Povežimo se

Planiranje i uređenje

Sjenica koju su vlasnici izgradili sami

Nije fora kupiti gotovu sjenicu, zaključili su Mislav i Adriana i sami je izradili

U ljetnim danima prava je sreća imati u vrtu sjenicu koja pruža ugodan hlad za uživanje i odmor. Zadovoljstvo je još i veće kad je napravite sami, po svojim željama.

Baš to su napravili Adriana i Mislav Combaj. Ispod pergole njihov život i rad u predgrađu Zagreba dobio je novu dimenziju.

Kupiti gotovo ili uradi sam projekt

Nije fora kupiti gotovu sjenicu, zaključili su Mislav i Adriana i sami je izradili. 

Uvijek me nekako više vuče selo, polja, rijeke, iako ovdje nema rijeka  stvorili smo  oazu  u kojoj možemo uživati. Muž dijeli to mišljenje i oduvijek smo znali da ćemo se skrasiti negdje u predgrađu ili na selu, priča nam Adriana. 

Mnogo vremena i novca potrošili su na odvoz glomaznog otpada, čišćenje šikare i ravnanje terena. Sve to bilo je potrebno učiniti prije ljepšeg dijela posla.  

Izbor materijala i bilja za sjenicu

Ispred kuće, gdje se sad nalazi predivna sjenica bilo je puno slobodnog prostora.  Adriana je predložila ajde neka bude pergola pa da vidimo što možemo sami smisliti u okviru budžeta kojim raspolažemo, sjeća se  Mislav.  Za samu pergolu smo kupili sirovo drvo koje je koštalo oko 1500 kuna, sami smo ga obradili, polakirali sve digli na 4 stupa i pošarafili.

Definitivno su htjeli raditi s drvom, da terasa bude drvena. Beton i kupovanje gotove sjenice nije bila opcija. Htjeli su prirodni look.  

Što se tiče same terase trošak nije velik kad se kupuje neobrađeno drvo. Ako ćete ga sami šmirglati, bojati. Na taj način možete znatno uštediti, savjetuje Adriana.  

Pergola će tek postati prava zelena oaza kad stasaju sve posađene penjačice, jer to je bit.  Adriana je stoga posadila klematis, kraljicu penjačica. 

 Za klematis je bitno redovito zalijevanje.  Isto tako je važno znati da gore voli biti osunčan, a dolje voli imati hladne noge. Možete i ispred njega posaditi neku biljku kako sunce ne bi došlo do korijena, objašnjava ljubiteljica prirode i bilja Adriana Combaj. 

Cijeli vrt je ograđen drvenom ogradom uz koju rastu razna stabla i voćke. A u središtu su posađene mladice od kojih se očekuju raskošnje krošnje. Kako i koliko rastu, Adriana sve prati u dnevniku biljaka. 

„Zaista volim bilje. Na internetu postoji velika biljna zajednica gdje mi zapravo razmjenjujemo biljke, isto tako ja sam iz Karlovca, pa donesem i od mojih da me podsjećaju na moj kraj. Moja priča s biljem traje godinama i volim da mi svaka biljka ima neko posebno značenje.“

Tko radi taj i griješi, ali i nauči

Kako je ovo bila prva pergola koju su sami radili, dogodile su se i neke početničke pogreške. Primjerice, ostavili su premali razmak između donjih podnih dasaka. S prvom kišom one su se napuhnule i jedan dio je napuknuo pa su ih  morali zamijeniti. Pod su napravili iz drugog pokušaja.

„To je amaterski pothvat, ali uz internet i dovoljno istraživanja sve se može naučiti i samostalno napraviti.“

Zajedničkim snagama su i namještaj sami izradili, od starih paleta. Trebalo je samo kupiti jastučiće i pobrinuti se za detalje.

Planiramo još puno toga, još i raditi na kući, proširivati dvorište, posaditi povrće, voće, krenuli smo i s izradom gredica, najavljuje Mislav.  Za sad se Adriana najviše bavi cvijećem, ali definitivno će se baciti i u ovaj drugi dio. Tako da ja sam zapravo tu samo neka fizička snaga,a  Adriana je idejni začenik i pokretač. U svom albumu uspomena ovaj vrijedni bračni par čuva mjestao za nove projekte, jer, kažu, najviše cijeniš ono što napraviš sam.   

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Planiranje i uređenje

Vrtni alat – Best off sezona 18

Uređaji i alat uz koje vrtlarski radovi postaju uživanje

Vrijedni stručnjaci svake nas godine podsjete koji se vrtlarski poslovi trebaju obaviti i kako ih olakšati korištenjem inovativnih uređaja.

Jurilica za laku košnju

Ove sezone oduševile su nas i crvene jurilice za košnju trave.

Redovito održavanje velikih travnjaka zahtjevan je posao za standardne kosilice. Za taj su posao idealne traktorske kosilice koje će pružiti posebno iskustvo vožnje na svim terenima uz
jednostavno korištenje. Više…

Prednosti robotskih kosilica

Napredna tehnologija mijenja našu svakodnevicu u svim segmentima pa tako i vrtlarenju. Robotske kosilice sve su češći izbor vlasnika vrtova koji svoje travnate površine žele održavati maksimalno efikasno uz minimalno napora. Više…

Odaberite pravu kosilicu za vaš travnjak

Bez redovite košnje trava će izgledati zapušteno i neuredno, a zbog krivo odabrane kosilice taj se posao može učiniti teškim. 

Motorne kosilice najčešći su izbor, a u tom segmentu AL-KO uređaji prednjače zbog svojih brojnih mogućnosti. Više…

Olakšajte poslove u vrtu uz alate za iskusne vrtlare

Ako imate veliki vrt i travnjak, poslovi mogu biti vrlo izazovni. Olakšati ih mogu alati namijenjeni profesionalcima i ozbiljnim vrtlarima. Više…

Vrtni alat

Nastavite čitati

Planiranje i uređenje

Odaberite odgovarajuću vrstu roštilja za vašu ljetnu oazu

Za roštiljanje ne postoji loš trenutak. Roštilj je savršena prilika za odmoriti se u društvu prijatelja i obitelji, a ujedno može biti i jedna od glavnih aktivnosti za bilo koju drugu vrstu događanja.

Ljetne večeri nezamislive su bez dobrog društva i opuštenog provođenja vremena na otvorenom. Stoga je roštilj mnogima idealan i najjednostavniji način pripreme hrane, koji ne samo da je ukusan, već pridonosi i stvaranju jedne zabavne atmosfere.

Današnja ponuda roštilja iznimno je velika. Kao što postoje brojni načini pripreme roštilja i namirnica koje se mogu pripremati na roštilju, tako postoji i nekoliko vrsta roštilja – na drva, ugljen, plinski i električni.

U aktualnoj ponudi u svim Lesnina XXXL centrima i na webshopu u tijeku su posebni popusti na program proizvoda za ljetno roštiljanje, a ponuda uz kompletan pribor za roštiljanje, kao što su hvataljke, profesionalni štapići za ražnjiće, bežični termometri, noževi, obuhvaća i raznoliki izbor roštilja.

Tradicionalna metoda pečenja hrane na otvorenoj vatri uz pomoć roštilja na drveni ugljen zaokružit će gurmansko iskustvo stvarajući intenzivan dim i aromu koja obogaćuje okus mesa, ribe ili povrća.

Veći plinski roštilj s 3 plamenika i termometrom za precizno praćenje osigurat će fin obrok za velika društva, dok će robusni kotači omogućiti roštiljanje i na nešto zahtjevnijim terenima. Ovu vrstu roštilja predlažemo ako ne želite ložiti vatru.

Eletrični ili plinski roštilj – što odabrati?

Električni ili plinski roštilj odlična su opcija za roštiljanje na balkonu i bez dima, kvalitetni materijali garantiraju finu pripremu hrane, a ujedno su i vrlo praktični za prenošenje.
Iskusni grill majstori znaju da detalji čine razliku. Roštilji s poklopcem pružaju opciju indirektnog pečenja, odnosno pečenje na niskim temperaturama. Također, pojedini modeli imaju opciju dugotrajnog dimljenja, koja je u gastro svijetu postala pravi hit u pripremi roštilja.

Sve veća pažnja pridaje se i raznim dodacima za roštiljanje. Klasični dodaci kao što su lopatica, hvataljka, daska za rezanje, rukavice, pregača neizostavan su pribor kod pripreme svima nama omiljene gastro delicije.

Roštilj za pečenje pizze

Ljetno roštiljanje ne podrazumijeva samo pečenje mesa, ribe i povrća. U ponudi opreme za ljetno roštiljanje u Lesnini potražite i peć za pizzu. No, jeste li znali da je pizzu moguće ispeći i na roštilju? Naime, tako se postiže veća temperatura nego u pećnici, a i sama priprema pizze na roštilju je jednostavna, naročito ako koristite kamen za pizzu.

Lesnina XXXL – Kreirajmo dom zajedno!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice