Povežimo se

Bilje

Svibanjsko cvijeće – dvije zanimljive kombinacije za balkon

Evo ideje kako da u svoj eksterijer unesete bogatstvo raznolikog cvijeća.

Kada bismo birali najrascvjetaniji mjesec u godini, to bi zasigurno bio svibanj.  Svibanjsko cvijeće uljepšava brojne okućnice i balkone u živopisnim bojama.

Upravo je prva kombinacija namijenjena balkonu jer je odabrana tegla koja se stavlja na ogradu. Takozvano sedlo ima odvodnju i lako je podesivo i namijenjeno različitim tipovima ograda. 

sadnja-batata-i-ivančice-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat

U nju će se posaditi dvije vrste bilja koje si savršeno pašu. Osteospermum, niski cvatući grm koji cvate do listopada i ima mnogo cvjetova. I vrlo zanimljiv ukrasni batat sa srcolikim lišćem koje će dati kontrast osteospermumu, biljci poznatijoj po nazivu afrička ivančica.

Teglu treba naravno napuniti zemljom. Poželjno je koristiti supstrat za cvatuće biljke i ukrasne grmove jer sadrži glinu i zeolit. Zeolit razrahljuje zemlju što je vrlo važno.

Ivančice će rasti u visinu, a ukrasni batat će padati u slapovima prema dolje zato ih treba dobro pozicionirati.

tegla-za-ogradu-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat

Dekoracije se dodaju po želji, ovdje su odabrane one izrađene od drveta kako bi uljepšale teglu.

Iako afričke ivančice vole direktno sunce, batat ga baš i ne voli pa je idealno mjesto za ovakvu kombinaciju ono u polusjeni.

Proširite životni prostor lijepo dekoriranim eksterijerom

A kada je o zanimljivim kombinacijama rascvjetalog svibanjskog bilja riječ, ne treba zaboraviti ni na mimulus. To je jednogodišnja biljka koja se s vremenom može čak i osjemeniti.

sadnja-žardinjere-svibanjsko-cvijeće-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat

Žarke boje ovog mimulusa lijepo će se slagati s ukrasnom koprivom koja dolazi u više boja.

Sadimo ih naizmjence, a obje biljke će vrlo brzo padati preko tegle te će njihovi slapovi biti prekrasni u modernoj, visokoj podnoj žardinjeri neutralnog tona.

žardinjera-za-balkon-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat

Doda se zemlja koje u ovakvim žardinijerama ne treba puno, jer se stavlja u manji uložak. U teglu se može dodati malč. Zadržavat će vlagu što je u sušnim mjesecima vrlo korisno, a istovremeno će biti i lijep detalj u vašoj cvjetnoj instalaciji.

Iz polusjene ova kombinacija će ukrašavati vaše vanjske prostore i svojim žarkim bojama suvereno nagovještati dugoočekivano ljeto.

vrtni centar Šestine

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Bilje

Mali dio prirode u staklenoj posudi na vašoj polici

Biljni terarij postao je najpoželjniji ukras svakog interijera. Taj mali ekosustav ne zahtjeva puno, ali da bi uspio, traži svoje savršene uvjete.

Priroda kao neiscrpni izvor inspiracije

Prije nešto više od tri godine Jakov Brekalo odlučio je napraviti svoj prvi terarij. Iako ima bogato znanje o biljkama, informacije o terariju potražio je na internetu.

Biljni terarij ili minijaturni vrt koji raste unutar staklene posude postao je njegov hobi, a inspiraciju dobiva iz prirode.

Priča je krenula tako da je jedan dan šetao po trgovačkom centru i vidio terarij koji iako predivan, za njegov budžet ipak preskup. Stoga je došao na ideju da sam složi jedan. Dan danas ima taj terarij kod kuće, a od onda su prošle već tri i pol godine.

Inspiracija mu dolazi od želje da prirodu, odnosno taj vanjski svijet predoči u nešto što može imati u zatvorenom, primjerice na polici u boravku.

Bitno je dobro se informirati

Pri odabiru biljaka za terarij treba uskladiti veličinu biljke te njenu potrebu za prostorom i svjetlosti.

Riječ je u pravilu o biljkama koje vole vlagu i vlažna područja. To su manje biljčice koje ne rastu preglomazne, stoga treba paziti što se stavlja u terarij. U današnje vrijeme ljudi u terarije stavljaju biljke koje izgledaju lijepo, međutim nisu primjerene za terarije, te se onda događa da brzo propadnu u takvom malom okruženju.

Jakov savjetuje da se prvenstveno treba dobro informirati prije nego se krene u realizaciju ideje.

Imitacija prirode

Da bi se stvorili idealni uvjeti za život biljaka unutar staklene posude, treba imitirati uvjete iz prirode. Potrebno je složiti mikro održivi sustav kako bi se stvorio ciklus rasta i umiranja, dakle, ono što je samo po sebi prirodno.

Proces izrade započinje slaganjem slojeva, a sve ono što je doneseno iz prirode, poput mahovine, treba dobro oprati kako se ne bi unijele bakterije.

Pješčani dio služi za drenažu i skupljanje viška vode dolje na dnu. Može se staviti i aktivni ugljen koji skuplja sve ono loše na sebe. Neki stavljaju i mahovinu u zemlju i to bi uglavnom bilo to. Nakon toga slijede ukrasni dijelovi, kao što su ukrasni kamenčići i tome slično.

Biljni terarij, kao savršeni mali ekosustav sam stvara svoju vlagu te ga nije potrebno često zalijevati.

Jednostavno održavanje terarija

Ako je mjesto savršeno, zalijevat će biti dovoljno možda jedanput do dvaput godišnje. Ako primijetite da je zemlja suha, da mijenja boju, onda je potrebno zaliti.

Tu zatvorenu posudu ne bi trebalo otvarati, osim kada biljke same pokažu potrebu za vašom intervencijom.

Kad se dogodi rosa, kada bude maglovito, to je zapravo idealno, i tada ne treba ništa dirati niti otvarati. No, ako se dogodi da na stijenkama ima dosta vlage, onda je potrebno otvoriti i pustiti terarij jedno pola dana da on sam ispari taj višak van ili jednostavno možete obrisati stijenke iznutra i vratiti ga natrag na mjesto.

Malom vrtu u staklenoj posudi treba pronaći idealno mjesto s ne previše sunca, ali dovoljno svjetlosti, ne previše topline ali niti hladan prostor. Kad se postignu ti savršeni uvjeti, biljni terarij možete imati godinama.

Nastavite čitati

Bilje

Savjeti stručnjaka za održavanje božićne zvijezde 

Božićna zvijezda jedna je od omiljenih živih blagdanskih ukrasa u mnogim domovima. Ona je vrlo zahtjevna biljka i zbog toga se mnogi odlučuju svake godine kupiti novi primjerak. Koje zahtjeve treba zadovoljiti da bi naša Božićna zvijezda dočekala idući Božić, pitali smo stručnjakinju Vesnu Čuljat.

Lijepa, ali osjetljiva biljka

Božićna zvijezda tradicionalna je ukrasna biljka koja je popularnost stekla zbog kontrasta zelenih i crvenih listova, klasičnih boja Božića.

Cijenjena je zbog prekrasne boje listova. Svi koji misle da su to cvjetovi su u zabludi. To nisu cvjetovi nego listovi.

Ona je jedna vrlo osjetljiva biljka, lijepa ali osjetljiva. Vrlo je osjetljiva na preveliku količinu vode. Kada ju kupite i donesete doma, dobro ju je držati na jednom svjetlom prostoru, ali ne previše toplom.

Da biste zadržali njenu svježinu, najidealnije bi bila temperatura od oko 15, 16 do 17 stupnjeva.

Da bi bila dugotrajna, treba pažljivo odabrati mjesto na kojem će stajati

Riječ je o biljki kratkog dana, stoga više od deset sati treba biti u mraku. Uz to, u prvom redu, najbitnije je pažljivo zalijevanje. Treba ju zaliti samo kada je suha.

Jednom kad joj nađete idealnu poziciju u svom domu, nemojte ju seliti, ova biljka voli biti na jednom mjestu. Prilikom zalijevanja, budite oprezni.

Ako se nalazi u toplijoj prostoriji bit će potrebno češće ju zalijevati, svakih nekoliko dana. Ona prirodno odbacuje donje listove tako da vas to ne treba uplašiti te ako vidite da su listovi stariji i žuti, samo ih jednostavno otklonite i ona će i dalje ostati lijepa.

Nakon što ocvjeta, otprilike u prvom mjesecu, trebalo bi ju staviti na malo hladnije mjesto, neko vrijeme smanjiti zalijevanje, te ju u proljeće presaditi kako biste ju imali i dogodine.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice