Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Rascvjetane vesele kombinacije cvijeća

Da bismo uživali u biljkama, donosimo nekoliko inspirativnih savjeta i kombinacija koje mogu potaknuti na kreativnost i opuštanje svakog tko se nađe u njegovoj blizini.

 

Prije nego krenete u sadnju, prvo pripremite sve što vam može trebati. Razmislite o mjestu na kojem trebate staviti cvjetni aranžman te prema tome izaberite biljke i boje koje vam se najviše sviđaju. Mogućnosti su velike a nekoliko prijedloga pogledajte u našem prilogu.

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Vrt / Eksterijer

Kako odabrati motornu kosilicu

Bez redovite košnje trava će izgledati zapušteno i neuredno, a zbog krivo odabrane kosilice taj se posao može učiniti teškim. 

Motorne kosilice najčešći su izbor, a u tom segmentu SOLO by AL-KO uređaji prednjače zbog svojih brojnih mogućnosti. 

Motorne kosilice – klasik među kosilicama

Motorne kosilice su klasik među kosilicama, isključivo zbog komponenti iz kojih su izrađene i namijenjene su za velike površine, za zahtjevne zadatke. Način na koji mi radimo kosilice, ja bih krenuo od samog kućišta koje je prešano iz jednog komada, što nam omogućuje dugi vijek rada. Zbog iznimno visokog kućišta i iznimno širokog kanala izbacivanja, protok zraka je veći od 42 posto, s time punimo zadnji dio košare jer se trava izbacuje pod lukom, s obzirom na klasične kosilice koje guraju ravno travu u koš te nam nema u kanalu zaostataka od trave. 

Donji dio postolja kosilice je zaobljen što nam omogućuje glatko klizanje po površini, nema zapinjanja za travu i čak možemo kositi puno veću travu od nekog uobičajenog, klasičnog košenja di kosimo svakih sedam dana. Dakle, možemo si priuštit da nekad i zakasnimo pa kosimo svaka dva tjedna, rekao je Dejan Vrček, AL-KO prodajni savjetnik. 

Alat za iskusne vrtlare

Prednosti AL-KO motornih kosilica

Jedna od prednosti su ručke koje se jednostavno prilagođavaju svakom korisniku. 

Možemo ju spustiti ako smo niži, možemo ju podići. Ja ću za sebe staviti u ovaj položaj. I ona mi je spremna za korištenje. 

Kosilicu možemo podesiti na 7 razina, to nam je od dva centimetara do 9. Možemo kositi travu koja nam je već malo i prerasla pa možemo koristiti bočno izbacivanje u tom slučaju. Kad nam je niža trava, onda možemo malčirati, možemo sakupljati u koš ili stražnje izbacivat. To ovisi o preferencijama svakog korisnika. Uz to ovaj model nam nudi i mogućnost varijabilnog pogona, on se također može individualno odredit prema svakom korisniku. 

Jedna od funkcija koju možemo obavljati je malčiranje. Možemo ekološki vraćat pokošenu travu na njenu površinu i prihranjivati sami travnjak. Oni su sami po sebi malo zaobljeni da bi mogli vršiti to malčiranje i s druge strane nikad nije potrebno novi nož brusiti jer se udarni rub noža u samom početku košnje se on stvara na način da se miješa zemljom i udarni rub se na taj način stvara i daje nam dugovječnost samom nožu, dodao je Vrček.

Održavanje je ključ za dugovječnost

A za dugovječnost kosilice, bitno je održavanje. Da bi ju očistili, potrebno je podignuti kosište na najvišu razinu košnje, preklopiti ručke i podignuti kosilicu. 

U ovom položaju ćemo ju lako očistiti, naša preporuka je da se čisti ili rukavicom, nekom krpom ili četkom koja neće oštetiti kosište, koje mi u tvornici zaštitimo protiv hrđanja i kiselosti trave tako da kosište bude dugotrajno. Ono što mi preporučamo i na što treba obratiti pozornost je da nikako ne prskamo kosište iz sljedećeg razloga jer često korisnici često nakon što obave košnju, počnu prskati po zagrijanom pogonu, unutar se pogona se stvara kondenzacija i tada nam razrjeđuje mast koja nam je u pogonu i pogon će s vremenom zbog nekvalitetnog podmazivanja moguće da ima i neke probleme zbog toga, tak da moramo paziti na čišćenje kosišta, rekao je Vrček. 

Lakše pokretanje kosilice

Drugi model iz SOLO by AL-KO Premium serije ima dvostruko pokretanje, a to je rezultat jednog zanimljivog podatka. 

Europsko stanovništvo je sve starije, sve više su korisnice žene i omogućava im lakše pokretanje pomoću baterije odnosno pomoću klasičnog starta, objasnio je Vrček za Dom na kvadrat. 

Dejan nam je pokazao i kosilicu iz serije Easy. Karakteristična je po prednjem pogonu što omogućuje jednostavniju košnju oko prepreka u vrtu, kao što je drveće i kretanje po uzbrdici. 

Bilo da se radi o neravnim terenima, o velikim livadama ili velikim okućnicama, bilo da želite sakupljati travu u koš, bilo da želite malčirati, bočno izbacivati, AL KO će vam ponuditi kvalitetno rješenje. 

Jurilica za laku košnju

alko-garden.hr

Nastavite čitati

Bilje

5 navika koje negativno utječu na zdravlje i izgled vaših biljaka

Njih je potrebno izbjegavati

Uzgoj biljaka može biti izuzetno zadovoljavajući hobi, ali kako biste postigli uspjeh, važno je voditi računa o zdravlju biljaka. Nažalost, postoje neke loše navike koje mnogi vlasnici biljaka imaju, a koje mogu negativno utjecati na rast i razvoj biljaka.

U ovom ćemo članku istaknuti pet takvih navika koje bi trebalo izbjegavati kako biste održali zdravlje svojih biljaka.

1. Nedostatak ili pretjerano zalijevanje

Pravilno zalijevanje ključno je za zdravlje biljaka. Nedostatak vode može dovesti do dehidracije, dok pretjerano zalijevanje može izazvati truljenje korijena. Važno je prilagoditi zalijevanje potrebama svake biljke i pažljivo pratiti vlažnost tla.

2. Nedovoljna ili prevelika količina svjetlosti

Svjetlost je bitna za fotosintezu biljaka. Nedovoljno osvjetljenje može dovesti do izduživanja stabljike i gubitka boje lišća, dok prejaka svjetlost može izazvati opekline na lišću.

10 biljaka koje će otjerati komarce – još nije kasno da ih zasadite

Informirajte se o optimalnoj količini svjetlosti potrebnoj za svaku vrstu biljke koju uzgajate i pružite joj odgovarajući stupanj osvjetljenja.

3. Nepravilno gnojenje

Biljkama su potrebne hranjive tvari kako bi se pravilno rasle i razvijale. Ignoriranje pravilnog gnojenja može dovesti do nedostatka hranjivih tvari ili njihovog pretjeranog unosa, što može imati štetne posljedice po biljke.

4. Nedovoljno ili nepravilno rezidba

Pravilna rezidba biljaka može imati pozitivan utjecaj na njihov rast i oblik. Nedovoljna rezidba može dovesti do zagušenja biljke, dok nepravilna rezidba može narušiti njen prirodni oblik.

Redovita rezidba biljaka pomaže poticanju zdravog rasta, poboljšanju cirkulacije zraka i uklanjanju oštećenih ili bolesnih dijelova biljke.

Kako izgraditi povišenu vrtnu gredicu i koje su njene prednosti?

5. Zanemarivanje adekvatne drenaže

Dobro drenirano tlo omogućuje biljkama pravilno upijanje vode i zadržavanje viška vode koje može dovesti do truljenja korijena. Zanemarivanje adekvatne drenaže može dovesti do gušenja biljaka i smanjenja njihove sposobnosti apsorpcije hranjivih tvari.

Provjerite jesu li posude za biljke opremljene rupama za odvod vode i koristite li dobro drenirajući supstrat..

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice