Povežimo se

Bilje

RUŽA Kraljica koja se ne miče s trona

Predivna, ali zahtjevna biljka

Izbor biljaka za sadnju najveći je u proljeće. Među morem predivnih boja i oblika, puno ljudi za svoje vrtove, cvjetne gredice i balkone bira ružu, kraljicu cvijeća.

‘Njen cvijet je nenadmašan. Znači taj veliki broj latica koji se tako postepeno otvaraju do prvog cvata izgleda fenomenalno’, kaže Dubravka Mišolongin, dipl. ing. agronomije.

Napadaju je nametnici

Bujan izgled ruže postiže se stalnom brigom i kraljevskim tretmanom. ‘Osim što je treba kvalitetno posaditi u jedno vrlo kvalitetno i hranjivo tlo i pružit joj šansu idealnih uvjeta sadnje, ona je kompleksna iz razloga što je napadaju različiti nametnici, razne vrste ušiju lisnih, neke bolesti, tako da su ljudi kod sadnje ruža obično razočarani kad u osmom mjesecu imaju gole grane bez lišća’, dodaje.

Sadimo ih u jesen ili proljeće. U jesen one čiji je korijen baliran u piljevini, a u proljeće kontejnirane sadnice.

‘Uvijek je dobro koristiti kontejniranu biljku, ne samo kod ruža, nego i inače u hortikulturi, zato što je ta biljka sada već stvorila kroz neko vrijeme osim krupnog, i ono sitno korijenje. Tako kontejnirana kad se stavi u rupu, koja je iskopana po pravilima 50 puta 50, uz prikladan supstrat, ona kreće odmah sa razvojem nadzemnog dijela’, pojašnjava Dubravka.

Jesen: Najpoželjnije vrijeme sadnje

Dok ova golog korijena, najprije se mora ukorijeniti, a onda krenut s nadzemnim dijelom. Zato je nju poželjnije saditi u jesen.

Proljetnu sadnju treba obaviti do sredine četvrtog mjeseca, jer tada već kreće njihova puna vegetacija. Na njenom samom početku, kod izboja crvenkastih listova, treba krenuti s prvim tretiranjem.

‘Pritom se ne misli na tretiranje lisnih ušiju i nametnika. Oni se tretiraju u trenutku kad se pojave jer se može stvoriti rezistencija na neko od zaštitnih sredstava. Već se tretira s fungicidima čime će se spriječiti pojave gljivica i bolesti na samim ružama i onda će se kroz cijeli period vegetacije i cvatnje održati svježi, zdrav, izgled’, kaže.

Tretiranje svaka dva tjedna

Kako bi ruža ostala zdrava, kod pune vegetacije, tretiranje zaštitnim sredstvima preporuča se gotovo svaka dva tjedna. Kroz cijeli period cvatnje, osim njege i zaštite, potrebna je i redovita prihrana.

‘Ako nemamo mogućnost koristiti stajsko gnojivo, onda bi bilo svakako dobro koristiti neko peletirano gnjojivo. Korisno je i prihranjivat putem lista, znači folijarno s nekom otopinom, kako bi je zaštitili. Neka iskustva su pokazala da nije loše koristiti aminokiseline. Aminokiseline kod biljaka znači stvaraju otpornost’, tvrdi.

Kraljica cvijeća tijekom proljeća i ljeta može imati nekoliko perioda cvatnje, a njen cvijet najraskošniji je u svijetu.

‘Danas vidimo po gradskim nekakvim urbanim gredicama  da se vrlo često nakon tog bujnog cvata opet orezuju, prihranjuju i onda dobijemo možda još jedan ili dva cvata do jeseni’, dodaje Dubravka.

Oduševljava i velik izbor ruža koje su u ponudi Vrtnog centra Šestine. Od stablašica, floribundi do padajućih sorti. 

Voli osunčana mjesta

‘Nekako su ljudi najviše skloni čajevkama i floribundama. Čajevke su znači ona uobičajena karakteristična vrsta ruže klasičnog cvata. Kod nje je uvijek poželjno na vrijeme raditi rezidbu, kako ne bi očvrsnula i postala masivna i ružna za pogled. A dok se recimo floribunde koje vrlo često cvatu, nekad u sezoni i do tri puta, trebaju redovito orezivati na vrlo niske izboje’, upozorava.

Ruža voli osunčana mjesta . ‘Njoj je sunce u svakom slučaju velika podrška za cvat. U nekakvoj hladovini, kao i sve biljke koje traže sunce, uvijek se nekako prema svjetlu, pa onda samim tim i gubi na izgledu, nije toliko atraktivna, ne razvije lijepu lisnu masu, a onda na koncu i cvijet’, zaključuje.

Ruža je predivna, ali i vrlo zahtjevna biljka. Daje svoj maksimum, samo ako joj na tom putu pomognemo.

Oglas

Bilje

Ako su sadnice iz kvalitetnog sjemena, biljke će sigurno brže rasti

Bez kvalitetnog sjemena nema ni organskog vrta u kojem rastu zdrave biljke, čega je svjestan svaki vrtlar koji u vrtu skuplja vlastito sjeme povrća i drugih biljaka koje uzgaja.

Bez kvalitetnog sjemena nema ni organskog vrta u kojem rastu zdrave biljke, čega je svjestan

Organsko-biološki uzgoj povrća temelji se na tri osnovna načela: zdravo tlo, netretirano sjeme za sadnice i prirodan rast. Sjeme je nosilac života. Predstavlja mladu biljku u latentnom stanju, a obavijeno je sjemenom ljuskom i opskrbljeno rezervnim tvarima. Sjemenom nazivamo sve ono što se sjetvom povjerava tlu ili se u tu svrhu stavlja u promet, stoji na stranicama plantella.hr

Sjeme za sjetvu mora biti kvalitetno, odnosno visoke klijavosti, čisto i ne smije biti zaraženo bolestima. To je preduvjet za dobar rast i razvoj usjeva uz pridržavanja mjera tehnologije, za ostvarenje visokog prinosa.

Dobro je znati

Prilikom kupovine sjemena vaši su interesi zaštićeni zakonom koji propisuje standarde za čistoću i klijavost sjemena, no unatoč tome posavjetujte se s trgovcem i kupujte provjerenu kvalitetu i prekontrolirajte na ambalaži rok trajanja. U današnje vrijeme u ponudi imamo organsko i eko sjeme pa je najbolje nabaviti takvo označeno u original ambalaži.

Čuvanje sjemena

Sjeme biljaka se najčešće skladišti u staklenke ili papirnate vrećice, ambalažu u kojoj će ponajprije biti zaštićeno od vlage koja može pospješiti njegovo propadanje.

Sadnja živice – zaštitite se od pogleda živim zidom

Naime, ako se predugo čuva u lošim uvjetima, klijavost sjemena znatno će oslabjeti. Čim se navlaži, mirovanje se prekida i počnu se trošiti rezervne tvari koje su u njemu pohranjene pa ne klija poslije kad se posije.

Pri skladištenju se poželjno pridržavati nekoliko pravila:

  • Samo potpuno suho sjeme spremamo u papirnate vrećice, limene kutije i staklenke.
  • Sjeme se mora čuvati na niskim temperaturama i u suhoj i mračnoj atmosferi.
  • Klijavost sjemena ne traje vječno zbog čega kolekciju treba često obnavljati (klijavost ne prestaje odmah nego pomalo opada iz godine u godinu).
  • Zima je idealno doba za provjeru zaliha i kvalitete sjemena.
  • Vlažni zrak i visoka temperatura dva su najveća neprijatelja uskladištena sjemena.

Sjeme povrća

Kod povrća morate imati na umu da se sjeme uzima samo iz “original” biljaka, jer sjeme hibrida (ako ste kupili sjeme s oznakom F-1) neće imati iste osobine kao biljka s koje ste uzeli sjeme.

Kod korjenastog povrća koje uzgajamo radi zadebljanog korijena (mrkva, peršin, celer, cikla) taj korijen nije plod. Te biljke idu u sjeme ako ih uzgajate kao dvogodišnje biljke. Iduće godine one cvatu i tad stvaraju puno sjemenki. Isto tako sjeme stvaraju druge godine kupusnjače i blitva. Sjeme mahunarki su zapravo zrna koje koristimo za prehranu. Stoga jedan dio ostavite da dozori i osuši na biljci, pa uberite i još osušite za sjeme.

Sadnja i uzgoj sukulenata

Sadnice – sjetva ili presadnja

Sjetva se obavlja od siječnja do travnja u zaštićenom prostoru ili direktno na otvorenom, ovisno o kulturi i roku uzgoja. Ako sijete sjeme u visoko kvalitetni supstrat Bio Plantella Start dobit ćete kvalitetne presadnice, a već dva do tri tjedna stara presadnica s prvim listom je spremna za presađivanje. 

U posude, lončiće ili na otvoreno sijemo začinske biljke koje će nam najviše trebati. Već kroz nekoliko tjedana imat ćemo vlastite zalihe peršina, vlasca, bosiljka…

Direktnu sjetvu na pripremljenu gredicu obavljamo kada se temperature pozitivne jer sijanje u zemlju kada su temperature tla niske (oko 0 C) ometa klijanje  sjemenja i proces traje duže. Tako može doći i do propadanja sjemena.

Kako mlade biljke ne bi stradale od jutarnjeg mraza, zasijanu površinu možete prekriti agrotekstilom. Tako se sjetva može obaviti za oko 15 dana ranije nego pri klasičnom uzgoju. Agrotekstil se ne zateže da bi se biljke nesmetano razvijale, a bočne strane se ukopavaju kako vjetar ne bi zadigao agrotekstil.

Nastavite čitati

Bilje

Ovo je najbolje začinsko bilje za uzgoj u domu

Napravite malo mjesta u blizini najsunčanijeg prozora kako bi najbolje začinsko bilje raslo u kući i dodajte svježe ubrani okus svojoj kuhinji!

Bile to pizze, umaci, kokteli ili čajevi domaće začinsko bilje osvježiti će svaki vaš kuhinjski uradak.

Bosiljak

Jedno od najboljih začinskih biljaka koje možete imati pri ruci – dodajte ga caprese salatama i pizzama ili ga upotrijebite za pripremu sjajnog pesta. Uzgajajte bosiljak iz sjemena ili starter biljke iz vrtnog centra.

Posadite ga u dobro drenirano tlo na svijetlom, toplom mjestu i stisnite sve cvijeće. Za berbu odrežite nekoliko stabljika točno iznad mjesta na kojem se spajaju dva lista.

bosiljak-biljka-domnakvadrat

Menta

Metvica je prirodan izbor za uzgoj u kontejnerima jer može podivljati kad se posadi na otvorenom. Dajte svojoj sobnoj metvici bogato tlo i često zalijevanje. Postoji dosta vrsta mente—i mnogo više načina za njihovu upotrebu: zelena metvica je izvrsna u slanim receptima i mojitoima, dok su čokoladna metvica i menta od jabuke izvrsne u desertima.

Zalijevate li biljke pravilno?

Paprena metvica je osvježavajuća u slatkišima i sladoledu—i od nje se pravi divan čaj!

Ružmarin

Ružmarin je čvrsta biljka nalik grmu koja vrlo dobro raste u zatvorenom prostoru. Najbolje uspijeva u istim uvjetima uzgoja kao i bosiljak, tako da ih čak možete posaditi zajedno. Odrežite nekoliko stabljika u bilo kojem trenutku kako biste receptima dodali bogat okus bora.

Ružmarin se također lako suši, tako da više nikada nećete morati kupovati unaprijed zapakirane stvari.

ružmarin-biljka-domnakvadrat

Vlasac

Nemojte preplaćivati u trgovini za maleno pakiranje narezanog vlasca – on je jedno od najboljih biljaka za uzgoj u zatvorenom prostoru! Posijte sjeme izravno u posudu postavljenu na najsunčanijem mjestu u vašoj kući.

Držite posudu sa kamenčićima i vodom ispod posude kako biste biljci dali dodatnu vlažnost.

Peršin

Budući da peršin raste u zatvorenom prostoru—u lagano navlaženom tlu blizu sunčanog prozora—i dostupan je u bilo kojem trenutku, naći ćete se dodajući ga svim vrstama jela: napravite maslac od peršina koji ćete dodati mesu s roštilja, usitnite i umiješajte lišće u kuhanu rižu ili pripremite seriju ljutog chimichurri umaka!

Origano

Origano je iznenađujuće laka i otporna biljka za uzgoj, a svježi listovi imaju prekrasan miris. Može se saditi zajedno s kaduljom jer vole iste uvjete rasta. Zatim upotrijebite svježe listove origana u receptima za piletinu s češnjakom ili u seriji domaćeg umaka za špagete ili pizzu.

Kadulja

Lijep dodatak unutarnjem biljnom vrtu te se od nje radi vrlo zdrav čaj. Kadulji je potrebno puno sunčeve svjetlosti (6 do 8 sati dnevno), ali ako imate to sunčano mjesto, ovo je biljka koja se nevjerojatno lako uzgaja.

Sobno bilje koje podnosi nedostatak svjetla

kadulja-biljka-domnakvadrat

Timijan

Osim što je lijepa sobna biljka, svježa majčina dušica puno je mirisnija i snažnija od osušene. Dajte mu sunčano mjesto i dobro drenirano tlo koje možete pustiti da se osuši između zalijevanja.

Možete uzgajati uobičajenu vrstu majčine dušice ili majčine dušice za svijetli, citrusni okus koji je prijatan uz pečenu piletinu.

Limunska trava

Možda vam ovo nije prva pomisao na sobno bilje, ali ako imate malo prostora i veliku posudu, mirisna limunska trava je odličan izbor. Možete ga čak i uzgojiti koristeći stabljike kupljene u trgovini! Držite ga dobro dreniranim i na sunčanom mjestu. Kad vam zatreba, odrežite stabljiku blizu tla.

To je jedna od najboljih proljetnih biljaka za kuhanje, a može se koristiti u jelima od piletine i marinadama.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice