Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Pevexov Smartool za predivno uređen vrt

Pevexov tim zadnjih je godina strateški razvio liniju vrtne mehanizacije koja pokriva sve potrebe vrtlara hobista.

Imamo kosilice, pile, trimere, kopačice i traktorske kosilice. Odnosno, sve što vam je potrebno da si uredite vrt, rekao je Hrvoje Miklošević, prodajni savjetnik iz Pevexa.

Pevex savjetuje – idealno je vrijeme za sadnju ruža

Smartool linija

Linije vrtne mehanizacije podijeljene su prema zahtjevnosti vrta, odnosno njegovoj veličini i karakteristikama površina na kojima će se koristiti. Tako je Smartool linija idealna za manje vrtove ravnijih površina. U tom se asortimanu nalaze kosilice raznih kubikaža motora s visokim funkcionalnostima te brojnim opcijama koje će osigurati lijep travnjak.

Osim što ima Hondin motor, ima 7 stupnjeva samog podešavanja visine košnje od 250 do 750 milimetara, uz to imate i malčiranje. Korištenjem opcije malčiranja, usitnjava se trava na fine komadiće i vraća se  nazad na travnjak, čime se dobije prirodna gnojidba vrta. Ako nećete malčirati, pokošena trava sprema se u košaru ili bočno izbacuje, dodao je Miklošević. 

A za košnju livada, preporuča se koristiti strižne kosilice.

Pri razvijanju svakog proizvoda posebna se pažnja posvetila specifikacijama kako bi se osigurala visoka kvaliteta uređaja, a istovremeno zadovoljile sve potrebe vrtlara.

U ponudi imamo motorne i električne pile te jednoručne pile koje su jednostavne za korištenje.

Ako orezujete drveće, voće oko kuće, odličan izbor je mala, ručna pila s kojom možete lako pristupiti svim granama. Ako ste negdje blizu kuće, blizu izvora struje, izaberite električnu pilu, a ako ste negdje u šumi ili negdje gdje nemate izvor električne energije, onda je motorna pila pravi izbor za vas.

U ponudi imamo i motorne kopačice. One su odlične za okopavanje vrta do 30 centimetara dubine, sa šest noževa koji se mogu skratiti na četiri, pojasnio je Miklošević. 

Smartool linija vrtne mehanizacije uključuje čak dvije vrste trimera dizajniranih za šišanje i oblikovanje rubova travnjaka. Trimeri nude visoke performanse zadržavajući jednostavnost korištenja. Ovaj pouzdan alat vrtlarski će posao učiniti lakšim i ugodnijim.

Veći i zahtjevniji tereni

Smartool Pro linija namijenjena je za veće i zahtjevnije terene te dugotrajniji rad u vrtu, a obje linije uključuju i traktorske kosilice idealne za velike travnjake.

Benzinske traktorske kosilice namijenjene su za velike površine. One također imaju opciju malčiranja, spremanja u koš ili bočnog izbacivanja, rekao je Miklošević za Dom na kvadrat.

Traktorske kosilice Smartool predstavljaju vrhunsku kombinaciju efikasne kosilice i praktičnog traktora, a namijenjene su za travnjake veličine do 6000 četvornih metara. Opremljene su snažnim motorima, velikim košarama za prikupljanje pokošene trave, a mogu kositi na sedam razina što ih čini prilagodljivima za različite uvjete. One imaju mogućnost podešavanja sjedala po visini, dolaze s ugrađenim LED svjetlima te kukom za prikolicu, što je često dodatna oprema.

Pevex je za kupce Smartool vrtne mehanizacije osigurao i servisni centar nudeći tako kompletnu uslugu.

pevex.hr

Oglas

Bilje

Za sadnju češnjaka nije vam potreban vrt – evo kako ga uzgojiti u zatvorenom prostoru

Ako u vrtu imate prostora samo za cvijeće, češnjak će rasti i u vašem dnevnom boravku

Odlično je što postoji opcija za sadnju češnjaka u zatvorenom prostoru za one koji žive u stanovima ili nemaju vrt.

Iako je izazov uzgojiti ga u hodniku ili nekoj drugoj prostoriji, vrtlari kažu da se u tome može uspjeti. Glavica luka možda neće izrasti, ali onaj “zeleni” dio sigurno hoće i odličan je dodatak brojnim jelima.

Ne odustajte, jer uz malo truda i pravilnu njegu možete i ubrati pravu glavicu iz posude u kojoj je luk rastao. Važno je da raste na mjestu punom sunca.

Kako saditi češnjak u kući

Ako je vaš cilj uzgojiti glavice češnjaka a ne njegovo zelenilo, morate sjemenu omogućiti vernalizaciju, razvojni stadij u kojem je biljka izložena nižoj tj. određenoj temperaturi koja će biljci omogućiti kasnije prijelaz i vegetativne faze u fazu rasta.

Možete posaditi više glavica u zemlju, dokle god je posuda dovoljno velika. Razmak između njih mora biti kako bi neometano rasle. Odaberite posude koje imaju dobro drenažu kako se ne bi voda u njima zadržavala i dovela do truljenja korijena.

Kako se riješiti mrava u vrtu? Stručnjaci otkrivaju učinkovita prirodna rješenja

Slijedite ove korake:

Češnjak kojeg planirate saditi stavite u zatvorenu vrećicu s malo zemlje,
stavite vrećicu u zamrzivač par tjedana,
nakon toga razdvojite glavicu u režnjeve,
pripremite posudu sa zemljom i stavite režanj dublje u zemlju tako da vrhovi stoje prema gore,
koristite bogatu zemlju i omogućite drenažu,
na kraju je potrebno bogato zaliti zemlju.

Kako brinuti o češnjaku u tegli?

Postoje uvjeti koje morate osigurati ako želite uzgajati češnjak u zatvorenom prostoru, u tegli. Prije svega, odaberite za njega mjesto do kojeg dopire puno sunca.

Svjetlost

Češnjaku je potrebno minimalno šest sati sunca u danu, pa je cilj staviti ga na mjesto koje će to i omogućiti. Ako mislite da biljci ne možete priuštiti toliko svjetlosti, razmislite o dodavanju umjetnog svjetla u prostoriju.

Najljepše ukrasne trave za vaš vrt – uvijek atraktivne i nimalo zahtjevne

Zemlja

Zemlja u kojoj će rasti češnjak mora biti bogata nutrijentima te mora omogućiti dobru drenažu. Kada je u pitanju pH vrijednost zemlje, idealna je ona između 6.0 do 7.5.

zemlja-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat
FOTO: DOMnaKVADRAT

Voda

Češnjak voli vlažno tlo, ali ne natopljeno vodom. kako biste to postigli, zalijevati je potrebno jednom tjedno, posebno kada je u fazi rasta. Iako se zemlja u posudama puno brže suši, nikako nemojte pretjerivati jer može doći do propadanja korijena.

Gnojivo

Ako želite iz svoje tegle brati češnjak, onda je gnojivo obavezno, a jednostavno možete koristiti ono za sve vrste biljaka kada češnjak sadite, a nakon toga ono bogato dušikom ili riblju emulziju – svaka tri tjedna dodajte u zemlju. Prije korištenja gnojiva, proučite što piše na deklaraciji i savjete kako se koristi.

Nastavite čitati

Bilje

Kako se riješiti mrava u vrtu? Stručnjaci otkrivaju učinkovita prirodna rješenja

Mrava se možete riješiti iz vrta bez negativnog utjecaja na biljke

Kako biste izbjegli štetu u vrtu, važno je na vrijeme reagirati i otjerati mrave
Osim vremenskih neprilika, biljke u vrtu se moraju oduprijeti i raznim nametnicima koji ima nanose štetu. Mravi mogu biti jako uporni i naporni i bez obzira na trud, rado se vraćaju u vrt. Neki preparati protiv nametnika mogu oštetiti osjetljive biljke već u korijenu. Ako možete, uvijek posegnite za prirodnim sredstvima koji nisu štetni za vaše biljke. Evo što savjetuju stručnjaci.

Talog kave stavite oko biljke

U borbi protiv mrava je dobro znati da ne vole jake mirise, kava je odličan izbor jer će ih otjerati iz vrta ali će i čuvati vaše biljke.

“Talog kave stavite oko biljke, a jak i kiselkast miris će odbijati mrave, ali će i obogatiti tlo kada se razgrađuje”, savjetuje Shannon Harlow-Ellis, etnolog i stručnjak za mrave.

Ulje nima

Važno je mravima ukloniti izvor hrane, a za njih su lisne uši prava poslastica. Stručnjak za suzbijanje insekata, Allan Bossel ističe kako će vam najbolje poslužiti ulje nima koje ćete staviti pokraj biljke koje mravi napadaju. Mrave možete uništiti kombinacijom sapuna, vode i ulja nima. Stručnjak navodi kako je isprobao i kombinaciju šećera i boraksa koja se kuha i stavi na vate, a mravi će se nahraniti tom otopinom. Ovu soluciju možete koristiti i za kućne biljke.

Kora citrusa

Djeluju slično kao i talog kave – odbijaju mrave svojim intenzivnim mirisom.
Stručnjak za vrtove, Darren Muzzy navodi kako je ovo dobra metoda, ali vam može poslužiti i voda u kojoj je stajala kora naranče.

Tu otopinu, ili konkretno kore naranče, možete staviti oko biljke ili direktno pošpricati mrave koji će vrlo brzo napustiti vaš vrt. Kora naranče će i pružiti dobrobiti biljkama jer dodaju fosfor i kalij u zemlju.

Posadite biljke koje će otjerati mrave

Biljke jakog mirisa, kao što su češnjak, menta ili ružmarin smetaju mravima i neće se uz njih predugo zadržavati, te djeluju kao prirodni repelent.

Napravite otopinu od octa

Ocat je prva pomoć u mnogim slučajevima, a poslužit će i kao repelent za naporne mrave – neće ih samo kratko otjerati nego se oni više u vrt neće vratiti.

Harlow-Ellis navodi kako je potrebno u bocu s raspršivačem staviti jednaku količinu octa i vode, a otopinu ćete pošpricati po vrtu. Ona će otjerati mrave ali i uništiti miris koji oni koriste kako bi uvijek pronašli put u vaš vrt. Iako nije štetna za biljke, izbjegavajte lišće kako biste izbjegli i štetu.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice