Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Šišanje živice

Redovitim održavanjem i šišanjem, živica će osim lijepog izgleda dobiti i na gustoći. No treba znati kada i kako pravilno orezati živicu kako ne bi došlo do sušenja njenih grana.

Najprikladnije vrijeme za šišanje oblikovanih živica koje su u proljeće potjerale mladice, počinje sredinom lipnja. S krajem tog mjeseca završava proljetno razdoblje intenzivnog rasta, a kako će tijekom ljeta izrasti tek kratki izboji, živica će svoj oblik zadržati do iduće godine.

Tipovi živice

Razlikujemo dvije vrste živica: formalnu koju određuju čisti oblici i neformalnu bez strogih formi, pa je stoga i njeno održavanje nešto jednostavnije. Za formalnu živicu pogodne su biljke koje bujno tjeraju pa će zbog tog razloga biti prikladnije za češće orezivanje. To su primjerice: buksus, šimšir, tisa, lovor-višnja, kalina, grab, bukva i kupresociparis. Ukoliko su vam draže nepravilne forme, dobar izbor za živicu neformalnog oblika bit će jasmin, pajasmin, suručica, berberis, žutika, petoprste ili forzicija.

Živica Dom2

Idealna razdoblja za sadnju živice su jesen i proljeće. Jesen je pogodna za sadnju listopadnih grmova, kod kojih je korijen sadnice u prodaji bez zemlje. Sadnice iz kontejnera mogu se saditi i tijekom ljeta, pod uvjetom da se redovito zalijevaju.

Neformalne živice šišaju se dva puta godišnje. Prvi put prije početka vegetacije, te na njenom završetku, krajem ljeta. Forzicija primjerice cvate vrlo rano, stoga je orezivanje bilo potrebno obaviti potkraj zime, odnosno netom prije početka vegetacije.

Živica Dom2

Niske, sitnolisne živice poput šimšira, moguće je šišati ručnim ili električnim škarama, kao i visoke živice kod kojih će nam električne škare znatno olakšati rad i uštedjeti vrijeme. Visoke živice treba šišati počevši od bočnih stranica, rezovima odozdo prema gore. Posljednji se šiša vrh živice, a kako bi bio što ravniji škare moraju biti postavljene vodoravno. Biljke velikih listova, poput lovor-višnje i božikovine, najbolje je šišati oštrim ručnim škarama za živicu, jer će rez biti čišći i oštriji od reza električnim škarama.

Briga i zdravlje živice

Kako bi živica bila gusta i lijepa, osim orezivanja potrebno ju je i prihranjivati, kako putem korijena, tako i folijarno, odnosno putem listova. Kao i ostale biljne vrste živicu tijekom sunčanih i toplih dana treba zalijevati, a tijekom cijele vegetacijske sezone potrebno ju je i čistiti od odumrlih listova, kako bi se osigurala prozračnost grma i bujniji rast.

Živica Dom2

Neredovito i nedovoljno šišanje živice loše je za sve vrste živica koje su tada prorijeđene, slabo razgranate i s gustim busenovima tek na vrhu grana. Za koju ćete se vrstu živice odlučiti ovisi o veličini i položaju vrta, odnosno vrlo je bitno je li ona predviđena na osunčanoj ili sjenovitoj površini, ali i o vašem ukusu, odnosno o vrsti vrta koji uređujete i simpatiji prema određenim biljnim vrstama.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Bilje

Mali dio prirode u staklenoj posudi na vašoj polici

Biljni terarij postao je najpoželjniji ukras svakog interijera. Taj mali ekosustav ne zahtjeva puno, ali da bi uspio, traži svoje savršene uvjete.

Priroda kao neiscrpni izvor inspiracije

Prije nešto više od tri godine Jakov Brekalo odlučio je napraviti svoj prvi terarij. Iako ima bogato znanje o biljkama, informacije o terariju potražio je na internetu.

Biljni terarij ili minijaturni vrt koji raste unutar staklene posude postao je njegov hobi, a inspiraciju dobiva iz prirode.

Priča je krenula tako da je jedan dan šetao po trgovačkom centru i vidio terarij koji iako predivan, za njegov budžet ipak preskup. Stoga je došao na ideju da sam složi jedan. Dan danas ima taj terarij kod kuće, a od onda su prošle već tri i pol godine.

Inspiracija mu dolazi od želje da prirodu, odnosno taj vanjski svijet predoči u nešto što može imati u zatvorenom, primjerice na polici u boravku.

Bitno je dobro se informirati

Pri odabiru biljaka za terarij treba uskladiti veličinu biljke te njenu potrebu za prostorom i svjetlosti.

Riječ je u pravilu o biljkama koje vole vlagu i vlažna područja. To su manje biljčice koje ne rastu preglomazne, stoga treba paziti što se stavlja u terarij. U današnje vrijeme ljudi u terarije stavljaju biljke koje izgledaju lijepo, međutim nisu primjerene za terarije, te se onda događa da brzo propadnu u takvom malom okruženju.

Jakov savjetuje da se prvenstveno treba dobro informirati prije nego se krene u realizaciju ideje.

Imitacija prirode

Da bi se stvorili idealni uvjeti za život biljaka unutar staklene posude, treba imitirati uvjete iz prirode. Potrebno je složiti mikro održivi sustav kako bi se stvorio ciklus rasta i umiranja, dakle, ono što je samo po sebi prirodno.

Proces izrade započinje slaganjem slojeva, a sve ono što je doneseno iz prirode, poput mahovine, treba dobro oprati kako se ne bi unijele bakterije.

Pješčani dio služi za drenažu i skupljanje viška vode dolje na dnu. Može se staviti i aktivni ugljen koji skuplja sve ono loše na sebe. Neki stavljaju i mahovinu u zemlju i to bi uglavnom bilo to. Nakon toga slijede ukrasni dijelovi, kao što su ukrasni kamenčići i tome slično.

Biljni terarij, kao savršeni mali ekosustav sam stvara svoju vlagu te ga nije potrebno često zalijevati.

Jednostavno održavanje terarija

Ako je mjesto savršeno, zalijevat će biti dovoljno možda jedanput do dvaput godišnje. Ako primijetite da je zemlja suha, da mijenja boju, onda je potrebno zaliti.

Tu zatvorenu posudu ne bi trebalo otvarati, osim kada biljke same pokažu potrebu za vašom intervencijom.

Kad se dogodi rosa, kada bude maglovito, to je zapravo idealno, i tada ne treba ništa dirati niti otvarati. No, ako se dogodi da na stijenkama ima dosta vlage, onda je potrebno otvoriti i pustiti terarij jedno pola dana da on sam ispari taj višak van ili jednostavno možete obrisati stijenke iznutra i vratiti ga natrag na mjesto.

Malom vrtu u staklenoj posudi treba pronaći idealno mjesto s ne previše sunca, ali dovoljno svjetlosti, ne previše topline ali niti hladan prostor. Kad se postignu ti savršeni uvjeti, biljni terarij možete imati godinama.

Nastavite čitati

Bilje

Savjeti stručnjaka za održavanje božićne zvijezde 

Božićna zvijezda jedna je od omiljenih živih blagdanskih ukrasa u mnogim domovima. Ona je vrlo zahtjevna biljka i zbog toga se mnogi odlučuju svake godine kupiti novi primjerak. Koje zahtjeve treba zadovoljiti da bi naša Božićna zvijezda dočekala idući Božić, pitali smo stručnjakinju Vesnu Čuljat.

Lijepa, ali osjetljiva biljka

Božićna zvijezda tradicionalna je ukrasna biljka koja je popularnost stekla zbog kontrasta zelenih i crvenih listova, klasičnih boja Božića.

Cijenjena je zbog prekrasne boje listova. Svi koji misle da su to cvjetovi su u zabludi. To nisu cvjetovi nego listovi.

Ona je jedna vrlo osjetljiva biljka, lijepa ali osjetljiva. Vrlo je osjetljiva na preveliku količinu vode. Kada ju kupite i donesete doma, dobro ju je držati na jednom svjetlom prostoru, ali ne previše toplom.

Da biste zadržali njenu svježinu, najidealnije bi bila temperatura od oko 15, 16 do 17 stupnjeva.

Da bi bila dugotrajna, treba pažljivo odabrati mjesto na kojem će stajati

Riječ je o biljki kratkog dana, stoga više od deset sati treba biti u mraku. Uz to, u prvom redu, najbitnije je pažljivo zalijevanje. Treba ju zaliti samo kada je suha.

Jednom kad joj nađete idealnu poziciju u svom domu, nemojte ju seliti, ova biljka voli biti na jednom mjestu. Prilikom zalijevanja, budite oprezni.

Ako se nalazi u toplijoj prostoriji bit će potrebno češće ju zalijevati, svakih nekoliko dana. Ona prirodno odbacuje donje listove tako da vas to ne treba uplašiti te ako vidite da su listovi stariji i žuti, samo ih jednostavno otklonite i ona će i dalje ostati lijepa.

Nakon što ocvjeta, otprilike u prvom mjesecu, trebalo bi ju staviti na malo hladnije mjesto, neko vrijeme smanjiti zalijevanje, te ju u proljeće presaditi kako biste ju imali i dogodine.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice