Povežimo se

Bilje

Uzgoj biljaka – 3 ključna savjeta

Svjetlost, zalijevanje i prihrana su osnovne stvari za uspješan rast biljaka.

Svim sobnim biljkama potrebni su uvjeti što sličniji onima u prirodi. Stoga prilikom nabave biljaka potrebno se informirati o potrebama za vlagom, temperaturom, svjetlosti i vremenom potrebnim za održavanje.

uzgoj-biljaka_mostera

Svaka biljka kada je kupimo ima uputstvo za upotrebu. Na njoj imamo simbole. Simboli su za zalijevanje, znači koliko je puta trebamo zalijevati mjesečno. Simboli za svjetlost, da li voli jaku svjetlost, srednju ili slabu. I koliko puta godišnje je treba gnojiti.

Zalijevanje

Biljke zalijevamo i ovisno o godišnjem dobu. Po ljeti ih treba zalijevati više, a zimi manje.

zalijevanje-biljaka

„Uzmemo biljku i prstom provjerimo centimetar dva ispod površine zemlje. Ukoliko je zemlja vlažna ne trebamo je zalijevati ukoliko je suha trebamo je zalijevati. Najbolje je zalijevati kišnicom, ukoliko nemate kišnicu dobro je ostaviti vodu barem 12 sati da odstoji kako bi iz nje ishlapio klor. Količina vode ovisi o veličini posude najbolje ćemo provjeriti tako da zalijevamo biljku i kada voda počne curiti kroz drenažnu rupicu na dnu znamo da smo zalili dosta. Biljke grupirajte u skupine kako bi imale svoju mikroklimu i tako sačuvale vlažnost“, kaže magistar hortikulture Tonko Katović.

Svjetlost

Tonković objašnjava kako biljke imaju i različite potrebe prema svjetlosti.

svjetlost-suncokret

„Tako sukulenti i kaktusi trebaju najviše svjetlosti. Oni će najbolje uspijevati na južnim prozorima. Biljka koja treba srednje svjetlosti je orhideja nju možemo pozicionirati  na istočni ili zapadni prozor, zatim tu je Pilea njoj isto odgovaraju tako istočni i zapadni prozori, paprat isto traži srednju količinu svjetlosti tako da joj najbolje odgovara na istočnom ili zapadnom prozoru. Istočni prozori su najpogodniji jer oni imaju ujutro blagu svjetlost, zapadni prozori su malo manje pogodni jer u toku ljetnih mjeseci popodne svjetlost je jaka pa onda trebamo ih malo odmaknuti od prozora. Biljke koje ne trebaju puno svjetlosti i pogodne su za sjeverne prozore su Nolina, Chlorophytum, Sansevieria, Spatifilum, i Monstera. Zimi je biljke potrebno približavati prozorima i izvorima svjetlosti“, navodi Katović.

Prihrana

Za uspješan rast i razvoj biljke treba i gnojiti. „Biljke treba gnojiti tri puta godišnje u proljeće, ljeto i jesen. Dok u zimi nije potrebno gnojiti“, kaže Katović. Na tržištu postoje različita gnojiva tekuća i kruta. Tekuća, kaže, treba aplicirati jedanput mjesečno dok se kruta gnojiva koriste svaka tri mjeseca.  Tekuće gnojivo koristimo tako da ga pomiješamo s vodom za zalijevanje. Ovisno o proizvođaču, piše u uputama kako ga koristiti.

prihrana-biljaka

„I tako zalijemo biljku kao i normalno kad je zalijevamo s tom vodom. Kruta gnojiva koristimo tako  da apliciramo oko biljke i bitno je da je malo pomiješamo, tj. stavimo ispod površine zemlje kako bi se bolje otapala u kontaktu sa zemljom“, navodi magistar hortikulture.

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Bilje

Mali dio prirode u staklenoj posudi na vašoj polici

Biljni terarij postao je najpoželjniji ukras svakog interijera. Taj mali ekosustav ne zahtjeva puno, ali da bi uspio, traži svoje savršene uvjete.

Priroda kao neiscrpni izvor inspiracije

Prije nešto više od tri godine Jakov Brekalo odlučio je napraviti svoj prvi terarij. Iako ima bogato znanje o biljkama, informacije o terariju potražio je na internetu.

Biljni terarij ili minijaturni vrt koji raste unutar staklene posude postao je njegov hobi, a inspiraciju dobiva iz prirode.

Priča je krenula tako da je jedan dan šetao po trgovačkom centru i vidio terarij koji iako predivan, za njegov budžet ipak preskup. Stoga je došao na ideju da sam složi jedan. Dan danas ima taj terarij kod kuće, a od onda su prošle već tri i pol godine.

Inspiracija mu dolazi od želje da prirodu, odnosno taj vanjski svijet predoči u nešto što može imati u zatvorenom, primjerice na polici u boravku.

Bitno je dobro se informirati

Pri odabiru biljaka za terarij treba uskladiti veličinu biljke te njenu potrebu za prostorom i svjetlosti.

Riječ je u pravilu o biljkama koje vole vlagu i vlažna područja. To su manje biljčice koje ne rastu preglomazne, stoga treba paziti što se stavlja u terarij. U današnje vrijeme ljudi u terarije stavljaju biljke koje izgledaju lijepo, međutim nisu primjerene za terarije, te se onda događa da brzo propadnu u takvom malom okruženju.

Jakov savjetuje da se prvenstveno treba dobro informirati prije nego se krene u realizaciju ideje.

Imitacija prirode

Da bi se stvorili idealni uvjeti za život biljaka unutar staklene posude, treba imitirati uvjete iz prirode. Potrebno je složiti mikro održivi sustav kako bi se stvorio ciklus rasta i umiranja, dakle, ono što je samo po sebi prirodno.

Proces izrade započinje slaganjem slojeva, a sve ono što je doneseno iz prirode, poput mahovine, treba dobro oprati kako se ne bi unijele bakterije.

Pješčani dio služi za drenažu i skupljanje viška vode dolje na dnu. Može se staviti i aktivni ugljen koji skuplja sve ono loše na sebe. Neki stavljaju i mahovinu u zemlju i to bi uglavnom bilo to. Nakon toga slijede ukrasni dijelovi, kao što su ukrasni kamenčići i tome slično.

Biljni terarij, kao savršeni mali ekosustav sam stvara svoju vlagu te ga nije potrebno često zalijevati.

Jednostavno održavanje terarija

Ako je mjesto savršeno, zalijevat će biti dovoljno možda jedanput do dvaput godišnje. Ako primijetite da je zemlja suha, da mijenja boju, onda je potrebno zaliti.

Tu zatvorenu posudu ne bi trebalo otvarati, osim kada biljke same pokažu potrebu za vašom intervencijom.

Kad se dogodi rosa, kada bude maglovito, to je zapravo idealno, i tada ne treba ništa dirati niti otvarati. No, ako se dogodi da na stijenkama ima dosta vlage, onda je potrebno otvoriti i pustiti terarij jedno pola dana da on sam ispari taj višak van ili jednostavno možete obrisati stijenke iznutra i vratiti ga natrag na mjesto.

Malom vrtu u staklenoj posudi treba pronaći idealno mjesto s ne previše sunca, ali dovoljno svjetlosti, ne previše topline ali niti hladan prostor. Kad se postignu ti savršeni uvjeti, biljni terarij možete imati godinama.

Nastavite čitati

Bilje

Savjeti stručnjaka za održavanje božićne zvijezde 

Božićna zvijezda jedna je od omiljenih živih blagdanskih ukrasa u mnogim domovima. Ona je vrlo zahtjevna biljka i zbog toga se mnogi odlučuju svake godine kupiti novi primjerak. Koje zahtjeve treba zadovoljiti da bi naša Božićna zvijezda dočekala idući Božić, pitali smo stručnjakinju Vesnu Čuljat.

Lijepa, ali osjetljiva biljka

Božićna zvijezda tradicionalna je ukrasna biljka koja je popularnost stekla zbog kontrasta zelenih i crvenih listova, klasičnih boja Božića.

Cijenjena je zbog prekrasne boje listova. Svi koji misle da su to cvjetovi su u zabludi. To nisu cvjetovi nego listovi.

Ona je jedna vrlo osjetljiva biljka, lijepa ali osjetljiva. Vrlo je osjetljiva na preveliku količinu vode. Kada ju kupite i donesete doma, dobro ju je držati na jednom svjetlom prostoru, ali ne previše toplom.

Da biste zadržali njenu svježinu, najidealnije bi bila temperatura od oko 15, 16 do 17 stupnjeva.

Da bi bila dugotrajna, treba pažljivo odabrati mjesto na kojem će stajati

Riječ je o biljki kratkog dana, stoga više od deset sati treba biti u mraku. Uz to, u prvom redu, najbitnije je pažljivo zalijevanje. Treba ju zaliti samo kada je suha.

Jednom kad joj nađete idealnu poziciju u svom domu, nemojte ju seliti, ova biljka voli biti na jednom mjestu. Prilikom zalijevanja, budite oprezni.

Ako se nalazi u toplijoj prostoriji bit će potrebno češće ju zalijevati, svakih nekoliko dana. Ona prirodno odbacuje donje listove tako da vas to ne treba uplašiti te ako vidite da su listovi stariji i žuti, samo ih jednostavno otklonite i ona će i dalje ostati lijepa.

Nakon što ocvjeta, otprilike u prvom mjesecu, trebalo bi ju staviti na malo hladnije mjesto, neko vrijeme smanjiti zalijevanje, te ju u proljeće presaditi kako biste ju imali i dogodine.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice