Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Sadnja bobičastog voća

Uzgoj bobičastog voća moguć je u vrtu, voćnjaku, ali i kod kuće, na balkonu ili na terasi.

Foto: DOMnaKVADRAT

Nakon što smo nedavno predstavili ljekovita i blagotvorna svojstva bobičastog bilja, možda smo vas potaknuli da ga zasadite u svom domu. Saznajte kako i o čemu treba voditi brigu.

U potrazi za prirodnim eliksirom zdravlja, zaustaviti se možemo u vlastitom vrtu, na ukusnim plodovima bobičastog voća. Redovitim konzumiranjem bobičastog voća svakako možemo popraviti krvnu sliku, poboljšati imunitet pa čak i prevenirati brojne bolesti. Bobičasto voće održava našu probavu, štiti kosti i blagotvorno djeluje na kožu.

Želite li sami uzgojiti plodove bogate C i drugim vitaminima izrazitih antioksidativnih svojstava, sadnice možete kupiti u bolje opskrbljenim vrtnim centrima. Pritom se treba uvjeriti u kvalitetu sadnice i osigurati kvalitetan supstrat za sadnju. Uzgoj bobičastog voća moguć je u vrtu, voćnjaku, ali i kod kuće, na balkonu ili na terasi. Evo nekoliko savjeta za sadnju koje donosimo u suradnji s ‘Vrtovima sunca’.

Najbolje je kupiti kontejniranu presadnicu s razvijenim korjenovim sustavom. Već u kontejneru biljka je zasađena u adekvatan supstrat. Uglavnom sve zahtjevaju blago kisela do kisela tla, osim biljke goji koja traži alkalno tlo.

Aronija je samoprašivač, zanimljiva i zbog toga što nema prirodnih neprijatelja. Ne napadaju je bolesti niti nametnici, zbog ćega ne traži zaštitu niti tretiranje kemijskim preparatima.

Tlo u koje je zasađena brusnica potrebno je jednom godišnje malčirati, kako bi se tlo zakiselilo. Biljka goji potječe iz jugoistočne Azije. Danas je najpoznatija superhrana s brojnim pozitivnim učincima na zdravlje i najboljim antioksidacijskim svojstvima.

Uzgojem u posudi kontroliraju se uvjeti njenog rasta, a rezidbom veličina grma koji će ukrastiti vaš vrt ili balkon. Za sadnju je poželjno pripremiti posudu minimalne zapremine 30 litara, na čije dno treba postaviti drenažu.

Prihranom se osigurava redovit rod, a korijen biljke nikada ne smije ostati suh. Bobičasto voće traži redovito zalijevanje. Plodovi će se koristiti za prehranu, stoga za gnojidbu treba koristiti isključivo bio-gnojivo, stajsko ili peletirano. Ljekovito bilje poželjno je držati na svjetlom i osunčanom mjestu.

 

 

vrtni centar sestine

 

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Bilje

Najljepše zimzelene biljke u vrtu

Zima je godišnje doba kada u vrtu ima vrlo malo šarenila. Kako svi volimo uživati u bojama, bilo u interijeru tako i u eksterijeru, krenuli smo u potragu za šarenim zimzelenim biljkama. Donosimo nekoliko prijedloga i savjeta o atraktivnim sadnicama koje svoj šarm daju svakom godišnjem dobu.

Zimzeleno bilje krasit će vaše vrtove i terase cijelu godinu

Poanta zimzelenog bilja je da nam traje cijelu godinu, kroz sva četiri godišnja doba. Međutim, postoje biljke koje su zimzelene, ali cvatu u jesen i zimu, što im daje poseban šarm jer neke mijenjaju boju, druge imaju cvijet, dok treće bobice.

To su ustvari biljke koje su otporne na kišu, mrazeve i na smrzavanje, a što se tiče snijega, snijeg im dođe kao izolator, u prijevodu, nikada nemojte tresti snijeg s bilja jer se time može dogoditi pucanje granja ili lišća te će biljke izgledati neugledno. Snijeg stoga treba uvijek ostati na biljkama.

Biljke treba posebno pripremiti za nadolazeće hladne dane

Sve biljke koje imamo u vrtu trebamo pripremiti za zimsko vrijeme. Bitno je pratiti njihovo prirodno stanište. Npr., azeleja prirodno raste u šumi te je stoga potrebno stvoriti takve uvjete kako bi mogla rasti i cvasti u punom sjaju.

Kada je riječ o bršljenju, njega možemo pustiti da pada uz neki zid. Ilex primjerice može narasti i do dva metra te je kao takav idealan za vrtove i velike prostore. Ima crvene bobice što pridonosi njegovom efektnom izgledu.

Puno bilja možemo uzgajati na balkonima u žardinjerama, u niskim ili visokim, ali istovremeno obavezno moramo osigurati određene uvjete kako bi biljke opstale. Ako biljka npr. voli sjenu ona onda mora biti u sjeni i ne možemo ju staviti na sunce jer to njoj jednostavno ne odgovara te vjerojatno neće preživjeti. Zato uvijek biramo biljke koje su međusobno kompaktibilne. Dobar primjer je biljka hojhera koja zahtijeva iste uvjete kao i azileja, vrlo su slične te će jedna s drugom savršeno odgovarati.

Pravilna sadnja biljaka

Da bi uspjele, bitno je pravilno ih posaditi. Biljke se sade na način da se cijela biljka zajedno s korijenom vadi iz teglice.

Nakon dodavanja zemlje, dodaje se kiseli supstrat jer šumsko bilje voli kiselije tlo. Nakon tih nekoliko koraka dobili smo lijepi aranžman za stolić na terasi. Ono što je također važno jest da biljke ostanu vani. Ne mogu biti unutra je im toplina dnevnog boravka ne odgovara. Također, potrebno ih je i odmah zaliti, pogotovo cvatuće bilje, no, kada to činimo, trebamo izbjegavati zalijevanje po samom cvijetu budući da je naša voda puna kamenca.

Preporuka je dakle da se ne zalijeva po lišću i po cvijetu, nego se jednostavno napravi maleni razmak u tegli te se lagano zalije. I to je sva mudrost nakon koje ćete uživati u plodovima ovog predivnog bilja!

vrtni centar Šestine

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Cvjetna oaza na balkonu

Otkako je gospođa Jasenka Marija Kaštelan na Facebook grupi objavila fotografije svojega balkona ispunjenog raznim biljkama, oduševljenja ne staju. Ljudi zastajkuju kada prolaze tim dijelom zagrebačkog naselja, dive se, mnogi fotografiraju, nerijetko traže i savjete. Odlučili smo to učiniti i mi te posjetiti gospođu Jasenku i njenu malenu džunglu na drugom katu.

Najljepši balkon u kvartu

Ako prolazite ulicom Antuna Šoljana bilo automobilom ili pješke, i skrenete pogled, vidjet ćete divnu oazu. Šarenilo cvijeća, puzavce, kaktuse koji se spuštaju s visine. Vidjet ćete vjerojatno i gospođu Jasenku kako neumorno brine za svoje zelene ljubimice.

Ljubav prema cvijeću započela je još u djetinjstvu, a sada kada je u mirovini napokon joj se može posvetiti kako spada. Prostor od svega pet i pol metara kvadratnih ispunila je sa više od stotinu biljaka. Svake godine pridoda još koju, a svako doba godine nosi drugačiji  vizual i mirise.

Plodovi su to svakodnevne i višesatne brige

Ljeti cvijeće zalijeva dva do tri puta koristeći više od 30 litara vode. Napominje kako je temperatura vode iznimno bitna i da voda nikako ne smije biti hladna. Kada dođe hladnije vrijeme, potrebne su i dodatne pripreme.

Kvalitetna zemlja, kvalitetna sadnica, kvalitetna dohrana – recept su za zeleni raj, a tajni sastojak je ljubav, puno ljubavi! Čula je da biljke osjećaju, pa nerijetko s njima i popriča, onda kada ju nitko ne čuje.

Osim ljubavi, tajni sastojak su i dobrosusjedski odnosi

Njene biljke protežu se i na kat ispod, no na njenu veliku sreću ima dobre susjede koji se ne bune. Iako im je rekla da slobodno mogu porezati sve što im smeta, oni to još uvijek nisu učinili zbog čega je posebno sretna.

Ipak, netko već pomalo gubi živce, a to je njen suprug. Kroz smijeh govori da je dobro što nemaju veći balkon jer bi banktrotirala, a muž bi ju bacio preko balkona.

Svi mogu imati bar jednu teglu nečega na svome balkonu

Jasenka kaže da ne razumije mlade ljude koji stalno pričaju o ekologiji i čistom zraku, a na svojim prozorima i balkonima nemaju niti jednu teglu bilo kakve biljke. To ju jako rastužuje. “Nema tog položaja stana, balkona, prozora gdje neće nešto uspijeti..”

Biljke su njen apaurin

Osim balkona, Jadranka je ispunila i svaki slobodak kutak u stanu sa još 50-ak biljaka.

Jerihonska ruža, božićni kaktus, orhideje, samo su neke od biljaka koje krase njezin dom. “Mislim da svatko treba imati biljku. Prvo zbog toga što pričinjavaju zadovoljstvo, a k tome pročišćavaju zrak i ne dosađujete se, meni su biljke apaurin”, zaključuje.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice