Povežimo se

Vrt / Eksterijer

VRT Donosimo ideje za šarene cvjetne slapove

Dobro je kombinirati razne vrste i boje ljetnica

Dolaskom toplijih dana, proširila se i ponuda cvijeća. U balkonskim i vrtnim teglama dobro je kombinirati razne vrste i boje ljetnica koje će činiti cvjetne slapove.  Šarene ideje donosimo vam u nastavku.

Sredinom proljeća oduševljava šarenilo cvijeća kojim je moguće ukrasiti vrtove i balkone. Pozornost će najčešće privući teglice u kojima je posađeno cvijeće i bilje koje će činiti cvjetne slapove. Ljepši od jednobojnih su svakako šareni cvjetni slapovi.

cvijeće-dom-na-kvadrat

Ne smeta ni sunce ni sjena

‘Odabrali smo Million Bells-e koji sami po sebi rastu tako da padaju dolje. Postoji jako puno boja, bezbroj varijanti, preporučamo da je teglica što šarenija pa će i balkon samim time biti veseliji. Uz Million Bells-e smo odabrali engleske pelargonije koje su ovako izuzetno otporne na sunce, vole sunce, koje ćemo posaditi u sredinu, kako bi ipak tegla imala nekakav pravilan pad, mi to zovemo piramida’, kaže Lidija Mamić, cvjetna dekoraterka u Vrtnom centru Šestine.

‘Odabrali smo i tamjan. Tamjan je necvatuća biljka. Ne smeta joj sunce, ne smeta joj ni sjena. Može rasti u sjeni. A s vremenom će i padati dolje. Sad trenutno izgleda kao da raste uspravno, ali njega težina i njegov prirodni rast vuče prema dolje. Njega smo htjeli ubaciti naprijed s Million bellsima, da se cijela teglica popuni sa cvjetnim i necvjetnim slapovima’, dodaje.

cvijeće-dom-na-kvadrat

‘Tamjan prije svega ima specifičan miris, podsjeća malo na citrus iodbija razno razne insekte, između ostalog i komarce’, dodaje. Tamjan se brzo razraste pa ga je potrebno povremeno i šišati. Ove jednogodišnje biljke balkone krase do listopada, a jednom mjesečno potrebno ih je gnojiti univerzalnim gnojivom.

Treba ih često zalijevati

‘Ono što je važno kod svih ovih biljaka, iako one vole sunce, treba ih često zalijevati, znači četiri puta tjedno jer je u maloj teglici, nema toliko prostora, zemlja se isušuje, a jako je važno paziti na vlagu zemlje’, upozorava Lidija.

cvijeće-dom-na-kvadrat

Osim u žardinijerama ili visećim teglicama, cvjetne slapove moguće je napraviti i u samostojećim teglicama. U ovoj terakotnoj lijepo je kombinirati Cosmose koji će ostati uspravni i tako dati ravnotežu visećem bilju.

‘Viseći slap ćemo dobiti od Verbena. Postoji više vrsta Verbena, postoje uspravne i postoje i one puzajuće koje rastu nisko, tj. Šire se kao nisko i onda ih težina glavice, težina cvijeta ih dolje prebaci. Možemo ih isto tako odmah preusmjeriti na  koso ako želimo odmah dobiti efekt visećeg, tj. efekt slapa’, kaže.

Uspijeva u polusjeni

Verbene vole sunce isto kao i Cosmos. Zato uz Verbene i Cosmose sadimo Nepetu. Ona kao i tamjan odbija komarce i razne druge insekte.

cvijeće-dom-na-kvadrat

‘To je zimzelena biljka koja inače raste nisko. Isto spada u porodicu puzavaca, međutim kad ju posadimo u teglu, onda će pratiti tlo do kuda ide i onda će početi padati. Kako će rasti, tako će padati. Htjeli smo obogatiti ovu teglicu. Prilično je šarena , a ovo će ju malo smiriti. Možemo to i tako reći’, kaže Lidija.

Ova kombinacija također zahtjeva dosta sunca. Može uspjeti i u polusjeni, ali nikako u sjeni. Uz svakodnevni pogled na šarene cvjetne slapove, ljeto će biti opuštenije i zabavnije.

vrtni centar Šestine

Bilje

Najljepše zimzelene biljke u vrtu

Zima je godišnje doba kada u vrtu ima vrlo malo šarenila. Kako svi volimo uživati u bojama, bilo u interijeru tako i u eksterijeru, krenuli smo u potragu za šarenim zimzelenim biljkama. Donosimo nekoliko prijedloga i savjeta o atraktivnim sadnicama koje svoj šarm daju svakom godišnjem dobu.

Zimzeleno bilje krasit će vaše vrtove i terase cijelu godinu

Poanta zimzelenog bilja je da nam traje cijelu godinu, kroz sva četiri godišnja doba. Međutim, postoje biljke koje su zimzelene, ali cvatu u jesen i zimu, što im daje poseban šarm jer neke mijenjaju boju, druge imaju cvijet, dok treće bobice.

To su ustvari biljke koje su otporne na kišu, mrazeve i na smrzavanje, a što se tiče snijega, snijeg im dođe kao izolator, u prijevodu, nikada nemojte tresti snijeg s bilja jer se time može dogoditi pucanje granja ili lišća te će biljke izgledati neugledno. Snijeg stoga treba uvijek ostati na biljkama.

Biljke treba posebno pripremiti za nadolazeće hladne dane

Sve biljke koje imamo u vrtu trebamo pripremiti za zimsko vrijeme. Bitno je pratiti njihovo prirodno stanište. Npr., azeleja prirodno raste u šumi te je stoga potrebno stvoriti takve uvjete kako bi mogla rasti i cvasti u punom sjaju.

Kada je riječ o bršljenju, njega možemo pustiti da pada uz neki zid. Ilex primjerice može narasti i do dva metra te je kao takav idealan za vrtove i velike prostore. Ima crvene bobice što pridonosi njegovom efektnom izgledu.

Puno bilja možemo uzgajati na balkonima u žardinjerama, u niskim ili visokim, ali istovremeno obavezno moramo osigurati određene uvjete kako bi biljke opstale. Ako biljka npr. voli sjenu ona onda mora biti u sjeni i ne možemo ju staviti na sunce jer to njoj jednostavno ne odgovara te vjerojatno neće preživjeti. Zato uvijek biramo biljke koje su međusobno kompaktibilne. Dobar primjer je biljka hojhera koja zahtijeva iste uvjete kao i azileja, vrlo su slične te će jedna s drugom savršeno odgovarati.

Pravilna sadnja biljaka

Da bi uspjele, bitno je pravilno ih posaditi. Biljke se sade na način da se cijela biljka zajedno s korijenom vadi iz teglice.

Nakon dodavanja zemlje, dodaje se kiseli supstrat jer šumsko bilje voli kiselije tlo. Nakon tih nekoliko koraka dobili smo lijepi aranžman za stolić na terasi. Ono što je također važno jest da biljke ostanu vani. Ne mogu biti unutra je im toplina dnevnog boravka ne odgovara. Također, potrebno ih je i odmah zaliti, pogotovo cvatuće bilje, no, kada to činimo, trebamo izbjegavati zalijevanje po samom cvijetu budući da je naša voda puna kamenca.

Preporuka je dakle da se ne zalijeva po lišću i po cvijetu, nego se jednostavno napravi maleni razmak u tegli te se lagano zalije. I to je sva mudrost nakon koje ćete uživati u plodovima ovog predivnog bilja!

vrtni centar Šestine

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Cvjetna oaza na balkonu

Otkako je gospođa Jasenka Marija Kaštelan na Facebook grupi objavila fotografije svojega balkona ispunjenog raznim biljkama, oduševljenja ne staju. Ljudi zastajkuju kada prolaze tim dijelom zagrebačkog naselja, dive se, mnogi fotografiraju, nerijetko traže i savjete. Odlučili smo to učiniti i mi te posjetiti gospođu Jasenku i njenu malenu džunglu na drugom katu.

Najljepši balkon u kvartu

Ako prolazite ulicom Antuna Šoljana bilo automobilom ili pješke, i skrenete pogled, vidjet ćete divnu oazu. Šarenilo cvijeća, puzavce, kaktuse koji se spuštaju s visine. Vidjet ćete vjerojatno i gospođu Jasenku kako neumorno brine za svoje zelene ljubimice.

Ljubav prema cvijeću započela je još u djetinjstvu, a sada kada je u mirovini napokon joj se može posvetiti kako spada. Prostor od svega pet i pol metara kvadratnih ispunila je sa više od stotinu biljaka. Svake godine pridoda još koju, a svako doba godine nosi drugačiji  vizual i mirise.

Plodovi su to svakodnevne i višesatne brige

Ljeti cvijeće zalijeva dva do tri puta koristeći više od 30 litara vode. Napominje kako je temperatura vode iznimno bitna i da voda nikako ne smije biti hladna. Kada dođe hladnije vrijeme, potrebne su i dodatne pripreme.

Kvalitetna zemlja, kvalitetna sadnica, kvalitetna dohrana – recept su za zeleni raj, a tajni sastojak je ljubav, puno ljubavi! Čula je da biljke osjećaju, pa nerijetko s njima i popriča, onda kada ju nitko ne čuje.

Osim ljubavi, tajni sastojak su i dobrosusjedski odnosi

Njene biljke protežu se i na kat ispod, no na njenu veliku sreću ima dobre susjede koji se ne bune. Iako im je rekla da slobodno mogu porezati sve što im smeta, oni to još uvijek nisu učinili zbog čega je posebno sretna.

Ipak, netko već pomalo gubi živce, a to je njen suprug. Kroz smijeh govori da je dobro što nemaju veći balkon jer bi banktrotirala, a muž bi ju bacio preko balkona.

Svi mogu imati bar jednu teglu nečega na svome balkonu

Jasenka kaže da ne razumije mlade ljude koji stalno pričaju o ekologiji i čistom zraku, a na svojim prozorima i balkonima nemaju niti jednu teglu bilo kakve biljke. To ju jako rastužuje. “Nema tog položaja stana, balkona, prozora gdje neće nešto uspijeti..”

Biljke su njen apaurin

Osim balkona, Jadranka je ispunila i svaki slobodak kutak u stanu sa još 50-ak biljaka.

Jerihonska ruža, božićni kaktus, orhideje, samo su neke od biljaka koje krase njezin dom. “Mislim da svatko treba imati biljku. Prvo zbog toga što pričinjavaju zadovoljstvo, a k tome pročišćavaju zrak i ne dosađujete se, meni su biljke apaurin”, zaključuje.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

Izbor uredniceprije 5 dana

Televizori nove generacije za najbolji nogometni doživljaj

Počelo je svjetsko prvenstvo u nogometu! I dok su neki sretnici otišli u Katar podržati naše Vatrene, mnogi će ih...

Izbor uredniceprije 5 dana

Kuhinjska drobilica – tako mali, a tako moćan uređaj

U vrijeme kada je zbrinjavanje otpada postala goruća tema svakog kućanstva, mnogi se pitaju kako doskočiti problemu sortiranja biootpada zbog...

Izbor uredniceprije 2 tjedna

Keramika kao mentalna terapija

Ravitera je svojim pristupom jedinstvena u regiji jer svojim prisustvom objedinjuje sve – proizvodnju, prodaju, savjetovanje i edukaciju na području...

Izbor uredniceprije 2 tjedna

Paket tekućeg računa Nove hrvatske banke će vam pomoći u izvanrednim situacijama

Kada uređujete ili preuređujete nekretninu gotovo je pravilo da će vam se dogoditi neka nepredviđena situacija, a to znači i...

Izbor uredniceprije 3 tjedna

Sve prednosti bezgotovinskog kartičnog plaćanja

Bezgotovinsko kartično plaćanje jednostavnije je i brže, a često nudi i brojne druge pogodnosti. Ukoliko niste pobornik takvog načina plaćanja...

Gradnjaprije 3 tjedna

Adaptirati je lako, saznajte kako

Uređenje, preuređenje, adaptacija nekretnine – sve su to izrazi na čiji se spomen mnogi hvataju za glavu. Probijanje planiranih troškova,...

Izbor uredniceprije 1 mjesec

Kako do vlastite nekretnine

Cijene nekretnina u Hrvatskoj već duže vrijeme za mnoge su prilično visoke, pa ni ne pomišljaju na rješavanje stambenog pitanja....

Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Za bezbrižne i sigurne trenutke s vašim najmilijima

Inspiracija i ideje za uređenje originalnog dječjeg kutka nalazi se u svim Lesnina XXXL trgovinama i na webshopu!

nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 9 mjeseci

Kako do prve vlastite nekretnine subvencioniranim kreditom?

Kupnju svog prvog doma mnogima su olakšali subvencionirani krediti APN-a, namijenjeni mladima. Osim pronalaska odgovarajuće nekretnine, treba odabrati i dobru...

Stambene-zgrade-u-Zagrebu Stambene-zgrade-u-Zagrebu
Izbor uredniceprije 9 mjeseci

Isplati li se kupovati nekretnine uz državne subvencije?

Na proljeće kreće novi krug prijava za APN-ove kredite.