu potrebu za vašom intervencijom.

Kad se dogodi rosa, kada bude maglovito, to je zapravo idealno, i tada ne treba ništa dirati niti otvarati. No, ako se dogodi da na stijenkama ima dosta vlage, onda je potrebno otvoriti i pustiti terarij jedno pola dana da on sam ispari taj višak van ili jednostavno možete obrisati stijenke iznutra i vratiti ga natrag na mjesto.

Malom vrtu u staklenoj posudi treba pronaći idealno mjesto s ne previše sunca, ali dovoljno svjetlosti, ne previše topline ali niti hladan prostor. Kad se postignu ti savršeni uvjeti, biljni terarij možete imati godinama.

Nastavite čitati

Bilje

Savjeti stručnjaka za održavanje božićne zvijezde 

Božićna zvijezda jedna je od omiljenih živih blagdanskih ukrasa u mnogim domovima. Ona je vrlo zahtjevna biljka i zbog toga se mnogi odlučuju svake godine kupiti novi primjerak. Koje zahtjeve treba zadovoljiti da bi naša Božićna zvijezda dočekala idući Božić, pitali smo stručnjakinju Vesnu Čuljat.

Lijepa, ali osjetljiva biljka

Božićna zvijezda tradicionalna je ukrasna biljka koja je popularnost stekla zbog kontrasta zelenih i crvenih listova, klasičnih boja Božića.

Cijenjena je zbog prekrasne boje listova. Svi koji misle da su to cvjetovi su u zabludi. To nisu cvjetovi nego listovi.

Ona je jedna vrlo osjetljiva biljka, lijepa ali osjetljiva. Vrlo je osjetljiva na preveliku količinu vode. Kada ju kupite i donesete doma, dobro ju je držati na jednom svjetlom prostoru, ali ne previše toplom.

Da biste zadržali njenu svježinu, najidealnije bi bila temperatura od oko 15, 16 do 17 stupnjeva.

Da bi bila dugotrajna, treba pažljivo odabrati mjesto na kojem će stajati

Riječ je o biljki kratkog dana, stoga više od deset sati treba biti u mraku. Uz to, u prvom redu, najbitnije je pažljivo zalijevanje. Treba ju zaliti samo kada je suha.

Jednom kad joj nađete idealnu poziciju u svom domu, nemojte ju seliti, ova biljka voli biti na jednom mjestu. Prilikom zalijevanja, budite oprezni.

Ako se nalazi u toplijoj prostoriji bit će potrebno češće ju zalijevati, svakih nekoliko dana. Ona prirodno odbacuje donje listove tako da vas to ne treba uplašiti te ako vidite da su listovi stariji i žuti, samo ih jednostavno otklonite i ona će i dalje ostati lijepa.

Nakon što ocvjeta, otprilike u prvom mjesecu, trebalo bi ju staviti na malo hladnije mjesto, neko vrijeme smanjiti zalijevanje, te ju u proljeće presaditi kako biste ju imali i dogodine.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice